Tor Jastrząb
Moderator: Policho
Tor Jastrząb
Cześć
Troche zabłądziłem w internetach i znalazłem jakimś cudem taką nowine:
https://www.facebook.com/events/1581871002037162/
2-3 Maja
Koszt 290zł
Wybiera się ktoś? Czy może lepiej poczekać na dopracowanie ew problemów organizacyjnych (jest to ich pierwsza tego typu impreza, choć nie wiem kto to dokładnie organizuje)
Jestem kompletnie blady w tym temacie (na tor nie udało mi się dotrzeć)
Pozdrawiam
Troche zabłądziłem w internetach i znalazłem jakimś cudem taką nowine:
https://www.facebook.com/events/1581871002037162/
2-3 Maja
Koszt 290zł
Wybiera się ktoś? Czy może lepiej poczekać na dopracowanie ew problemów organizacyjnych (jest to ich pierwsza tego typu impreza, choć nie wiem kto to dokładnie organizuje)
Jestem kompletnie blady w tym temacie (na tor nie udało mi się dotrzeć)
Pozdrawiam
-
Marino
- Swój

- Imię: Mariusz
- Sprzęt: RS125->ZXR400/R6
Re: Tor Jastrząb
Sykopson rozmawiał z organizatorem i planują w maju odpalić jazdy wolne dla motocykli w godzinach popołudniowych. Niestety nie znamy jeszcze kosztów. Ale myślę że za te 4h policzą koło 150zł. Aha i nitka dla motocykli ma mieć około 2km czyli coś między normalnym torem a kartingiem.
EDIT:
O teraz ja zbłądziłem w internetach i znalazłem ten temat: http://grupa-poludnie.info/phpBB3/viewt ... =3&t=23025. Może trzeba by go tutaj przerzucić?
EDIT:
O teraz ja zbłądziłem w internetach i znalazłem ten temat: http://grupa-poludnie.info/phpBB3/viewt ... =3&t=23025. Może trzeba by go tutaj przerzucić?
byłem na szkoleniu 2go maja na Torze Jastrząb - świetny tor 
z plotek:
- w środy popołudniu planowane są "wolne" jazdy - ale konkretów jeszcze nie ma;
- jak tor zarobi na swoje utrzymanie w tym roku, to ponoć będą się urzeczywistniać plany właściciela o dobudowaniu 4km nitki...
z plotek:
- w środy popołudniu planowane są "wolne" jazdy - ale konkretów jeszcze nie ma;
- jak tor zarobi na swoje utrzymanie w tym roku, to ponoć będą się urzeczywistniać plany właściciela o dobudowaniu 4km nitki...
-
Sykopson
- mod junior

- Imię: Maciek
- Sprzęt: GSX-R750 K5 BadAss
https://www.facebook.com/events/790733947617300
niedziela, 18 maja od 8:00 do 18:00,
koszt 230zł
Ja osobiście jestem poważnie zainteresowany, tylko nie wiem czy kasę i czas wynajdę, ktoś jeszcze?
niedziela, 18 maja od 8:00 do 18:00,
koszt 230zł
Ja osobiście jestem poważnie zainteresowany, tylko nie wiem czy kasę i czas wynajdę, ktoś jeszcze?
Był Bandit 400, była SVka 650S...
-
Policho
- mod

- Sprzęt: KTM 690 SMC R
Jak na niedzielę cena dość przystępna. Też się zastanawiam na zwiedzeniem obiektu. Osobiście zrezygnował bym chętnie ze szkolenia na korzyść jazd 
części zamienne - multimoto@o2.pl
-
Sykopson
- mod junior

- Imię: Maciek
- Sprzęt: GSX-R750 K5 BadAss
Ja osobiście równieżPolicho pisze:Osobiście zrezygnował bym chętnie ze szkolenia na korzyść jazd
Jeśli się zdecyduję to pewnie będę ogarniał transport (nieco leciwy i powolny (Marino wie), ale zawsze) tylko nie wiem jeszcze czy wejdą dwa moto czy trzy.
Był Bandit 400, była SVka 650S...
-
Policho
- mod

