PRZYKLEJONY: Opony - jakie wybrać, opinie?
Moderator: WS
-
Ezechiel
- GP

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: Gix ;)
Re: PRZYKLEJONY: Opony - jakie wybrać, opinie?
Wg mojej oceny to aż nadto nie ma co oszczędzać. Pamiętaj, że opona to najważniejszy element w Twoim motocyklu, który trzyma Cię z asfaltem. Nie powiem Ci, że 0.8 będzie jeszcze ok bo tego nawet nie masz jak zmierzyć. Suwmiarka jest dokładnym narzędziem ale co pomiar będzie inny wynik. Bieżnik się skończy to i koniec z odprowadzaniem wody i do gleby tuż tuż. Ponadto właściwość opony też się zmienia w pewnym momencie. Twardość jest już inna, a więc i inne "trzymanie" Wiadomo.. ogranicznik trochę można nagiąć ale w granicach rozsądku. Także z mojej strony przepraszam, dokładnej wartości nie podam ale w moim przypadku po zrównaniu ogranicznika jeżdżę sobie jeszcze jakiś czas ale już myślę o wymianie.
Można i na łysej jeździć i myśleć sobie ... a nie będę przeginał z odkręcaniem... ale co jak nagle trzeba będzie zahamować lub dogiąć maszynę w zakręcie bo coś wyskoczy?
Można i na łysej jeździć i myśleć sobie ... a nie będę przeginał z odkręcaniem... ale co jak nagle trzeba będzie zahamować lub dogiąć maszynę w zakręcie bo coś wyskoczy?
-
Sykopson
- mod junior

- Imię: Maciek
- Sprzęt: GSX-R750 K5 BadAss
Znaczy ja mam prawie nówki opony, ale do virago 125 kolegi trza kupić jakąś budżetową gumę i zastanawiam się właśnie nad oponką z 2012 z bieżnikiem 4mm na środku. Będzie git myślicie? Bo jest jeszcze opcja taką samą ale 14 letnią
, za ten sam hajs tyle że 6mm na środku. No i mamy dylemat, świeżą oponkę 4mm czy leżaka 6mm... (jeśli coś to zmienia to mowa o Bridgestone) 
Był Bandit 400, była SVka 650S...
-
zbyszek
- GP

- Imię: zbyszek
- Sprzęt: gsx-r fajny :)
Niech bierze jak 4mm na środkuSykopson pisze:Znaczy ja mam prawie nówki opony, ale do virago 125 kolegi trza kupić jakąś budżetową gumę i zastanawiam się właśnie nad oponką z 2012 z bieżnikiem 4mm na środku. Będzie git myślicie? Bo jest jeszcze opcja taką samą ale 14 letnią, za ten sam hajs tyle że 6mm na środku. No i mamy dylemat, świeżą oponkę 4mm czy leżaka 6mm... (jeśli coś to zmienia to mowa o Bridgestone)
syćkich wos piknie pytom
-
Ezechiel
- GP

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: Gix ;)
Dokładniezbyszek pisze:Niech bierze jak 4mm na środkuprzecież nie będzie komina walił po asfalcie
-
Sykopson
- mod junior

- Imię: Maciek
- Sprzęt: GSX-R750 K5 BadAss
dzieki chlopaki za dobrą radę 
Był Bandit 400, była SVka 650S...
-
Biniu
- KGP 260

- Imię: Bartek
- Sprzęt: CB 1000 R
Taka ogólna informacja : żaden zwycięzca TT na wyspie Man ever nie używał innych opon niż Dunlop.
Coś w tym musi być - chłopaki mają temat pewnie obadany.
Coś w tym musi być - chłopaki mają temat pewnie obadany.
-
NyNeK
- KGP 160

- Imię: Dominik
- Sprzęt: Xl 1000, CR 250
Biniu pewnie czytają forum GP od lat 
-
apoco
- Przyjaciel

- Imię: Piotr
- Sprzęt: sv650s
A teraz szybkie pytanie, nie tyle co jakie opony, a gdzie tanio kupie? potrzebuje też fachowej porady co do wyboru modelu z dunlopa, tylną mam dunlopa, przednią też chce dunlopa, posiadam SV650s, jazda hmm głównie po mieście, nie jestem zaawansowanym motocyklistą czyli pełne składanie się w zakręty jeszcze się mnie nie tyczy.
PS. na allegro są modele takie jak DUNLOP SPORTMAX ROADSMART 2 lub DUNLOP SPORTSMART ? które lepsze do mojej jazdy ? czym to się różni.
PS. na allegro są modele takie jak DUNLOP SPORTMAX ROADSMART 2 lub DUNLOP SPORTSMART ? które lepsze do mojej jazdy ? czym to się różni.
-
Grz3ch
- KGP 80

