CBF 125

Moderator: Bacher

Awatar użytkownika
vonPancia
KGP 110
KGP 110
Imię: von Pancia
Sprzęt: CB 500X

CBF 125

Post autor: vonPancia » pn kwie 13, 2015 7:44 pm

Specyfikacja:
http://www.honda.pl/motorcycles/range/1 ... tions.html
http://www.motocykl-online.pl/testy/Hon ... 125,4238,1

Moje wrażenia z użytkowania (pół roku od nowości, >4 kkm):
szczególnie jako pierwsze moto bardzo sympatyczne. Przyjemne i pewne w prowadzeniu.
Doskonale nadaje się do jazdy miejskiej i podmiejskiej.
Z uwagi na gabaryty i łatwość prowadzenia bardzo dobre zachowanie w jeździe w korkach.
Jazda pozamiejska na stosunkowo płaskich trasach przyjemna, na górskich winklach odczuwalna bieda z powodu braku mocy.

Subiektywnie bardzo ładnie idzie do 80-90 km/h, potem potrzeba przestrzeni. Jazda autostradowa jest z tego względu trochę niekomfortowa.
Maksymalna prędkość przy przytuleniu się do zegarów i korzystnym wietrze :hihihi: to licznikowe (nomen-omen) 125.

Wygląda poważniej niż na 125, słyszałem opinię: "fajnie wygląda, dopóki się go nie odpali" :hihihi:

Spalanie w zakresie 2.1-2.4 L, co przy 13 litrowym baku oznacza więcej niż przyzwoity zasięg - za 50 zeta. Spożycie oleju zerowe.
Trwałość: małe to, ale Honda; czytałem o motonicie z Płocka, który zgłosił się na (kolejny) przegląd przy ok. 100 kkm (zrobili mu za darmo).

Wcześniejsze modele wyposażone były w jakieś indyjskie kapcie i nie miały obrotomierza. Mój (2013) miał obrotomierz i Continentale.

Jedyna wada (?) to wymagająca po prostu przyzwyczajenia zmiana biegów w strefie 1-N-2.

Po przesiadce na 600 nie czuję przesadnego sentymentu, co tu kryć, ale wiele się na nim nauczyłem i bardzo dobrze się nim jeździło . Żegnaj! :respekt: :papa:
Ho i crini già grigi,
ex cathedra parlo!

Awatar użytkownika
PiotrRR
Świeżak
Imię: Piotr
Sprzęt: CBF125
Kontakt:

Re: CBF 125

Post autor: PiotrRR » wt maja 12, 2015 9:14 am

no, a ja mogę powiedzieć: Witaj! :)

Awatar użytkownika
sieno
Znajomy
Sprzęt: FZ6

Re: CBF 125

Post autor: sieno » sob cze 06, 2015 6:21 pm

Takie same odczucia :D świetny motocykl na miasto i to jest jego naturalne środowisko.
Z racji braku innego środka transportu nawijam nim jakieś traski i o ile samemu jest dosyć przyjemnie, to z plecaczkiem trzeba kręcić go bardzo wysoko żeby sprawnie zdobyć jakieś wzniesienie (szczególnie jeśli jakiś maruder zaburzy twój proces rozpędzania się :evil: ).
Jednak niskie spalanie jest wspaniałe za 30 zł można nawinąć 300 km, można zapomnieć, że to jest na benzynę a nie powietrze :mrgreen:

ODPOWIEDZ