"Bicie" motocykla przy hamowaniu.
Moderator: Qcyk
-
Wujekchirurg
- Swój

- Imię: Marcin
- Sprzęt: Intruz
"Bicie" motocykla przy hamowaniu.
Witam, mam pewien problem z motocyklem podczas hamowania, a wygląda to tak, przy hamowaniu od =/- 120 do 80 motocykl ma "bicia" trzęsie się cała przednia czacha. Problem nasilił się z czasem, oprócz wymiany klocków w tamtym sezonie nie robiłem nic z hamulcami a wydaje mi się że wtedy bicie było zdecydowanie mniejsze. Założyłem z góry, że to problem z tarczami, fakt miały pewne luzy na nitach, poszły do regeneracji, gość się spisał luzów nie ma ale bicie jak było tak jest. Dodam, że przy hamowaniu koło nie ucieka, klamka nie pulsuje, siła hamowania nie spada, można spokojnie robić to jedną ręką i kierownicy nie wyrywa, przy większych prędkościach nie czuć też tego bicia aż tak bardzo. Obstawiam teraz, że pewnie jedna z tarcz jest krzywa ale czy mogą mieć na to wpływ również inne czynniki np źle ustawione zawieszenie, mało oleju w lagach albo coś z łożyskiem główki ramy? Pozdro 
Od małego na całego!
GSXR 1000 - Will back!
GSXR 1000 - Will back!
-
viper
- KGP 300

- Imię: Bartek
- Sprzęt: F650ST
- Kontakt:
Re: "Bicie" motocykla przy hamowaniu.
Sprawdź łożysko główki ramy i czy tarcze są proste do tego prowadnice w zaciskach czy nie mają luzu.
www.foto-zocha.pl www.faktoriaslopnice.pl
Gsxr maja prawdopodobnie tarcze pływające, sprawdź luz na nitach tarczy
-
belor
- KGP 110

- Imię: Piotrek
- Sprzęt: 550 Zefirków
- Kontakt:
Też obstawiam luźne (albo wyrobione) łożysko główki ramy. Jakby tarcze były krzywe to byś miał bicie na klamce albo wyczuwalne hopki (szczególnie przy dohamowywaniu).
belorek.wordpress.com
-
Wujekchirurg
- Swój

- Imię: Marcin
- Sprzęt: Intruz
Kolega chyba nie doczytał do końcaMewa_ pisze:Gsxr maja prawdopodobnie tarcze pływające, sprawdź luz na nitach tarczy
Muszę sprawdzić to łożysko, ale nie słychać żadnego pukania ani w trakcie jazdy ani też na postoju. Fajnie by było dorwać na chwile jakieś tarcze na podmiankę i sprawdzić jak sprawa się ma wtedy, cięzko niestety z 320mm.
Dzisiaj może uda się podjechać do znajomego mechanika, miejmy nadzieje on coś doradzi.
Dzięki Panowie
Od małego na całego!
GSXR 1000 - Will back!
GSXR 1000 - Will back!
-
SleVit
- KGP 45

- Imię: Sławek
- Sprzęt: KTM 450sxf 2013
Zadne łozyska czy tez nity, zmien tarcze i po problemie
ASO Serwis Kawasaki KR
quady
cross
szosowe
quady
cross
szosowe
-
Tedis
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Sprzęt: Honda CBF 600
Obejrzyj jeszcze przednią oponę. Jeżeli jest wyząbkowana to różne rzeczy mogą się dziać. Mnie bicie pojawiało się przy hamowaniu w bardzo ostrych zakrętach w górach, przy małych prędkościach. Wymiana opon pomogła.
od opony bym zaczął.
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.
-
Koniu krk
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Sprzęt: Honda CBR 600 RR
Wujekchirurg napisz czy udało się znaleźć Twoją przyczynę bicia. Ja również proszę o wsparcie w tym problemie. Może ktoś sprawdzony w Krakowie. Do tej pory zmieniłem opony oraz łożysko przedniego koła w Honda cbr 600 rr 2006r. Znaczy zrobił to serwis M and M. Bicie miałem przed wymianą przy 50-60 a po wymianie ma też przy 100 -120. Według serwisanta tarcze są ok, tłoczki w zaciskach nie są zapieczone klocki równo wycierają. Bicie objawia się tylko przy hamowaniu. Geometria raczej ok tzn nie ścoąga mnie. Po prostu I need hepl sombody