Ubezpieczenie OC

Pogaduszki związane z tematyką motocyklową

Moderatorzy: Qcyk, leon

Awatar użytkownika
Iza
Swój
Swój
Sprzęt: Honda VT 500 C
Kontakt:

Re: Ubezpieczenie OC

Post autor: Iza » czw cze 27, 2013 4:38 pm

MasterL pisze:Mam taka ciekawa informacje odnośnie stawek za ubezpieczenie które dostajecie poczta przed końcem waszej umowy ....

Te stawki to są stawki sugerowane i negocjowalne!!!!! a kwota która tam widzicie to kwota proponowana ,jesli komus nie pasuje to jedzie pare dni przed koncem ubezpieczenia do Swojego oddzialu i negocjuje rabat
Potwierdzam :)

Ponadto, może ktoś nie wie - ja na przykład nie wiedziałam - przy podpisywaniu nowej umowy można przenieść, czy raczej utrzymać, zniżki, które się miało za OC i NW nawet u innego ubezpieczyciela,
do pięciu lat wstecz. Właśnie uzyskałam taką możliwość - cudo :mrgreen: Trzeba tylko udowodnić swoją historię - w tym celu w siedzibie TU lub mailowo trzeba poprosić o odpowiedni druk, to jest standartowa rzecz, trzymają historię.
_ _ _
Iza

Awatar użytkownika
Ina Blanko
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Karolina
Sprzęt: Honda cm200

Post autor: Ina Blanko » czw cze 27, 2013 4:59 pm

MasterL pisze:Mam taka ciekawa informacje odnośnie stawek za ubezpieczenie które dostajecie poczta przed końcem waszej umowy ....

Te stawki to są stawki sugerowane i negocjowalne!!!!! a kwota która tam widzicie to kwota proponowana ,jesli komus nie pasuje to jedzie pare dni przed koncem ubezpieczenia do Swojego oddzialu i negocjuje rabat i tak dla np pzu mozemy 15 % tej kwoty urwac gadajac z agentem a jak ktos ladnie zagada to jeszcze 10 % szef placowki moze dac czyli w sumie 25% czyli jak mamy ubezpieczenie za 200 zl to 50 zl zostaje nam w kieszeni i mozemy postawic Masterowi piwo i podziekować :P to samo z samochodem ale to juz flaszke i nie trzeba dziekowac ;)
A mi pocztą przysłali w Proamie ofertę najlepszą jaka była. Poszłam do oddziału, a agent policzył o 70-80 zł (nie pamiętam dokładnie) wyższą i mówił, że mu system już niżej nie pozwoli opuścić. To wiadomo, że zapłaciłam to niższe, a nie u niego, ale facet nadziwić się nie mógł jak to możliwe :lolsign:
Nie ma Boga jest motór

motórzysta
Swój
Swój
Imię: Łukasz
Sprzęt: dr650se
Kontakt:

Post autor: motórzysta » pt lip 26, 2013 1:07 pm

Przydatna informacja dla posiadaczy motocykli przynajmniej 25 letnich. Posiadając kartę członkowską PZM, uzyskuje się dodatkową zniżkę 60% do wyliczonej już stawki za OC. Dziś miast zapłacić za XJotkę ~200zł, wydałem 62zł :mrgreen: . Pozdrawiam właścicieli Youngtimerów :D

Edit: Tyczy się wszelkich pojazdów samochodowych.

Awatar użytkownika
Ina Blanko
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Karolina
Sprzęt: Honda cm200

Post autor: Ina Blanko » pt lip 26, 2013 1:51 pm

motórzysta, ile wynosi składka członkowska w PZM? To ja bym teoretycznie mogła poniżej 30 zł zejść z OC, ale pewnie mi się to nie kalkuluje :mrgreen:
Nie ma Boga jest motór

motórzysta
Swój
Swój
Imię: Łukasz
Sprzęt: dr650se
Kontakt:

Post autor: motórzysta » pt lip 26, 2013 4:03 pm

Wyrabiałem kartę przez swoją szkołę (ZSM nr 1 w Krakowie), która figuruje jako "uczniowski klub sportowy", dzięki czemu składka wynosi złotówkę za miesiąc. Nie wiem niestety jak to wygląda na własną rękę.

