CBR 600 F4i PC35 ('01-'06)
Moderator: Bacher
-
Marcellus
- KGP 300

- Imię: Marceli
- Sprzęt: szypki
Re: Szybka do F4i
Ok, w takim razie czekam na info. Te racingowe itp jakoś mi nie zabardzo podchodzą, bo są niewiele wyższe od standardu. A taka marki "widzi mi się" to dużo lepsza będzie 
Gloria victis; www.motocorde.pl
-
fotogregor
- KGP 110

- Imię: Gregor
- Sprzęt: V TWIN
- Kontakt:
Polecam MRA, forma touring lub wbrew pozorom racing, ja osobiscie używam racing i spokojnie w okolicy 200 nie muszę chować sie za owiewką.
dostępna w amoto.pl za około 220 zł jakby co.
pozdrawiam,
dostępna w amoto.pl za około 220 zł jakby co.
pozdrawiam,
-
Marcellus
- KGP 300

Fotogregor, dzięki za linka.
A ma ktoś numer do kogoś dobrego kto dorabia szyby ?
A ma ktoś numer do kogoś dobrego kto dorabia szyby ?
-
Landor
- KGP 110

- Imię: Jurek
- Sprzęt: B12 S 2001
Kiedyś szukałem szyby do mojego Bandziora, znalazłem tych gości: http://allegro.pl/suzuki-gsf-bandit-600 ... 59110.html
Myślę, że możesz do nich przedzwonić i się dopytać czy zrobią Ci na zamówienie do Cebry.
P.S. lekki O.T. - to nie szyba jest za niska, to Ty jeździsz za wolno
Jakbyś jeździł w zakresie 180 - 250 to aerodynamika motocykla sprawiałaby, że powietrze opływałoby Cię jak należy 
P.S.II no i oczywiście gratulacje sprzęciku
Myślę, że możesz do nich przedzwonić i się dopytać czy zrobią Ci na zamówienie do Cebry.
P.S. lekki O.T. - to nie szyba jest za niska, to Ty jeździsz za wolno
P.S.II no i oczywiście gratulacje sprzęciku
www.gcstuning.pl
był B6 był B12 :(JEST B12
był B6 był B12 :(JEST B12
-
Marcellus
- KGP 300

Kurde no. I sprawa rozwiązana. DZIĘKI !!P.S. lekki O.T. - to nie szyba jest za niska, to Ty jeździsz za wolno Jakbyś jeździł w zakresie 180 - 250 to aerodynamika motocykla sprawiałaby, że powietrze opływałoby Cię jak należy
-
Sav
- Kandydat

- Imię: Marcin
- Sprzęt: CBR 600F4/GS500
Re: CBR 600 F4i PC35 ('01-'06)
Mój napinacz rozrządu w CBR F4i własnie zaczął hałasować i nie wiem czy jest to przypadłość, z którą można spokojnie jeździć (pomimo denerwującego dźwięku) czy jest to niebezpieczne i należy jak najszybciej wymienić ? Może ktoś wtajemniczony się wypowie.
W kwestii świec właśnie w najbliższy poniedziałek oddaję moto na wilczą, między innymi do wymiany świec, a więc wkrótce zaktualizuję info na temat ceny tej części
W kwestii świec właśnie w najbliższy poniedziałek oddaję moto na wilczą, między innymi do wymiany świec, a więc wkrótce zaktualizuję info na temat ceny tej części
"...wherever that river goes,
That's where i want to be..."
-
Policho
- mod

- Sprzęt: KTM 690 SMC R
Zacznę od świec. Nie kupuj irydowych, bo to wyrzucona kasa jest. Ogólnie wymiana świec to zazwyczaj mała, bądź żadna różnica, ale wymieniać trzeba. Zanim wymienisz sprawdź czy trzeba. Dobra świeca powinna przede wszystkim wyglądać prawie identycznie jak nowe. Bez wypaleń, braków materiałowych i.t.d.
Napinacz w Hondach to znana sprawa. Wymiana na nowy daje zazwyczaj dobry efekt, lecz podobno krótkotrwały. Są podobne jakieś serie/partie napinaczy o lepszej jakości. Podobne lub nawet lepsze efekty osiągniesz przerabiając obecny. Jakaś przeróbka sprężyny.
Poczytaj http://www.honda-cbr.pl/forum/napinacz- ... l?start=10 .
Co prawda mam 954, ale czeka mnie również przeróbka napinacza. Honda, nic dodać nic ująć.
Napinacz w Hondach to znana sprawa. Wymiana na nowy daje zazwyczaj dobry efekt, lecz podobno krótkotrwały. Są podobne jakieś serie/partie napinaczy o lepszej jakości. Podobne lub nawet lepsze efekty osiągniesz przerabiając obecny. Jakaś przeróbka sprężyny.
Poczytaj http://www.honda-cbr.pl/forum/napinacz- ... l?start=10 .
Co prawda mam 954, ale czeka mnie również przeróbka napinacza. Honda, nic dodać nic ująć.
części zamienne - multimoto@o2.pl
-
WS
- mod

