!! -- PROPOZYCJE ZMIAN NA FORUM -- !!

jakiś problem??

Moderatorzy: Ziggy, emzet

Awatar użytkownika
emzet
ADMIN
ADMIN
Imię: Michał
Sprzęt: Mortadela

Post autor: emzet » pt wrz 29, 2006 8:46 pm

Ziggy pisze:Tak jak w temacie - kto ma cos do dodania, niech wali śmiało.
Poprostu : Wasza (każdego z osobna) wizja forum od A do Z. Wiem, że to każdemu zajmie troche czasu, ale skoro mamy razem to forum tworzyć, to ruszcie chociaż palcem dla wspolnego dobra.
Byle nie to, co już zostało napisane.
Wszelakie polemiki w tym poście będę wywalał.
Oczekuję wyłącznie propozycji - potem to pozbieramy i przedstawimy Wam naszą, a raczej Waszą, propozycję zmian.

słuchając głosu ludu pasuje mi ogłosić rewolte na forum - wkońcu Ci, którzy od początku tworzyli to forum mają jakiś decydujący głos

tak więc zamiast użalać się nad tym że jest chu*owo to spróbujmy coś z tym zrobić.
Jakies propozycje czy coś... sam nie wiem jak wrócić do tego co było - mocniejsza moderacja?
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2006 8:44 pm przez emzet, łącznie zmieniany 4 razy.
W jeździe motocyklem nie chodzi o to, by być szybkim — chodzi o to, by być wolnym.

Awatar użytkownika
Sasiad
KGP 160
KGP 160
Imię: Piotr
Sprzęt: R1200RT

Post autor: Sasiad » pt wrz 29, 2006 9:07 pm

Ja zauważyłem, że ostatnio jest taki wysyp ludzi, których chyba kręci, że znają motocyklistów.
Ale to moje zdanie. Możecie mnie wyśmiać, bo ledwo 3200km zrobiłem za ten sezon.

2 sprawy:
1) szałta się nie da czytać już od daaaawna. Nie ma tam żadnej bieżącej informacji.
Pierdły o tym jak to się komu nudzi w pracy, a co to mam na sobie i co jem.
Ludzie. Od tego naprawdę są czaty i gg.
2) opcja wygaszania postów. Robi się taki burdel, że szkoda gadać. Ludziom się wydaje,
że jak można wygasić, to w KAŻDYM dziale, w każdym temacie można napisać byle bzdure.
Jakby tego nie było to może - powtarzam MOŻE - ludzie wzięliby sobie do serca
dziadkowy opis:
masz cos do powiedzenia? na pewno? przemysl to jeszcze raz... a potem napisz!
Osobiście dostaję kur... jak czytam posty planujące wygasnąć. Owszem, czasem jest
śmiesznie, ale tylko czasem....
To nie jest aluzja do konkretnej osoby, tylko nawiązanie do kwestii: Ostatnio zostałem
zapytany, dlaczego tak siedzę i tylko słucham, a nic nie mówię. 1) Bo jestem małomówny.
2) Odzywam się wtedy kiedy warto się odezwać. Wtedy, kiedy to ma sens. Chyba tak to
powinno wyglądać u każdego. Moje zdanie, można sie nie zgodzić.

A na konie: Forum bez Fugaza i Filipa będących moderatorami To już nie będzie to samo.
Zanim nastąpi koniec egzystencji tego forum, spróbujcie je jeszcze reanimować.
Zbierzcie się Admin z Moderatorami i wypierdolcie wszystkich, których nie znacie
osobiście, których uważacie za beznadziejnych etc. I zamknijcie możliwość nowych
rejestracji. Czytać mógłby każdy. Zadawać pytania w mechanice każdy. Ale na Boga.
Reszta działów do pisania tylko dla zarejestrowanych. Będzie puściej, ale treściwiej.

Aha, żeby nie było. Zrozumiem jak polecę w pierwszej turze.

Pozdrawiam
Sasiad :cool:

PS. Niektóre pomysły mogą być poronione, tudzież do podszlifowania. Ale tak mnie zatoki
napierniczają..... :zdziwko: Za zimno już jest na jazdę.....
If you're important, people will wait.

