Moto na weekendowe wypady

Pomocy, Help, Hilfe, Aiuto, Secours, Socorro

Moderator: WS

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy
Imię: Kuba
Sprzęt: Transalp XL700

Moto na weekendowe wypady

Post autor: Kubu$ » czw kwie 17, 2014 4:04 pm

Po 2 latach od zrobienia prawka nadszedł w końcu ten moment, w którym rozglądam się za zakupem moto. Będzie to mój pierwszy sprzęt, co - jak mniemam - jest dość istotnym faktem. Chciałbym, żeby sprzęt był przede wszystkim wygodny, do jazdy turystycznej i dla przyjemności, głównie na kilkudniowe wycieczki. Podejrzewam, że mówiąc wygoda ma się na myśli pozycja wyprostowana, dlatego też motocykla oferującego możliwość takowej jazdy poszukuję (jeśli się mylę śmiało wyprowadźcie mnie z błędu, jestem raczej laikiem w temacie podobnych aspektów sprzętu). Jeśli chodzi o cenę górną granicę ustalam sobie na 20k, nie znaczy to jednak, że motocyklem kupionym za połowę tej ceny pogardzę, wręcz przeciwnie, jak najbardziej wezmę pod uwagę.

Poprzeglądałem forum, poczytałem wiele postów i wybrałem modele, które wg. mnie zasługują na uwagę, jak choćby ze względu na ograniczoną pojemność (600-900), niezbyt dużą wagę, typ, rozmiar (mój wzrost to 180cm) czy przystosowanie do jazdy o którą mi chodzi. Poniżej wymieniam modele, które rozważam:

Suzuki GSF600 Bandit
Suzuki SV650
Suzuki GSX750F
BMW F650
BMW F800R
Yamaha FZS600 Fazer
Yamaha XJ600
Yamaha FZ6N
Honda CB600F
Kawasaki Z750
Aprilia Shiver 750
Triumph Sprint 900 Sport

Zdaję sobie sprawę, że wymieniłem sporo modeli, jakby nie patrzeć różnych. Dlatego prosiłbym o odrzucenie tych z nich, których na pewno nie polecacie wraz z uzasadnieniem. Chodzi mi tutaj np. o fakt, że - jak zasłyszałem od doświadczonych znajomych - niektóre roczniki niektórych modeli są po prostu o wiele gorsze od swoich poprzedników/następców.

Będę wdzięczny za wszelkie rady oraz opinie posiadaczy wymienionych sprzętów na ich temat.

Awatar użytkownika
polly
GP
GP
Sprzęt: sózócki

Re: Moto na weekendowe wypady

Post autor: polly » pt kwie 18, 2014 8:19 am

Widzę, że interesuje Cę turystyka. Oprócz wyprostowanej pozycji, weź pod uwagę jeszcze motocykl z owiewką. Choćby półowiewką, jak bandit czy fazer. W tym wypadku odpadnie hornet. SV w wersji owiewkowej nie będzie miała wyprostowanej pozycji, więc też odpadnie. Zastanów się jeszcze co robi nazwa "sport" obok Triumpha :hihihi:.
na co koni kupa, jak kierowca dupa?

Awatar użytkownika
NyNeK
KGP 160
KGP 160
Imię: Dominik
Sprzęt: Xl 1000, CR 250

Post autor: NyNeK » pt kwie 18, 2014 8:29 am

Sprecyzuj, czy będziesz jeździł jedynie po asfaltach, czy być może będziesz chciał zboczyć na mały of.
Wymieniłeś BMW F650 ( bliźniak Aprilii Pegaso ) - jest to motocykl, którym możesz się spokojnie poturlać po lekkim terenie, jak
i również całkiem nieźle radzi sobie na asfalcie, co czyni go mega uniwersalnym
W kategorii turystycznych enduro jest jeszcze sporo godnych polecenia modeli.
Ważną kwestią w doborze moto jest fakt podróżowania solo, bądź z plecaczkiem, także też określ się w tej kwestii.

