PRZYKLEJONY: Kask - jaki wybrać, opinie?

Pomocy, Help, Hilfe, Aiuto, Secours, Socorro

Moderator: WS

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy
Imię: Kuba
Sprzęt: Transalp XL700

Re: PRZYKLEJONY: Kask - jaki wybrać, opinie?

Post autor: Kubu$ » pt lip 15, 2016 10:43 am

Zastanawiam sie nad wyborem kasku szczekowego, do turystyki poki co kilkudniowej, ale w perspektywie i dalszej. Chcialbym kupic kask ktory spisze sie minimum dobrych pare lat.

Poki co rozwazam Schuberth C3 pro lub Shoei Neotec. Dodatkowo plusem byloby odblaskowe/fluorescencyjne malowanie. Macie doswiadczenia jakies dobre lub zle z tymi kaskami? Dorzucilibyscie cos jeszcze do wyboru z podobnej kategorii jakosci?

Awatar użytkownika
Buszi
KGP 45
KGP 45
Imię: Artur
Sprzęt: czarny

Post autor: Buszi » pt lip 15, 2016 11:05 am

Woziłem się z dokładnie takim samym tematem przez jakieś 2 lata i w końcu jak sądzę kupiłem bardzo dobry kask x-lite 1003 fluo orange w bardzo dobrym sklepie http://www.mm-motocykle.pl/ w bardzo dobrej cenie ;-) Generalnie jestem zadowolony.Natomiast spodziewałem się, że będzie troszkę cichszy. Muszę się chyba jednak pogodzić z tym, że szczękowce najcichsze nie są. I tak jest dużo lepiej niż w moim poprzednim kasku Grex. Poza tym dla większego komfortu można używać stoperów. IMO ww kask jest dobrą alternatywą dla wymienionych przez Ciebie.

pozdrawiam, Buszi

Kubu$ pisze:Zastanawiam sie nad wyborem kasku szczekowego, do turystyki poki co kilkudniowej, ale w perspektywie i dalszej. Chcialbym kupic kask ktory spisze sie minimum dobrych pare lat.

Poki co rozwazam Schuberth C3 pro lub Shoei Neotec. Dodatkowo plusem byloby odblaskowe/fluorescencyjne malowanie. Macie doswiadczenia jakies dobre lub zle z tymi kaskami? Dorzucilibyscie cos jeszcze do wyboru z podobnej kategorii jakosci?

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy

Post autor: Kubu$ » sob lip 16, 2016 2:16 pm

Dzieki za odp.

Chcialem teraz dac upust mojemu rozczarowaniu. Bylem dzisiaj mierzyc kaski Schuberth (na C3 pro sie nastawilem), chcialem wybrac rozmiar jak i sprawdzic jak rozne modele sie odczuwa. I jeszcze zaznacze ze totalnie sie na tym nie znam, jestem nowicjuszem motocyklowym. Z mojego wywiadu wynikalo ze ten kask to jest najwyzsza polka, wiekszosc ludzi go zachwala, czesc narzeka na halas przy wiekszych predkosciach, no ale ze generalnie jeden z najlepszych. Jaki mnie szok ogarnal jak wzialem go do reki i... nic specjalnego. Po prostu taki sobie kask. Jakby gdzies lezal na polce obok innych totalnie nie zwrocilby mojej uwagi. Ludzie tak zachwalaja jakosc wykonczenia, i moze faktycznie - w srodu nie jest zle. Ale z zewnatrz z dotyku jakis taki...no nic specjalnego. Szybka przy otwieraniu sprawia wrazenie takiej jakiejs watlej. I to ma chronic moja glowe? Wszedzie guziki z plastiku, do otwierania blendy, do odwierania szczeki. Wiadomo ze jest plastik i jest plastik. Ale ten taki wrecz cukierkowy, jak zabawka. I to jest warte 3000PLN?! Nie wiem czy to jest normalne? Po prostu z wygladu - zero zaufania. Dodam jeszcze ze to nie byl handlarz Janusz tylko salon HD. Mieliscie kiedys podobne odczucia? No i tutaj bardzo wazne pytanie, czy Schuberth to jest juz topowa polka? Czy taka dobra ale nie najlepsza? Z czego moglbym jeszcze wybierac?

