Wypada pochwalic sie chyba - nakrecilem od kupienia mopeda czyli w okolo miesiac
juz ponad 1000km
Skuterek x-max 125 '2009 przebieg okolo 10.000km. Kupiony od importera z Jaworzna,
sprowadzony z Wloch - maszyna w idealnym stanie, zero sladow rozbierania etc.
Po kuponie jeszcze w "salonie" wymienione plyny i swieca (w cenie).
Dodatkowo zlecilem wymienienie paska - nie byl zuzyty tylko juz stary a nowy kosztuje
niewiele wiec... Robocizna byla gratis zaplcilem za sam pasek.
Podobnie z oponami - oryginalne bylo niewiele starte ale juz guma stara - kupilem K66
i jak narazie jestem bardzo zadowolony, choc nie mam porownania z innymi.
Po paru jazdach juz sam zminilem szybe na wysoka GIVI - teraz zamiast szumu wiatru
slysze warkot silnika. Nie wiem co lepsze
az za bardzo - zaczela mi parowac szybka w kasku (hjc is-17) wiec dokupilem na lato
otwarty widoczny na zdjeciu. Teraz mnie grzeje w glowe gdy slonce przyswieci
i przedmuch jest w sam raz.
No i jeszcze kocyk dokupilem - rewelacyjna rzecz. Tylko szkoda ze wlasnie lato idzie
Jesli bedzie mi sie BARDZO nudzic pomysle o uszyciu letniej wersji kocyka - troche lzejszej,
mniej ocieplonej, takiej zeby chronila od wiatru i deszczu...
Z dupereli - zalozylem sygnalizator kierunkowskazow - kilka razy zlapalem sie na tym,
ze podjarany jazda nie wylaczylem kierunkowskazu jezdzac jak baran po miescie z migajacym
Sygnalizator robi swoje - raz, ze ja nie zapominam wylaczyc dwa, ze na skrzyzowaniu jak
zaczyna piszczec to ludzie odrywaja nos od smartfonow i zaczynaja patrzec cos sie dzieje
Gdy wybieralem skuter sprzedawca oczywiscie smolil androny, ze bedzie za slaby dla mnie
bo to tylko 125cm3 a ja mam 188cm i 125kg wagi
mialem racje - nie odczuwam potrzeby wiekszej mocy. Jezdze po miescie i tak szybciej niz
wiekszosc aut, a przewage zyskuje startujac jako pierwszy ze swiatel a nie palujac pelnym
gazem
jazda nie jest ani przyjemna ani bezpieczna, wiec mi te 80-90km/h spokojnie wystarczy.
Vmax to chyba okolo 110km/h ale to juz wymaga dluzszego gazowania, do 90-tki idzie plynnie.
Moped poki co pali 3l/100km. Postaram sie kolejne tankowanie jezdzic ekonomicznie zeby
sprawdzic czy bedzie roznica. AHA - duza szyba chyba podnosi spalanie o 0.2-0.3l.
Po pierwszym tankowaniu wyszlo 2.7l/100.
Mam nadzieje w tym roku zrobic jakas dluzsza trase po Polsce i moze okolicach.
A za rok Wladywostok!
jakub