pkt 11 regulaminu, oraz pytanie odnosnie dzialan modow
-
okrop
- NO LIMITED

- Imię: Marek
- Sprzęt: B12S '03
- Kontakt:
pkt 11 regulaminu, oraz pytanie odnosnie dzialan modow
Witam!
Jak wczesniej obiecalem - po poznaniu wynikow ankiety pragne zaproponowac pewne modyfikacje.
Wiem ze admini/modzi nie maja czasy/glowy aby rozpatrywac zazalenia, nie wspominajac o tym ze zgodnie z pkt 11 sa nieomylni, jedyni, niepowtarzalni i zawsze maja racje, co wszelkie zarzuty odnosnie ich dzialalnosci sprawia smiesznymi pomyslalmi userow.
Do tego na forum mamy dwa trendy dominujace (roznie sie manifestuja).
Jeden trend to trend spolecznych wiezi objawiajacy sie w spamie, na luzie czy na Shoucie oraz drugi nurt reagujacy aktywnie na objawy pierwszego - Glosne okrzyki potepienia i upadku forum.
Jak widac oczywiscie problemy obydwoch stron sa smieszne przy doskonalosci niepodwazalnych adminow, a nasze jakiekolwiek watpliwosci odnosnie ich decyzji moga byc spowodowane jedynie naszymi slabosciami i tym ze nasze ograniczone umysly nie potrafia odnalezc geniuszu w ich kazdym posunieciu....
oki - koniec groteski.
Zawsze byly sa i beda niezadowolenia ze strony userow na dzialania modow. Co wiecej mamy na forym sprzeczne grupy interesow, i jedna chcialaby ograniczania mozliwosci drugiej. Nie chcemy dawac modom wiecej roboty, bo i tak maja za duzo, tez nie kazmy sie im uzerac se skarga kazdego placzacego usera - bo maja sie czym innym zajmowac.
pkt 11 jest 100% dyktatora - i nikt nie powie ze jest inaczej.
Proponuje powolac grupe osob (np 3 lub max 5os) ktora jako jedyna jesli uzgodni to razem bedzie miala prawo podwazyc decyzje modow. Musza tam trafic osoby ktorym mozna zaufac, i ktore potrafia dochodwac dyskrecji (kto zglasza skarge) i rozsadnej oceny obu stron (czy admin user czy tez stazi mlodzi itd)
w zaleznosci od liczebnosci 1 lub 2 osoby ze starych (powyzej 2,5roku na forum)
oraz 2-3 os ze starzem powyzej 1 roku na forum (tak chcemy aby byly to soby ktore wiedza gdzie sa i zostana na dluzej, oraz daly szanse sie poznac innym).
w obydwoch kategoriach glosuja wszyscy na forum.
Osoby te wyroznialy by sie jedynie ikonka na forum - przyjmowaly by skargi od userow, jesli bylaby potrzeba kontaktowaly by sie bezposrednio z druga strona(drugi user, admin/mod - i dopiero po podjeciu decyzji wiekszoscia mogly by podwazyc decyzje adminow/modow.
Proponuje kadencyjnosc.
Potrzebuje aprobaty (to ze sam nie potrzebujesz takie instytucji nie powinno [you] przeszkadzac - moze inni potrzebuja) i zaufania ze strony adminow - oraz ich zgody na krytyke ze strony tego grona.
To ma byc cos w stylu komisji zgody gdzie powinny trafic osoby ktore ciesza sie zaufaniem i uznaniem za swoj rozsadek i obiektywizm.
czekam na rozsadne pytania i propozycje.
za komentarze w stylu "a po co to" " idz na sanki" i inne niemerytoryczne z gory dziekuje.
Jesli ma to pomoc podwazyc chocby jedna decyzji w roku - to wlasnie po to (bo kazdy moze sie pomylic, byc nie w sosie itd.) Na pewno nie ma duzej iolsci spraw kiedy ten mechanizmy bylby potrzebny.
Na pewno zalezy mi na tym aby zlagodzic pkt 11 regulaminu ktory daje bezwzgledna wladze adminom.
p.s. jak juz niektorzy sie domyslaja - a niektorzy admini wiedza - osobiscie nie zgadzam sie z jedna ich decyzja ktora uwazam za sprzeczna z regulaminem - ale chce stworzyc jasny sposob postempowania w takim przypadku - rowniez dla nowych/mlodych ktozy nie moga sobie pozwolic na rozmowy i wymiane zdan z modem.
To rozwiazanie sprawia ze admini nie bede zasyopywani glupimy skargami "bo jestes zly" a zarazem daje jakiekolwiek prawo userom.
Jak wczesniej obiecalem - po poznaniu wynikow ankiety pragne zaproponowac pewne modyfikacje.
Wiem ze admini/modzi nie maja czasy/glowy aby rozpatrywac zazalenia, nie wspominajac o tym ze zgodnie z pkt 11 sa nieomylni, jedyni, niepowtarzalni i zawsze maja racje, co wszelkie zarzuty odnosnie ich dzialalnosci sprawia smiesznymi pomyslalmi userow.
Do tego na forum mamy dwa trendy dominujace (roznie sie manifestuja).
Jeden trend to trend spolecznych wiezi objawiajacy sie w spamie, na luzie czy na Shoucie oraz drugi nurt reagujacy aktywnie na objawy pierwszego - Glosne okrzyki potepienia i upadku forum.
Jak widac oczywiscie problemy obydwoch stron sa smieszne przy doskonalosci niepodwazalnych adminow, a nasze jakiekolwiek watpliwosci odnosnie ich decyzji moga byc spowodowane jedynie naszymi slabosciami i tym ze nasze ograniczone umysly nie potrafia odnalezc geniuszu w ich kazdym posunieciu....
oki - koniec groteski.
Zawsze byly sa i beda niezadowolenia ze strony userow na dzialania modow. Co wiecej mamy na forym sprzeczne grupy interesow, i jedna chcialaby ograniczania mozliwosci drugiej. Nie chcemy dawac modom wiecej roboty, bo i tak maja za duzo, tez nie kazmy sie im uzerac se skarga kazdego placzacego usera - bo maja sie czym innym zajmowac.
pkt 11 jest 100% dyktatora - i nikt nie powie ze jest inaczej.