Awatar użytkownika
miroslaw123
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: Transalp 650
Kontakt:

Post autor: miroslaw123 » pn wrz 30, 2013 2:23 pm

Kolejny rok dla mojego trampka za 95 zeta w PZU, Warta proponowała 127 zł.
dron.malopolska.pl - zapraszam

Awatar użytkownika
Iza
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: Iza » wt cze 24, 2014 5:25 pm

Słuchajcie, właśnie przyszła pora na moje kolejne OC i NNW na moto. I tu bardzo niemiła niespodzianka: w poprzednim roku za OC, po zniżkach, zapłaciłam 90 zł, w tym roku chcą 203,- zł !!!
Po telefonie do agenta, u którego podpisywałam umowę - najpierw stwierdził, że zupełnie nie ma pojęcia, skąd taka różnica, potem w końcu, że "oni czasem tak robią, że podnoszą ceny dla np. określonego modelu pojazdu, albo może podnieśli stawki dla motocykli". WTF ?? :shock:
Słyszeliście o czymś takim? Czy także podnieśli Wam składki? Czy po prostu składam się na nowe reklamy na bilbordach :twisted:
Motocykl ten sam, żadnych szkód, żadnych przerw w ubezpieczeniu, identyczny pakiet jak w ub.r. Ubezpieczyciel: PZU.
_ _ _
Iza

Awatar użytkownika
WS
mod
mod
Imię: Wojtek
Sprzęt: 1K7, WR450F

Post autor: WS » wt cze 24, 2014 6:06 pm

Iza pisze:Słuchajcie, właśnie przyszła pora na moje kolejne OC i NNW na moto. I tu bardzo niemiła niespodzianka: w poprzednim roku za OC, po zniżkach, zapłaciłam 90 zł, w tym roku chcą 203,- zł !!!
Po telefonie do agenta, u którego podpisywałam umowę - najpierw stwierdził, że zupełnie nie ma pojęcia, skąd taka różnica, potem w końcu, że "oni czasem tak robią, że podnoszą ceny dla np. określonego modelu pojazdu, albo może podnieśli stawki dla motocykli". WTF ?? :shock:
Słyszeliście o czymś takim? Czy także podnieśli Wam składki? Czy po prostu składam się na nowe reklamy na bilbordach :twisted:
Motocykl ten sam, żadnych szkód, żadnych przerw w ubezpieczeniu, identyczny pakiet jak w ub.r. Ubezpieczyciel: PZU.
Haczyk jest chyba w tym (dobrowolnym) NWW. Ja dostalem 90PLN za OC albo 176PLN za OC+NWW (tez w PZU). Zawsze twierdzilem, ze to NWW sie nie oplaca ;)

Znacznie lepiej wychodzi zaplacic samo OC + ewentualnie poszukac jakiegos ubezpieczenia na zycie (z NWW wyplacaja jakies grosze...)
WS

Awatar użytkownika
Iza
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: Iza » wt cze 24, 2014 8:37 pm

WS pisze:Haczyk jest chyba w tym (dobrowolnym) NWW. Ja dostalem 90PLN za OC albo 176PLN za OC+NWW (tez w PZU). Zawsze twierdzilem, ze to NWW sie nie oplaca ;)

Znacznie lepiej wychodzi zaplacic samo OC + ewentualnie poszukac jakiegos ubezpieczenia na zycie (z NWW wyplacaja jakies grosze...)
Z NNW chcą 289,- zł :evil: Dlatego podałam różnicę za samo OC.
To nie wydaje mi się normalne a tłumaczenia jakieś mętne. Przysłali też nowy regulamin, który zmienił się w grudniu ub.r. Czytanie tylu stron urzędowego języka nie uśmiechało mi się, liczyłam, że agent będzie znał przyczynę i mi ją wytłumaczy.
_ _ _
Iza

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » wt cze 24, 2014 8:53 pm

Widocznie twój agent albo Ty, słabo się staraliście. Gdybym ja nim był, to już byś dawno wszystko wiedziała :wink: Tak poważnie, to są jeszcze inni ubezpieczyciele. Zadzwoń, popytaj.