- Imię: Grzesiek
- Sprzęt: Er sześć en
- Kontakt:
ROADSmart 2 jak sama nazwa wskazuje bardziej szosowa, więc pod twój styl jazdy. Z racji tego na pewno dłużej wytrzyma niż SPORTSmart. Różnią się na pewno ułożeniem mieszanek gumy, popatrz wcześniej ze 2 strony.. Gdzieś były podany obrazek z gumami Michela, ładnie tam to jest pokazane odnośnie Roadów i Sportów (Power).
Wcześniej miałem ROADSMART 2, ale ze względu na starość DOTa jaki miałem wolę się nie wypowiadać na temat tej gumy
Wcześniej miałem ROADSMART 2, ale ze względu na starość DOTa jaki miałem wolę się nie wypowiadać na temat tej gumy
Ostatnio zmieniony pt wrz 26, 2014 6:30 pm przez Grz3ch, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie odkładaj marzeń, odkładaj na nie 
-
apoco
- Przyjaciel

Ogólnie to chce z dunlopa, ponieważ mam tył z dunlopa - przód też, ale już zauważyłem pęknięcia w bieżniku, dot 2005 więc ma prawo pękać, czas zmienić, Kwestia tego że się na modelach dunlopa nie znam i nie wiedziałem jakich szukać 
-
Grz3ch
- KGP 80

- Imię: Grzesiek
- Sprzęt: Er sześć en
- Kontakt:
Ja miałem DOT 07, do zmiany zmusiło mnie: Tył na znaczniku, przód wybulwiony+dziurawy. No i oczywiście stara guma gorzej się grzeje i trzyma co jest dla mnie ważne
Zmieniłem na Michele Pilot Road 2ct, chociaż długo gdybałem czy nie Pilot Power 3.. Ale przy mojej częstotliwości jazdy i km zdecydowałem się na Roady. Pierwsze wrażenia super, samo moto się kładło w winkle i trzymają bardzo fajnie
Zmieniłem na Michele Pilot Road 2ct, chociaż długo gdybałem czy nie Pilot Power 3.. Ale przy mojej częstotliwości jazdy i km zdecydowałem się na Roady. Pierwsze wrażenia super, samo moto się kładło w winkle i trzymają bardzo fajnie
Nie odkładaj marzeń, odkładaj na nie 
-
apoco
- Przyjaciel

Sprawa jest jeszcze jedna, w tyle mam dunlopa sportmaxa d207 (jeszcze w bardzo dobrym stanie i o dużym bieżniku), jak to się bedzie mniało na jeździe jak do przodu kupie roadsmart a tył mam sportmax?
Jestem na etapie zastanawiania się nad zakupem nowych opon do B6... W oko wpadły mi Pilot Powery 3 ew. 2. Miał je ktoś w bandziorze? Jaki przebieg nawinięty do zużycia? Jakie wrażenia?
Jakaś alternatywa? Szukam najlepiej klejącej gumy, zachowującej rozsądne przebiegi (10-12k)...
Jakaś alternatywa? Szukam najlepiej klejącej gumy, zachowującej rozsądne przebiegi (10-12k)...
Miałem Pilot roady 2 2ct w GPZ, teraz mam z tyłu w bandicie. Bardzo nie lubią niższych temperatur niż 10 stopni oraz wilgotnego asfaltu. B6 nie jest potworem, a mimo to większość skrętów na krzyżówkach kończyłem uślizgiem. Strasznie się zawiodłem, względem tego, co wyczytałem w opiniach.Grz3ch pisze:Zmieniłem na Michele Pilot Road 2ct, chociaż długo gdybałem czy nie Pilot Power 3.. Ale przy mojej częstotliwości jazdy i km zdecydowałem się na Roady. Pierwsze wrażenia super, samo moto się kładło w winkle i trzymają bardzo fajnie
Yoshimura user
-
stinger
- KGP 160

- Imię: Zbigniew
- Sprzęt: FZ1N
Parę postów wcześniej dałem porównanie michelinów. Roady powinny ci trzymać lepiej na mokrym i zimnym niż Powery! Ciut szybciej się dogrzewają no i bieżnik lepiej odprowadza wodę.
Może zawieszenia nie masz ustawionego pod siebie, albo dajesz ostro w palnik na winklu i się dziwisz, że masz power slidy
Gonie na PP3, w tym sezonie biorę na bank ten sam komplet, kolega jeździ na PR2 i nie słyszałem by coś narzekał
Mam zrobione prawie 14tyś na PP3, przód jeszcze starczy na połowę sezonu, dupa już slick.
Może zawieszenia nie masz ustawionego pod siebie, albo dajesz ostro w palnik na winklu i się dziwisz, że masz power slidy
Gonie na PP3, w tym sezonie biorę na bank ten sam komplet, kolega jeździ na PR2 i nie słyszałem by coś narzekał
Mam zrobione prawie 14tyś na PP3, przód jeszcze starczy na połowę sezonu, dupa już slick.
Life is too short for traffic...
Ja na ten sezon kupiłem właśnie Piloty Power 3 do Horneta, poprzednie to Dunlop Sportmax Sportsmart to napiszę krótkie porównanie
.