Awatar użytkownika
Biniu
KGP 260
KGP 260
Imię: Bartek
Sprzęt: CB 1000 R

Post autor: Biniu » pt kwie 18, 2014 9:26 am

Pamiętaj, że skreślać motocykli bez owiewek też od razu nie trzeba. Są przecież firmy produkujące akcesoryjne szyby/szybki/szybeczki. Turystycznie nie jeździ się znowu tak cały czas z manetką odkręconą do oporu. Golasem też można na kilka dni się wybrać. Ja bardziej bym się skupił przykładowo na wygodzie ogólnego "zasiadania" za sterami. Pierwsze moje dłuższe wypady w tym aspekcie były dla mnie osobiście największym wyzwaniem.
:(

Awatar użytkownika
Rudy
KGP 80
KGP 80
Sprzęt: Suzuki gsx-r K3

Post autor: Rudy » pt kwie 18, 2014 1:05 pm

Ja bym dorzucil honde vfr 800 :) ma owiewke i jest dosyc wygodny, chodz jak wiadomo na kazdej maszynie kazdemu siedzi sie inaczej ;)

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy

Post autor: Kubu$ » pt kwie 18, 2014 8:54 pm

Odpowiadając po kolei:
Nynek: mały of jak najbardziej, z plecaczkiem wcale bądź rzadko (jeśli już bardzo lekkim, <50kg). Popatrzyłem też na Aprillę Pegaso, wygląda ciekawie, jesteś w stanie wymienić jakieś najważniejsze przewagi/wady w stosunku do BMW, pomijając niższą cenę? (patrzę na roczniki 2004 w górę)

Biniu: mógłbyś rozwinąć "ogólnego "zasiadania" za sterami" jako dużego wyzwania? Chodzi jedynie o pozycję i rozmiar motocykla odpowiedni do wzrostu czy sugerowałbyś na coś jeszcze zwrócić uwagę? Z czym miałeś osobiście największe przejścia?

Rudy: VFR800 rozważałem już wcześniej ale nie było go na mojej liście gdyż mimo wszystko wydaje się zbyt sportowy

Mały edit do mojego tematu, wrażenia z posiadania BMW F650, podesłany mi przez koleżankę z forum (dzięki!)
http://www.motocaina.pl/Test_czytelnicz ... 161,0.html
Może komuś się jeszcze przyda :wink:

Awatar użytkownika
Martyna
KGP 200
KGP 200
Imię: Martyna
Sprzęt: różne :P

Post autor: Martyna » sob kwie 19, 2014 6:10 am

Nie wiem czy zauważyliście, ale to będzie PIERWSZE moto kolegi... Więc wypadałoby zwrócić jeszcze uwagę na to, aby było one w miarę przyjazne do nauki jazdy (o ile jakaś 600 i więcej może taka być...). Z tego co wymieniłeś to jedynie XJ600 jest polecana jako moto dobre dla początkujących. Fazery, Bandity, a co dopiero wymienione 750-tki i więcej... przecież te sprzęty nieźle za...lają. Może sprecyzuj też o jaką turystykę Ci chodzi, bo na kilkudniowe wycieczki dla przyjemności można jeździć równie dobrze GSem. Chcesz podczas tych wycieczek robić dziennie tysiąc kilometrów czy może 200 - 300?

Swoją drogą ciekawe, że jak ktoś mówi: kupuję pierwsze moto, chcę kupić gsxr 750, to wszyscy się rzucają i mówią, że za mocne i kup GSa. A jak ktoś mówi: kupuję pierwsze moto, chcę jeździć turystycznie, to nagle mu polecają VFR 800... :P Jak ktoś chce jeździć turystycznie, to nie musi już umieć ogarniać sprzęta?

Awatar użytkownika
martab99
KGP 160
KGP 160
Imię: Marcin
Sprzęt: BMW R1200GS

Post autor: martab99 » sob kwie 19, 2014 6:35 am

Zgadzam się z Martyną, jest dokładnie tak.
Ja bym polecił F650 GS po 2004 (silnik twin spark). Miałem okazję przymierzyć się do tego sprzętu i moim zdaniem świetnie nadaje się zarówno jako pierwszy motocykl jak i sprzęt do dalszych wypadów. Fakt- mocą nie poraża, ale nadrabia to niesamowitą zwinnością, poręcznością, wszechstronnością i niskim zużyciem paliwa (przy spokojnej trasie solo zużycie w okolicach 3l/100 km jest bez problemu osiągalne). I żeby było jasne- zdecydowanie nie jest żadnym zawalidrogą- po prostu z pasażerem i podróżnym obciążeniem (kufry) czuć że przydałoby mu się trochę więcej pary :)
DO tego cała masa akcesoriów pozwala dopasować sprzęt pod siebie. Ja mam 190 cm i 95 kg i było mi na nim wygodnie. Tak samo jak żonie kolegi, która ma 165 cm i 60 kg ale w swoim ma niższą kanapę i coś tam jeszcze "pod siebie".
Pzdr
Marcin

