SILNIK: Chłodzony cieczą, dwucylindrowy V-o kącie rozchylenia cylindrów 52 stopnie, poj. 491cm^3 , czterosuwowy z jednym wałkiem rozrządu w głowicy napędzanych łańcuchem, trzy zawory na cylinder, dwie świece zapłonowe na cylinder, gaźniki podciśnieniowe keihin o średnicy 32mm, zapłon elektroniczny, rozrusznik elektryczny akumulator 12V, średnica/skok tłoka 71/62, stopień sprężania 10,5:1 Moc maksymalna 50 KM przy 9000 obr/min moment obrotowy 45 Nm
PRZENIESIENIE NAPĘDU: Napęd wstępny kołami zębatymi, wielotarczowe sprzęgło mokre , 6 stopniowa skrzynia biegów, napęd tylnego koła: wał Kardana.
PODWOZIE: Podwójna rama zamknięta z rur stalowych, widelec teleskopowy o średnicy rur nośnych 37 mm i skoku 120mm, wahacz dwuramienny stalowy podparty dwoma elementami resorująco - tłumiącymi, Hamulce przód tarcz o średnicy 238mm tył bęben o średnicy 140mm Ogumienie przód 110/90S18 120/80 S 18
WYMIARY I MASA: Długość 2200mm,wysokość siodła 790mm, pojemność zbiornika paliwa 17l/13 wersja C, masa w stanie gotowym do drogi 204 kg , dopuszczalna masa całkowita 386 kg
OSIĄGI: Prędkość maksymalna 187 km/h, Przyspieszenie od 0 do 100 - 5,7s, zużycie paliwa 7,8l na 100 km
DANE EKSPLOATACYJNE
Przegląd techniczny co 6 000 km wymian1 oleju silnikowego co 12000 km.
Wymiana filtru olejowego co 12 000 km.
Olej silnikowy 10 W 40 (2,5 litra).
Olej w zawieszeniu przednim SAE 7, 5 po 360 cm ^3 w każdej goleni
Świece zapłonowe NGK DPR 8 EA-9 odstęp między elektrodami 0,8-0,9 mm
Akumulator 12 V 14 Ah.
Luz zaworowy automatycznie.
Obroty biegu jałowego 1100 +/-100
Śruba składu mieszanki wykręcona o 2,25 obrotu
Olej w przekładni głównej SAE 80 (120 ccm)
Ciśnienie w ogumieniu przód solo/pasażer 2,00 tył 2,0/2,5 z pasażerem
Honda vt 500
Moderator: Bacher
-
hadkens
- Kandydat

- Imię: Łukasz
- Sprzęt: Honda VT500C
- Kontakt:
Honda vt 500
www.moto-laje.pl
-
alkojestok
- KGP 45

- Imię: Mateusz
- Sprzęt: Tdm850, Cz350
Re: Honda vt 500
A jakieś wrażenia z jazdy?
Słabe/mocne punkty motocykla?
Jak się prowadzi?
Bo takie dane są, jak mniemam na większości stron o tematyce motocyklowej....
Słabe/mocne punkty motocykla?
Jak się prowadzi?
Bo takie dane są, jak mniemam na większości stron o tematyce motocyklowej....
Blues.
-
Mroku
- Kandydat

- Imię: Tomek
- Sprzęt: CBF 600N
Spalanie które podałeś to z własnego doświadczenia? Bo wydaje się trochę duże..
Ile masz wzrostu? W moich najbliższych planach jest taka Honda i zastanawiam się jak się będzie spisywać dla osoby z 180cm wzrostu. Słyszałem że niespecjalnie się nadaje dla wyższych osób.
Ile masz wzrostu? W moich najbliższych planach jest taka Honda i zastanawiam się jak się będzie spisywać dla osoby z 180cm wzrostu. Słyszałem że niespecjalnie się nadaje dla wyższych osób.
-
hadkens
- Kandydat

- Kontakt:
Właśnie to spalanie to nie wiem skąd takie ( mi wychodzi 3,5l)
Ja mam 176cm wzrostu i wygodnie się jezdzi, nie mam jakiegos porownania z innymi motocyklami, poniewaz to moj pierwszy moto (mialem wczesniej mz ale to bylo dawno
)
Ogolnie moge polecic ten model
Pozdro
Ja mam 176cm wzrostu i wygodnie się jezdzi, nie mam jakiegos porownania z innymi motocyklami, poniewaz to moj pierwszy moto (mialem wczesniej mz ale to bylo dawno
Ogolnie moge polecic ten model
www.moto-laje.pl
-
Mroku
- Kandydat

- Imię: Tomek
- Sprzęt: CBF 600N
Masz jakieś wskazówki przy zakupie? Na co zwrócić szczególną uwagę? To że omijać Wygiezłów to wiem 
-
hadkens
- Kandydat