Proponuje powolac grupe osob (np 3 lub max 5os) ktora jako jedyna jesli uzgodni to razem bedzie miala prawo podwazyc decyzje modow. Musza tam trafic osoby ktorym mozna zaufac, i ktore potrafia dochodwac dyskrecji (kto zglasza skarge) i rozsadnej oceny obu stron (czy admin user czy tez stazi mlodzi itd)
w zaleznosci od liczebnosci 1 lub 2 osoby ze starych (powyzej 2,5roku na forum)
oraz 2-3 os ze starzem powyzej 1 roku na forum (tak chcemy aby byly to soby ktore wiedza gdzie sa i zostana na dluzej, oraz daly szanse sie poznac innym).
w obydwoch kategoriach glosuja wszyscy na forum.
Osoby te wyroznialy by sie jedynie ikonka na forum - przyjmowaly by skargi od userow, jesli bylaby potrzeba kontaktowaly by sie bezposrednio z druga strona(drugi user, admin/mod - i dopiero po podjeciu decyzji wiekszoscia mogly by podwazyc decyzje adminow/modow.
Proponuje kadencyjnosc.
Potrzebuje aprobaty (to ze sam nie potrzebujesz takie instytucji nie powinno [you] przeszkadzac - moze inni potrzebuja) i zaufania ze strony adminow - oraz ich zgody na krytyke ze strony tego grona.
To ma byc cos w stylu komisji zgody gdzie powinny trafic osoby ktore ciesza sie zaufaniem i uznaniem za swoj rozsadek i obiektywizm.
czekam na rozsadne pytania i propozycje.
za komentarze w stylu "a po co to" " idz na sanki" i inne niemerytoryczne z gory dziekuje.
Jesli ma to pomoc podwazyc chocby jedna decyzji w roku - to wlasnie po to (bo kazdy moze sie pomylic, byc nie w sosie itd.) Na pewno nie ma duzej iolsci spraw kiedy ten mechanizmy bylby potrzebny.
Na pewno zalezy mi na tym aby zlagodzic pkt 11 regulaminu ktory daje bezwzgledna wladze adminom.
p.s. jak juz niektorzy sie domyslaja - a niektorzy admini wiedza - osobiscie nie zgadzam sie z jedna ich decyzja ktora uwazam za sprzeczna z regulaminem - ale chce stworzyc jasny sposob postempowania w takim przypadku - rowniez dla nowych/mlodych ktozy nie moga sobie pozwolic na rozmowy i wymiane zdan z modem.
To rozwiazanie sprawia ze admini nie bede zasyopywani glupimy skargami "bo jestes zly" a zarazem daje jakiekolwiek prawo userom.
Zwolnij. Lepiej dojechać niż mieć swój temat na forum.
[url=http://www.bikepics.com/members/okrop/03gsf1200s//]B12[/url]
-
Ruff
- NO LIMITED

- Sprzęt: Black Bitch
Czytając to co napisałeś Okrop wydawało się bardzo sensowne i logiczne i w ogóle do wprowadzenia... Następnie wstałem od komputera, odszedłem 2 kroki i popatrzyłem jeszcze raz... Okazało się, że TO TYLKO JEDNO Z MILIARDA FORÓW INTERNETOWYCH W SIECI WYŚWIETLONE NA EKRANIE KOMPUTERA. Nie prawdziwe życie... Ewentualna błędna decyzja moda może spowodować wykasowanie paru słów, które wklepałem w klawiaturę, albo - co najwyżej - spowodować, że nie będę tu mógł się zalogować. Nie pozbawi mnie wolności, ani możliwości przejechania się motocyklem z kumplami. Dlatego weź się może okropku za prawdziwa politykę, albo zacznij działać w Amnesty International lub innej organizacji na rzecz praw człowieka, bo widzę, że kwestia wolności jednostki, a także równouprawnienia i równego statusu wszystkich leży Ci bardzo na sercu. Może nawet zapisz się do jakiejś partii socjalistycznej, albo - jeśli się brzydzisz komuchami - załóż swoją - może nawet na nią zagłosuję, ale forum internetowe to tylko strona www na której w mniej lub bardziej kontrolowany sposób można pisać co nam ślina na język przyniesie... Nikt nie gwarantował, że będzie tu panowała wolność, równość i braterstwo. Nigdzie też nie jest napisane, że forum internetowe musi mieć ustrój demokratyczny, a ja śmiem twierdzić, że aby dało się go trzymać w ryzach musi mieć ustrój wręcz przeciwny. Dlatego apeluję, żebyś zszedł na ziemię i przestał traktować to forum jak arenę polityczną.
P.S.
Ale jeśli zapadnie decyzja o utworzeniu rady nadzorczej, czy komisji śledczej czy jak ta cholerę chcecie nazwać to niech i tak będzie, bo propozycji samej w sobie zarzucić nieobiektywizm trudno.
P.S.
Ale jeśli zapadnie decyzja o utworzeniu rady nadzorczej, czy komisji śledczej czy jak ta cholerę chcecie nazwać to niech i tak będzie, bo propozycji samej w sobie zarzucić nieobiektywizm trudno.
-
leon
- GP

- Sprzęt: SV650S & CBF125
Okrop, jeśli ktoś zakłada forum, to chyba ma prawo wybrać sobie współpracowników (adminów i modów) i ustalić swoje zasady.

PS:

Nic dodać, nic ująć!Ruff pisze:...Nigdzie też nie jest napisane, że forum internetowe musi mieć ustrój demokratyczny, a ja śmiem twierdzić, że aby dało się go trzymać w ryzach musi mieć ustrój wręcz przeciwny...
PS:
A ja przeciw! Gdzie ankieta?moto62 pisze:Jestem za
-
okrop
- NO LIMITED

- Kontakt:
Ruff, no comments na temat twojego posta...
- dziekuje za PS
na pewno to jest dyskusja na wyzszym poziomie niz wypowiedz ruffa, ale dalej chyba ani nic nie wnosi ani do nikad nie prowadzi.
- dziekuje za PS
chyba tak leon, ale te zasady byly juz chyba z 5 razy zmieniane, wspolpracownicy tez - a dopoki mnie z tego forum nie wypieprza to chyba mam prawo napisac co o tych zasadach sadze??leon pisze:Okrop, jeśli ktoś zakłada forum, to chyba ma prawo wybrać sobie współpracowników (adminów i modów) i ustalić swoje zasady.
na pewno to jest dyskusja na wyzszym poziomie niz wypowiedz ruffa, ale dalej chyba ani nic nie wnosi ani do nikad nie prowadzi.