Awatar użytkownika
polly
GP
GP
Sprzęt: sózócki

Post autor: polly » sob kwie 19, 2014 8:13 am

Martyna pisze:Nie wiem czy zauważyliście, ale to będzie PIERWSZE moto kolegi... Więc wypadałoby zwrócić jeszcze uwagę na to, aby było one w miarę przyjazne do nauki jazdy (o ile jakaś 600 i więcej może taka być...). Z tego co wymieniłeś to jedynie XJ600 jest polecana jako moto dobre dla początkujących. Fazery, Bandity, a co dopiero wymienione 750-tki i więcej... przecież te sprzęty nieźle za...lają. Może sprecyzuj też o jaką turystykę Ci chodzi, bo na kilkudniowe wycieczki dla przyjemności można jeździć równie dobrze GSem. Chcesz podczas tych wycieczek robić dziennie tysiąc kilometrów czy może 200 - 300?

Swoją drogą ciekawe, że jak ktoś mówi: kupuję pierwsze moto, chcę kupić gsxr 750, to wszyscy się rzucają i mówią, że za mocne i kup GSa. A jak ktoś mówi: kupuję pierwsze moto, chcę jeździć turystycznie, to nagle mu polecają VFR 800... :P Jak ktoś chce jeździć turystycznie, to nie musi już umieć ogarniać sprzęta?
Patrząc przez pryzmat pierwszego motocykla, to z tej listy zostaje sporo opcji. Całe trzy.
XJ600 (a właściwie patrząc na budżet, to zamieniłbym na nowsze XJ6), Bandit i F650.
Tu już trzeba się zastanowić nad typem turystyki.
na co koni kupa, jak kierowca dupa?

Awatar użytkownika
qqnia
KGP 45
KGP 45
Imię: Łukasz
Sprzęt: MT-09

Post autor: qqnia » sob kwie 19, 2014 8:38 am

Z mojej strony mogę polecić w tej cenie bandziora 650 lub fazerka. Jako pierwsze moto jest bardzo przyjazny, pozycja całkiem wygodna, później też odkrywasz jego bardziej uniwersalne zalety, więc tak szybko się nie nudzi.
Acha i koniecznie wersja z owiewką, a najlepiej od razu SA.

Dobry start by zdecydować się później na coś ciekawszego i bardziej ukierunkowanego. Gusta bywają zmienne więc nie wiadomo czy później nie pociągnie cię do sportów, turystyk-ów czy pyrkających chopperów. Zaczynasz z myślą o turystyce a kończysz z fascynacją szlifowania kolanem po asfalcie lub też off-roadowymi trasami.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » sob kwie 19, 2014 9:18 am

Jak ma troszkę oleju w głowie (a na to wychodzi czytając jak chce wykorzystywać motocykl) to sobie poradzi z tymi motocyklami. Ja uczyłem się jeździć na NT650V Deauville, czyli coś w stylu jak ma Filip.

Fakt, przy kręceniu ósemek parkingówka była zaliczona, ale moto dało dobrą szkołę jazdy (ogromna masa (250 kg na sucho), jak wtedy na 16 latka).

Nie mniej i tak po zakupie motocykla polecam Koledze polatać dużo solo, wkoło komina, do tego szkolenie np. u Katanki zrobić, pojeździć na słupkach. Wtedy dopiero bym kogoś wypuścił na dalszą turystykę.