Drugie pytanie odnosnie wybierania rozmiaru. Mierzylem L i XL. No i L niby spoko, ale jakby za mocny nacisk na szczeke z obu stron, nie moglem praktycznie zacisnac zebow bez odczuwania dyskomfortu. Ale reszta wymiarow w porzadku. A, i ciezko sie troche w nim oddychalo z zamknieta szybka. Wentylacja otwarta, wiadomo. Jak zmierzylem XL i troche potrzepalem glowa to jakby delikatne luzy w paru miejscach, ale oddychalo sie latwiej i brak nacisku na szczeke. I teraz co wg Was jest najwazniejsze? Czy kask sie troche 'rozciagnie' w srodku, w sensie dopasuje do ksztaltu twarzy? Czy raczej nie? Ktory wymiar przede wszystkim brac pod uwage i na co jeszcze zwarac uwage czego tutaj nie wymienilem?

Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
Sewko
KGP 45
KGP 45
Imię: Seweryn
Sprzęt: CBR 600 F3

Post autor: Sewko » wt lip 19, 2016 5:56 pm

Kask na pewno w pewnym stopniu dopasuje się do właściciela. Zależy jaki to był luz, czy kask przesuwał się razem ze skórą, czy jednak sam. Kask powinien wywierać nacisk na policzki tak, aby przy poruszaniu żuchwą zęby ocierały o policzki, może głupio to brzmi, ale nie potrafię tego lepiej opisać.

avalar
Świeżak
Sprzęt: FZ6

Post autor: avalar » śr lip 20, 2016 7:35 am

Kubu$ a sprawdzałeś kaski Arai? Może poczytaj o nich, ja sam kupiłem w zeszłym miesiącu kask tej firmy i jestem mega zadowolony :)
Miałem w rękach kaski innych firm, i właśnie odczucia były takie jak opisujesz - a że lubię swoją głowę zdecydowałem się właśnie na arai :)

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy

Post autor: Kubu$ » śr lip 20, 2016 9:58 pm

avalar pisze:Kubu$ a sprawdzałeś kaski Arai? Może poczytaj o nich, ja sam kupiłem w zeszłym miesiącu kask tej firmy i jestem mega zadowolony :)
Miałem w rękach kaski innych firm, i właśnie odczucia były takie jak opisujesz - a że lubię swoją głowę zdecydowałem się właśnie na arai :)
Na pewno sprobuje, dzieki. Jutro wlasnie mam zamiar przymierzac wiecej modeli, zainteresowalem sie rowniez BMW, konkretnie System 6 evo. Czy ktos z Was posiada taki i moze polecic?

Awatar użytkownika
JKK
Znajomy
Imię: Jarek
Sprzęt: BMW R 1200 GSA
Kontakt:

Post autor: JKK » sob lip 23, 2016 10:06 pm

W ramach poszerzenia horyzontów 8-)

http://youtu.be/S15uLJuZyFg
Pzdr
Jarek

http://ridersofflames.pl

Awatar użytkownika
Filson
Kandydat
Kandydat
Imię: Filip
Sprzęt: Honda CBF 600s

Post autor: Filson » pn wrz 05, 2016 1:04 pm

Hej.

Rozglądam się wśród kasków. Wcześniej używałem HJC IS-17, teraz myślę o czymś z deko wyższej półki. Zastanawiałem się nad HJC RPHA-ST, choć sprzedawca polecał też inne modele, jak X-lite X-661 czy Shark Speed-r (wydaje się fajny i jest nieco tańszy; nie było w sklepie więc nie miałem jeszcze okazji przymierzyć). Ostatnio trafiłem w sieci na Caberg Drift - miał ktoś może z nim styczność? Jak ogólnie Caberg wychodzi na tle innych producentów?

http://www.defender.net.pl/product-pol- ... -FLUX.html
http://www.defender.net.pl/product-pol- ... bialy.html

Wiadomo, że powinno się wybrać ten, który lepiej leży (w IS-17 po godzinie jazdy zaczynała mnie boleć głowa, jednak takich rzeczy nie sprawdzi się idealnie w sklepie). Chodzi mi o Wasze subiektywne opinie, być może ktoś miał do czynienia z tymi kaskami.