- Kontakt:
Ja na mechanice za bardzo sie nie znam, moja honda ma przejechane 60 tys, ja nia w tamtym roku 5 tys nawinalem i jedynie wymienilem czujnik stopu.Mroku pisze:Masz jakieś wskazówki przy zakupie? Na co zwrócić szczególną uwagę? To że omijać Wygiezłów to wiem
Kupilem ja od znajomego, ktory sprowadza motory z Holandii. Bylem tez w Wygielzowie ale tragedia tam byla
www.moto-laje.pl
W mojej też spalanie wynosi ok. 3,5l/100km też nie wiem skąd te prawie 8l/100kmhadkens pisze:Właśnie to spalanie to nie wiem skąd takie ( mi wychodzi 3,5l)
Ja mam 176cm wzrostu i wygodnie się jezdzi, nie mam jakiegos porownania z innymi motocyklami, poniewaz to moj pierwszy moto (mialem wczesniej mz ale to bylo dawno)
Ogolnie moge polecic ten modelPozdro
-
kawosz
- Świeżak
- Sprzęt: VN 800 95'
Miałem przyjemność jeździć na tych maszynach i jak najbardziej zgadzam się z opinią poprzedników. Bardzo fajny zgrabny, zwinny, lekki motocykl, prowadzi się doskonale jak dla mnie idealny na miasto ale śmiało można ruszyć gdzieś w dalszą traskę. Silniki rzeczywiście mają już miano nieśmiertelnych, słyszałem też o nazwie gnojopije
czyli (byle by olej był) No i bezobsługowy wał kardana to wielki plus tego modelu. Można zejść poniżej 4 litrów na 100km ale ja napiszę że spalanie to 4 litry/100 km przy prędkościach przelotowych 90km-110km, potrafi połknąć nawet w granicach 5 l po mieście przy "agresywnej" jeździe a w trasie spokojnie spali poniżej 4 litrów. Mimo wszystko jak dla mnie tym modelem najprzyjemniej jeździe się do 120km/h
NIestety nie zgodzę się z przedmówcami w kwestii zaworów. VT 500 C nie ma hydraulicznego kasowania luzów zaworowych, zawory są na śrubach i trzeba je co jakiś czas regulować.
W klasie 500 do 50KM w podobnym przedziale cenowym jak dla mnie to najlepszy wybór oczywiście jeśli chodzi o cruisery czy małe choppery. Pomimo wieku motocykla nie zamienił bym nigdy na Kawasaki Ltd 454 czy EN 500 lub młodszą Virago 535 oczywiście nie chce tu urazić posiadaczy tych maszyn to tylko i wyłącznie moje prywatne zdanie.
Teraz trochę minusów
Pasażer VT 500 C może praktycznie zapomnieć o komforcie ponieważ nie ma za dużo miejsca aby rozłożyć się na tylnej części kanapy, oryginalna kierownica tzw "koźle rogi" powoduje że czujesz jak byś prowadził raczej taczki a nie motocykl. Po zmianie na szerszą kierownicę jest o niebo lepiej. Planowanie założenia pojemnych, większych sakw kończy się usunięciem kierunkowskazów osadzonych w fabrycznych miejscach. Niektórzy twierdzą że jest to motocykl przeznaczony raczej dla osób poniżej 180 cm wzrostu, i że gdy jesteś wyższy motocykl jest za mały i wygląda się na nim jak na kocie.
Bardziej wymagający narzekają na hamulce.
Bolączką tego modelu są tzw "cykające zawory" ale jak mówią właściciele nie należy się tym zbytnio przejmować po prostu VT 500 C tak ma.
Słyszałem także opinie w stylu "to zabytek wolałbym kupić nowy skuter" albo " to motocykl dla konesera ma już 30-stkę, więcej będziesz dłubał niż jeździł"
Nic bardziej mylnego to "stara japonia" a nie chińska tandeta produkowana teraz!
Pozdrawiam
kawosz
NIestety nie zgodzę się z przedmówcami w kwestii zaworów. VT 500 C nie ma hydraulicznego kasowania luzów zaworowych, zawory są na śrubach i trzeba je co jakiś czas regulować.
W klasie 500 do 50KM w podobnym przedziale cenowym jak dla mnie to najlepszy wybór oczywiście jeśli chodzi o cruisery czy małe choppery. Pomimo wieku motocykla nie zamienił bym nigdy na Kawasaki Ltd 454 czy EN 500 lub młodszą Virago 535 oczywiście nie chce tu urazić posiadaczy tych maszyn to tylko i wyłącznie moje prywatne zdanie.
Teraz trochę minusów
Pasażer VT 500 C może praktycznie zapomnieć o komforcie ponieważ nie ma za dużo miejsca aby rozłożyć się na tylnej części kanapy, oryginalna kierownica tzw "koźle rogi" powoduje że czujesz jak byś prowadził raczej taczki a nie motocykl. Po zmianie na szerszą kierownicę jest o niebo lepiej. Planowanie założenia pojemnych, większych sakw kończy się usunięciem kierunkowskazów osadzonych w fabrycznych miejscach. Niektórzy twierdzą że jest to motocykl przeznaczony raczej dla osób poniżej 180 cm wzrostu, i że gdy jesteś wyższy motocykl jest za mały i wygląda się na nim jak na kocie.
Bardziej wymagający narzekają na hamulce.
Bolączką tego modelu są tzw "cykające zawory" ale jak mówią właściciele nie należy się tym zbytnio przejmować po prostu VT 500 C tak ma.
Słyszałem także opinie w stylu "to zabytek wolałbym kupić nowy skuter" albo " to motocykl dla konesera ma już 30-stkę, więcej będziesz dłubał niż jeździł"
Nic bardziej mylnego to "stara japonia" a nie chińska tandeta produkowana teraz!
Pozdrawiam
kawosz
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2015 11:04 pm przez Bacher, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edycja na życzenie użytkownika
Powód: Edycja na życzenie użytkownika