Nie tyle dziwne co raczej dla początkujących i związane z ogólnie rozumianym poruszaniem się. Wolałbym szkolenie z jazdy torowej bo nadal czuje niedosyt fachowej wiedzy w temacie Supermoto.Sykopson pisze:Ja osobiście równieżPolicho pisze:Osobiście zrezygnował bym chętnie ze szkolenia na korzyść jazdgłównie dlatego, że ponoć ćwiczenia pokazywane przez tamtejszych instruktorów są cokolwiek dziwnawe, ale może będzie się dało gdzieś urwać
albo rzeczywiście są kompetentni i akurat mnie czegoś nauczą, bo jest wiele do nauczenia wciąż.
Jeśli się zdecyduję to pewnie będę ogarniał transport (nieco leciwy i powolny (Marino wie), ale zawsze) tylko nie wiem jeszcze czy wejdą dwa moto czy trzy.
-
Genem
- KGP 160

- Imię: Artur
- Sprzęt: Suzuki SV650s k6
jak beda wolne jazdy za mniejsza kwote to chetnie 
Yamaha XV 125 Virago > Suzuki SV650s k6
-
chinczykksws
- KGP 160

- Imię: Kamil
- Sprzęt: GSX-R 1000 k8
- Kontakt:
Mogli by przynajmniej podac graficznie jak nitka toru bedzie przebiegała jakie zakrety itd.
-
Wujekchirurg
- Swój

- Imię: Marcin
- Sprzęt: Intruz
chinczykksws piszą tak "...wykorzystanie poznanych technik podczas swobodnej jazdy wyznaczoną trasą, z wykorzystaniem całej nitki toru."
Spuszczają z ceny więc idzie to w dobra stronę
"Podkreślamy, że nie będzie to trening jazdy sportowej. O datach zajęć takiego formatu poinformujemy niebawem." <- kawałek z ich opisu, więc na sportowe latanie po torze bym nie liczył, ewentualnie mają w programie przez 3 godziny jazdy dowolne według podziału na grupy, może wtedy
"Podkreślamy, że nie będzie to trening jazdy sportowej. O datach zajęć takiego formatu poinformujemy niebawem." <- kawałek z ich opisu, więc na sportowe latanie po torze bym nie liczył, ewentualnie mają w programie przez 3 godziny jazdy dowolne według podziału na grupy, może wtedy
Od małego na całego!
GSXR 1000 - Will back!
GSXR 1000 - Will back!
-
Policho
- mod

W sumie 6 godzin jazd dowolnych ( podejrzewam, że te szkoleniowe mają tylko taką sobie nazwę, jak sprawdzę to coś napiszę), więc może nie będzie tak źle. Na niższą cenę raczej nie ma co liczyć, chyba że we środy.Wujekchirurg pisze:chinczykksws piszą tak "...wykorzystanie poznanych technik podczas swobodnej jazdy wyznaczoną trasą, z wykorzystaniem całej nitki toru."
Nie będzie to trening jazdy sportowej, ale przy podziale na grupy na pewno będzie szybsza i wolniejsza, a pewnie nikt nie będzie sprawdzał jak szybko się jeździ.
Długość maksymalna to ok. 1800-1900m i zapewne taka będzie długość nitki toru. Przy takiej konfiguracji cały obiekt jest w użyciu.
-
Wujekchirurg
- Swój

- Imię: Marcin
- Sprzęt: Intruz
Być może tak, trudno wyczuć jak to z tą wolną jazdą jest, patrzyłem właśnie na zdjęcia z ostatniej imprezy dla motocyklistów ale ciężko wywnioskować co tam się działo i czy coś bardziej "na sportowo"
Zawsze można się zebrać i przejechać nawet pooglądać co to się tam będzie działo, nie koniecznie brać udziału, w końcu wstęp dla gapiów za darmo więc czemu by nie
Zawsze można się zebrać i przejechać nawet pooglądać co to się tam będzie działo, nie koniecznie brać udziału, w końcu wstęp dla gapiów za darmo więc czemu by nie
Od małego na całego!
GSXR 1000 - Will back!
GSXR 1000 - Will back!
-
Policho
- mod