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: 1K7, WR450F
Hmm, a jakies uzasadnienie. Ja jestem zdania, zeby jednak wkladac to, co zaleca producent (albo lepszePolicho pisze:Zacznę od świec. Nie kupuj irydowych, bo to wyrzucona kasa jest. Ogólnie wymiana świec to zazwyczaj mała, bądź żadna różnica, ale wymieniać trzeba. Zanim wymienisz sprawdź czy trzeba. Dobra świeca powinna przede wszystkim wyglądać prawie identycznie jak nowe. Bez wypaleń, braków materiałowych i.t.d.
Dodatkowo czego nie wpisac w google, to jednak pojawiaja sie opinie, ze irydowe sa zdecydowanie lepsze...
np. https://groups.google.com/group/pl.rec. ... 8275?hl=pl#
Z drugiej strony jesli producent podaje, ze pali 5% mniej na irydowych, to zkladajac, ze realnie bedzie to chocby polowa, czyli 2.5%, na 25000km, 6l/100 i 5PLN/l -> 7500PLN, 2.5% z tego to ponad 180PLN, czyli roznica w cenie powinna sie zwrocic (pomijajajc juz nawet to, ze na irydowych mozna jezdzic dluzej niz na standardowych)
Ja bym do swojej CBRki innych nie zakladal...
WS
-
Sav
- Kandydat

Kwestię jakości świec jeszcze przemyślę, bardziej nie daje mi spokoju rozrząd. Pytanie, czy hałasowanie napinacza oznacza zużycie tej części i konieczność wymiany, innymi słowy: czy jeżeli to "oleję" i będę jeździł bez wymiany czy naprawy to coś może strzelić (np łańcuch rozrządu) i uszkodzić silnik, czy borykam się tu tylko z denerwującym odgłosem, który można jednak przeżyć ;] i nie muszę tego serwisować (w każdym bądź razie nie od razu)
Dzięki za szybką odpowiedź, proszę jeszcze o rozwianie tych wątpliwości.
Dzięki za szybką odpowiedź, proszę jeszcze o rozwianie tych wątpliwości.
-
Policho
- mod

