Winkle - trasa na "kolanie (kolano)" planowana.

Moderator: Policho

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod
Sprzęt: KTM 690 SMC R

Post autor: Policho » pn paź 05, 2009 1:43 pm

mike pisze:1. Około 80km od Krakowa, zaraz przed Nowym Sączem
2. http://www.zumi.pl/trasa.html?&xs=19.93 ... tive=false
3. Są tam rabtem 3 zakręty ale asfalt jest bardzo dobrej jakości i sam dojazd tam tez jest ok.
Chyba chodzi o ten odcinek drogi klik
kemot pisze:Miejscowość Stara Wieś koło Limanowej kierując się z Limanowej na Kamienice, ok 3km fajnych ( ciasnych ) zakrętów, znikomy ruch, droga przez las teren niezabudowany, nowy asfalt. Jeszcze do niedawna nie było tam barier energochłonnych. ok 60 km od Krakowa.
Winkle podobne jak ten w poście wyżej.
Film
części zamienne - multimoto@o2.pl

Awatar użytkownika
mike
KGP 80
KGP 80
Sprzęt: 954

Post autor: mike » pn paź 05, 2009 3:19 pm

nie policho nie chodzi mi o ten odcinek :P chodzi mi o tamten który podałem w linku. Zjeżdżając z góry widzisz jezioro Rożnowskie. Jakby ktoś preferował dalszą traske np do Budapesztu czy Balaton to polecam przejechać przez miejscowość Sendehely. Fajne winkielki. Taka nasza obidowa ;)
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 876709&z=7
Dalej w stronę granicy ze Słowacją też jest fajnie. Długie łuki, które można pokonywać z dużymi prędkościami. Asfalt oczywiście pierwsza klasa.
Ostatnio zmieniony pn paź 05, 2009 3:31 pm przez mike, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Qcyk
mod
mod
Imię: Przemek
Sprzęt: 690 SM

Post autor: Qcyk » pn paź 05, 2009 3:22 pm

policho pisze: Czyżyny oprócz możliwości jazdy na kolanie nie spełniają pozostałych kryteriów. Nie będę polemizował o jeździe na kolanie przy 30 km/h. Ci co jeżdżą to wiedzą o co chodzi.
A ja bym mimo wszystko podjął polemikę...bo w końcu do mojej wypowiedzi pijesz...:) Nie wszyscy czytający ten temat są doświadczeni jak Ty w sportowej jeździe motocyklem... Być może Tobie nic się nie stanie jak będziesz śmigał 140km/h na Obidowej, ale czytają Cię też inni "szybcy i wściekli", którzy niekoniecznie posiadają umiejętności, technikę i przede wszystkim doświadczenie("Jako takie doświadczenie to moim zdaniem troszkę mało). Dodatkowo młodzieńcza burza hormonalna wpływa dość istotnie na zdolności oceny własnych umiejętności.
Może warto napisać słowo o miejscach, w których można ćwiczyć od podstaw technikę pokonywania zakrętów, w sumie minimalizując konsekwencje błędów, które można popełnić. A jest ich niemało.
Z resztą ktoś mądrzejszy ode mnie napisał "chcesz jeździć szybko, naucz się jeździć wolno..." Przy mniejszych prędkościach masz czas na dopracowanie szczegółów, odpowiednie ustawienie stóp, tyłka, klatki piersiowej, wreszcie rąk. Masz kontrolę.
Doskonałym przykładem dopracowywania techniki powoli są sztuki walki... Nie wiem czy mieliście okazję zobaczyć, brać udział w treningu Tai Chi. Spróbujcie zrobić płynnie jedną pompkę, która trwa 5 minut :)
Z resztą chyba wszystkiego tak się uczymy, dokładając nowy trudniejszy element do tego co już umiemy.
Strasznie odszedłem od tematu :D
W żaden sposób nie chcę nikogo umoralniać czy prawić kazania. Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że śmiganie na kolanie po drodze publicznej nie jest szczególnie bezpieczne a z nauką techniki jazdy tez ma niewiele wspólnego.
Nikt nie jest święty, też często naginam przepisy, jak każdy. Ale uważam, że warto wspomnieć o + i - takiej zabawy. Zupełnie jak ze stuntem. Ładnie wygląda na klipach, ale jak zobaczysz całość materiału z którego wycięto te kilka dobrych minut...
Policho może nie wiem, jak twierdzisz o co chodzi ale wiem że zakręt pokonujesz w kilka sekund, szorowanie kolanem po drodze wygląda super, daje frajdę, ale jest też druga strona... rehabilitacja nogi złamanej o bariery po szlifie może trwać kilka miesięcy a to i tak mało drastyczny przykład.... Z resztą nie szukając daleko ostatnia Obidowa...
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod

