Yamaha XT 660Z Tenere

Moderator: Policho

Awatar użytkownika
Pio
KGP 260
KGP 260
Imię: Piotrek
Sprzęt: Duke 690

Yamaha XT 660Z Tenere

Post autor: Pio » wt gru 27, 2011 7:11 am

Póki co, daję temat tutaj, z czasem przeniesie się do GP Motocykle...

Wg mnie, jest brzydka jak noc (ale b. wiele potrafi 8) ) i poważnie zastanawiam się, czy nie będzie to moje kolejne moto...

http://www.youtube.com/watch?v=J8XUcWYJ310

Jeśli ktoś miał "fizyczny" kontakt z tym konkretnym modelem, to chętnie poczytam opinie ;)

Awatar użytkownika
Zeri
KGP 45
KGP 45
Sprzęt: Kawa Z750
Kontakt:

Re: Yamaha XT 660Z Tenere

Post autor: Zeri » wt gru 27, 2011 9:43 am

Ja akurat nie gustuje w takich motórrach, ale wg mnie, ta brzydota ma swój urok no i z tego co widać na filmiku, to całkiem spoko bestyja sobie radzi :)

PS: Może tutaj znajdziesz więcej info http://xtzclub.pl/
Master of Disaster

Awatar użytkownika
Bohun88
Znajomy
Sprzęt: Yamaha xt600 z

Post autor: Bohun88 » wt gru 27, 2011 9:17 pm

Mi tam się podoba, może kiedyś ją uwiodę. Pode mnie wprowadził bym tam kilka poprawek, a mianowicie osłonił bardziej silnik metalową osłoną. Po za tym, nie jeździłem nie znam się, jestem zarobiony :roll:
Kto prędko daje, ten dwa razy daje

Awatar użytkownika
miroslaw123
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: Transalp 650
Kontakt:

Post autor: miroslaw123 » śr gru 28, 2011 6:53 am

Ja miałem okazję przejechać się nią dzięki jazdom testowym w Tommargu, niestety niewiele km bo jest duże ograniczenie czasowe. Moto super i w ogóle ale mi jednocylindrowiec nie podszedł... może teraz po dwóch sezonach na TA miał bym inne spojrzenie na niego... Generalnie przy moich 188 cm wsiadałem na niego jak na konia, nogę trzeba naprawdę mocno podnieść (więc, możesz się czuć niekomfortowo :wink: ) ale jak się już siedzi to jest jak rower. Jak będzie okazja na kolejne jazdy to muszę znów przetestować, bo tak jak pisałem wcześniej, teraz troszkę inaczej podchodzę do moto, gdyż szans na dalsze wypady nie ma a do latania wokół komina wydaje się być super sprzętem (ach, żeby to była V).
dron.malopolska.pl - zapraszam

Awatar użytkownika
Pio
KGP 260
KGP 260

Post autor: Pio » śr gru 28, 2011 7:00 am

...Czyli nie pozostaje nic więcej, jak czekać na kolejne jazdy testowe 8)

Z tego co zdążyłem zobaczyć po wersjach X oraz K niektórych kolegów, silniczek 660 na prawdę daje radę. Jeden cylinder więcej - wiadomo: jedzie "bardziej", ale jest to ryzyko dodatkowych 10-20kg, co w terenie robi ogromną różnicę. We'll see ;)

Awatar użytkownika
NyNeK
KGP 160
KGP 160
Imię: Dominik
Sprzęt: Xl 1000, CR 250

Post autor: NyNeK » śr gru 28, 2011 8:39 am

Tym moto w terenie, można pojeździć wyłącznie po suchym, wystarczy trochę błotka, mazi i koniec frajdy. ( szkoda trochę sponiewierać takie cacko)

A nie lepiej jest zaopatrzyć się w drugie moto typowo endurowo/crosowe.
Wtedy mamy pełny fun zarówno na szosie jak i w terenie.

VVito
Kandydat
Kandydat
Imię: Witek
Sprzęt: XCF250Bonneville

Post autor: VVito » śr gru 28, 2011 5:07 pm

Jeśli myślisz o jeździe w terenie, Tenerka nie nadaje się do tego, przez wagę motocykla, opony, zawieszenie, itd. Oczywiście na siłę wszystko da się zrobić tylko po co się męczyć. To jest moto na nasze dziurawe drogi :( Jeżdżenie po szutrach też prawdopodobnie szybko Ci się znudzi. Miałem podobny dylemat, tylko, że w grę wchodził KTM Adventure, a skończyło się na nowej Husqvarnie TE 449 8)

Awatar użytkownika
Pio
KGP 260
KGP 260

Post autor: Pio » śr gru 28, 2011 8:58 pm

Panowie, nie da się ukryć, że Tenere należy do kategorii cięższych soft-enduro i ten podpunkt może przeskoczmy bo parametry zawieszenia i masy mówią same za siebie. Miałem 2 podobne sprzęty, więc wiem, do czego się nadają ;)

Powiedzmy, że oczywiste wady mamy uwzględnione, liczę bardziej na subiektywne wrażenia z jazdy w realu.
Co do jazdy w błocie, owszem - może być ciężko, jednak rozmiar kół pozwala spokojnie na założenie full-crossowego ogumienia, co trochę zmienia postać rzeczy (hipotetycznie, bo po mokrym gnoju i tak nie lubię latać) 8) . Wiadomo, że do 20-metrowych skoków się toto nie nada, ale nadal chcę brać pod uwagę coś, co przejedzie w miarę komfortowo 400km po asfalcie. Takich modeli było sporo w latach 80-tych, potem długo długo nic, aż wreszcie luka zaczęła się wypełniać.