Awatar użytkownika
Wiśnia
KGP 110
KGP 110
Imię: Wiśnia
Sprzęt: fzs 600 Fazer

Post autor: Wiśnia » pt wrz 29, 2006 9:10 pm

Miałem się nie wypowiadać ale jednak to zrobie...
emzet pisze:Problem tylko w tym, kto to będzie robił - sprzątać gówno to nie jest przyjemność
Kiedyś w podobnej dyskusji przytaczałem moją opinię - Okres Próbny.
Nowozarejestrowany użytkownik nie posiada możliwości zakładania tematów i ma ograniczoną ilość postów dziennie np 2, 3, 5 whatever.
Jak ktoś mocno podpada władzy dostaje OP na nowo i to powinno dawać do myślenia.
Tak jak mówi Ruff do tego osobny poddział i mocniejsza moderacja, będzie cacy.
Niektórzy pisali że to straszna dyktatura itp., moim zdaniem daje danej osobie więcej okazji do czytania i trochę mniej do pisania :hihihi:
Jeśli tylko moderator może edytować posty i łotać warningi to poproszę...
...i propozycja, dodać podobny licznik do "lodów" pt. spalony, i władzę nad nim przekazać wiadomo komu ^_^'

dodane :
"opcja wygaszania postów. Robi się taki burdel, że szkoda gadać."
To może opcja nie pokazuj postów które wygasną :niewiem:
[url=http://ranking.liga40k.com/pk/]Piękny Królewicz[/url]

Awatar użytkownika
Ziggy
ADMIN
ADMIN
Imię: Zygmunt
Sprzęt: Suzuki TL 1000 R

Post autor: Ziggy » sob wrz 30, 2006 8:25 am

"Według mnie, moim zdaniem" opcja DałDupy jest do dupy. Po co to komu ?
Zaraz będą wielki obrazy, sceny - czy to ma służyć jakiemuś zbiorowemu linczowi?
Do tego celu służą OstrzeżeniaUżytkowników, jakie Admin i Moderatorzy mogą dawać.
Pozatym, wieśniacko to wygląda jak na małopolskie forum :/ .

Po kolei.

Shout-Box powinien zostac w takiej formie jak jest. O wszystkim i dla wszystkich.
Każdy dobrze wie, że nie znajdzie tam nic konkretnego, dotyczącego np. latania.
Do tego jest/będzie odpowiedni dział. Zapewne S-Box jest to sposób na luźną rozmowę i brak absolutnie bezsensownych postów. Kto neguje istnienie S-Boxa, zapewne i tak tam nie zagląda, więc z czym problem ?

Dalej.
Podzielenie działu "Spotkania, imprezy, przejażdżki " na jak zwał tak zwał,
"Spotkania towarzyskie" (tak jak to zostalo juz zrobione) oraz "Przejażdżki i zloty"
W tym pierwszym bedzię pisane o grillach, ogniskach, pizzach, nocnych wypadach.
Taki dział jest konieczny, bo nie samą jazdą żyje człowiek i gro! użytkowników potrafi i jezdzic i się bawić. Rozwodzić się nie ma nad czym. Kto nie chce, nie bedzie tam właził.
W drugim będą posty dotyczące TYLKO latania, krótkich i długich wypadów oraz zlotów.
Tu też już nic nie trzeba dodawac.

"Warsztaty, Sklepy, Stacje" tutaj, TYLKO i wyłącznie sprawy dot. tych 3 wyrazow.
Opinie o warsztatach,sprawy ich dotyczące, o sklepach i stacjach(jakich stacjach?) .
Nie bedzie tu zadnych dziwnych zapytan o poradę, gdzie co pozyczyć, jak nakleic naklejkę itp...

"Mechanika" tu zapytania o problemy techniczne dot. motocykla, rozwiązywanie ich.
Zapytanie ma byc poprzedzone dokladnym podaniem modelu moto i szczegolowym opisem problemu. Posty typu : " bo mi sie zepsułow motorze coś" poczyta Twardowski.

"Poradnik Forumowy" to wszelakie zapytania dotyczące zakupu ubran,kaskow, opon, motocykli, prowadzenia i wlasciwosci jezdnych motocykli. W sensie: wszelakie pytania krążące wokół motocykli, na które odpowiedź mogą znać pozostali userzy.
Pytanie juz w samym temacie ma byc konkretnie sprecyzowane. Zapytania typu "pomóżcie" "pytanie" "prosze o rade" polecą na xiężyc i czytał je bedzie Twardowski. W nagrode - upomnienie.