-
Ruff
- NO LIMITED

Po raz któryś już próbujesz deprecjonować moje wypowiedzi przypisując sobie "wyższy" poziom dyskusji...okrop pisze:na pewno to jest dyskusja na wyzszym poziomie niz wypowiedz ruffa, ale dalej chyba ani nic nie wnosi ani do nikad nie prowadzi
Szkoda, że nie umiesz odnieść się do istoty mojej poprzedniej wypowiedzi, ale widocznie albo jej nie rozumiesz albo bardzo nie chcesz, żeby wszyscy zrozumieli, że forum to tylko forum, bo straciłbyś swoją arenę walki o demokracje, spamowania i walki z ortografią.
Lepiej się więc zasłaniać "niskim poziomem wypowiedzi"...
Na szczęście w przeciwieństwie do Ciebie uważam, że inteligencji użytkowników forum nie da się zastąpić komisjami ani innymi mechanizmami pseudodemokratycznymi. I to oni - kierując się zdrowym rozsądkiem - mogą ocenić to co napisałeś...
Gdybym pochodził z USA pewnie skwitowałbym Twoje pomysły krótkim: "Get a life!"
A tak w kwestii merytorycznej, żebyś znów nie zarzucił mi "niskiego poziomu dyskusji" to przeczytaj jeszcze raz, powoli i uważnie pkt 1 regulaminu.
Bo moim skromnym zdaniem powinieneś to forum już dawno opuścić skoro tak strasznie uwiera Cię ten 11 pkt regulaminu. Jednocześnie przypominam, że "obecność" na forum jest zupełnie nieobowiązkowa i można całkiem normalnie funkcjonować nie będąc tu zalogowanym...
Pozdr
---
Ruff
SV1000s
---
Ruff
SV1000s
-
karloz
- KGP 110

- Imię: Paweł
- Sprzęt: FZS1000
Z jednej strony rozumiem Okropa, bo
Poza tym jest jeszcze coś takiego :
Okrop - szanuję Twoje zdanie bo jak to zauważył Ruff nie można pomysłowi zarzucić nieobiektywizmu, ale czy to naprawdę konieczne?
brzmi trochę jak totalitaryzm. No dobra - nie brzmi ale jest. Ale czy do tej pory jakiekolwiek decyzje Adminów czy Modów kogoś uraziły? Jeśli tak, to chyba można wysłać do nich info na PW z prośbą o wyjaśnienie co i jak...Decyzje Adminów i Moderatorów są ostateczne i niepodważalne
Poza tym jest jeszcze coś takiego :
(nie piję tutaj do nikogo - od razu zastrzegam). Wprowadzanie kolejnych komisji, grup nadzoru itp na niewiele się tutaj zda. Bo jaką mam gwarancję, że ta komisja będzie działać bezstronnie? Niech się pomyli to co - powolamy spec-komisję do nadzoru nad komisją do nadzoru nad decyzjami Adminów?Pamiętaj, że żaden regulamin nie zastąpi Twojego zdrowego rozsądku
Okrop - szanuję Twoje zdanie bo jak to zauważył Ruff nie można pomysłowi zarzucić nieobiektywizmu, ale czy to naprawdę konieczne?
http://www.metacafe.com/watch/88786/lamborghini_vs_ducati/
____
____
-
okrop
- NO LIMITED

- Kontakt:
Ruff, dobrze wiec,
moze i masz racje ze skwitowalem cie z grubej rury i odrobina komentarza ci sie nalezy.
na spokojnie moge albo zalozyc ze generalnie nie masz wiekszego pojecia jaka jest roznica miedy demokracja jako sposobem wybierania wladzy a socjalizmem i zregoly przeciwstawinym mu liberalizmem ktore glownie sa pogladami ekonomicznymi, z ktorych wyrosly poglady spoleczne. Obydwa wynienione powyzej nurty sa zgodne co do rownosci jednostek wobec prawa a roznia sie jedynie stopniem w jakim panstwo ingeruje w prawa jednostki i tym jakie ma obowiazki.
W tym jak rozumiem twoja wypowiedz bardziej by mi pasowalo cos w stylu - "nie musisz lubiec naszego totalitaryzmu i jak chcesz zapisz sie do jakis praworzadnych organizacji..."
Jesli moja interpretacja jest bledna - to prosze wytlumacz, poniewaz w napisanej przez ciebie wersji oprocz propozycji "mozesz olac forum i isc na sanki" zastosowane porownania nijak nie pasuja do tematu.
Forum jest po to aby dyskutowac.
O ile sie nie myle, po przeczytaniu tego pierwszego posta mogles wrzucic temat do ignorowanych - poniewaz wolnosc i brak nakazu czytania tyczy sie wszystkich (i tez nie kazdy musi czytac shouta, spam, na luzie itd.) - a jednak nie bede cie do tego namawial - bo umiesz jasno napisac swoje poglady - a to cenie.
Co powoduje to ze poruszam nieodmiennie takie tematy? mnie zalezy na tym forum - ale jak napisales zalezy mi na tym aby wszyscy mieli rowne prawa, a nie jak coponiektorym, aby oni mieli prawa i aby forum bylo akurat takie jak oni chca.
Moim przywilejem jest to ze dopoki tu jestem moge pokazywac swoj poglad - i caly czas licze na to ze moze ktos zgodzi sie na ktoras propozycja ktorej wprowadzenie nie bedzie go nic kosztowalo - no jedynie moze jego ego jesli na niego by padlo - ale wydaje mi sie ze czesc osob jest w miare rozsadna - i nawet jak nic z tego nie wyjdzie to cos zostanie w ich swiadomosci.
wiem - i ty wiesz - w pewnych podstawowych sprawach sie nie zgadzamy, ale wlasnie zgodnie z tym co napisales, z tym ze znasz moje poglady i widzisz ze o pewnych rzeczach nie pozwalam zapomniec - twoje namowy sa malo skuteczne.