"Szkolenie" w dniu 18.05 odbędzie się zgodnie z zapowiedzią. Tak jak już pisałem jest zaplanowane 2x po 3h jazd wolnych, a podczas pierwszych trzech godzin pod okiem instruktora/ów jako element szkolenia - oczywiście dla chętnych.
Pogoda na niedzielę zapowiada się całkiem ładna
http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... 0u&id=2725
http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swi ... lyZWN0PS0x
Na razie jedzie nas dwóch, wolnych miejsc transportowych brak.
Cena 230zł może i nie jest niska, ale biorąc pod uwagę stosunkowo niedużą odległość - ok. 170km, to warto trochę więcej zapłacić za tor oszczędzając na kosztach paliwa. Po drugie żaden obiekt w promieniu 400km nie oferuje długości nitki 1800-1900m. Po trzecie trzeba chociaż raz tam pojechać, żeby mieć pogląd na rzeczywiste warunki dla motocykli, a może to być jedna z nielicznych okazji.
Jeżeli okaże się, że frekwencja będzie słaba to po kilku próbach właściciel nie będzie kontynuował tego typu "szkoleń" z jazdami wolnymi ogólnie dostępnych dla motocyklistów i nie ma co liczyć na obniżkę ceny. Pozostaną wtedy wyłącznie szkolenia w małych grupach za wiele większą odpłatnością.
Pogoda na niedzielę zapowiada się całkiem ładna
http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... 0u&id=2725
http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swi ... lyZWN0PS0x
Na razie jedzie nas dwóch, wolnych miejsc transportowych brak.
Cena 230zł może i nie jest niska, ale biorąc pod uwagę stosunkowo niedużą odległość - ok. 170km, to warto trochę więcej zapłacić za tor oszczędzając na kosztach paliwa. Po drugie żaden obiekt w promieniu 400km nie oferuje długości nitki 1800-1900m. Po trzecie trzeba chociaż raz tam pojechać, żeby mieć pogląd na rzeczywiste warunki dla motocykli, a może to być jedna z nielicznych okazji.
Jeżeli okaże się, że frekwencja będzie słaba to po kilku próbach właściciel nie będzie kontynuował tego typu "szkoleń" z jazdami wolnymi ogólnie dostępnych dla motocyklistów i nie ma co liczyć na obniżkę ceny. Pozostaną wtedy wyłącznie szkolenia w małych grupach za wiele większą odpłatnością.
-
szlosu
- Kandydat

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: DUKE 690
Wszystkich obecnych na "szkoleniu" proszę o opinie dotyczące zarówno samego obiekt jak i szkolenia.
-
Policho
- mod

Jak już pisałem wcześniej jazd wolnych było pod dostatkiem. Pogoda spisała się na medal, więc i dzień na Autodromie Jastrząb był udany.
Obiekt nadal jest w budowie - zaplecze sanitarne na razie słabe ale wystarczające na niewielkie grupy użytkowników zajęć. Zieleni w około jeszcze mało, raczej ziemna pustynia, przez to po ulewnych deszczach nitka toru była miejscami dość mocno zabrudzona. W oczyszczaniu pomogli strażacy i o dziwo skutecznie. Na początku jazd przyczepność nie wszędzie była zadowalająca, ale już w połowie uślizgi należały do rzadkości, świadczą o tym choćby poprawiane czasy - na początku 1:22min, poprzez 1:18min > 1:16min aż do końcowych 1:14min na okrążenie. Asfalt ogólnie ma bardzo dobrą przyczepność i nie jest zabójcą opon. Wczorajsza konfiguracja toru była dość szybka i liczyła ok. 1500m. Ta najdłuższa (ok. 1900m) jest trochę bardziej techniczna. Chyba najciekawszym elementem jest górka i to dość ostro wyprofilowana. Prawie na każdym zjeździe przednie koło unosi się i to czasami bardzo wysoko. Po kilku przejazdach można się z tym oswoić i cieszyć z nietypowych wrażeń jak na warunki torowe.
Co do samego szkolenia to jest ono skierowane do początkujących motocyklistów. Nie jest elementem przymusowym, ale wszyscy zgodnie wysłuchali co do powiedzenia ma instruktor Artur Wajda. Po części teoretycznej, ok. 0,5h, przyszedł czas na zajęcia praktyczne czyli jazdę w grupie za instruktorem, który starał się pokazać prawidłowe dobieranie linii przejazdu po torze. Po zapoznaniu się z obiektem, każdy mógł jeździć własnym tempem, a chętni mogli przez cały czas korzystać z porad instruktora, z jazdami indywidualnymi włącznie. W przeciwieństwie do teorii z części praktycznej szkolenia chętnie korzystali również lepiej jeżdżący motocykliści, ale nie był to jeszcze tryb sportowy.
Po trochę sceptycznym początku - zabrudzony tor, szkolenie dla początkujących, uważam że 230zł zostało dobrze wydane, a ilość jazd wolnych była bardzo wystarczająca nawet dla zaawansowanych kierowców. Niektórym pod koniec wyraźnie brakowało już sił na utrzymywanie dobrego tempa przejazdu
.
Mam nadzieję, że zajęcia będą nadal kontynuowane, a cena będzie maleć wraz ze wzrostem zainteresowania. Obiekt jest bardzo interesujący ze względu na mnogość różnych konfiguracji i stosunkowo nie dużą odległość z Krakowa - ok. 175km, czas przejazdu ok. 2-2,5h.
Konfiguracja nitki toru z 18.06 - długość 1500m

