Spam reklamowy rozsyłany przed aministrację.
-
PcHeŁkaa
- KGP 160

- Imię: Paweł
- Sprzęt: Suzuki GSR600
Spam reklamowy rozsyłany przed aministrację.
Witam.
Chciałem zasięgnąć informacji/opinii innych użytkowników forum odnośnie spamu rozsyłanego przez administratora na skrzynki mailowe.
Czy nie jest to nadużywaniem prawa administratora do wysyłania maili do użytkowników? Mniemam że prawo to zostało nadane w celu umożliwienia kontaktu (poza forum) między administracją a użytkownikiem w sprawach istotnych,ważnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania forum i relacji admin-user w przypadku gdy np. user nie pojawia się na forum lub gdy coś uniemożliwia kontakt w obrębie forum. Wykorzystywanie w/w prawa do celów zupełnie nie związanych z funkcjonowaniem forum jest wg mnie nie stosowne a tym bardziej jeśli jak przypuszczam jest to działanie komercyjne. Jeśli się mylę i jest to działanie non-profit to proszę o podanie adresu pod który można przysłać ogłoszenia w celu rozesłania go na prywatne adresy mailowe pozostałych użytkowników forum.
Pozdrawiam
PcHeŁkaa
Chciałem zasięgnąć informacji/opinii innych użytkowników forum odnośnie spamu rozsyłanego przez administratora na skrzynki mailowe.
Czy nie jest to nadużywaniem prawa administratora do wysyłania maili do użytkowników? Mniemam że prawo to zostało nadane w celu umożliwienia kontaktu (poza forum) między administracją a użytkownikiem w sprawach istotnych,ważnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania forum i relacji admin-user w przypadku gdy np. user nie pojawia się na forum lub gdy coś uniemożliwia kontakt w obrębie forum. Wykorzystywanie w/w prawa do celów zupełnie nie związanych z funkcjonowaniem forum jest wg mnie nie stosowne a tym bardziej jeśli jak przypuszczam jest to działanie komercyjne. Jeśli się mylę i jest to działanie non-profit to proszę o podanie adresu pod który można przysłać ogłoszenia w celu rozesłania go na prywatne adresy mailowe pozostałych użytkowników forum.
Pozdrawiam
PcHeŁkaa
Suzuki GSR600...novo ordo seclorum
-
MaxPayne
- Swój

- Imię: Łukasz
- Sprzęt: Suzuki GSR 600
Re: Spam reklamowy rozsyłany przed aministrację.
Heh przyznam się szczerze, że 5 min temu sprawdzam pocztę widzę reklamę z GP "pewnego sklepu", od razu wchodzę na forum i widzę, że Pchełka też dostał tego maila
(a już czułem się wyjątkowy
)... IMHO ma to pewnie związek z byciem sponsorem Mnikowa przez reklamodawce
...jeśli tak to ok, szczytny cel 
-
krzychoo
- GP

- Imię: Krzysiek
- Sprzęt: autoBus 12, Hanka
ale mników sponsorujemy już płacąc za wjazd, czyż nie ?
---- www.mobildjs.pl ----
-
leon
- GP

- Sprzęt: SV650S & CBF125
Tak, ale może dzięki "temu mailowi" wejście będzie kosztowało 10, a nie np 20 lub więcej złotych.krzychoo pisze:ale mników sponsorujemy już płacąc za wjazd, czyż nie ?
www.picasaweb.google.com/leon.1981.krk
-
krzychoo
- GP

- Imię: Krzysiek
- Sprzęt: autoBus 12, Hanka
myślę, że jakby mników miał kosztować 20 zł lub więcej to frekwencja mogłaby znacząco spaść.... ale to już sprawa adminów i stowarzyszenialeon pisze:Tak, ale może dzięki "temu mailowi" wejście będzie kosztowało 10, a nie np 20 lub więcej złotych.krzychoo pisze:ale mników sponsorujemy już płacąc za wjazd, czyż nie ?
---- www.mobildjs.pl ----
-
Sherman
- KGP 110

- Imię: Baltazar Gąbka
- Sprzęt: na rencie
wg mnie teraz też może być różnie..krzychoo pisze:myślę, że jakby mników miał kosztować 20 zł lub więcej to frekwencja mogłaby znacząco spaść.... ale to już sprawa adminów i stowarzyszenialeon pisze:Tak, ale może dzięki "temu mailowi" wejście będzie kosztowało 10, a nie np 20 lub więcej złotych.krzychoo pisze:ale mników sponsorujemy już płacąc za wjazd, czyż nie ?
Motór nie umiera nigdy motór jest wieczny.
Wielki Motórze, swą przenajświetrzą benzyne zamień w wino abyśmy mogli swe pragnienie ugasic!
Wielki Motórze, swą przenajświetrzą benzyne zamień w wino abyśmy mogli swe pragnienie ugasic!
-
speedy
- GP

