Jaki soft-endurak jako 2-gi moto do zabawy ?
Moderator: Policho
-
don
- Swój

- Imię: Wiktor
- Sprzęt: BMW GS1150 ADVENTURE
Jaki soft-endurak jako 2-gi moto do zabawy ?
Zastanawiam się nad drugim motocyklem do jazdy po leśnych drogach, niezbyt wymagającym terenie, raczej przełajowym niż torowym, na całodziennie wycieczki po 200-300 km.
Klimat w stylu Suzuki DR 650, Honda NX 650, Yamaha XT 600. Mam 186 cm i około 95 kg. Moto tylko dla mnie (bez pasażera) ale za to z kufrem centralnym za plecami.
Miałem jako drugi moto KTM LC4 400 ale sprzedałem go, bo był zbyt hardcorowy dla mnie, za mało "turystyczny" - teraz szukam czegoś wygodniejszego ale max za 7 tyś
Klimat w stylu Suzuki DR 650, Honda NX 650, Yamaha XT 600. Mam 186 cm i około 95 kg. Moto tylko dla mnie (bez pasażera) ale za to z kufrem centralnym za plecami.
Miałem jako drugi moto KTM LC4 400 ale sprzedałem go, bo był zbyt hardcorowy dla mnie, za mało "turystyczny" - teraz szukam czegoś wygodniejszego ale max za 7 tyś
Polecam www.facebook.com/GrupaPoludnie
-
NyNeK
- KGP 160

- Imię: Dominik
- Sprzęt: Xl 1000, CR 250
Re: Jaki soft-endurak jako 2-gi moto do zabawy ?
Wszystkie motocykle przez ciebie wymienione są za cięzkie do jazdy po śliskim terenie, są idealne na szutry, ale na każdej leśnej drodze są odcinki z błotem. Problemy też są jeżeli trzeba się zatrzymać na ostrym podjeżdzie bez stabilnego gruntu pod nogami. W takich warunkach te motocykle potrafią konkretnie sponiewierać.
Proponuje się zastanowić nad KTM LC4 640
Proponuje się zastanowić nad KTM LC4 640
-
managa
- Znajomy
- Imię: Aga
- Sprzęt: nx650 dominator
- Kontakt:
Mam Dominatora i subiektywnie powiem, że to bardzo fajny motocykl. Na lekki teren, szutry, polne drogi jest jak najbardziej w porządku. Po błocie i piasku też pójdzie, fakt, jest trochę trudniej, ale do ogarnięcia i czasami dużo większa frajda pomęczyć się takim ciężkim klockiem (wyzwanie!), niż 120kilowym 2T przejeżdżać bez zająknięcia
Jak dla mnie wymieniony wyżej KTM marnowałby się przy takiej "pitu-pitu" jeździe. Do 7tys zł. na pewno znajdziesz dobrego Dominatora.
fb.com/managa.art - moto rysunki i kubki
-
Policho
- mod

- Sprzęt: KTM 690 SMC R
Odradzam LC4. Siedzenia w nich są wąskie i niewygodne, po ok. 150km tyłek odpada. Dodatkowo do kultury pracy silnika w starszych modelach trzeba się przyzwyczaić. Chodzi o mocne drgania i szarpanie łańcuchem przy niskich obrotach.NyNeK pisze:Proponuje się zastanowić nad KTM LC4 640
Właśnie dzisiaj oglądałem dla kolegi Hondę Freewid i powiem, że byłem mile zaskoczony. Takie moto mogło by Ci spasować. Pomyśl też o Dominatorze. Oba spokojnie mieszczą się w budżecie.
części zamienne - multimoto@o2.pl
-
don
- Swój

Zastanawiam się jeszcze nad BMW F650 GS bo jedno BMW już mam i sobie b. chwalę ale jest o 25 cięższy od Dominatora, droższy i słabszy ...
-
miroslaw123
- KGP 160

- Sprzęt: Transalp 650
- Kontakt:
Mi po lataniu z Polichem zamarzył się LC4 w wersji adventure, właśnie tak by bez urywania dupy polatać po okolicy, oczywiście też bez ciężkiego terenu.
dron.malopolska.pl - zapraszam
-
bratbrata
- Znajomy
- Imię: Krzysztof
- Sprzęt: Aprilia Pegaso 650IE
to "eFka" droższa to może Aprilia Pegaso 650 (sam posiadam wiec polecamdon pisze:Zastanawiam się jeszcze nad BMW F650 GS bo jedno BMW już mam i sobie b. chwalę ale jest o 25 cięższy od Dominatora, droższy i słabszy ...
Aprilia Pegaso I.E. 650 2004r
-
don
- Swój

