Wolontariusz posiadający motorek na prawko kategorii B

Informacje na temat spotkań czysto towarzyskich, grille, imprezy, wypady do knajp

Moderator: leon

Awatar użytkownika
GB Street
Świeżak
Imię: Grzesiek
Sprzęt: GB Street

Wolontariusz posiadający motorek na prawko kategorii B

Post autor: GB Street » sob mar 21, 2015 3:05 pm

Hej,
mam od kilku lat czterobiegowy motorowerek (wygląda jak motocykl ale silnik 50ccm - kupiłem jak jeszcze nie było możliwości jazdy na kat.B motocyklami 125ccm) i zastanawiam się, czy nie kupić teraz jakiejś CBR, CBF albo nowego chińskiego (mój to pierwszy import z Chin motorowerków tego typu i jest niezawodny, co jest dowodem szczególnej opieki, jaką sprawuje nade mną Opatrzność, zatem chyba mam szczęście i mogę ponownie zaryzykować;).
Nie brakuje mi szaleństwa;) co chyba widać po kilku latach jazdy bez robienia prawka na motocykle i przesiadki ale weszła ta nowa ustawa a we dwie osoby mój bidok się strasznie męczy podczas przyspieszania (w pojedynkę też w sumie wolno idzie ale już przy 150kg na kanapie to jest dramat) a też jeżdżę samochodami ponad 10 lat, więc wiem jak taki motorowerek irytuje kierowców.

Wolontariat będzie polegać na tym, że taki dobrodziej mnie przewiezie:) wystarczy paręset metrów - chcę zobaczyć czy jest duża różnica w przyspieszeniu i czy w ogóle warto zmieniać na 125 czy jednak trzeba zrobić kat A (moto ma być raczej tylko na dojazdy do pracy po Krakowie tak jak dotychczas motorowerek).
Oczywiście zapłacę za benzynę oraz za włożoną pracę;) jeśli tak można nazwać jazdę na motocyklu.

Idealnie by było jak był ktoś, kto akurat chce sprzedać taki 125 (jakiegoś taniego chińskiego bym mógł kupić nawet w ten sam dzień jak by była duża różnica w przyspieszaniu).

Awatar użytkownika
vonPancia
KGP 110
KGP 110
Imię: von Pancia
Sprzęt: CB 500X

Re: Wolontariusz posiadający motorek na prawko kategorii B

Post autor: vonPancia » sob mar 21, 2015 4:50 pm

Właśnie kończę krótką, ale bardzo udaną współpracę z CBF 125.
http://otomoto.pl/honda-cbf-125-na-b-M4187870.html

Nieważne, czy Cię ten model/egzemplarz interesuje/może interesować, czy nie - oczywiście chętnie Cię przewiozę, jeśli się nie boisz :shock:
Kwestia ustalenia terminu. Jutro na pewno nie, zresztą ma być bryndza, ale np. next weekend raczej na pewno tak - jbc pisz PW.
Ho i crini già grigi,
ex cathedra parlo!

Awatar użytkownika
SlowMotion
KGP 45
KGP 45
Imię: Łukasz
Sprzęt: ZX

Post autor: SlowMotion » sob mar 21, 2015 5:13 pm

Moim zdaniem wiele nie osiagniesz porownujac osiagi swojej 50tki do 125tki zaladowanej w dwie osoby (doroslych facetow :D ) żeby takie porównanie miało sens musiałbyś się sam tym przejechać i ocenić, albo jak się boisz jechać czyjąś maszyną to ustawcie się obok siebie na światłach i porównajcie przyspieszenie. To byłby widowiskowy wyścig :P

Awatar użytkownika
martab99
KGP 160
KGP 160
Imię: Marcin
Sprzęt: BMW R1200GS

Post autor: martab99 » sob mar 21, 2015 6:11 pm

Kolego, kilka łądnych lat temu pierwsze kroki na dwóch kołach stawiałem na 50-tce Peugeota po czym zanabyłem 125-tkę Aprilia Atlantic i to była przepaść w osiągach. 4 km vs 15 km czuć było zdecydowanie w każdej chwili jazdy. Co ciekawe, spalanie pozostało na porównywalnym poziomie (3-3.5l/100 km w mieście).
Jednym słowem- zamień na 125 ccm i w między czasie rób prawko "A" bo i tak prędzej czy później i tak skończysz na "dorosłym" motocyklu ;)
Pzdr
Marcin

Awatar użytkownika
GB Street
Świeżak

Post autor: GB Street » ndz mar 22, 2015 12:45 pm

vonPancia:
fajnie, zgłoszę się pod koniec tygodnia jak będzie pogoda:)

SlowMotion:
nie boję się, jezdziłem większymi motocyklami dawniej ale chodzi właśnie o porównanie 125 z 50 we dwie osoby bo przy 150kg motorowerek się strasznie wlecze... nie liczyłem ale pewnie tak ze 20 sekund do 45:)

martab99
właśnie chodzi o to, że mam nadzieję, że to 125 wystarczy i obejdzie się bez robienia prawka:) i chcę się upewnić czy w ogóle warto kupować 125 bo jak ma dobrze przyspieszenie przy dwóch osobach to bym mógł każdemu pożyczyć (tylko kilka osób w rodzinie ma prawko na motocykl a na samochód prawie każdy - w motorowerku to jest wielka zaleta)

Awatar użytkownika
GB Street
Świeżak

Post autor: GB Street » wt mar 24, 2015 4:42 pm

Właśnie wróciłem z przejażdżki i różnica jest ogromna, nawet zrezygnowałem z brawurowego wyścigu 125 vs 50, gdyż we dwie osoby ma dużo lepsze przyspieszenie niż 50 z jednym pasażerem. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 125 mi w zupełności wystarczy. Honda pięknie utrzymana, jak nowa, można nawet na prezent kupić bo nikt nie pozna że używana;) Jak bym miał tyle kasy do wydania na motorek to bym brał w ciemno. Polecam gorąco jak ktoś jest na kupnie 125.

Awatar użytkownika
vonPancia
KGP 110
KGP 110
Imię: von Pancia
Sprzęt: CB 500X

Post autor: vonPancia » śr mar 25, 2015 11:36 am

GB Street pisze:Honda pięknie utrzymana, jak nowa, można nawet na prezent kupić bo nikt nie pozna że używana;) Jak bym miał tyle kasy do wydania na motorek to bym brał w ciemno. Polecam gorąco jak ktoś jest na kupnie 125.
Wiadomo- vonPancia płakał, jak sprzedawał! :lol:

Nie ma za co - szerokości, czymkolwiek byś się tam nie kulał! :papa:
Ho i crini già grigi,
ex cathedra parlo!

ODPOWIEDZ