- Imię: Dawid
- Sprzęt: robi przeciąg
10? kur...... zdzierstwo... a co będzie w cenie?
I jak tu przeżyć do 1?
Ostatnio zmieniony czw mar 15, 2012 9:30 pm przez speedy, łącznie zmieniany 1 raz.
Loud & proud ;)
-
xkrzychu
- Znajomy
- Imię: Krzysztof
- Sprzęt: Yamaha TDM 900
[zaznacz] -> [usuń] i po problemie
W dobie internetu, kiedy jest sie zarejestrowanym na kilku róznych portalach, serwisach etc, kiedy dostaje sie w ciagu tygodnia kilka emaili od Księcia z Afryki, który prosi Cie o wsparcie finansowe, w zamian oferując pół-reki córki i ćwierć królestwa - .. usuwanie spamu to odruch
Tutaj otrzymalismy informacje jak najbardziej na temat. Fakt, może troche nachalną, ale wolałbyś zeby ktoś Cię na ulicy zaczepił i natrętnie namawiał "kup kask, kup butym, tanio tanio, no kupże pan!" ? Dwa klikniecia i po sprawie.
W dobie internetu, kiedy jest sie zarejestrowanym na kilku róznych portalach, serwisach etc, kiedy dostaje sie w ciagu tygodnia kilka emaili od Księcia z Afryki, który prosi Cie o wsparcie finansowe, w zamian oferując pół-reki córki i ćwierć królestwa - .. usuwanie spamu to odruch
Tutaj otrzymalismy informacje jak najbardziej na temat. Fakt, może troche nachalną, ale wolałbyś zeby ktoś Cię na ulicy zaczepił i natrętnie namawiał "kup kask, kup butym, tanio tanio, no kupże pan!" ? Dwa klikniecia i po sprawie.
-
PcHeŁkaa
- KGP 160

Leonie nie rozmawiamy tu o "wejściówkach" na Mników - jeśli pamięć mnie nie myli sprawa ta była/jest szeroko omawiana w innym temacie.
Nie ważne jak szczytny cel uważam to jednak za nadużycie. Pewnie zaraz ktoś mi napiszę że nikt mnie tu na silę nie trzyma lub coś w ten deseń równie inteligentnego i rzeczowego. Jednak nie przypominam sobie abym zakładając konto na GP wyrażał zgodę na zasypywanie mnie spamem. Naturalnie zdania będą podzielone z uwagi na szczytny cel lub jak Leon już napisał jak to ktoś chce bardzo mi zrobić dobrze obniżając mi koszty udziału w spotkaniu w Mnikowie ale może by tak zapytać/dać wybór czy jako użytkownik tego chcę czy też nie. A tym czasem zachowujecie się drodzy administratorzy jak typowy "rząd" zmieniający reguły gry w trakcie jej trwania bez uprzedzenia graczy. Prostym rozwiązaniem było by dodanie w profilu opcji do zaznaczenia " [ ] chcę/nie chce otrzymywać spam od administratora".
Krytykujemy "tych na górze" za takie zachowania (choćby sprawa ACTA itp. choć nie mi i nie tu rozstrzygać o nich) a widzę że sami w naszych małych "państewkach" wprowadzamy lub tolerujemy takie zachowania. Może i robię burzę w szklance wody i za kilka sekund ktoś napiszę "jakie zasypywanie spamem jak to tylko jeden mail". Jeden teraz, potem drugi za chwilę zaczną wyskakiwać okienka z uciekającym X do ich zamknięcia etc. Uważam wprowadzanie takich zjawisk/mechanizmów cichaczem pod płaszczykiem szczytnych celów za niestosowne.
Nie ważne jak szczytny cel uważam to jednak za nadużycie. Pewnie zaraz ktoś mi napiszę że nikt mnie tu na silę nie trzyma lub coś w ten deseń równie inteligentnego i rzeczowego. Jednak nie przypominam sobie abym zakładając konto na GP wyrażał zgodę na zasypywanie mnie spamem. Naturalnie zdania będą podzielone z uwagi na szczytny cel lub jak Leon już napisał jak to ktoś chce bardzo mi zrobić dobrze obniżając mi koszty udziału w spotkaniu w Mnikowie ale może by tak zapytać/dać wybór czy jako użytkownik tego chcę czy też nie. A tym czasem zachowujecie się drodzy administratorzy jak typowy "rząd" zmieniający reguły gry w trakcie jej trwania bez uprzedzenia graczy. Prostym rozwiązaniem było by dodanie w profilu opcji do zaznaczenia " [ ] chcę/nie chce otrzymywać spam od administratora".
Krytykujemy "tych na górze" za takie zachowania (choćby sprawa ACTA itp. choć nie mi i nie tu rozstrzygać o nich) a widzę że sami w naszych małych "państewkach" wprowadzamy lub tolerujemy takie zachowania. Może i robię burzę w szklance wody i za kilka sekund ktoś napiszę "jakie zasypywanie spamem jak to tylko jeden mail". Jeden teraz, potem drugi za chwilę zaczną wyskakiwać okienka z uciekającym X do ich zamknięcia etc. Uważam wprowadzanie takich zjawisk/mechanizmów cichaczem pod płaszczykiem szczytnych celów za niestosowne.
-
xkrzychu
- Znajomy
hej, Pchełka ale jest Regulamin forum i tam - niestety -jak byk stoi:PcHeŁkaa pisze:(...)Jednak nie przypominam sobie abym zakładając konto na GP wyrażał zgodę na zasypywanie mnie spamem. ..
"13. Rejestrując się na Forum Grupa-Południe wyrażasz zgodę na otrzymywanie komunikatów od administracji (e-mail, PW, inne)."
oraz
16. O sprawach nieobjętych regulaminem decydują Administratorzy forum. Patrz również - p.8 Regulaminu Forum.
Trochę paragraf 22
<polityka mode on>
A co do ACTA-Sracta i Rządu i przepychaniu cichaczem ustaw - mamy takich rządzących jakich sobie wybraliśmy. Jest to jednoczesnie najwieksza zaleta i wada Demokracji.
<polityka mode off>
-
PcHeŁkaa
- KGP 160

