Ponieważ nie podobają mi się pomysły typu "sztuczny podział" a ze strony pewnego przedstawiciela władzy forumowej słyszę, że "jak mi się nie podoba to żebym się sam wziął do roboty" postanowiłem przedstawić pewne drobne usprawnienie, które nie wprowadzając "nowych" sztucznych rozwiązań, bazując na dotychczas istniejącym systemie, w prosty sposób spowoduje, że użytkownicy będą się sami bardziej pilnować. Dodatkowa zaleta tego rozwiązania jest fakt, że wprowadzenie go nie wymaga ze strony administracji jakichś wielkich nakładów pracy, a egzekwowanie tego rozwiązania opierać się będzie tylko i wyłącznie na poprawnym egzekwowaniu dotychczasowego regulaminu (który teoretycznie i teraz jest przez administracje egzekwowany, więc również nie powinno to znacząco zwiększyć nakładów pracy administracji).
Propozycję już przedstawiałem wstępnie w wątku Chestera, ale powtórzę, bo tam pozostało bez echa.
Proponuje zmianę ustawień ostrzeżeń w następujący sposób:
- Zablokowanie możliwości pisania postów po wartości ostrzeżeń: 1
- Zablokowanie możliwości wejścia na forum po wartości ostrzeżeń: 2
- Ostrzeżenia wygasają po 6 miesiącach
- Użytkownicy mogą widzieć od kogo dostali ostrzeżenie: Tak
- Moderatorzy mogą dodawać ostrzeżenia: Tak
- Moderatorzy mogą edytować ostrzeżenia dodane przez innych: Nie
- Maksymalna wartość ostrzeżenia dodanego przez moderatora to: 2
Zablokowanie możliwości pisania postów miałoby mieć okresy tygodnia, po czym zostałoby odblokowywane, ale ostrzeżenie by pozostawało "na koncie" delikwenta.
Powyższe rozwiązanie byłoby mechanizmem samooczyszczającym forum z "użyszkodników" (oczywiście pomijając marginalne przypadki osobistych wendet itp., których jak dotychczas nie zauważyłem na tym forum), ale zawsze w przypadku poczucia krzywdy można by się odwołać do "komisji administracyjnej", która ostateczny "wyrok" wydałaby już gremialnie.
Poddaję zatem pod głosowanie powyższy "projekt" i proszę administracje o dopilnowanie, aby dyskusja nad nim nie była prowadzona (OIMW nie da się zamknąć tematu tak, żeby się dało głosować w ankiecie).
Dyskusji werbalnej nie chce rozpoczynać z prostego względu - zaczną się poprawki w milionie wersji, przekrzykiwania się, a wszyscy wiemy czym takie awantury na forum się kończą. Dużo "klawiaturowych wojen" - zero efektu. Niech zatem waszym głosem w dyskusji będzie głos oddany w ankiecie, szczególnie, że propozycja jest na tyle prosta, że wystarczy odpowiedzieć czy się ja popiera czy też nie.
Zapraszam do głosowania!