Szkoła prawa jazdy, motorower, motor - kilka pytań
Moderator: WS
-
sarawi
- KGP 300

- Sprzęt: BMW f 650 GS
Szkoła prawa jazdy, motorower, motor - kilka pytań
Nie jestem przekonana czy pierwsza lepsza szkola, najtansza, to taki dobry pomysl?
Osobiscie wolalabym, aby uczyl mnie ktos kto nie szkoli w miedzyczasie trzech innych kursantow, albo jednego - samochodem, a ja sobie robie co chce na placu, na ktorym spedzam 90% czasu na kursie. Chcialabym tez, aby uczyl mnie czlowiek, ktory sam jezdzi na motocyklu, a nie tylko ma kategorie A i nic z tego nie wynika. Poszukaj dobrze, jest kilka szkol w Krakowie, gdzie instruktorzy to czynni motocyklisci, a kurs nie odbywa sie na zasadzie "20 godzin krecenia osemek" ... Na tym forum zalogowanych jest kilku instruktorow kategorii A, poszukaj. I pamietaj - co tanie, to drogie. Moim zdaniem, dobrze, jesli ktos od razu wyrobi w mlodym czlowieku, swiezym "motocykliscie" dobre nawyki od samego poczatku, a moze to zrobic tylko czlowiek, ktory wykonuje swoja prace sumiennie i z zaangazowaniem i zna sie na tym co robi. Ale wybor nalezy do Ciebie.
Jesli chodzi o czas trwania kursu - teoria to zwykle tydzien, maksymalnie dwa. Na jazdy umawiasz sie indywidualnie i z reguly to od Twojej dyspozycyjnosci zalezy jak dlugo bedziesz taki kurs robic, ale wiadomo - im pozniej sie zapiszesz, tym wiecej bedzie ludzi i tym rzadziej bedziesz jezdzic, wiec kurs moze trwac znacznie dluzej, niz przewidywales.
Osobiscie wolalabym, aby uczyl mnie ktos kto nie szkoli w miedzyczasie trzech innych kursantow, albo jednego - samochodem, a ja sobie robie co chce na placu, na ktorym spedzam 90% czasu na kursie. Chcialabym tez, aby uczyl mnie czlowiek, ktory sam jezdzi na motocyklu, a nie tylko ma kategorie A i nic z tego nie wynika. Poszukaj dobrze, jest kilka szkol w Krakowie, gdzie instruktorzy to czynni motocyklisci, a kurs nie odbywa sie na zasadzie "20 godzin krecenia osemek" ... Na tym forum zalogowanych jest kilku instruktorow kategorii A, poszukaj. I pamietaj - co tanie, to drogie. Moim zdaniem, dobrze, jesli ktos od razu wyrobi w mlodym czlowieku, swiezym "motocykliscie" dobre nawyki od samego poczatku, a moze to zrobic tylko czlowiek, ktory wykonuje swoja prace sumiennie i z zaangazowaniem i zna sie na tym co robi. Ale wybor nalezy do Ciebie.
Jesli chodzi o czas trwania kursu - teoria to zwykle tydzien, maksymalnie dwa. Na jazdy umawiasz sie indywidualnie i z reguly to od Twojej dyspozycyjnosci zalezy jak dlugo bedziesz taki kurs robic, ale wiadomo - im pozniej sie zapiszesz, tym wiecej bedzie ludzi i tym rzadziej bedziesz jezdzic, wiec kurs moze trwac znacznie dluzej, niz przewidywales.
-
kenedi18
- Swój

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: FZ6N Black Edition
Re: Szkoła prawa jazdy, motorower, motor - kilka pytań
Jak chcesz mam namiary na instruktora, który mnie uczył, bardzo porządny gość, do pogadania i do nauki. Kolekcjoner, ma 4 jakieś zabytkowe motocykle i sam jeździ od małolata. Jak coś to pw i dam ci namiary 
"Ty jesteś stary, a motór zawsze jary"
-
Bioly
- Świeżak
- Sprzęt: Yamaha DragStar 650
Dzięki wszystkim za dobre rady!
Zdecydowałem się jednak nie kupować skutera i wziąć kurs podstawowy na A w szkole, w której robiłem prawko na B. Po zdobyciu uprawnień planuję kursy doszkalające w tak polecanej MSM. Jeśli chodzi o motor - wybór padł na Yamahę Drag Star 650!
Pozdrawiam wszystkich,
B.
Zdecydowałem się jednak nie kupować skutera i wziąć kurs podstawowy na A w szkole, w której robiłem prawko na B. Po zdobyciu uprawnień planuję kursy doszkalające w tak polecanej MSM. Jeśli chodzi o motor - wybór padł na Yamahę Drag Star 650!
Pozdrawiam wszystkich,
B.
-
Leniu
- Kandydat