Panie Krzyśku....przypominam że sensem tej dyskusji jest co innego. Nie założyłem tematu "jak usunąć spam ze skrzynki odbiorczej" ani "czy rozsyłane spamu przez administrację jest zgodne z regulaminem" - wówczas Twoje posty wszystko by mi wyjaśniły ale sensem tej dyskusji jest " czy nie jest to nadużyciem" jeśli nie jest to wprost zrozumiałe - przepraszam może nieczytelnie zredagowałem moje zastrzeżenia - więc Twoje wypowiedzi z mojego punktu widzenia nie wnoszą nic jednakże szanuję Twoje zdanie i chęć wypowiedzenia się. Czy spam/reklama jest "komunikatem administracji ? Uważam, że nie jest.
Pozwolę sobie odejść jednym zdaniem od tematu. Tłumaczenie wszystkiego "bo na Mników" zaczyna mi przypominać "by żyło się lepiej"...
Pozwolę sobie odejść jednym zdaniem od tematu. Tłumaczenie wszystkiego "bo na Mników" zaczyna mi przypominać "by żyło się lepiej"...
-
xkrzychu
- Znajomy
Hmm... widocznie nie rozumiałem na początku dokładnie o co Ci chodziło.
Odpowiadając na proste pytanie "czy nie jest to nadużyciem" - odpowiadam, że jest. Ale IMHO niegroźnym i można to traktować jako spam właśnie i po prostu wywalić po przeczytaniu pierwszej linijki.
Pomysł z checkboxem "[ ] chcę/nie chce otrzymywać informacje handlowe od administratora" jest jak najbardziej spoko
Pozdro!
Odpowiadając na proste pytanie "czy nie jest to nadużyciem" - odpowiadam, że jest. Ale IMHO niegroźnym i można to traktować jako spam właśnie i po prostu wywalić po przeczytaniu pierwszej linijki.
Pomysł z checkboxem "[ ] chcę/nie chce otrzymywać informacje handlowe od administratora" jest jak najbardziej spoko
Pozdro!
-
Michał
- KGP 45

- Imię: rysiek z klanu
- Sprzęt: DL1000 & RMZ450
A ja tam nie mam nic przeciwko, zwłaszcza, że codziennie odśmiecam skrzynkę z reklam,
a tak przynajmniej wiem, że mają jakieś promocje i może warto tam zaglądnąć.
-
motoches
- GP

- Imię: Piter
- Sprzęt: BUELL Ulysses
Nie lubię dostawać spamu, zwłaszcza kiedy jest na tematy, którymi kompletnie nie jestem zainteresowany (proszki do prania, podpaski, Expander, Euro 2012, itp...). Ale tego maila traktuję jako informację na tematy bardzo mi bliskie, a że akurat jestem na kupnie jakichś tam akcesoriów, to tym bardziej uważam to za pożyteczne.Michał pisze:A ja tam nie mam nic przeciwko, zwłaszcza, że codziennie odśmiecam skrzynkę z reklam,
Pzdr
o dojrzałości faceta świadczy fakt, że ma w domu niewypity alkohol
Pchełka... no cóż mogę powiedzieć. Masz rację. Cieszyłem się niezmiernie z faktu, że jedyny spam jaki dostaję z tego forum, to powiadomienia o PW, które sam sobie włączyłem. Jak się okazuje - do czasu.
"by żyło się lepiej"
"by żyło się lepiej"
Rodzina jest najważniejsza. O!