"Na luzie" (podobnie jak "przy piwie" na FM) - czyli opowiesci dziwnej tresci.
Autor SAM powinien zadecydować czy jego post bedzie sie nadawal tu czy moze do Spam-Boxu (o ktorym nizej). Czyli, czy jest na tyle wazny, ze powinien zostac na 4um.

"Pchli targ" - wszystko jasne, kupie sprzedam zamienie. W temacie jasny opis CO jest tematem sprzedaży/kupna/zamiany.

"Spam-Box" - tu liczniki są wyłączone, pisze się co chce (w granicach rozsądku), tematy wygasają po np.60 dniach, pełna swawola......

Przyda się też dzial "Oczyszczalnia" lub coś w tym stylu - tak jak na FM.
Będą tam przenoszone bezsensowne i nic nie wnoszące posty i tematy - nie trzeba ich kasować, wystarczy tam przerzucić. Wygasać będę same.

To tyle z rozdziału forum i ogólnych zasad.

Przy tak uporządkowanym forum nie trudno będzie utrzymać porządek a tematy pisane w nieodpowiednich miejscach będą, wg. widzimisie i humoru moderatorow ;), kulturalnie przenoszone lub wyjebywane w kosmos.
Wszystko po to - żeby był ład i skład a zarazem dobra zabawa i brak syfu.
Bez przesady ale porządek MUSI być.

Nowi - zakaz pisania postow przez tydzien (oprocz 1-2, na powitanie).
Obecny sposob przedstawiania sie użytkowników uważam za OK, fotki sprzętów to dobry pomysł.
Ortografia, jako taka musi być. Bez przyjebywania się do wszystkiego i wszystkich - niemniej jednak nowi będą szczególnie śledzeni, posty ma się łatwo czytać.
Ci, chwalący się wszem i wobec niedbalstwem w pisaniu będą odsyłani do Bloga.
Nieaktywni użytkownicy, nie udzielający sie na forum będą usuwani.
Powitalnia IMO jest pomyslem bez sensu - chcesz Filip sie przywitać z kimś?
Se dzwonisz albo wysyłasz PW - nie każdy chce to czytać. ;)
Regulamin - sprawa ważna i obowiązkowa. Każdy ma obowiązek zapoznania sie z nim (wiem, wiem - zpisując sie gdziekolwiek, kazdy na w dupie jego czytanie) .
Nowy - wpadający na forum i smolący posta bez powitania będzie miał usuwane konto z powiadomieniem, aby zaznajomił się z RF..... well.

Czekam na głosy za i przeciw - tylko bez pie<..>dolenia smętów - konkrety .
Ciach, bach i wprowadzamy to w życie od poniedziałku - nie ma się nad czym spuszczać.

Pozdro.

PS. Uffff....

Awatar użytkownika
Bruno
Swój
Swój
Sprzęt: Honda CB1000R
Kontakt:

Post autor: Bruno » sob wrz 30, 2006 10:25 am

Witam

Trzy uwagi:

1. DałDupy jest do dupy (czy dostanę DałDupy teraz od autora pomysłu?) - konsekwentnie rozdzielać ostrzeżenia, zwłaszcza dla forumowych "chatowników"

2. Na wielu forach istnieje w Sieci zasada, żę nowa osoba przez tydzień może jedynie czytać posty, nie może zakłądać swoich wątków.
Plusy: Wykluczamy trolle i spamerów piszących o bądź czym i tylko po to zakłądających profile
Minusy: Część ludzi wchodzi na forum po to by zadać konkretne pytanie TERAZ a nie czekać tydzień.
To pozostawiam do rozważenia imć Moderatorom.