Odnosnie pkt1 ktory kaze mi akceptowac pkt 11 - licze na wyrozumialosc adminow, a zarazem nie krytykuje jednoznacznie zadnej z ich decyzji. Mam prawo sie nie zgadzac, i o tym informowac, ale to jeszcze nie czyni krytyki
moze i masz racje ze skwitowalem cie z grubej rury i odrobina komentarza ci sie nalezy.
na spokojnie moge albo zalozyc ze generalnie nie masz wiekszego pojecia jaka jest roznica miedy demokracja jako sposobem wybierania wladzy a socjalizmem i zregoly przeciwstawinym mu liberalizmem ktore glownie sa pogladami ekonomicznymi, z ktorych wyrosly poglady spoleczne. Obydwa wynienione powyzej nurty sa zgodne co do rownosci jednostek wobec prawa a roznia sie jedynie stopniem w jakim panstwo ingeruje w prawa jednostki i tym jakie ma obowiazki.
W tym jak rozumiem twoja wypowiedz bardziej by mi pasowalo cos w stylu - "nie musisz lubiec naszego totalitaryzmu i jak chcesz zapisz sie do jakis praworzadnych organizacji..."
Jesli moja interpretacja jest bledna - to prosze wytlumacz, poniewaz w napisanej przez ciebie wersji oprocz propozycji "mozesz olac forum i isc na sanki" zastosowane porownania nijak nie pasuja do tematu.
Forum jest po to aby dyskutowac.
Wiem. od zawsze sie spieralem z grupa osob ktora chce aby IM bylo tu dobrze, bardziej niz aby wszystkim bylo tu dobrze.Bo moim skromnym zdaniem powinieneś to forum już dawno opuścić skoro tak strasznie uwiera Cię ten 11 pkt regulaminu. Jednocześnie przypominam, że "obecność" na forum jest zupełnie nieobowiązkowa i można całkiem normalnie funkcjonować nie będąc tu zalogowanym...
O ile sie nie myle, po przeczytaniu tego pierwszego posta mogles wrzucic temat do ignorowanych - poniewaz wolnosc i brak nakazu czytania tyczy sie wszystkich (i tez nie kazdy musi czytac shouta, spam, na luzie itd.) - a jednak nie bede cie do tego namawial - bo umiesz jasno napisac swoje poglady - a to cenie.
Co powoduje to ze poruszam nieodmiennie takie tematy? mnie zalezy na tym forum - ale jak napisales zalezy mi na tym aby wszyscy mieli rowne prawa, a nie jak coponiektorym, aby oni mieli prawa i aby forum bylo akurat takie jak oni chca.
Moim przywilejem jest to ze dopoki tu jestem moge pokazywac swoj poglad - i caly czas licze na to ze moze ktos zgodzi sie na ktoras propozycja ktorej wprowadzenie nie bedzie go nic kosztowalo - no jedynie moze jego ego jesli na niego by padlo - ale wydaje mi sie ze czesc osob jest w miare rozsadna - i nawet jak nic z tego nie wyjdzie to cos zostanie w ich swiadomosci.
wiem - i ty wiesz - w pewnych podstawowych sprawach sie nie zgadzamy, ale wlasnie zgodnie z tym co napisales, z tym ze znasz moje poglady i widzisz ze o pewnych rzeczach nie pozwalam zapomniec - twoje namowy sa malo skuteczne.
Odnosnie pkt1 ktory kaze mi akceptowac pkt 11 - licze na wyrozumialosc adminow, a zarazem nie krytykuje jednoznacznie zadnej z ich decyzji. Mam prawo sie nie zgadzac, i o tym informowac, ale to jeszcze nie czyni krytyki
-
Ruff
- NO LIMITED

Okrop, myślałem, że to co napisałem o demokracji, socjaliźmie i prawach człowieka będzie zrozumiane tak jak to zamierzyłem i nie zaciemni meritum mojej wypowiedzi, bo jednoznacznie je wyróżniłem. Oczywiście, że moje wypowiedzi i porównania miały ton ironiczno-humorystyczny i nawet nie starałem się, żeby były merytorycznie i logicznie spójne, bo nie to było sednem sprawy.
Sednem sprawy jest nabranie dystansu do forum i nie traktowania go tak poważnie, bo to nie miejsca do takich zachowań jakie ty prezentujesz. Oczywiście MSZ. Cały czas nie chcesz odpowiedzieć na jedno: dlaczego uważasz, że forum ma być miejscem traktującym równo wszystkich użytkowników, bo dla mnie, z założenia - jako twór zbudowany przez jedną osobę, jest jego własnym podwórkiem i tylko jego uprzejmości zawdzięczamy fakt jako takiej swobody wypowiedzi. A administracja wyznaczona przez ta osobę jest tylko narzędziem utrzymania porządku a nie władzą. W każdym momencie, twórca tego forum może poodbierać prawa modom i adminom z powodu swojego kaprysu jak również po prostu wyłączyć forum na amen. I żadne "speckomisje" go przed tym nie powstrzymają. Dlatego wszelkie próby wprowadzania równości i demokracji (nie mylę, mam tu na myśli dwie odrębne sprawy, równość "praw użytkowników" i demokrację "w sposobie podejmowania decyzji o forum") są dla mnie biciem piany, bo na końcu "przyjdzie leśniczy i wywali i niemców i partyzantów z lasu".
Dlatego apeluję o traktowanie forum ze zdrowym rozsądkiem i proporcjonalnie do jego znaczenia i nie traktowanie go jako drugiego życia - od tego są w sieci gry typu "Second life".
Mam nadzieję, że tym razem wyraziłem się jasno i z mojej strony to EOT.
Sednem sprawy jest nabranie dystansu do forum i nie traktowania go tak poważnie, bo to nie miejsca do takich zachowań jakie ty prezentujesz. Oczywiście MSZ. Cały czas nie chcesz odpowiedzieć na jedno: dlaczego uważasz, że forum ma być miejscem traktującym równo wszystkich użytkowników, bo dla mnie, z założenia - jako twór zbudowany przez jedną osobę, jest jego własnym podwórkiem i tylko jego uprzejmości zawdzięczamy fakt jako takiej swobody wypowiedzi. A administracja wyznaczona przez ta osobę jest tylko narzędziem utrzymania porządku a nie władzą. W każdym momencie, twórca tego forum może poodbierać prawa modom i adminom z powodu swojego kaprysu jak również po prostu wyłączyć forum na amen. I żadne "speckomisje" go przed tym nie powstrzymają. Dlatego wszelkie próby wprowadzania równości i demokracji (nie mylę, mam tu na myśli dwie odrębne sprawy, równość "praw użytkowników" i demokrację "w sposobie podejmowania decyzji o forum") są dla mnie biciem piany, bo na końcu "przyjdzie leśniczy i wywali i niemców i partyzantów z lasu".
