PRZYKLEJONY: Kask - jaki wybrać, opinie?
Moderator: WS
-
SlowMotion
- KGP 45

- Imię: Łukasz
- Sprzęt: ZX
Re: PRZYKLEJONY: Kask - jaki wybrać, opinie?
Ostatnio na track dayu rozmawiałem z gościem który ma oba te kaski (sam też się nad nimi zastanawiam ale póki co nie ma funduszy na zmianę) i generalnie to mówił, ze wbrew pozorom rpha wydaje mu się nieco lepiej wykonany niż shoei. Shoei jest za to dużo cichszy niż hjc, do tego ma gwiazdkę więcej w testach sharpa. HJC ponadto ma dość specyficzną rozmiarówkę, która mi osobiście nie leży, dlatego ja mimo wszystko wolałbym NXRa, ale oba kaski są jak najbardziej udane.
ok, dzięki, no to mamy RPHA, NXR'a i na co jeszcze w tej półce cenowej warto zwrócić uwagę ? Kask będzie używany jedynie na track day'ach, spoooradycznie moooże w mieście ale od tego mam Nolana który daje rade
Czy różnica gwazdki w teście SHAPR'a to duża różnica ?!
ps: mierzyłem jeszcze HJC FG-17 i powiem że leżał dobrze.
Czy różnica gwazdki w teście SHAPR'a to duża różnica ?!
ps: mierzyłem jeszcze HJC FG-17 i powiem że leżał dobrze.
-
SlowMotion
- KGP 45

Jeśli ma to być kask na track daya to shoei x-spirit II był projektowany z myślą o tym. NXR to bardziej kask sportowy-drogowy. Jest jeszcze Shark Race-R Pro za około 1500zł, na papierze wygląda dobrze, na głowie też mi fajnie leżał chociaż ja mam nienajlepsze doświadczenia z tą marką. Ewentualnie jakies wyższe modele agv albo araia ale to już trochę inna pólka cenowa. Albo jakieś egzotyki typu Bell M4R - waga 1100g 
Na shoei x-spirit II zwróciłem uwage na samym początku poszukiwań kasku jednak cena jest trochę zaporowa jak narazie.
-
kudi
- Świeżak
- Sprzęt: Honda Varadero
Ja posiadam hjc cs-14. Jak narazie nie narzekam, w tej półce cenowej sprawuje się na prawde bardzo dobrze. Dziewczyna śmiga w HJC TR-1 i też mogę polecić ale koszt tego kasku to około 650 zł.
-
Michu44
- Przyjaciel

- Imię: Michał
- Sprzęt: fzr600r&fzr600
niedawno kupiłem nitro 992 jest to kask z niższej półki,
jednak jakość wykonania jest naprawdę ok.
Jedyne co przeszkadza to parująca szyba, niby ma rozbudowaną wentylacje i detektor nosa jednak trzeba uchylać szybkę a wtedy już nie jest cichy.
Może antifog załatwi sprawe
jednak jakość wykonania jest naprawdę ok.
Jedyne co przeszkadza to parująca szyba, niby ma rozbudowaną wentylacje i detektor nosa jednak trzeba uchylać szybkę a wtedy już nie jest cichy.
Może antifog załatwi sprawe
https://www.instagram.com/m44r1/
Użytkuję obecnie Lazera Bayamo i w zasadzie to mogę go polecić. Ma wszystko co potrzeba: blendę, niezłą wentylację, łatwo wyjmowany środek. Tylko trochę mi się już przytarł tu i ówdzie więc rozglądam się za czymś nowym. Może doradzicie jakiś optycznie mniejszy kask. Słyszałem od kogoś opinie, że HJC ma małe kaski. Prawda to?
-
Michu44
- Przyjaciel

- Sprzęt: fzr600r&fzr600
zależy w jakim sensie małe. Aczkolwiek wybierając swój zauważyłem że ogólnie wielkościowo(zewnątrz hjc są mniejsze)
chyba że miałem jakś schizę
chyba że miałem jakś schizę
https://www.instagram.com/m44r1/
No właśnie chodzi mi o wygląd zewnętrzny i ogólne wrażenie.
-
SlowMotion
- KGP 45