- Imię: Piotr
- Sprzęt: Honda STX 1300
Polecam ciekawy artykuł dla decydujących się na "hobby motocyklowe" : )
"Motocykl, trudna decyzja..." http://szkola-motocyklistow.pl/prawojaz ... rakow.html
"Motocykl, trudna decyzja..." http://szkola-motocyklistow.pl/prawojaz ... rakow.html
-
chinczykksws
- KGP 160

- Imię: Kamil
- Sprzęt: GSX-R 1000 k8
- Kontakt:
czyli rozumiem ze ta szkoła przyjmuje swiadomoych i bogatych uzytkowników zeby było ich stac na ich szkolenie i z sukcesem zdali prawo jazdy na kat A ? . Osoba bez prawka na kat B tez niech sie nie zapisuje bo to bez sensu . Techniki motocyklowej zadna szkoła nie nauczy. To jest cos co sie zdobywa latami jezdzac i szkolac sie cały czas czy to na torze sportowym pod okiem instruktora czy jeżdżąc wkoło pachołków uczac sie jak sie motocykl zachowuje. Mając 150 cm wogule niech nie wsiadaja na motocykl... Zadna szkoła nikogo nie nauczy jezdzic przez 20h kursu , co najwyzej naucza go poruszac sie .
https://www.youtube.com/watch?v=kRFyw57o_Ic on tez sie nie nadaje bo jest niski ?
https://www.youtube.com/watch?v=kRFyw57o_Ic on tez sie nie nadaje bo jest niski ?
-
aina
- Kandydat

- Imię: Ania
- Sprzęt: Suzuki GS
Ja uważam że to świetny artykuł i prawdy nie oszukasz!
Motocykl to nie tanie hobby i wszyscy o tym wiemy.
Poza tym od niedawna szkolenie nie jest wymagane jeśli masz prawko B, więc jaki problem siadać na 125 ccm i wybrać się na "Nocne Latanie" hehe
Jeśli komuś mało to przecież wcale nie musi robić prawka na A, kupujesz i jeździsz ... tylko musisz być bogaty! Bo kary nie są małe i maja być większe.
Technika jazdy to nie tylko tor, mało tego jak już wcześniej ktoś mądrze napisał na forum - nikt w Polsce tego nie uczy, a jednak większość kupuje ścigacze i jeżdżą nimi po ulicach miast, co samo w sobie jest śmieszne. A propos wzrostu, 1,50 cm i egzaminacyjny motocykl typu Gladius to nie jest dobre połączenie i słusznie szkoła w artykule proponuje mniejsze motocykle. Zatem nie rozumiem do końca Twojego komentarza.
Motocykliści to elita i nie da się nic tanio i szybko .... o czym zapewne przekonają się użytkownicy 125-tek z prawkiem B.
Co do 20 h szkolenia, to tylko minimum i dlatego żaden kurs nie jest tani, bo im tańsza szkoła to potem więcej dopłacisz

Motocykl to nie tanie hobby i wszyscy o tym wiemy.
Poza tym od niedawna szkolenie nie jest wymagane jeśli masz prawko B, więc jaki problem siadać na 125 ccm i wybrać się na "Nocne Latanie" hehe
Jeśli komuś mało to przecież wcale nie musi robić prawka na A, kupujesz i jeździsz ... tylko musisz być bogaty! Bo kary nie są małe i maja być większe.
Technika jazdy to nie tylko tor, mało tego jak już wcześniej ktoś mądrze napisał na forum - nikt w Polsce tego nie uczy, a jednak większość kupuje ścigacze i jeżdżą nimi po ulicach miast, co samo w sobie jest śmieszne. A propos wzrostu, 1,50 cm i egzaminacyjny motocykl typu Gladius to nie jest dobre połączenie i słusznie szkoła w artykule proponuje mniejsze motocykle. Zatem nie rozumiem do końca Twojego komentarza.
Motocykliści to elita i nie da się nic tanio i szybko .... o czym zapewne przekonają się użytkownicy 125-tek z prawkiem B.
Co do 20 h szkolenia, to tylko minimum i dlatego żaden kurs nie jest tani, bo im tańsza szkoła to potem więcej dopłacisz
Robie co chce i nie oglądam się na innych....
Jestem jak ptak wolnosc sobie cenie.....
Jestem jak ptak wolnosc sobie cenie.....
Polecam http://www.szkolamotocyklowa.pl . Robiłem prawko u Nich w zeszłym roku - egzamin praktyczny, który przez wielu uważany jest za bardzo trudny do zdania, zdałem w pierwszym podejściu. Najważniejsi są instruktorzy - a w tej szkole instruktorami są osoby, które żyją motocyklizmem. Jeżdżą na co dzień motocyklami i to nie tylko na plac i do domu. Kadra przygotowana bardzo dobrze merytorycznie i praktycznie do nauki jazdy motocyklem. Co jest ważne podkreślenia mają dodatkową godzinę jazdy za darmo. Jest to jazda w terenie - naprawdę super sprawa. Warto wiedzieć jak zachować się na luźnym, sypkim i grząskim terenie, ponieważ jeśli ktoś będzie jeździł motocyklem nie tylko na zakupy
kiedyś na pewno będzie zmuszony po takim terenie przejechać. Instruktorzy oprócz nauczenia jazdy motocyklem, pomagają w wyborze i kupnie motocykla - zdarza się, że jak poprosisz to pojadą z Tobą obejrzeć moto, żebyś nie wlazł w gówno i nie kupił ruiny
-
Sierdiukov
- Przyjaciel