3. Kwestia napomnień i ostrzeżeń - moja propozycja - albo odpuścić albo rozważnie ale i konsekwentnie. Irytujące jest gdy ktoś dostaje ostrzeżenie za brak fotki w trakcie przedstawiania się a ludzie traktujący forum jak chat radośnie zaśmiecają dyskusje bez uwag, ostrzeżeń itp. Trochę konsekwencji

Oto uwagi. Myślę, że niekoniecznie do polemiki - prezentuję jeno moje stanowisko zgodnie z życzeniem Ziggy'iego.

pzdrwm
Bruno
I do what I do best

Awatar użytkownika
Maro
Swój
Swój
Imię: Marek
Sprzęt: Warrior

Post autor: Maro » sob wrz 30, 2006 8:01 pm

Powiem szczerze, że dziwnie czyta się ten temat... a teraz dlaczego... (i to bedzie na temat mimo wszystko :terefere: )
Wstęp: (można nie czytać)
W zeszłym roku, jak zdecydowałem się kupić moto, nie miałem tak naprawdę styczności z żadnym motocyklistą z Krakowa (mieszkałem tu raptem 2-gi rok), więc internet był najlepszym miejscem do poszukania pokrewnej duszy. Na ogólnopolskim forum motocyklistów znalazłem posty Ziggi'ego i napisałem pw z prośbą o pomoc w kupnie motocykla (Ziggi może to pamiętasz? :devil: ). Ziggi był tak uprzejmy i polecił mi to forum, jako miejsce, w którym znajdę osobę/y pomocne w moim problemie... I się zaczęło...
Moto kupiłem, zarejestrowałem się na forum i...
No właśnie... Naprawdę zależało mi poznać ludzi dla których motocykle są czymś więcej niż... powiedzmy "szpanem"... (możecie się wyżywać :cool: ) Przynajmniej takich, dla których JAZDA na motocyklu to jest TO (tak jak dla mnie).
Zaczęły się "przejażdżki", spotkania, na których starałem się pojawiać. Byłem nowy, więc nie "odzywałem", udzielałem się na tych spotkaniach za dużo, ale póki jeździliśmy bawiłem się przednio! Z czasem trochę ludzi się poznało... lecz nie zaglądałem na forum właściwie przez calą przerwę zimową i pół sezonu (pewnie nikomu mnie nie brakowało :smile: ), z przyczyn osobistych i sprzętowych. Po "powrocie" trochę mnie zszokowało: WIĘKSZOŚCI NIE ZNAŁEM! Ale tak to jest jak się z obiegu wypada :ble: . Miałem nadziję, że dalej będzie głównie latanie i przejażdżki, a tu... więcej było o wszystkim innym, nie o jeździe.
Więc:
Jest to forum motocyklistów, więc powinni spotykać się tu ludzie, którzy mają coś z tym wspólnego (jeżdżą, plecaczkują, kochają moto, mimo, że go nie mają).
* Przejażdzki i latanie - to powinien być przewodni temat na tym forum. Z tego co pamiętam, po to, to forum zostało powołane do życia.
* Spotkania towarzyskie - też mają rację bytu. Jak to Ziggi napisał nie samą jazdą człowiek żyje, a miło spotkać się poza tym gdzieś na mieście i pobawić...
* Mechanika - tak
* Poradnik - tak
* Warsztaty,... - tak
Poza tym:
* Na luzie - może być
* Pchli targ - tak
* Spam-Box - po co to komu potrzebne???? Jak ktoś chce spamować, to może to robić w każdzym innym miejscu, bo nie zależy mu na tym by czytali to ludzie z tego forum... więc moim zdaniem OUT :terefere:
* SB - może być. Nie trzeba poprostu tego czytać
A dodatkowo... REGULAMIN FORUM - powinien być na pierwszym miejscu, z dopiskiem: Zarejestrowałeś się - przeczytaj. I dopiero po przeczytaniu forum nowe osoby mogły by uczestniczyć wpełni w życiu forumowym. Kilkudniowa niemożność pisania, poza przywitalnią, moim zdaniem ma sens.