Opinię opieram na własnych doświadczeniach. Idąc z duchem postępu również postanowiłem nie żałować kasy i kupiłem irydowe do CBR 600F. Po wymianie nie nastąpiła, żadna zmiana (Poszedłem dalej i zmieniłem po jakimś czasie na stare zpowrotem. Jak się spodziewałem dalej było wszystko tak samo. Nadmienię, że te stare świece wyglądały całkiem OK). Silnik dalej pracował doskonale i wcale nie lepiej. Ponieważ na początku po zmianie, prawie przy każdym tankowaniu sprawdzałem spalanie nie zauważyłem różnic. Nawet jeśli by były to wpływ na to ma zbyt wiele czynników aby tak maleńkie zmiany (5% deklarowane przez producenta) zauważyć. Wystarczyło parę razy konkretnie spod świateł ruszyć i wszystkie obliczenia szlag trafia. Takie przekonywania o oszczędzaniu na paliwie to nie tylko kolesie od świec irydowych stosują. Przykładem niech będą bajki o lepszym bo droższym paliwie. W testach (nie jakichś tam wyssanych z palca) zmiany wyników mieściły się w zakresie błędów. Jak ktoś jedzie na stacje, tankuje do pełna i potem testuje jeżdżąc po mieście różnicę spalania na świecach zwykłych i irydowych to tylko się ośmiesza. Ja bez zmiany świec potrafię co najmniej 20% zużycia paliwa zaoszczędzićWS pisze:Hmm, a jakies uzasadnienie. Ja jestem zdania, zeby jednak wkladac to, co zaleca producent (albo lepszePolicho pisze:Zacznę od świec. Nie kupuj irydowych, bo to wyrzucona kasa jest. Ogólnie wymiana świec to zazwyczaj mała, bądź żadna różnica, ale wymieniać trzeba. Zanim wymienisz sprawdź czy trzeba. Dobra świeca powinna przede wszystkim wyglądać prawie identycznie jak nowe. Bez wypaleń, braków materiałowych i.t.d.).
Dodatkowo czego nie wpisac w google, to jednak pojawiaja sie opinie, ze irydowe sa zdecydowanie lepsze...
np. https://groups.google.com/group/pl.rec. ... 8275?hl=pl#
Z drugiej strony jesli producent podaje, ze pali 5% mniej na irydowych, to zkladajac, ze realnie bedzie to chocby polowa, czyli 2.5%, na 25000km, 6l/100 i 5PLN/l -> 7500PLN, 2.5% z tego to ponad 180PLN, czyli roznica w cenie powinna sie zwrocic (pomijajajc juz nawet to, ze na irydowych mozna jezdzic dluzej niz na standardowych)
Ja bym do swojej CBRki innych nie zakladal...
A tak z ciekawości, kiedy zmieniasz świece? Patrzysz na kilometry i idziesz do sklepu po nowe? Wierzysz we wszystko producentowi? Po zmianie czujesz różnicę? A może jak już stare wykręcasz to patrząc na nie się zastanawiasz czy nie wystarczy jedynie przerwę skorygować i założyć zpowrotem, bo wcale im nic nie brakuje w porównaniu z nowymi, a i silnik wcale źle nie pracuje?
Co do rozrządu to trudny temat. Ja podchodzę tak. Łańcuch powinno się zmieniać co ilość kilometrów podawanych przez producenta. Jak jest jeszcze daleko do zmiany, a się tłucze to szukać przyczyn w napinaczu i ślizgu. Teraz pytanie kiedy powinieneś zmienić nie znając tak na prawdę przebiegu motocykla. Chyba można to tylko stwierdzić rozbierając silnik i porównując długość łańcucha do nowego. W jakimś zakresie naciągnięcie jest dopuszczalne, ale w jakim to nie wiem, nie doktoryzowałem się nad tym. Po drugie mając go już na wierzchu lepiej wymienić bo to jest sporo roboty.
Kończąc, zacznij od napinacza jeśli masz nie wielki przebieg (sprawdź w serwisie kiedy zalecają wymianę). Jeśli jesteś blisko wymiany łańcucha to zmieniaj, ale nie zapomnij również o poprawieniu napinacza.
P.S.
Tak na marginesie podoba mi się zakończenie dyskusji o świecach z linka https://groups.google.com/group/pl.rec. ... 8275?hl=pl# podanego przez WS'a
-
WS
- mod

...ale w wyp.irydowych ma to byc bez zmiany sposobu jazdyPolicho pisze: Ja bez zmiany świec potrafię co najmniej 20% zużycia paliwa zaoszczędzić. A niby producent irydowych miał napisać, że nie warto dwa razy więcej zapłacić? Musiał coś dopisać, a redukcja spalania jakoś najlepiej do ludzi dociera.
Nie twierdze, ze zaklada sie je w celu oszczedzania paliwa, tylko, jesli pozwalaja zmniejszyc zuzycie paliwa chociaz o 2.5% i wymienia sie je co 25tys, to po prostu kalkukujac wszystko wychodza taniej niz standardowe...
Kiedys robili (NGK przynajmniej ) platynowe, zastapili je wlasnie irydowymi (cena?), jesli stosuje sie met. szlachetne to. np. nie ulegaja one tak latwo utlenienianiu, czyli elektrody w ich nie ubywa (nie wypala sie) - roznica w stos. do standardowych powinna byc zauwazalna...Policho pisze:Co do żywotności to nikt z Nas nie ma na to dowodów. Jednak w tym wypadku byłbym jeszcze skłonny uwierzyć, ze jest większa. Jednak nie koniecznie, że dwukrotnie. Z uwagi na poniekąt lepsze materiały o ileś tam jest większa wytrzymałość. Może tylko 30%?
WS
-
Policho
- mod