Dlatego apeluję o traktowanie forum ze zdrowym rozsądkiem i proporcjonalnie do jego znaczenia i nie traktowanie go jako drugiego życia - od tego są w sieci gry typu "Second life".
Mam nadzieję, że tym razem wyraziłem się jasno i z mojej strony to EOT.
Pozdr
---
Ruff
SV1000s
---
Ruff
SV1000s
-
okrop
- NO LIMITED

- Kontakt:
Ruff, oki zmierzamy we wlasciwym kierunku.
1)forum fizycznie jest dzielem jednej osoby - ktora prawie nigdy nie zabiera glosu w kwestii sporow o zasady blokowanie userow/ankiety itd - emzeta!
2)forum jest dzielem grupy osob -ludzi ktorzy sie tu porejestrowali i tworza cale forum jako spolecznosc - wcale nie dzielem osob ktore sie zarejestrowaly jedynie w pierwszych 6mc dzialalnosci forum - wtedy bylo ich dzielem, ale teraz jest dzielem tego 1k userow - czy nam sie to podoba czy nie - i czesc z tego 1k userow rowniez pomaga utrzymac to forum.
3) jesli sie upieramy w podejsciu wlasnosciowym - to pozwol emzetowi zadecydowac czy blizej mu do stalina czy chce byc gdzies "po sdorku" (kompromisy sa jakie sa... ale maja tez plusy) czy tez moze rozumie moj poglad (cieszy mnie to ze i ty zauwazyles jego pozytywne strony) Wiec nie odmawiajmy mu prawa do utrzymania praw jednakowych i rownego traktowania ludzi na jego wlasnym forum!
4) forum nie jest moim drugim zyciem, ale nawet na forum kieruje sie tymi samymi priorytetami ktorymi kieruje sie w zyciu - i mam do tego prawo jako osoba, i prosze nie namawiaj mnie do stosowania podwojnych standartow. Wiesz ze i tak moje stanowisko na tym forum jest wynikiem sporych kompromisow - poprzez szacunek dla miedzy innymi twoich oczekiwan i innych starszych, ale jesli w piwerwszym poscie napisales ze idea jest OK - to dlaczego nie sprobowac?
5)korzystajac z goscinnosci emzeta, namawiam jego - ale nie tylko jego a wszystkich ktozy wspoltworza to forum - Tak jak powiedzial Ruff nie MUSIMY miec tu rownosci wzgledem regulaminu - ALE MOZEMY. zrobmy przynajmniej maly krok w tym kierunku!!
6) ruff - znowu osobiscie - wiesz ze sie prawie od poczatkow w takich kwestiach nie zgadzalismy. Nie przeszkadzaj mi w pisaniu takich watkow, to moze wreszcie lesniczy wypierdzieli tylko partyzanta i bedzie spokoj
1)forum fizycznie jest dzielem jednej osoby - ktora prawie nigdy nie zabiera glosu w kwestii sporow o zasady blokowanie userow/ankiety itd - emzeta!
2)forum jest dzielem grupy osob -ludzi ktorzy sie tu porejestrowali i tworza cale forum jako spolecznosc - wcale nie dzielem osob ktore sie zarejestrowaly jedynie w pierwszych 6mc dzialalnosci forum - wtedy bylo ich dzielem, ale teraz jest dzielem tego 1k userow - czy nam sie to podoba czy nie - i czesc z tego 1k userow rowniez pomaga utrzymac to forum.
3) jesli sie upieramy w podejsciu wlasnosciowym - to pozwol emzetowi zadecydowac czy blizej mu do stalina czy chce byc gdzies "po sdorku" (kompromisy sa jakie sa... ale maja tez plusy) czy tez moze rozumie moj poglad (cieszy mnie to ze i ty zauwazyles jego pozytywne strony) Wiec nie odmawiajmy mu prawa do utrzymania praw jednakowych i rownego traktowania ludzi na jego wlasnym forum!
4) forum nie jest moim drugim zyciem, ale nawet na forum kieruje sie tymi samymi priorytetami ktorymi kieruje sie w zyciu - i mam do tego prawo jako osoba, i prosze nie namawiaj mnie do stosowania podwojnych standartow. Wiesz ze i tak moje stanowisko na tym forum jest wynikiem sporych kompromisow - poprzez szacunek dla miedzy innymi twoich oczekiwan i innych starszych, ale jesli w piwerwszym poscie napisales ze idea jest OK - to dlaczego nie sprobowac?
5)korzystajac z goscinnosci emzeta, namawiam jego - ale nie tylko jego a wszystkich ktozy wspoltworza to forum - Tak jak powiedzial Ruff nie MUSIMY miec tu rownosci wzgledem regulaminu - ALE MOZEMY. zrobmy przynajmniej maly krok w tym kierunku!!
6) ruff - znowu osobiscie - wiesz ze sie prawie od poczatkow w takich kwestiach nie zgadzalismy. Nie przeszkadzaj mi w pisaniu takich watkow, to moze wreszcie lesniczy wypierdzieli tylko partyzanta i bedzie spokoj
-
fel
I jesli by juz do tego doszło, to za kilka miesiecy najglosniej bedziesz krzyczal, ze "komisja" jest "ponad prawem" i trzeba powolac nastepna komisje. Bo jakie dasz gwarancje ze tak nie bedzie. Zaproponujesz wtedy, ze moglibysmy utworzyc stowarzyszenie, zeby moc odwolac sie od decyzji komisji do sadu najwyzszego, a jego ewentualne decyzje zaskarzyc do trybunalu konstytucyjnego. I ten oto bedzie rozpatrywal, czy aby administrator wlasciwie postapil, usuwajac post uzytkownika okropa, bo byl nie na temat i zawieral bledy ortograficzne. Sprawa potrwa dwa lata a ty w miedzyczasie bedziesz mogl produkowac kolejne imponujace pomysly, jak zrobic tak, zeby wszystkim bylo dobrze.okrop pisze:Proponuje powolac grupe osob (np 3 lub max 5os) ktora jako jedyna jesli uzgodni to razem bedzie miala prawo podwazyc decyzje modow. Musza tam trafic osoby ktorym mozna zaufac, i ktore potrafia dochodwac dyskrecji (kto zglasza skarge) i rozsadnej oceny obu stron (czy admin user czy tez stazi mlodzi itd)
Obudz sie Joanno D`Arc. P i e r d o l i s z głupoty coraz wieksze. Nie da sie zrobic tak, zeby wszyscy mieli takie forum, jakie im sie zamarzy. A jak w to watpisz, załoz swoje, wg swoich zasad rownosci wobec prawa itp. , i wtedy szukaj chetnych którzy tobie przyklasna.