PS. Jak na kilkudniowe wypady to pomyśl nad Deauville 700, jak chcesz konkretnej opinii o motocyklu to musisz spytać Filip67.
Gloria victis; www.motocorde.pl

Awatar użytkownika
Kubu$
Znajomy

Post autor: Kubu$ » sob kwie 19, 2014 10:42 am

Marcellus pisze: Ja uczyłem się jeździć na NT650V Deauville, (...) PS. Jak na kilkudniowe wypady to pomyśl nad Deauville 700, jak chcesz konkretnej opinii o motocyklu to musisz spytać Filip67.
Patrzyłem na te modele i zastanawiam się nad przebiegiem, gdyż często sztuki wcześnie po 2000 roku mają już w okolicach 50k przebiegu. Czy to nie jest trochę za dużo? Domyślam się, że te wartości różnie się mają do konkretnych modeli czy roczników, jak przykładowo stary Mercedes "beczka", którym śmiało robiło się ponad 1mln km i dalej jeździł. Jest jakaś taka ogólna zasada dotycząca przebiegu przy kupowaniu motocykla?
Martyna pisze: Może sprecyzuj też o jaką turystykę Ci chodzi, bo na kilkudniowe wycieczki dla przyjemności można jeździć równie dobrze GSem. Chcesz podczas tych wycieczek robić dziennie tysiąc kilometrów czy może 200 - 300?
Myślę, że będzie to przedział między 500-1000km podczas jednego wypadu.

Awatar użytkownika
Noriad
KGP 45
KGP 45
Imię: Krzysiek
Sprzęt: CeBula

Post autor: Noriad » sob kwie 19, 2014 11:16 am

Kubu$ pisze:
Marcellus pisze: Ja uczyłem się jeździć na NT650V Deauville, (...) PS. Jak na kilkudniowe wypady to pomyśl nad Deauville 700, jak chcesz konkretnej opinii o motocyklu to musisz spytać Filip67.
Patrzyłem na te modele i zastanawiam się nad przebiegiem, gdyż często sztuki wcześnie po 2000 roku mają już w okolicach 50k przebiegu. Czy to nie jest trochę za dużo? Domyślam się, że te wartości różnie się mają do konkretnych modeli czy roczników, jak przykładowo stary Mercedes "beczka", którym śmiało robiło się ponad 1mln km i dalej jeździł. Jest jakaś taka ogólna zasada dotycząca przebiegu przy kupowaniu motocykla?
Martyna pisze: Może sprecyzuj też o jaką turystykę Ci chodzi, bo na kilkudniowe wycieczki dla przyjemności można jeździć równie dobrze GSem. Chcesz podczas tych wycieczek robić dziennie tysiąc kilometrów czy może 200 - 300?
Myślę, że będzie to przedział między 500-1000km podczas jednego wypadu.
Co do przebiegu to powiem Ci tak - piszesz, że podczas jednego wypadu zrobisz >=500km, niech takich wypadów w sezonie będzie 5, to już masz 2500-5000km na sezon. Ty pytasz się, czy 50k przebiegu to dużo... 50k / 12lat = 4166km na sezon, więc jak widać to wcale nie jest dużo.

I ogólna zasada co do przebiegu motocykla jest prosta - jeżeli sprzęt jest w dobrej kondycji, ma zdrowy silnik, nie zespolił się w przeszłości z przystankiem, to będzie on lepszy od sprzętu który ma o połowę mniej "na budziku" ale swoje już przeżył. Generalnie bardziej liczy się stan motocykla niż jego przebieg, zegary z resztą zawsze można zmienić ;)
Play hard, go pro!

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » sob kwie 19, 2014 11:31 am

Zegar prawdy Ci nie powie ;) Musisz jechać z dobrym mechanikiem (jak chcesz takiego, pisz na PW) i oglądać moto. Deauville ma tą przewagę nad resztą moto, że ma wał kardana. Praktycznie bezobsługowy napęd w porównaniu do łańcucha ...

Jak patrzyłeś wcześnie po 2000 roku, to są to jeszcze modele gaźnikowe, bodajże w 2002 roku miały lifting i były produkowane do 2004 roku. Potem weszły 700-ki. Jakbym był starszym człowiekiem niż jestem i robił traski takie jak Ty planujesz to celowałbym w motocykle takie jak Deauville, Pan European, FJR1300, Ew Goldwing :) Jednak z okazji tego, że Ty zaczynasz przygodę na moto, Deauvillka będzie chyba najrozsądniejszym wyborem na początek z tej stawki którą ja wymieniłem.
Gloria victis; www.motocorde.pl

wozlow
Swój
Swój
Sprzęt: .

Post autor: wozlow » sob kwie 19, 2014 11:49 am

Popatrz sobie na Honde CBF600N jak coś to moja jest na zbyciu bo nosze się z zamiarem zakupu innego.

ODPOWIEDZ