Większość tanich kasków ma skorupę w jednym rozmiarze, więc siłą rzeczy jest ona dość duża, bo np. kask w rozmiarze xs ma skorupę od xxl. Ponadto nawet, gdy kask ma już kilka rozmiarów skorup to często wyższe (droższe) modele będą miały mniejszą i bardziej aerodynamiczną skorupę. Shoei Qwest w rozmiarze S jest znacznie większy niż Shoei NXR w rozmiarze L, mnie ta różnica kiedyś zaskoczyła jak sprzedawca pokazał mi fizycznie w sklepie.
Z tanich kasków właśnie HJC CS-14 ma skorupę w dwóch rozmiarach xs-m i l-xxl, więc jeżeli ktoś ma głowę z pierwszego przedziału, to prawdopodobnie kask będzie mniejszy niż konkurencja
Z tanich kasków właśnie HJC CS-14 ma skorupę w dwóch rozmiarach xs-m i l-xxl, więc jeżeli ktoś ma głowę z pierwszego przedziału, to prawdopodobnie kask będzie mniejszy niż konkurencja
-
Sierdiukov
- Przyjaciel

- Sprzęt: Afryka CRF1000
Kask Schuberth C3 Pro WOMAN
Hej, czy ktoś z Was ma rozeznanie, czym konkretnie charakteryzuje się grupa kasków Schuberth dla kobiet? Chodzi o wagę? Inny kształt w środku?
M.
M.
-
BigBoyKR
- KGP 200

- Imię: Radek
- Sprzęt: Od 250 do 1500 ;)
Re: Kask Schuberth C3 Pro WOMAN
Na pewno różnice były w boczkach przy policzkach, inny materiał i inne profilowanie. Co więcej to nie wiem.
http://bigboykr.blogspot.com/ się uzupełnia..
Nolan N104 Absolute czy Schuberth C3 Basic
... a ja nadal kasku nie kupiłem. Czas najwyższy
Jakieś sugestie co do wyboru pomiędzy ww w temacie, a może jeszcze jakaś trzecia opcja na dobrego szczękowca ? Kwota +/- 1500 pln ....
podziękował, Buszi
podziękował, Buszi
-
Grisza
- Znajomy
- Sprzęt: Zetofil 8setek
Strzałeczka Buszi...........mówisz i masz
Moim poprzednim kaskiem był popularny Shoei XR-1000,w porównaniu z nim, RPHA10+ jest lżejszy, wygodniejszy, cichszy (!) i ma rewelacyjną wentylację. Waga, komfort, dopasowanie i mega wentylacja to największe zalety tego kasku.
Jakość moze nie jest tak wysoka jak w Shoei (widać po wykończeniu paru elementów), ale HJC jest znacznie tańszy, a do tego w zestawie otrzymujemy kilka wartościowych rzeczy (ciemna szyba, deflektor, podbródek).
Moim zdaniem genialny stosunek jakości i możliwości do ceny oraz poważna alternatywa dla kasków droższych.
Dla niektórych wadą może być wizjer - ma on takie dziwne przetloczenie pod pinlock, które moze wchodzić w pole widzenia.ale sama zmiana szyby zajmuje jakieś 5 sekund
Z pinlockiem nie paruje, bardzo dobra aerodynamika przy wysokich prędkościach.
Co mogę w tym temacie powiedzieć .........kaźdy chwali swoje!!!
Ja HJC RPHA10+ zdecydowanie Tobie polecam.
Moim poprzednim kaskiem był popularny Shoei XR-1000,w porównaniu z nim, RPHA10+ jest lżejszy, wygodniejszy, cichszy (!) i ma rewelacyjną wentylację. Waga, komfort, dopasowanie i mega wentylacja to największe zalety tego kasku.
Jakość moze nie jest tak wysoka jak w Shoei (widać po wykończeniu paru elementów), ale HJC jest znacznie tańszy, a do tego w zestawie otrzymujemy kilka wartościowych rzeczy (ciemna szyba, deflektor, podbródek).
Moim zdaniem genialny stosunek jakości i możliwości do ceny oraz poważna alternatywa dla kasków droższych.
Dla niektórych wadą może być wizjer - ma on takie dziwne przetloczenie pod pinlock, które moze wchodzić w pole widzenia.ale sama zmiana szyby zajmuje jakieś 5 sekund
Z pinlockiem nie paruje, bardzo dobra aerodynamika przy wysokich prędkościach.
Co mogę w tym temacie powiedzieć .........kaźdy chwali swoje!!!
Ja HJC RPHA10+ zdecydowanie Tobie polecam.
-
Grisza
- Znajomy
- Sprzęt: Zetofil 8setek
Na poczatku tego wątku jak przeczytalem ze ktos chce zakupic Garnek do 350 zł, to sie łapie za glowe i pytam....
GDZIE TUTAJ BEZPIECZEŃSTWO !!!!
Dodam ze HJC maja fajne malowania, mi osobiscie siadło malowanie Furia czarno- biała.
GDZIE TUTAJ BEZPIECZEŃSTWO !!!!
Dodam ze HJC maja fajne malowania, mi osobiscie siadło malowanie Furia czarno- biała.