Inna sprawa, ze masz duze zaslugi w tym co dzieje sie tutaj teraz. To ze nie ma tu klimatu jaki byl kiedys, jest sprawa oczywista przy takiej ilosci userow. I nie ma nad tym co plakac. I konia z rzedem temu, komu uda sie zrobic tak, zeby ponad tysiac osob znalo sie na tyle dobrze i lubialo zeby mozna bylo powiedziec ze sa grupa znajomych.
Frazesy typu "wszyscy motocyklisci łaczmy sie" mozesz wsadzic pomiedzy kartki podrecznika histori. Czasy sie zmieniaja.
Jeszcze jedno w temacie. Odnosnie działan modow. Jak dla mnie, od jakiegos czasu dzialania te sa conajmniej niewystarczajace, zebym nie napisal , ze zenujaco niskie.
Zaczynaja przypominac twoje okrop metody rozumowania. Jak zrobic zeby wszyscy mieli dobrze. NIE DA SIE TAK. Napisze juz dzis, ze podzial na grupy, jaki ostatnio rysuje sie na forum, nic nie zmieni, a wrecz przeciwnie, spowoduje wiecej klopotow niz sytuacja obecna.
[ Dodano: Wto 27 Sty, 2009 12:35 ]
Bo mu sie k.... rzygac chce jak czyta podobne watki. Pogadaj z nim.okrop pisze:1)forum fizycznie jest dzielem jednej osoby - ktora prawie nigdy nie zabiera glosu w kwestii sporow o zasady blokowanie userow/ankiety itd - emzeta!
-
okrop
- NO LIMITED

- Kontakt:
zgadzam sie ze nie da sie zalozyc forum aby wszyscy byli szczesliwi - powiedzmy ze da sie zalozyc forum na ktorym wszyscy beda mieli porownywalny status, beda porownywalnie traktowani przed modow i adminow.fel pisze:Obudz sie Joanno D`Arc. P i e r d o l i s z głupoty coraz wieksze. Nie da sie zrobic tak, zeby wszyscy mieli takie forum, jakie im sie zamarzy. A jak w to watpisz, załoz swoje, wg swoich zasad rownosci wobec prawa itp. , i wtedy szukaj chetnych którzy tobie przyklasna.
Odnosnie pierwszego akapitu - jedyna roznica jest to ze ta komicja bedzie powolana przez userow, a nie na zasadzie wybrania przez "wlasciciela" forum. Oczywiscie jesli on jej nie zechce to nigdy nie powstanie. A komicja bedzie dzialala tak - jakich ludzi sobie sami userzy wybiora - i tylko o to mi chodzi.
Odnosnie modow - ostrzezen nigdy prawie nie bylo widac na forum, a jak zaczna sie pojawiac - to odrazu dwa? jaki to ma sens? nie wiem. Czy traktowac ludzi lagodnie, czy ostro - osobna dyskusja, czy zamknac span-box, czy narzekac ze ludzie pisza tam pierdoly - osobna dyskusja.
Ja NIE chce aby wszyscy byli jednoscia - ja chce dac ludziom robic grupki! Nie chce zeby wszystkim bylo dobrze, tylko zeby kazdy znalazl swoje miejsce, swoje 5% ktore czyta na forum.
Jesli mowimy o frazesach - to moim frazesem jest wszyscy forumowicze sa ROWNI - i tak - jest to frazes do ktorego chce sie zblizyc.
-
fel
Było kilka minut po 21.00.
Jeszcze tylko klatka, kilka stopni, klucz w zamku i był w środku.
Na pierwszym pietrze jak zwykle panowal gwar. Po tym jak z kolegami przeglosowali zmiane w konstytucji, o prawach i rownosci jednostki, wszyscy mieszkali na pierwszym pietrze. Bo tak bylo najwygodniej. I wszyscy tak chcieli, a na dodatek teraz bylo im wolno sie o to ubiegac.
Ten dzien go wykończył. Podobnie zreszta jak wiele podobnych do dzisiejszego.
Ale nie tracił zapału. Wierzył, ze wszystko moze byc tak, jak sobie to wymyslił.
Poszedł do kuchni. Z lodowki wyciągnał kawalek mięsa. Przyłozył. Bolało jak cholera. Od jakiegos czasu jezdzil do pracy autobusem. Po tym jak jego samochod przestal nadawac sie do jazdy, wskutek licznych stluczek, wynikajacych głownie z jego przekonań, i usilnego zmuszania do ich wyznawania innych. By wszyscy byli rowni. Chcial by wszyscy jezdzili lewym pasem, kazdy stal pierwszy na swiatlach, piesi chodzili srodkiem ulic. Aby na pasach dla autobusow rowrerzysci w blogim stanie rownouprawnienia mkneli do pracy, gdzie kazdy byl szefem.
W autobusie byl tlok. Namawial tych nieprzekonanych, ze im tez nalezy sie siedziec przy oknie, a przynajmniej obok kierowcy. Tłumaczył ze to wbrew prawu, siedziec tam gdzie kazdemu wygodnie. Siła probowal przekonac wszystkich ze sa rowni. Nie byla to pierwsza sztuka miesa, ktora wyciagal z lodowki.