A który z nich ma najwygodniejszą kanapę aby zrobić w ciągu dnia 300 km bez odbitego tyłka ?
-
Pio
- KGP 260

- Imię: Piotrek
- Sprzęt: Duke 690
Proponuję Ci jeszcze poszukać w modelach XR400 lub XR600. Co prawda trochę leciwe, ale zdecydowanie lżejsze od powyższych (120-130kg), bardziej profesjonalne zawieszenia, równie wygodne kanapy jak w XL czy NX, a konstrukcja jeszcze prostsza. Problem tylko taki, że czas leci nieubłaganie i coraz trudniej znaleźć dobrą sztukę.
Jeśli założysz kosteczki, to w średnio-trudnym terenie wszystkie z wymienionych przez Ciebie powinny dać radę. Stosunek mocy do masy najlepiej wypada chyba w DR650, ale nie wypowiem się o całokształcie, bo nim nie jeździłem. LC4 - genialny, ale fakt, że po 200-300km/dzień urwie Ci d..ę i nabawisz się parkinsona
Jeśli założysz kosteczki, to w średnio-trudnym terenie wszystkie z wymienionych przez Ciebie powinny dać radę. Stosunek mocy do masy najlepiej wypada chyba w DR650, ale nie wypowiem się o całokształcie, bo nim nie jeździłem. LC4 - genialny, ale fakt, że po 200-300km/dzień urwie Ci d..ę i nabawisz się parkinsona
Od siebie polece Yamahe xt660, zarowno w wersji X (na kolach SM) czy tez R (bardziej offroadowa), kanapa daje rade do 200-300 km, pozniej zaczyna dupa bolec.. Prostam niezawodna kontrukacja na wtrysku, za okolo 8-9 tysiow juz mozna cos ciekawego znalezc,,.
Dla mnie malym minusem jest waga (okolo 160 kg), ale na Polichowych wypadach spokojnie dawalem rade..
Pzdr, Comar
Dla mnie malym minusem jest waga (okolo 160 kg), ale na Polichowych wypadach spokojnie dawalem rade..
Pzdr, Comar
Na pegazie zrobiłem 3000km w 6 dni, średnio wychodzi 500km dziennie. Największy przelot w okolicach 750km. Jak dobrze zarządzasz dupą (zmiana pozycji, gimnastyka na postojach, wstawanie przy wolniejsze jeździe przez miasto) to w ogóle nie boli.
-
miroslaw123
- KGP 160

- Sprzęt: Transalp 650
- Kontakt:
Poza tym za 300-400 zeta możesz obszyć na nowo kanapę "i będzie pan zadowolony
" jak mawia wysoko kwalifikowana kadra
dron.malopolska.pl - zapraszam
-
Policho
- mod

- Sprzęt: KTM 690 SMC R
Zbyt optymistyczne podejścieComar pisze:Dla mnie malym minusem jest waga (okolo 160 kg), ale na Polichowych wypadach spokojnie dawalem rade..
Pzdr, Comar
Gorzej tylko z zakupem w budżecie do 7000zł.
części zamienne - multimoto@o2.pl
-
NyNeK
- KGP 160

- Imię: Dominik
- Sprzęt: Xl 1000, CR 250
Miałem aprille pegaso, rocznik 1995 - sprzęt nie do zdarcia - silnik Rotaxa w singlu całkowicie bezawaryjny, przejeździłem sprzętem trzy sezony bez konieczności dokonywania napraw.
Dużo jeździłem w terenie i stwierdzam, że z przyjemnością można polatać jedynie po szutracvh, jazda po trudniejszym terenie nie sprawiała już przyjemności, była to raczej walka o przetrwanie, dlatego dla osoby posiadającej już moto szosowe, w teren polecam coś bardziej hard, koniecznie na kostkach.
Dużo jeździłem w terenie i stwierdzam, że z przyjemnością można polatać jedynie po szutracvh, jazda po trudniejszym terenie nie sprawiała już przyjemności, była to raczej walka o przetrwanie, dlatego dla osoby posiadającej już moto szosowe, w teren polecam coś bardziej hard, koniecznie na kostkach.
-
Jezus
- Swój

- Imię: Dymitr
- Sprzęt: Pomarańczowy
Stanowczo odradzam DR w wersjach R, RE, RSE. Silniki to straszna padaka, mają słabe smarowanie głowicy. Miałem wersję RSE a co za tym idzie spędziłem trochę czasu na forum DRkowym i trochę zdjęć widziałem jakie cuda potrafią się dziać w głowicy. Do tego dochodzi magiczna rurka której przetarcie kończy żywot silnika a zewnętrznie nie objawia się to w żaden sposób. Jeżeli DR to tylko wersja SE. Ten sam silnik co we FreeWindzie i lżejsza od starszego modelu.
...droga to nie tor...