No to ja się do takiego testowania spalania chyba nie nadaję. Co na stacja przyjadę to mam inny wynikWS pisze:ale w wyp.irydowych ma to byc bez zmiany sposobu jazdybiorac pod uwage, ze ich "wlasciwosci" ujawniaja sie bardziej przy wiekszych predk. obrotowych, to jesli ktos paluje po miescie powinien bardziej odczuc roznice
Jeszcze nie zmieniałem świec z wypalonymi elektrodami (mówię o standardowych). Do tego zawsze mam wątpliwości czy warto już zmieniać. A że nie żałuję na części i trzymam moto w pełnej sprawności to wymieniam. Potem te stare świece trzymam w szufladzie latami bo w takim dobrym stanie sąWS pisze:Kiedys robili (NGK przynajmniej ) platynowe, zastapili je wlasnie irydowymi (cena?), jesli stosuje sie met. szlachetne to. np. nie ulegaja one tak latwo utlenienianiu, czyli elektrody w ich nie ubywa (nie wypala sie) - roznica w stos. do standardowych powinna byc zauwazalna...
P.S.
Co do spalania mam bardzo ciekawe, potwierdzone spostrzeżenia. Jeżdżę często (2-3 razy w tygodniu) dokładnie tą samą trasą samochodem, jakieś 8 km. Wyjeżdżam spod domu i jadę z pełną świadomością, chcąc z nudów sprawdzić ile najmniej mogę spalić na tym odcinku drogi. Wyniki zazwyczaj w zakresie 7-7,5l na setkę. I teraz najlepsze. Najmniejsze zużycie osiągam jak się mocno zamyślę, ktoś w aucie mnie zagaduje lub rozmawiam przez telefon. Wtedy spalanie potrafi spaść nawet do 6,5l na setkę
-
Sav
- Kandydat

Mam książkę serwisową i potwierdzony przebieg ok 45-50 tyś, regularne serwisy w ASO Hondy w Londynie, ale nie ma konkretnych wpisów co robione poza pieczątką z datą i adnotacjami np "kompletny serwis". Z tego jak koleś serwisował maszynę wnoszę, że jeżeli do ok 40 tyś jest zalecenie wymiany łańcucha to na pewno to zrobił ( po 42tyś moto zostało sprzedane do Polski, a po rozmowie z poprzednim właścicielem zorientowałem się, że facet nic w nim nie robił tylko "zap...ał"
) , czyli powinienem kazać w serwisie "poprawić napinacz", a łańcuch zostawić.
Jakoś nie mogę znaleźć w instrukcji info po jakim przebiegu ten łańcuch należy zmienić, więc jeśli wiecie to napiszcie, dziś moto idzie na Wilczą, może od razu by to zrobili. Dzięki za pomoc
Jakoś nie mogę znaleźć w instrukcji info po jakim przebiegu ten łańcuch należy zmienić, więc jeśli wiecie to napiszcie, dziś moto idzie na Wilczą, może od razu by to zrobili. Dzięki za pomoc
-
Policho
- mod

Nie jest to takie oczywiste. Ludzie często moto sprzedają z powodu nadchodzących, kosztownych wymian, napraw. Nie muszą o tym informować bo moto jest nadal sprawne, a oszczędzają sporo kasy. Zapis pełny serwis nie świadczy niestety o niczym. Po wyglądzie świec zobaczysz bez problemu w jakim są stanie. Co do napinacza to regeneruj. Sprężyna w Larssonie powinna pasować, pomimo że nie ma na liście Twojego moto. Ew. przeróbka (strona z opisem chwilowo nie działa, ale patrząc na jej wygląd domyślam się, że sposobem na naprawę jest wzmocnienie/skrócenie sprężynki lub ciaśniejsze jej nawinięcie) powinna załatwić sprawę, na pewno taniej niż zakup nowego napinacza.
-
WS
- mod

Tez kiedys tego szukalem i... nie znalazlemSav pisze:Jakoś nie mogę znaleźć w instrukcji info po jakim przebiegu ten łańcuch należy zmienić, więc jeśli wiecie to napiszcie, dziś moto idzie na Wilczą, może od razu by to zrobili. Dzięki za pomoc
Service manual nie wspomina o wymianie, na forach znalazlem, ze lancuch jest "wieczny", znaczy wymiana po 100tys mil... co byc moze jest prawda, bo paski rozrzadu (w samochodach) wymienia sie co 60-120tys, a zuzywaja sie raczej szybciej niz lancuch...
Jesli ktos ma wiarygodne info na ww temat to mnie tez interesuje...
WS