Właczył komputer. www.grupa-poludnie.info
Na Forum jest 15 Administratorow :: 7 Zarejestrowanych, 3 Ukrytych i 5 Gości
Zarejestrowani Administratorzy: Administrator bart322, Administrator Bravados, Administrator David, Administrator Filip67, Administrator policho, Administrator rabkins, Administrator Zdzis
Najwięcej Administratorow 132 było obecnych Sro 27 Cze, 2007 12:42
Przez ostatnie 3 godziny byli na forum: Administrator WILU, Administrator WS, Administrator 2fast4u, Administrator Aygor, Administrator bart322, Administrator baster85, Administrator bdem, Administrator Bravados, Administrator chmielu, Administrator David, Administrator DominikK, Administrator DUCH, Administrator Dzastin, Administrator Filip67, Administrator Greg, Administrator grgo, Administrator grzegorzlato, Administrator Grzes_Krak, Administrator Izula, Administrator karloz, Administrator Kocur, Administrator Ksansky, Administrator leon, Administrator lisu, Administrator maćko, Administrator Maju, Administrator Mariusz, Administrator mathee, Administrator Mazzi, Administrator Mefisto, Administrator mike, Administrator miodzio83, Administrator miroslaw123, Administrator Mr.Winko, Administrator Mrozo , Administrator niou_ns, Administrator nizin, Administrator PawcyK, Administrator Pawel, Administrator pelzak, Administrator Pędziwiatr, Administrator Piotr, Administrator policho, Administrator PrzemKo, Administrator rabkins, Administrator Rafal84, Administrator SHADOW, Administrator Sierżant, Administrator Skrzek, Administrator slavko, Administrator Sqbi , Administrator stilacz, Administrator Suszi, Administrator Szwed, Administrator Talib, Administrator yaheira, Administrator Zaggi, Administrator zajac, Administrator Zdzis
Administratorzy obchodzący dziś urodziny: Administrator margo (27) (złóż życzenia) Administrator Samum (37) (złóż życzenia) Administrator Satya (24) (złóż życzenia) Administrator Zoe (19) (złóż życzenia)
Administratorzy obchodzący urodziny w ciągu następnych 3 dni: Administrator berias(33) Administrator hellka(25) Administrator michasko(20) Administrator Piotr(24)
Panel administracyjny:
Login: okrop
Hasło:*******
Odetchnal.. przynajmniej tutaj wszytko bylo jak nalezy.
Jeszcze tylko klatka, kilka stopni, klucz w zamku i był w środku.
Na pierwszym pietrze jak zwykle panowal gwar. Po tym jak z kolegami przeglosowali zmiane w konstytucji, o prawach i rownosci jednostki, wszyscy mieszkali na pierwszym pietrze. Bo tak bylo najwygodniej. I wszyscy tak chcieli, a na dodatek teraz bylo im wolno sie o to ubiegac.
Ten dzien go wykończył. Podobnie zreszta jak wiele podobnych do dzisiejszego.
Ale nie tracił zapału. Wierzył, ze wszystko moze byc tak, jak sobie to wymyslił.
Poszedł do kuchni. Z lodowki wyciągnał kawalek mięsa. Przyłozył. Bolało jak cholera. Od jakiegos czasu jezdzil do pracy autobusem. Po tym jak jego samochod przestal nadawac sie do jazdy, wskutek licznych stluczek, wynikajacych głownie z jego przekonań, i usilnego zmuszania do ich wyznawania innych. By wszyscy byli rowni. Chcial by wszyscy jezdzili lewym pasem, kazdy stal pierwszy na swiatlach, piesi chodzili srodkiem ulic. Aby na pasach dla autobusow rowrerzysci w blogim stanie rownouprawnienia mkneli do pracy, gdzie kazdy byl szefem.
W autobusie byl tlok. Namawial tych nieprzekonanych, ze im tez nalezy sie siedziec przy oknie, a przynajmniej obok kierowcy. Tłumaczył ze to wbrew prawu, siedziec tam gdzie kazdemu wygodnie. Siła probowal przekonac wszystkich ze sa rowni. Nie byla to pierwsza sztuka miesa, ktora wyciagal z lodowki.
Właczył komputer. www.grupa-poludnie.info
Na Forum jest 15 Administratorow :: 7 Zarejestrowanych, 3 Ukrytych i 5 Gości
Zarejestrowani Administratorzy: Administrator bart322, Administrator Bravados, Administrator David, Administrator Filip67, Administrator policho, Administrator rabkins, Administrator Zdzis
Najwięcej Administratorow 132 było obecnych Sro 27 Cze, 2007 12:42
Przez ostatnie 3 godziny byli na forum: Administrator WILU, Administrator WS, Administrator 2fast4u, Administrator Aygor, Administrator bart322, Administrator baster85, Administrator bdem, Administrator Bravados, Administrator chmielu, Administrator David, Administrator DominikK, Administrator DUCH, Administrator Dzastin, Administrator Filip67, Administrator Greg, Administrator grgo, Administrator grzegorzlato, Administrator Grzes_Krak, Administrator Izula, Administrator karloz, Administrator Kocur, Administrator Ksansky, Administrator leon, Administrator lisu, Administrator maćko, Administrator Maju, Administrator Mariusz, Administrator mathee, Administrator Mazzi, Administrator Mefisto, Administrator mike, Administrator miodzio83, Administrator miroslaw123, Administrator Mr.Winko, Administrator Mrozo , Administrator niou_ns, Administrator nizin, Administrator PawcyK, Administrator Pawel, Administrator pelzak, Administrator Pędziwiatr, Administrator Piotr, Administrator policho, Administrator PrzemKo, Administrator rabkins, Administrator Rafal84, Administrator SHADOW, Administrator Sierżant, Administrator Skrzek, Administrator slavko, Administrator Sqbi , Administrator stilacz, Administrator Suszi, Administrator Szwed, Administrator Talib, Administrator yaheira, Administrator Zaggi, Administrator zajac, Administrator Zdzis
Administratorzy obchodzący dziś urodziny: Administrator margo (27) (złóż życzenia) Administrator Samum (37) (złóż życzenia) Administrator Satya (24) (złóż życzenia) Administrator Zoe (19) (złóż życzenia)
Administratorzy obchodzący urodziny w ciągu następnych 3 dni: Administrator berias(33) Administrator hellka(25) Administrator michasko(20) Administrator Piotr(24)
Panel administracyjny:
Login: okrop
Hasło:*******
Odetchnal.. przynajmniej tutaj wszytko bylo jak nalezy.