Poglądowy film z jazd wolnych
https://www.youtube.com/watch?v=nqIvDw9 ... e=youtu.be
Obiekt nadal jest w budowie - zaplecze sanitarne na razie słabe ale wystarczające na niewielkie grupy użytkowników zajęć. Zieleni w około jeszcze mało, raczej ziemna pustynia, przez to po ulewnych deszczach nitka toru była miejscami dość mocno zabrudzona. W oczyszczaniu pomogli strażacy i o dziwo skutecznie. Na początku jazd przyczepność nie wszędzie była zadowalająca, ale już w połowie uślizgi należały do rzadkości, świadczą o tym choćby poprawiane czasy - na początku 1:22min, poprzez 1:18min > 1:16min aż do końcowych 1:14min na okrążenie. Asfalt ogólnie ma bardzo dobrą przyczepność i nie jest zabójcą opon. Wczorajsza konfiguracja toru była dość szybka i liczyła ok. 1500m. Ta najdłuższa (ok. 1900m) jest trochę bardziej techniczna. Chyba najciekawszym elementem jest górka i to dość ostro wyprofilowana. Prawie na każdym zjeździe przednie koło unosi się i to czasami bardzo wysoko. Po kilku przejazdach można się z tym oswoić i cieszyć z nietypowych wrażeń jak na warunki torowe.
Co do samego szkolenia to jest ono skierowane do początkujących motocyklistów. Nie jest elementem przymusowym, ale wszyscy zgodnie wysłuchali co do powiedzenia ma instruktor Artur Wajda. Po części teoretycznej, ok. 0,5h, przyszedł czas na zajęcia praktyczne czyli jazdę w grupie za instruktorem, który starał się pokazać prawidłowe dobieranie linii przejazdu po torze. Po zapoznaniu się z obiektem, każdy mógł jeździć własnym tempem, a chętni mogli przez cały czas korzystać z porad instruktora, z jazdami indywidualnymi włącznie. W przeciwieństwie do teorii z części praktycznej szkolenia chętnie korzystali również lepiej jeżdżący motocykliści, ale nie był to jeszcze tryb sportowy.
Po trochę sceptycznym początku - zabrudzony tor, szkolenie dla początkujących, uważam że 230zł zostało dobrze wydane, a ilość jazd wolnych była bardzo wystarczająca nawet dla zaawansowanych kierowców. Niektórym pod koniec wyraźnie brakowało już sił na utrzymywanie dobrego tempa przejazdu
Mam nadzieję, że zajęcia będą nadal kontynuowane, a cena będzie maleć wraz ze wzrostem zainteresowania. Obiekt jest bardzo interesujący ze względu na mnogość różnych konfiguracji i stosunkowo nie dużą odległość z Krakowa - ok. 175km, czas przejazdu ok. 2-2,5h.
Konfiguracja nitki toru z 18.06 - długość 1500m

Poglądowy film z jazd wolnych
https://www.youtube.com/watch?v=nqIvDw9 ... e=youtu.be