Post autor: Policho » pn paź 05, 2009 3:54 pm

Nie podejmuję tej beznadziejnej dyskusji. Nie popieram śmiecenia w tematach do tego nie przeznaczonych.
Wszystkich nie mogących się powstrzymać zapraszam TUTAJ .

Awatar użytkownika
Wiśnia
KGP 110
KGP 110
Imię: Wiśnia
Sprzęt: fzs 600 Fazer

Post autor: Wiśnia » pn paź 05, 2009 4:09 pm

policho pisze:Nie podejmuję tej beznadziejnej dyskusji. Nie popieram śmiecenia w tematach do tego nie przeznaczonych.
Wszystkich nie mogących się powstrzymać zapraszam TUTAJ .
Kto się nie dostosuje dostaje warna z biegu.
Temat przenoszę do S&N bo tu bardziej pasuje.
(Chyba że temat miał brzmieć wyjazd na kolonię ;) )

Zdrówka :witam:
[url=http://ranking.liga40k.com/pk/]Piękny Królewicz[/url]

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod

Post autor: Policho » pn paź 05, 2009 5:01 pm

mike pisze:nie policho nie chodzi mi o ten odcinek :P chodzi mi o tamten który podałem w linku. Zjeżdżając z góry widzisz jezioro Rożnowskie.
Sorki, ale jak otwieram ten link to nie ma tu zaznaczonej trasy i dla tego zgaduję.

Awatar użytkownika
viper
KGP 300
KGP 300
Imię: Bartek
Sprzęt: F650ST
Kontakt:

Post autor: viper » pn paź 05, 2009 5:11 pm

czyli chodzi o tegoborze bardzo mile winkle ale natezenie ruchu troche spore
www.foto-zocha.pl www.faktoriaslopnice.pl

Awatar użytkownika
sparci
KGP 80
KGP 80
Imię: Sebastian
Sprzęt: gsxk8/exc250

Post autor: sparci » pn paź 05, 2009 6:16 pm

1. Około 50km od Wieliczki kierunek Gdów-Łapanów-tymowa
2.link
3.Wjezdzamy od strony tymowej droga biegnie pod góre kilka (moze kilkanascie nigdy nieliczyłem :)nastepujacych po sobie zakretów. Asfalt dobry,mozna pozamiatac na kolanie ile dusza zapragnie, predkosci na zakrętach porównywalne z harmańcem około 60-80 km/h.Minusem jest to że przy drodze sa domy i po kilkunastu przejazdach ktos wkońcu się wkurwi :)
Umnie numerem 1 jest harmanec nieznalazłem jak dotej pory alternatywy dla tego "ulicznego toru" :D

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod

Post autor: Policho » pn paź 05, 2009 7:24 pm

sparci pisze:Umnie numerem 1 jest harmanec nieznalazłem jak dotej pory alternatywy dla tego "ulicznego toru"
Fakt. Byłem i jest OK, ale 200 km w jedną stronę trochę studzi zapędy na wypad. Dlatego szukamy czegoś zacnego gdzieś bliżej.

