Kawasaki KX250F
Moderator: Qcyk
Kawasaki KX250F
Czy jest na forum właściciel moto z tytułu? Mam kilka pytań o eksploatację. Chce zmienić płyn w chłodnicy i nie bardzo wiem jak to odpowietrzyć. W sv było łatwiej
Można tam wlać zwykły samochodowy płyn do chłodnic?
-
motopit
- Kandydat

- Imię: Piotrek
- Sprzęt: Daytona 650
- Kontakt:
Re: Kawasaki KX250F
Spuszczasz stary wlewasz nowy pod korek i już
Ew odpal na chwilke i po zgaszeniu sprawdź
Wlej sobie dynagela g12
-
Sewko
- KGP 45

- Imię: Seweryn
- Sprzęt: CBR 600 F3
Zazwyczaj odpowietrzenie układu chłodniczego wygląda tak, że wlewasz płyn do chłodnicy pod korek, do wyrównawczego pod górną kreskę, odpalasz moto na ściągniętym korku chłodnicy, niech pochodzi z 2-3 minuty, przegazuj z 3-4 razy, zgaś, dolej jeśli trzeba i po krzyku
. Płyny samochodowe mają zazwyczaj niższą temperaturę wrzenia, ja polecam poszukać czegoś, co ma temp. wrzenia ok. 130*C, np. Prestone.
-
Michu44
- Przyjaciel

- Imię: Michał
- Sprzęt: fzr600r&fzr600
najważniejsze to będzie by płyn był do chłodnic aluminiowych
https://www.instagram.com/m44r1/
Teraz to chyba wszystkie są do chłodnic aluminiowych. A z tą temperaturą wrzenia to nawet nie wiedziałem, że płyn ma taki parametr. Myślałem tylko o temp. zamarzania.
Zasięgnąłem informacji o temp. wrzenia. Prestone ma 129st jeśli stosuje się jakiś tam korek ciśnieniowy - tak piszą na opakowaniu. Dokładnie to samo powiedzieli mi konsultanci od K2. Znalazłem kartę produktu K2 gdzie piszą że temp. wrzenia wynosi 150st. Po co przepłacać 
-
Damiański
- Znajomy
- Imię: Damian
- Sprzęt: GL1100L
Ano przepłacać po to, żeby płyn nie zawierał krzemianów jako inhibitorów korozji. W moto japońskich krzemiany zjedzą ci uszczelnienie pompy wody. Oczywiście że nie za tydzień. Trochę dłużej. Z informacją na ten temat słabo, to i wysłałem zapytanie do Autolandu (od Dynagela) i Prestone. Prestone odpisał że krzemianów nie stosują. Autoland siedział cicho z tydzień, poczym odpisał że ogólnie dział techniczny "myśli" nad moim pytaniem, ale główny technolog chory, reszta zarobiona - cierpliwości. Więc różnie to z tym bywa, warto się upewnić.