-
karloz
- KGP 110

- Imię: Paweł
- Sprzęt: FZS1000
okrop tak tylko zapytam : skoro jakiekolwiek propozycje zmian są okupione często wielotygodniowymi rozważaniami "czy żółte jest żółte czy kanarkowe" to jak sądzisz - ile czasu zajmie wybór komisji? Bo mam rozumieć, ma być ona przedstawicielem wszystkich użytkowników na forum. A jak się komuś nie spodoba skład komisji to co? Wybierze się ją jeszcze raz, czy zignoruje tego jednego / tych 10 czy ilu ich tam będzie użytkowników? Czyli znowu będzie kolejna grupa, która będzie mogła postulować stworzenie komisji nadzoru, bo ta obecna nie jest "praworządna". Naprawdę możemy się tak bawić baaardzo długo.jedyna roznica jest to ze ta komicja bedzie powolana przez userow
Jak już mówiłem - pomysł jest dobry, ale czy potrzebny? Nie wystarczyłoby na przykład napisać w tym nieszczęsnym punkcie, żeby publicznie nie podważać decyzji administratorów? Albo żeby Admini przed jakąkolwiek decyzją usunięcia posta skontaktowali się z takim delikwentem w sprawie wyjaśnienia "o co kaman?". Nie boisz się sytuacji, w której Admini nie będą robić niczego, bo "a nuż komisja stwierdzi, że to jest zła decyzja"... W moim odczuci to jeszcze bardziej podkopie ich autorytet.
Reasumując - ja odwołuję się tutaj do zdrowego rozsądku Adminów i Modów. Faktycznie jest kilka spraw, które wymagałyby "dogrania" (wspomniane przez Ciebie osobne dyskusje), ale na chwilę obecną i tak jest nieźle.
http://www.metacafe.com/watch/88786/lamborghini_vs_ducati/
____
____
-
okrop
- NO LIMITED

- Kontakt:
fel, dziekuje... to takie wzruszajace
- a na serio - wymiatasz , szkoda ze tak rzadko piszesz historyjki!!
karloz, wydatnie pokazujesz problemy demokracji znane od lat, i na pewno nie bede sie spieral z tym ze demokracja jako sytemjest do *upy - ale tak sie sklada ze chwilowo nie mamy nic lepszego
Rozumiem tez podnoszone przez ciebie kwestie merytoryczne, i zgadzam sie w pelni ze robienie czegokolwiek jest do *upy - bo zawsze moze nie dzialac.
Zauwaz ze juz teraz np fel ma watpliwosci co do zaangazowania modow w stopniu lub forni w jakiej tego oczekuje. Wszystkie wypatrzenia sa mozliwe...
1) to jak dlugo trwaja zmianu zalezy od moderacji i ich czasu, ew motywacji pewnie
2) powolanie i wybor komisji - nie prostszego, to modzi narzucaja nam aktualnie regulamin, to oni musza zaakceptowac powstanie- mozna to rozbijac na atomy, ale mozna to zrobic jednym- dwoma glosowaniami.
3) Strata nawet miesiaca na powolanie komisji nie jest problemem jesli ma dzialac regularnie.
4)lesniczy zawsze moze wykopac wszystkich z lasu
prosze adminow o poprawke bo nie jestem w tsanie zacytowac ale z grubsza pkt 11 powstal wlasnie dla tego ze tak bylo (jesli sie myle poprawcie mnie):
- nie chce sie uzerac z userami ktorza placza ze nie slusznie dostali soptrzezenie
- nie mam czasu i sily pisac do kazdego osobno co jak za co bo tak ciezko pracuje dla forum w moim prywatnym czasie.
Te argumenty brzmia przynajmniej czesciowo sensownie - tu komisja zajmowala by sie tymi problemami i kontaktowala ze stonami jesli byloby po co, a np smiecowe sprawy odrzucala za modow. Oczywiscie komisja moze byc zla - bo bedzie dokladnie taka jaka sobie wybralismy
tak jak sejm i prezydent
uroki demokracji.
oczywiscie pozostaja dalej dwa skuteczne wyjscia:
1)siedziec i sie cieszyc ze lesniczy nie wyrzucil
2)siedziec i narzekac ze jest zle
no bo probowac cos zmienic?? nieee i tak sie nie uda
karloz, wydatnie pokazujesz problemy demokracji znane od lat, i na pewno nie bede sie spieral z tym ze demokracja jako sytemjest do *upy - ale tak sie sklada ze chwilowo nie mamy nic lepszego
Rozumiem tez podnoszone przez ciebie kwestie merytoryczne, i zgadzam sie w pelni ze robienie czegokolwiek jest do *upy - bo zawsze moze nie dzialac.
Zauwaz ze juz teraz np fel ma watpliwosci co do zaangazowania modow w stopniu lub forni w jakiej tego oczekuje. Wszystkie wypatrzenia sa mozliwe...
1) to jak dlugo trwaja zmianu zalezy od moderacji i ich czasu, ew motywacji pewnie
2) powolanie i wybor komisji - nie prostszego, to modzi narzucaja nam aktualnie regulamin, to oni musza zaakceptowac powstanie- mozna to rozbijac na atomy, ale mozna to zrobic jednym- dwoma glosowaniami.
3) Strata nawet miesiaca na powolanie komisji nie jest problemem jesli ma dzialac regularnie.
4)lesniczy zawsze moze wykopac wszystkich z lasu
super - sprawy juz poruszane(i jak bedzie sznsa wprowadzenia to jestem za!)karloz pisze:Nie wystarczyłoby na przykład napisać w tym nieszczęsnym punkcie, żeby publicznie nie podważać decyzji administratorów? Albo żeby Admini przed jakąkolwiek decyzją usunięcia posta skontaktowali się z takim delikwentem w sprawie wyjaśnienia "o co kaman?"
prosze adminow o poprawke bo nie jestem w tsanie zacytowac ale z grubsza pkt 11 powstal wlasnie dla tego ze tak bylo (jesli sie myle poprawcie mnie):
- nie chce sie uzerac z userami ktorza placza ze nie slusznie dostali soptrzezenie
- nie mam czasu i sily pisac do kazdego osobno co jak za co bo tak ciezko pracuje dla forum w moim prywatnym czasie.
Te argumenty brzmia przynajmniej czesciowo sensownie - tu komisja zajmowala by sie tymi problemami i kontaktowala ze stonami jesli byloby po co, a np smiecowe sprawy odrzucala za modow. Oczywiscie komisja moze byc zla - bo bedzie dokladnie taka jaka sobie wybralismy
oczywiscie pozostaja dalej dwa skuteczne wyjscia:
1)siedziec i sie cieszyc ze lesniczy nie wyrzucil
2)siedziec i narzekac ze jest zle
no bo probowac cos zmienic?? nieee i tak sie nie uda