- Imię: Michał
- Sprzęt: Afryka CRF1000
Hm… co do artykułu - sporo prawdy w tym jest. Średnio wyobrażam sobie kogoś zupełnie początkującego w ruchu drogowym, kto ma (jeszcze) problem z szybką oceną sytuacji (z punktu widzenia przepisów) przy jednoczesnym pamiętaniu o obsłudze klamek, biegów, kierownicy w sposób, który nie skończy się glebą albo zaparkowaniem w tył jakiegoś pojazdu. Poza tym przepisy to jedno - a sposób w jaki zachowują się ludzie na drodze to drugie. Po latach jazdy po prostu się "wie", że ten samochód przed nami zaraz zmieni pas ruchu i zacznie hamować. Te lata najbezpieczniej złapać we względnie bezpiecznym wnętrzu samochodu.
Kolejność - najpierw B - potem A - powinna być zachowana dla własnego bezpieczeństwa, z rozsądku po prostu.
A pieniądz - no cóż. Jak się nie ma na dobry kurs, na kask, na buty - to tym bardziej nie ma się na sprawny motocykl. A jak się nie ma to są dwa wyjścia - "zacząć mieć" - albo odpuścić. Też z rozsądku.
M.
Kolejność - najpierw B - potem A - powinna być zachowana dla własnego bezpieczeństwa, z rozsądku po prostu.
A pieniądz - no cóż. Jak się nie ma na dobry kurs, na kask, na buty - to tym bardziej nie ma się na sprawny motocykl. A jak się nie ma to są dwa wyjścia - "zacząć mieć" - albo odpuścić. Też z rozsądku.
M.
-
MotoBear
- Przyjaciel

- Imię: Misiek
- Sprzęt: DL 650 AK8 black
zgadzam się z Toba w 100% , ja A robiłem po 11 latach B, wiec mogłem się skupić na zachowaniu i obsłudze moto i na wypatrywaniu wspomnianej dziury w całym, a nie przepisach itp, myślę ze to dobra zasada, a droższy kurs , to później oszczędność na powtarzaniu egzaminu ( ponoć można zrobić za 1k, a później zdawać 6 czy 7 razy dobierając kilkanaście "placów dodatkowych")-> rachunek jest prosty.Sierdiukov pisze:Hm… co do artykułu - sporo prawdy w tym jest. Średnio wyobrażam sobie kogoś zupełnie początkującego w ruchu drogowym, kto ma (jeszcze) problem z szybką oceną sytuacji (z punktu widzenia przepisów) przy jednoczesnym pamiętaniu o obsłudze klamek, biegów, kierownicy w sposób, który nie skończy się glebą albo zaparkowaniem w tył jakiegoś pojazdu. Poza tym przepisy to jedno - a sposób w jaki zachowują się ludzie na drodze to drugie. Po latach jazdy po prostu się "wie", że ten samochód przed nami zaraz zmieni pas ruchu i zacznie hamować. Te lata najbezpieczniej złapać we względnie bezpiecznym wnętrzu samochodu.
M.
..... bo Moi nie czytają Panie Dyrektorze....
A ja jestem zwolennikiem zaczynania jazdy bez uprawnień - w terenie, gdzie nie ma potrzeby ich posiadania. Następnie kategoria AM, A1, A2 i jak dożyjesz to A.
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.
-
belor
- KGP 110

- Imię: Piotrek
- Sprzęt: 550 Zefirków
- Kontakt:
Zrobiłem pierwsze A, jeździłem dwa lata i dopiero później B. Szczerze mówiąc nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, które robi się pierwsze, bo przepisy to jedno a technika jazdy i poruszanie sie oboma pojazdami, to zupełnie inne bajki.
belorek.wordpress.com
A ja wydałem na kurs właśnie 1000zł i zdałem za pierwszym razem oba egzaminy. Prawko B miałem dokładnie 10 lat wcześniej i może to trochę pomogło. Tak jak piszą w artykule - szkoła uczy jak zdać egzamin, a nie jak jeździć. Jazdy musisz nauczyć się sam. Wybierając dodatkowe kursy lub samodzielną zabawę na placu.
-
Micu
- GP