W tym modelu zauważyłem po prostu jeden z bardziej interesujących okazów.

Na zachętę - jeszcze jeden filmik (zwróćcie uwagę, co gość wyprawia na asfaltowych winklach :D gdzieś od 1:00 )

http://www.youtube.com/watch?v=E3PkT4I0 ... re=mh_lolz
NyNeK pisze:A nie lepiej jest zaopatrzyć się w drugie moto typowo endurowo/crosowe.
To najlepsze wyjście, ale niekoniecznie najtańsze.. Obawiam się, że nawet 3 sprzęty mogłyby być niewystarczające, żeby wszystkie fantazje zaspokoić :mrgreen:

VVito
Kandydat
Kandydat

Post autor: VVito » śr gru 28, 2011 11:43 pm

Moje subiektywne wrażenia:
Tenera mimo starań masuje ciało, dostaje drgań. Silnik do bani, przy normalnych obrotach mamy 130km/h, motocykl będzie się męczył na przelotach. Podczas hamowania tylne koło szybko się blokowało, nie mogłem wyczuć motocykla, może to przez opony. Dużo lepiej wypadł Triumph Tiger 800 XC, 3 cylindry robią robotę, można zapomnieć, że jedzie się motocyklem "enduro" Niestety oba motocykle nie dają frajdy z jazdy poza asfaltem. Według mnie singiel w Tenerce to pomyłka.
Osobiście wolałbym to:
http://www.youtube.com/watch?v=ljMI3T1m ... re=related
lub to:
http://www.youtube.com/watch?v=WRBqRkOi ... re=related

Awatar użytkownika
Bugi
KGP 80
KGP 80
Imię: Michał
Sprzęt: KTM 950 Adventure

Post autor: Bugi » czw gru 29, 2011 1:24 pm

VVito pisze:Jeśli myślisz o jeździe w terenie, Tenerka nie nadaje się do tego, przez wagę motocykla, opony, zawieszenie, itd. Oczywiście na siłę wszystko da się zrobić tylko po co się męczyć. To jest moto na nasze dziurawe drogi :( Jeżdżenie po szutrach też prawdopodobnie szybko Ci się znudzi. Miałem podobny dylemat, tylko, że w grę wchodził KTM Adventure, a skończyło się na nowej Husqvarnie TE 449 8)

mowisz o 640 czy 950 adv ?
Pozdrawiam
Bugi

VVito
Kandydat
Kandydat

Post autor: VVito » czw gru 29, 2011 10:11 pm

Bugi pisze:
VVito pisze:Jeśli myślisz o jeździe w terenie, Tenerka nie nadaje się do tego, przez wagę motocykla, opony, zawieszenie, itd. Oczywiście na siłę wszystko da się zrobić tylko po co się męczyć. To jest moto na nasze dziurawe drogi :( Jeżdżenie po szutrach też prawdopodobnie szybko Ci się znudzi. Miałem podobny dylemat, tylko, że w grę wchodził KTM Adventure, a skończyło się na nowej Husqvarnie TE 449 8)

mowisz o 640 czy 950 adv ?
Byłem na kupnie Adv 990 chciałem kupić nowego KTM'a, jednak po głębszej analizie, doszedłem do wniosku, że nie będę miał czasu, aby w pełni cieszyć zabawką za 45tyś zł.

Awatar użytkownika
moris
KGP 160
KGP 160
Imię: Hubert
Sprzęt: DL 650A

Post autor: moris » śr sty 18, 2012 6:41 am

Również myślałem o zamianie v-stroma na nową, mała tenerę:) jeszcze nie jeździłem, ale motocykl bardzo mi się podoba. Poza f800gs chyba jedyna z nowszych propozycji, którą można by objechać wschodnie "stany" a może i glob :lolsign:

Tylko Pio trochę ona wysoka jak dla nas ;)
-----------------------
pozdrawiam
moris

Awatar użytkownika
Pio
KGP 260
KGP 260

Post autor: Pio » śr sty 18, 2012 7:31 am

Prawda Moris, niska to ona nie jest.. miałem okazję na niej posiedzieć (chociaż tyle). Co prawda wsiadało się nieraz na wyższe, ale w przypadku obładowania jej kuframi, co zapewne zakładasz, może stanowić to problem.

Awatar użytkownika
moris
KGP 160
KGP 160
Imię: Hubert
Sprzęt: DL 650A

Post autor: moris » śr sty 18, 2012 8:06 am

zastanawia mnie jeszcze jak z jakością Yamahy, bo przykładowa F800gs miała kilka niedopracowań, słabe koła, dość szybko padał tylni amor, problem z imobilaizerem.
Czy ta tenerka to sprzęt, na który można wsiąść i spokojnie ruszyć dupsko na wschód, gdzie o serwis raczej trudno ?:)
Jakie są jej słabe strony?
-----------------------
pozdrawiam
moris

Awatar użytkownika
Comar
Kandydat
Kandydat
Imię: Krzysiek
Sprzęt: XTX 660

Post autor: Comar » śr sty 18, 2012 8:58 pm

Hej

Panowie, zapraszam na www.xt660.pl, jest juz u nas kilku ownerow XTZ, i jak narazie sobie chwala..

Znajdziecie tam mase informacji na temat tego modelu jak i XTX i XTR..

Pzdr, Comar

ODPOWIEDZ