Chyba mój pierwszy tak długi post :terefere:
Jak się komuś nie spodobał to... to nic... :devil:
Za błędy stylistyczne przepraszam, ale jestem na bani i poprawię wsio jutro

Pozdro
Pozdro
--------

[i][b][color=red]"Live and let live"[/color][/b][/i]

Awatar użytkownika
okrop
NO LIMITED
NO LIMITED
Imię: Marek
Sprzęt: B12S '03
Kontakt:

Post autor: okrop » ndz paź 01, 2006 9:36 am

1)Usunac koniecznie i jak najszybciej opcje "DD" - nie pozwole aby byle gowniaz mogl skorzysatc z takiej opcji bo ktos doswiadczony np. opierniczyl go - ostrzezenia dla urzytkownikow powinni przydzielac jedynie modzi/admin, nie stosujmy negatywnego pietnowania userow przez userow. Ew patrz ponizej - ja chce zostac pierwsza najwieksza dziwka tego forum :p dam kazdemu :p

2) Nie wywalac ludzi za nie pisanie postow w dziale motocyklowym!!To tylko zmusi ludzi ktozy nie maja NIC motocyklowego do powiedzenia - do wyplucia z siebie jakiegos zenujaco slabego posta, ew wyeliminuje wiekszosc baardzo milych pan, ktore jezdza jako plecaczki -Dlaczego od nich wymagacie wiedzy itd?? ew moze bedziecie stosowali podwojne zasady - wywalali wg. uznania?? A moze umieszcze sobie w podpisie "tanio zredaguje posta do dzialu motocyklowego" ??

3) Nastempnym razem nad takimi rzeczami prosze organizowac conajmniej 3 dniowa ankiete !!!
Zwolnij. Lepiej dojechać niż mieć swój temat na forum.

[url=http://www.bikepics.com/members/okrop/03gsf1200s//]B12[/url]

Awatar użytkownika
Ziggy
ADMIN
ADMIN

Post autor: Ziggy » ndz paź 01, 2006 9:40 am

Tu sie z Tobą w pełni zgadzam.
1.Lody,piwa,dupy - to będzie całkowicie usunięte niebawem.
Przecież to jest kompromitacja nas , dla nowych czytających to forum !
2. Racja, będzie miejsce dla jezdzących i dla plecakujących.

jest wizja, aby wszyscy byli zadowoleni i nie kolidowali ;) .
Pozatym, nie będzie żadnych zamykanych forów like kluby MC.
pomysł jest zgoła inny.....

....ale sam niczego nie zdziałam.

Awatar użytkownika
Ruff
NO LIMITED
NO LIMITED
Sprzęt: Black Bitch

Post autor: Ruff » ndz paź 01, 2006 9:53 am

A ja to widze tak:
1. Wszystko zostaje tak jak jest teraz jeśli chodzi o działy, IMHO nowy podział jest bardzo dobry i zasady naliczania postów też są ok.
2. NIKT nie zostaje usuniety przez automatyczne czyszczenie.
3. Konieczne wprowadzenie okresu próbnego podczas którego nowy user może najpierw napisać tylko jednego posta na tydzień (powitanie) potem np. 1 dziennie przez miesiąc a potem dopiero jakoś więcej (oczywiście to taka ramowa propozycja do dogrania, pod warunkiem mozliwości technicznych)
4. Wprowadzamy ostrzejsza moderacje i częstsze reagowanie na chamstwo, przeginanie z dysleksją tudzież nieragowanie na upomnienia innych 4umowiczów, a także ostrzejsze rakcje na nietematyczne posty poprzez ostrzeżenia i usuwanie takowych postów.
5. Lody, piwa i dupy znikają.
Wydaje mi się, że to powinno zadowolić zwolenników wolności słowa a jednocześnie powsztrzyma to 4um przed zalewem guana.
Pozdr
---
Ruff
SV1000s

Awatar użytkownika
Ziggy
ADMIN
ADMIN

Post autor: Ziggy » ndz paź 01, 2006 9:56 am

Zalożyłem nowy temat i przeniosłem do niego posty, które uznałem za propozycję zmian.
Pozwalam sobie powtórzyć moj apel (który powinien być na początku tego,nowozałożonego, posta, ale nie ma takiej możliwości technicznej).

Tak jak w temacie - kto ma cos do dodania, niech wali śmiało.
Poprostu : Wasza (każdego z osobna) wizja forum od A do Z. Wiem, że to każdemu zajmie troche czasu, ale skoro mamy razem to forum tworzyć, to ruszcie chociaż palcem dla wspolnego dobra.
Byle nie to, co już zostało napisane.
Wszelakie polemiki w tym poście będę wywalał.
Oczekuję wyłącznie propozycji - potem to pozbieramy i przedstawimy Wam naszą, a raczej Waszą, propozycję zmian.