Awatar użytkownika
amfm
Swój
Swój
Imię: Artur
Sprzęt: BMW R1150 RT

Post autor: amfm » śr cze 25, 2014 6:33 am

To się cenią, w Warcie zapłaciłem 152 (OC+NNW+Assistance wypadkowe)
www.dywizjonpoludnie.pl

fuksja

Post autor: fuksja » śr cze 25, 2014 6:48 am

IZA sprawdź może tu i przelicz :
https://www.superpolisa.pl/smvc/q/B2C/? ... w#/phase1v
może inny ubezpieczyciel będzie miał z powrotem te 90 zł bez NNW
też mam w PZU ubezpieczone 2-gi rok i jest taka sama kwota 2-gi rok te 90,00 zł ( 60 % zniżek ), więc nie wiem co oni CI tam nakombinowali

a tak przy okazji co roku warto przeliczyć na nowo też OC dla samochodu tu:
http://rankomat.pl/lp3/?source=001-001- ... tAod_iUA7Q
co roku mam taniej OC samochodu , niewiele ale jednak :mrgreen:
Ostatnio zmieniony śr cze 25, 2014 7:03 am przez fuksja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Misiek
KGP 160
KGP 160
Imię: Michał
Sprzęt: SV650s / B12s
Kontakt:

Post autor: Misiek » śr cze 25, 2014 6:49 am

Iza, olej taka ofertę idź do pierwszego lepszego agenta ubezpieczeniowego a zapewne dostaniesz lepsza ofertę. Ja np od lat ubezpieczam się w Zielonkach (w centrum), mają w ofercie chyba wszystkie dostępne firmy ubezpieczeniowe. Zawsze wybierają mi najtańsza lub najlepsza ich zdaniem ofertę. W przypadku motocykla od lat niezmiennie jest to PZU, bo wychodzi najtaniej. Za moją kilofazę zapłaciłem z końcem maja na pełnych zniżkach 90zl, tyle samo co rok temu. Oczywiście jest to gołe oce, bez NNW.
ex - Zr7s, Kilofaza

Awatar użytkownika
Ayako
Swój
Swój
Imię: Grzesiek
Sprzęt: RRRRRR
Kontakt:

Post autor: Ayako » śr cze 25, 2014 10:29 am

napiszę jeszcze raz, bo już gdzieś to pisałem. NIE OPŁACA się kupować oc + nnw, bo to drogo wychodzi. mi za OC powiedzieli coś koło 100pln, a za NNW dodatkowe 80pln... jak zobaczycie w regulamin to to NNW jest na zawrotną kwotę 10k PLN.

Ja ze swojej strony dla tych, co koniecznie chcą mieć NNW (jak ja) polecam wykupić oddzielne ubezpieczenie NNW w Ergo Hestia. Nazywa się to to Hestia Optima i kosztuje około 120pln za rok, ale ubezpieczne jest na 100k pln, czyli na 10x więcej. Ja osobiście wybrałem NNW Hestia Forteo, gdzie płacę co prawda 23pln miesięcznie, niemniej mam tam ubezpieczenie na 100k pln w przypadku jakiegokolwiek NNW, a w przypadku NNW komunikacyjnego suma jest podwojona czyli 200k.

PS. Nie pytajcie mnie o szczegóły warunków, nie zajmuje się tym już dobrych kilka lat, ale jak ktoś byłby zainteresowany, mogę przez PW dać namiar do agenta Hestii
C'E' SOLO LA ROMA....
MA, OVVIO, LE MOTO SONO ANCHE IMPORTANTE...

Awatar użytkownika
Iza
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: Iza » śr cze 25, 2014 12:04 pm

Dziękuję wsztystkim za cenne porady i merytoryczne wypowiedzi, na pewno z nich skorzystam, chociaż przy następnej okazji. fuksja - przelicznik nie obejmuje roczników sprzed 1989r.

Teraz była już końcówka terminu mojej polisy, więc zostałam przy obecnej umowie.
Agentowi "udało się urwać" za całość, tzn OC+NNW, z kwoty ponad 200 do kwoty 188,- (102+86) zł. W ubiegłym roku suma wynosiła 176,- zł, więc nie będę się teraz szarpać i zmieniać w tej chwili ubezpieczyciela.
Na moje dość natarczywe pytania odnośnie powodu podwyżki odpowiedzi były jednego rodzaju: centrala ustala swoje, agencja swoje; centrala rządzi i nie informuje co i jak zmienia ani dlaczego (!)
Nawet nie wiem, jak to skomentować :dupa: :smile:
Są tu jacyś spece od ubezpieczeń, jeśli się nie mylę, może mają jakieś pomysły?
Pozdrawiam!
_ _ _
Iza

ODPOWIEDZ