Awatar użytkownika
mike
KGP 80
KGP 80
Sprzęt: 954

Post autor: mike » pn paź 05, 2009 10:03 pm

poprawilem tamten link. Dalem z maps.google bo to zumi jest jakies poje.. :P

Awatar użytkownika
Chester
KGP 260
KGP 260
Imię: Michał
Sprzęt: Cinkłaczento
Kontakt:

Post autor: Chester » wt paź 06, 2009 5:44 am

Dookoła Jeziora rożnowskiego -> Rożnów -> Bartkowa -> Gródek -> aż do samych Wielogłów pod Nowym Sączem. Co prawda ze względu na mocno ograniczoną widoczność w wielu miejscach nie można nazwać tej trasy na kolano ale na pewno nadaje się do ćwiczenia technicznej jazdy. 20 km winkla za winklem... o nawierzchni pozwalającej bezpiecznie pochylać się 30-45 stopni. Baaardzo kształcące zwłaszcza w obliczu szlifowania jednego winkla tam i z powrotem na którym choć dochodzimy do kraja możliwości to zyskujemy umiejętności mało przydatne na drodze.

Tu sie wychowałem :)

Dla napalonych... Jest na tej trasie kilka winkli proszących się o kolano :) natomiast warto uważać na wilgoć która z rana lubi się osadzić na osłoniętych lasem (nie widzących słońca) winklach - warto jeździć popołudniami w ciepłe dni...
http://www.moto-expert.info

Awatar użytkownika
amor de lapino
Przyjaciel
Przyjaciel
Sprzęt: TeDeeM 4tx

Post autor: amor de lapino » wt paź 06, 2009 8:07 am

Polecam :) jak jeszcze ujezdzałem inazumkę to do zamknięcia gumy było bardzo blisko. Tylko czasem jak wychodzi się z zakrętu a tam na poboczu samochód, z naprzeciwka samochód to adrenalinka skacze :]
A kto umarł ten nie żyje ...

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod

Post autor: Policho » czw paź 08, 2009 10:05 pm

kemot pisze:Miejscowość Stara Wieś koło Limanowej kierując się z Limanowej na Kamienice, ok 3km fajnych ( ciasnych ) zakrętów, znikomy ruch, droga przez las teren niezabudowany, nowy asfalt. Jeszcze do niedawna nie było tam barier energochłonnych. ok 60 km od Krakowa.
Winkle podobne jak ten w poście wyżej.
Trzeba przyznać, że miejscówka pierwsza klasa. Szkoda tylko, że dzisiaj nie polataliśmy ostro po zakrętach, ponieważ dosłownie na każdym żwirek po naprawach asfaltu zalegał. Jednak przy czystej nawierzchni doskonała alternatywa dla dalekiego Harmańca.

Teraz coś nowego.

Odcinek znajduje się w Koźmicach Wielkich, ok. 15km z Krakowa.
Mapka
Nowy asfalt, czysto, trzy następujące po sobie ostre zakręty. Dwa z nich prawie nawrotowe, bezproblemowe do szlifowania sliderów jadąc w górę jak i w dół.
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2009 11:15 am przez Policho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Whiplash
KGP 300
KGP 300
Imię: Daniel
Sprzęt: Piekna Włoszka

Post autor: Whiplash » pt paź 09, 2009 5:53 am

Odcinek znajduje się w Koźmicach Wielkich, ok. 15km z Krakowa.
Mapka
Nowy asfalt, czysto, trzy następujące po sobie ostre zakręty. Dwa z nich prawie nawrotowe, bezproblemowe do szlifowania sliderów jadąc w górę jak i w dół.

zeby nie bylo offtop, Miejscowosc Wrzasowice trasa na Swiatniki Górne, swego czasu z basiorem tam czesto zagladalismy na ta Tajna trase :hihihi: teraz moge sie podzielic lokalizacja :terefere:

Mapka
http://www.apriliaforum.com.pl/admin_pliki/baner_forum_ap.gif

Awatar użytkownika
fotogregor
KGP 110
KGP 110
Imię: Gregor
Sprzęt: V TWIN
Kontakt:

Re: Winkle - trasa na "kolanie (kolano)" planowana

Post autor: fotogregor » pt paź 09, 2009 6:17 am

policho pisze: Dojazd do Kasiny Wielkiej, jadąc od strony Wiśniowej (Dobczyc). OK 50 km z Krakowa.
Mapa
Co prawda jeden porządny zakręt, ale jadąc z góry doskonale widać czy coś pojawi się z przeciwka, nowy przyczepny asfalt.
remont pobocza na onczas, piach i brudno.

ODPOWIEDZ