Czas - ok. 3 dni.
Do dzieła.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 12:00 am przez Ziggy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sasiad
KGP 160
KGP 160
Imię: Piotr
Sprzęt: R1200RT

Post autor: Sasiad » ndz paź 01, 2006 11:21 am

1. Podział działów mi się podoba. Spam-Box się przydaje. Jest gdzie wywalić posty,
które odbiegają od tematu, ale może są ciekawe i nie do końca bez sensu. Mogłyby
wylatywać w kosmos po 30-60 dniach. Czas jest do dogadania. Mogą też nie.

2. Automatyczne czyszczenie jest trochę bez sensu. Ludzie zarejestrowani, którzy nie piszą
nie robią bajzlu i nikomu nie przeszkadzają. Jedyne co, to dla porządku martwe konta
mogłyby wylatywać. Nigdy żadnego postu, ostatnie logowanie 6miesięcy temu ->
informacja na maila, żę za tydzień konto leci w kosmos...i w kosmos.

3. Co do Okresu Próbnego. IMHO ustawienie ograniczenia od razu stwarza problemy.
Ktoś ma szybkie pytanie. Ktoś mu szybko odpowiada i....zonk, bo nie można się dopytać.
Moja propozycja wymaga czujności modów/adminów. OP wprowadzać (równolegle z
ostrzeżeniem za bezsensowne posty) dla osób, które zaczną od pisania np. że ich niestety
nie będzie, bawcie się dobrze i też tak myślę. Lub rzucania się na zwrócenie uwagi.
Taka osoba będzie sama sobie winna, że nie może pisać jak wszyscy, tylko musi się uspokoić.
Możliwość pisania 5postów/tydzień przez miesiąc. To wyeliminuje możliwość
bezsensownej gadki -> albo się kłócisz i szybko wypisujesz te 5 postów. Albo przełykasz
uwagę i dalej korzystasz z limitu zgodnie z regulaminem.
Po miesiącu OP wygasa, a modzi/admini dalej przyglądają się wypowiedziom. Znowu będą
szumy - znowu będzie taki sam OP.

4. Ostrzeżenia powinny być stosowane. W końcu po to są. Mają też 6io stopniwą skalę.
Jest czym przywalić i można się nie cackać. I ładować nie tylko w nowych. W starych,
którzy bredzą też. Może trochę delikatniej (wg bezapelacyjnego uznania modów/adminów)
ale też.

5. Niech zostanie 'Pomógł' a reszta bajerów przynajmniej na razie niech zniknie.
Opanujemy sytuację, 'dorośniemy psychicznie' i docenimy co mamy, to może będzie
można się też pobawić :)

6. Modzi/Admini powinni być wyraźnie oznaczeni. Nie tylko pogrubioną czcionką,
bo tego za bardzo nie widać. Inny kolor albo cuś. Oni powinni mieć władzę ograniczoną
TYLKO przez głównego admina. Przez demokrację na stronie robi się bajzel.
Każdy myśli, że może wszystko i nikt nie ma prawa go ograniczać. Jednocześnie,
'samosądy' nie-modów/adminów powinny być tępione.

To chyba tyle. Jeśli coś sobie jeszcze ubzduram, to edytuję posta.

Pozdrawiam
Sasiad :cool:
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2006 7:26 am przez Sasiad, łącznie zmieniany 2 razy.
If you're important, people will wait.

jusza

Post autor: jusza » ndz paź 01, 2006 11:55 am

Ziggy... zacznę od szczegółu (ale tu przecież tkwią diabły):
- proszę usunąć "dał dupy" - to bardzo prymitywny pomysł.

- konsekwentnie realizować postanowienia Regulaminu. Tym, co używają tu wulgaryzmów - udzielać ostrzeżeń. I co się z tym wiąże, bo widzę, że niektórzy mogą takich słów tu używać bez konsekwencji... (proszę spojrzeć poniżej, jak to DrFugazzi twierdzi, że jemu wolno, bo "starą gwardią" jest, "świeżakowi" zaś nie wolno... - przypomina mi to hierarchię stosowaną w grupach psychomanipulacyjnych zwanych w dawnej terminologii sektami)...