- Imię: Kamil
- Sprzęt: Honda Bali
jakoś nie widzę problemu w posiadaniu prawka kat. A przed B, co z tego że przewidzę zagrożenie na drodze jak umiejętności nie pozwolą mi na to odpowiednio szybko zareagować, poza tym, jaki jest sens przyrównywać, samochód do motocykla, skoro odczucie 100km/h w samochodzie a motocyklu jest inne więc reakcja tez będzie inne.
Szkoła-Motocykliśtów cytuję:
"Kurs podstawowy kategorii A
Kurs ten przygotowuje do egzaminu na prawo jazdy kategorii A, które uprawnia do kierowania motocykami bez żadnych już ograniczeń. To najwyższa kategoria motocyklowa.
Wymagany wiek 24 lata, przy czym kurs można rozpocząć już 3 miesiące wcześniej. Kurs obejmuje 30 godzin lekcyjnych zająć teoretycznych (w tym 4 godz. z tematyki pierwsza pomoc ofiarom wypadków) oraz minimum 20 godzin zajęć praktycznych.
Kategorię A można też uzyskać w wieku już 20 lat pod warunkiem posiadania wcześniej przez okres co najmniej 2 lat prawa jazdy kategorii A2.
Egzamin państwowy zdaje się na motocyklu ważącym ponad 200 kg i dyponującym moca min. 54 KM, więc nie będzie łatwo się nauczyć i to najdroższe szkolenie na jakie można się zapisać.
Tematyka wykładów poświęcona jest w całości zagadnieniom motocyklowym w związku z faktem , iż większość z Państwa już posiada kategorię B, więc zagadnienia ruchu drogowego stanowią jedynie powtórzenie wiadomości. Wykłady w tym przypadku to najważniejszy element kursu, gdyż pozwala zrozumieć fizykę ruchu motocykla jeszcze zanim na niego zasiądziemy. "
Czyli kończę 24 lata idę na prawko A nie nauczą mnie przepisów ruchu drogowego bo nie mam "B" takie trochę pójście na łatwiznę, ale to tylko moje zdanie
Szkoła-Motocykliśtów cytuję:
"Kurs podstawowy kategorii A
Kurs ten przygotowuje do egzaminu na prawo jazdy kategorii A, które uprawnia do kierowania motocykami bez żadnych już ograniczeń. To najwyższa kategoria motocyklowa.
Wymagany wiek 24 lata, przy czym kurs można rozpocząć już 3 miesiące wcześniej. Kurs obejmuje 30 godzin lekcyjnych zająć teoretycznych (w tym 4 godz. z tematyki pierwsza pomoc ofiarom wypadków) oraz minimum 20 godzin zajęć praktycznych.
Kategorię A można też uzyskać w wieku już 20 lat pod warunkiem posiadania wcześniej przez okres co najmniej 2 lat prawa jazdy kategorii A2.
Egzamin państwowy zdaje się na motocyklu ważącym ponad 200 kg i dyponującym moca min. 54 KM, więc nie będzie łatwo się nauczyć i to najdroższe szkolenie na jakie można się zapisać.
Tematyka wykładów poświęcona jest w całości zagadnieniom motocyklowym w związku z faktem , iż większość z Państwa już posiada kategorię B, więc zagadnienia ruchu drogowego stanowią jedynie powtórzenie wiadomości. Wykłady w tym przypadku to najważniejszy element kursu, gdyż pozwala zrozumieć fizykę ruchu motocykla jeszcze zanim na niego zasiądziemy. "
Czyli kończę 24 lata idę na prawko A nie nauczą mnie przepisów ruchu drogowego bo nie mam "B" takie trochę pójście na łatwiznę, ale to tylko moje zdanie
Raczej nie przyjmą Cię na kurs, jeśli nie będziesz miał wcześniej innej kategorii, niż ta na którą chcesz się zapisać.Micu pisze:Tematyka wykładów poświęcona jest w całości zagadnieniom motocyklowym w związku z faktem , iż większość z Państwa już posiada kategorię B, więc zagadnienia ruchu drogowego stanowią jedynie powtórzenie wiadomości.Wykłady w tym przypadku to najważniejszy element kursu, gdyż pozwala zrozumieć fizykę ruchu motocykla jeszcze zanim na niego zasiądziemy. "
na co koni kupa, jak kierowca dupa?
-
ktomek
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Sprzęt: Suzuki GSF 650SA
Trochę odgrzebię temat.
Czy ktoś może polecić szkołę nauki jazdy na motocyklu kat A2 w Krakowie lub okolicy?
Czy ktoś może polecić szkołę nauki jazdy na motocyklu kat A2 w Krakowie lub okolicy?