Btw: Niektóre kaski (jak te z powyższych linków) są dostępne w wersji 'carbon'. Czy poza (deko) mniejszą wagą jest jakaś inna różnica, za którą warto dopłacić w tym wypadku kilka stówek?
Sprzedam moją Hondę - zły pan ją rozbił :(

mg2000
Świeżak
Imię: Max
Sprzęt: CB500

Post autor: mg2000 » pn paź 03, 2016 2:16 pm

Filson pisze:Wcześniej używałem HJC IS-17, teraz myślę o czymś z deko wyższej półki. Zastanawiałem się nad HJC RPHA-ST
Miałem okazje jeździć w IS-17 a teraz posiadam kask dość podobny do RPHA-ST czyli model RPHA 10+ (dużo różnych opinii oraz testów tego kasku w interenetach), nie licz na super wyciszenie, moje odczucia w tym kasku są zbieżne z Twoimi w IS-17, kask jest natomiast lżejszy i podobno bezpieczniejszy.

Awatar użytkownika
Filson
Kandydat
Kandydat
Imię: Filip
Sprzęt: Honda CBF 600s

Post autor: Filson » pn paź 10, 2016 8:25 pm

Fakt, że jest lżejszy dało się odczuć już w sklepie ;) Mój czerep chyba średnio się zgrywa z HJC. Miałem okazję zmierzyć Sharka Speed-R. Wydawał się bardzo wygodny, + za kompozyt, jeszcze był na promocji w jednej wersji kolorystycznej i rozmiarze za 999zł. Musi być jednak ALE... Kto wymyślił tam ten "mechanizm" podnoszenia szyby? Juz nawet przeżył bym brak stopniowego podnoszenia szyby, ale tego "dzyndzla" nawet bez rękawic się nie dało podnieść :D A szkoda bo już myślałem, że znalazłem kask dla siebie... :(
Sprzedam moją Hondę - zły pan ją rozbił :(

Spoko999
Świeżak
Imię: Piotr
Sprzęt: Zx10r

Post autor: Spoko999 » wt gru 20, 2016 8:45 pm

Witam a co powiecie na temat tego kasku
http://allegro.pl/kask-nolan-n87-harp-n ... 58022.html bo mam zamiar go kupić.
Pozdrawiam

Spoko999
Świeżak
Imię: Piotr
Sprzęt: Zx10r

Post autor: Spoko999 » czw gru 22, 2016 10:28 am

Widzę że nikt się nie wypowie. A może ktoś doradzi jakiś kask w granicy 1000 do 1200. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SlowMotion
KGP 45
KGP 45
Imię: Łukasz
Sprzęt: ZX

Post autor: SlowMotion » czw gru 22, 2016 11:24 am

Jeżeli na zx10r, to w tych pieniądzach moim zdaniem najlepszy wybór to HJC RPHA10+ w podstawowym malowaniu. Ale i tak wszystko zależy od tego, czy będzie Ci dobrze leżał na głowie.

jozaf
Znajomy
Sprzęt: F650GS

Post autor: jozaf » wt sty 31, 2017 11:30 am

Rozglądam się za nowym kaskiem, jeżdzę na skuterze 125cc - Yamaszka X-max. Prędkości max. 100-120km/h.

Co powiecie na http://www.hjc-helmets.uk.com/open-face ... els-acadia

Leży świetnie, blenda mieści się przy okularach, dostępny w super kolorze fluo :wink:

Cena ok 800-900PLN.

Warto? Coś innego godnego polecenia?

Awatar użytkownika
Qcyk
mod
mod
Imię: Przemek
Sprzęt: 690 SM

Post autor: Qcyk » wt sty 31, 2017 11:47 am

Kolor fluo super, tylko strasznie owady przyciąga...
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...

ODPOWIEDZ