- odejść od "kumoterskości" na FORUM. Skoro jest ono otwarte dla wszystkich, niech obowiązują zasady demokratyczne. Ich brak powoduje "niepokoje" - właśnie ten czas je przyniósł. Szanuję fakt, że określona grupa osób założyła to "miejsce", nie akceptuję - jeśli dostęp do tego miejsca uznano za otwarty - zachowań autorytarnych.

- zaprogramować FORUM w taki sposób, aby założony temat był moderowany przez jego Autora. W interesie osoby, która temat zakłada będzie zachować w nim porządek tematyczny. W przypadku, gdy Autor nie zagląda do tematu przez... to do dyskusji... 2 tygodnie - temat wygasa.

- podoba mi się pomysł, aby nowi kandydaci byli rekomendowani i uzyskiwali stopniowo pełny dostęp do FORUM.

Dziękuję.
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2006 8:13 pm przez jusza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sarawi
KGP 300
KGP 300
Sprzęt: BMW f 650 GS

Post autor: sarawi » ndz paź 01, 2006 12:03 pm

OK, a czy nie ma takiej mozliwosci, aby moc sprawdzic (oczywiscie bez wiedzy nowozarejestrowanego) czy kliknal w regulamin naszego forum? - niekoniecznie znaczyloby to, ze go przeczytal od A do Z, ale na pewno byloby o informacja, ze chociaz tam zajrzal, moze w trakcie tych 5 sekund, ktore poswiecil na to, udalo sie mu wyczytac cos interesujacego? - to bylby znak dla nas, ze wchodzac na taki temat, nie ignoruje go, chce sprawdzic jakie zasady obowiazuja na naszym forum - i wtedyu byloby to rownoznaczne z udostepnieniem mu mozliwosci wypowiadania sie (albo wypowiadania sie na poczatek w pewnej czesci tematow). Brak odwiedzin = brak dostepu. Proste :) Tylko nie wiem czy realne? - chociaz fakt ukrywania czegos takiego i tak pewnie zbyt dlugo nie pozostalby w tajemnicy, choc jest szansa, zew chociaz 5 na 10 nowozarejestrowanych nie mialoby pojecia o czyms takim ... zawsze to 5 mniej, ktorzy pisza o niczym ...
Bo ogolnie nie jestem za tym, zeby zamykac forum przed innymi ludzmi - zreszta pisalam wczesniej na ten temat ... Tylko, zeby Ci ludzie rzeczywiscie umieli dostosowac sie do pewnych regul panujacych na tym forum, bo tez czasem mam takie wrazenie, ze od czasu do czasu pojawiaja sie ludzie nie majacy nic wspolnego z tematem ...
Ciesze sie, ze ludzi jest coraz wiecej - chyba nawet baaardzo duzo, bo jeden sezon nieobecnosci i nie mam pojecia kim jest polowa nowozarejestrowanych ! - ale byloby tez milo znac ich osobiscie ... co z tego, ze pisza, jezeli sa jedynie "wirtualnymi postaciami"? - moze nowozarejestrowani oprocz checi istnienia pod jakims nickiem na tym forum, powinni tez wykazywac chec spotkania sie z nami, wspolnych wyjazdow, wycieczek? - czemu nie? Chociaz sila nikogo sie nie zmusi ... i nie mam narazie pomyslu co ew. moznaby zrobic w zwiazku z tym, ale przeciez glowna idea tego forum nie jest taka, ze ma byc on czatem, ale miejscem, dzieki ktoremu jest sie latwiej umowic ze soba, dowiedziec kiedy, gdzie ktos idzie, jedzie ...
Usuwanie niektorych kont jest dobrym pomyslem, pod warunkiem, ze wlasciciel rzeczywiscie na forum nie bywa, i to od bardzo dawna. Wiec moze nie sugerowalibysmy sie iloscia napisanych postow, a iloscia i data logowania? - poza tym, moze sie zdarzyc, ze w ciagu ostatnich np. 3 miesiecy nie zalogowal sie ktos, kto wczesniej na forum bywal bardzo czesto - usuniecie takiego konta byloby nie fair (moze wyjazd, moze choroba?) - wiec w przypadku takich osob na pewno nalezaloby sie upewnic co jest przyczyna braku odzewu, wizyt ... itp. - prosto i jasno: nie skreslac nikogo tak predko ...

Lody, dupy i cala reszta - nie wiem co to jest (nie jestem w temacie, ale czuje sie usprawiedliwiona), ale nie podoba mi sie to, wiec jestem za tym, zeby usunac, do czegokolwiek by to mialo nie sluzyc - a pewnie nie sluzy niczemu ...

ShoutBox - nie zmienialabym w nim nic. To takie fajne miejsce, w ktorym mozna popieprzyc (sorry, ale jak to nazwac inaczej? - bo do filozoficznych rozwazan to temu daleko ...) sobie o wszystkim i o niczym ... :) - a czemu nie? Bez tego byloby dretwo :) ja wiem, ze gdzies mamy czata, ale widac nie sprawdzil sie ... byl krotki okres, kiedy ktos na nim bywal, ale zdaje sie, ze na tym sie skonczylo? Nikt tam nie wchodzi ... nawet nie wiem czy jeszcze istnieje - nie bywam.

Wszekie wieksze zmiany, modyfikacje itp. powinny byc uzgadniane z nami, albo chociaz ludzie powinni byc informowani o tym, a nie - bo sie komus ubzduralo ... i co mnie to obchodzi, ze jest moderatorem/administatorem czy kimokolwiek innym (z calym szacunkiem) ? Ale oprocz niego jest jeszcze na forum "pare" innych osob, ktorym ten sam pomysl moze sie zupelnie nie podobac ... wiec?

ot, i tyle - nie wiem czy moge napisac (bo zdaje sie, ze to mialy byc indywidualne przemyslenia, a nie kopiowanie czyis, ale coz ...), ale co do reszty to w 100% sie zgadzam z tym co napisal Ziggy i podpisuje pod jego slowami. Koniec :)

PS: aaa, i moze ten temat "o forum" umiescic by troche wyzej, niz na samym dole? - zwlaszcza teraz ...
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2006 12:32 pm przez sarawi, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Jerry
GP
GP
Sprzęt: AGD

Post autor: Jerry » ndz paź 01, 2006 12:20 pm

Witam Wszystkich.
Tak czytam i czytam wasze propozycje modyfikacji i brakuje mi poruszenia tematu "O Tobie", który ku uciesze forumowych starych wyjadaczy dezorientuje i delikatnie mówiąc wkurza nowych user-ów. Przynajmniej ja tak zareagowałem pisząc pierdoły do innych na wstępie egzystencji na forum (Ruff, wiesz o czym mówię), wiec proponuje usunąć to, lub przynajmniej zmienić tekst ze ktoś "jeździ jak cipa".
To tylko taka mała sugestia z mojej strony, z która zawsze można się nie zgadzać :)
Zanim się przyczepisz, że piszę bez sensu popatrz na to co sam(a) piszesz, a potem to krytykuj!!!
Pozdrawiam
Jerry

Awatar użytkownika
Maniula
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Ania
Sprzęt: on-jam r6

Post autor: Maniula » ndz paź 01, 2006 1:02 pm

Osoby nowe - czyt. ktore z zewnatrz wpisuja sie po to aby powiedziec o czyms naglym, waznym (np jakims zlocie) niech maja prawo zalogowac sie jako gosc! Od zalogowania jako gosc rozpocznie sie np tygodniowy okres probny. Goscie jednak beda mogli sie wypowiadac w jednym jedynym dziale pod zwanym" dla gosci". Zatytuowanie postow w tym oto dziale powinno byc przejzyste aby od razu wiedziec o co chodzi typu "zlot" czy "potrzebna krew" (oczywiscie z dokladnymi danymi w poscie i ewentualnymi danymi kontaktowymi). Przez ten okres probny gosc bedzie mial czas zapoznac sie z forum, jego dzialaniem itp itd. Gdy mu sie spodoba i postanowi zostac po OP dostanie poprostu pozwolenie na nicka :)!! Gdy nie - goscia sie pozegna!! Czy to mozliwe technicznie?

Pozdrawiam
nie igraj z ogniem bo sploniesz...
nie wlaz w moje zycie gdy nie zaprosze bo zatracisz sie w swojim...
nie wierz i nie szerz plotek o mnie bo zapomna mowic o tobie...
everything is different...

ODPOWIEDZ