Cebra szuka pary czyli wypad na Jastrząb 21.09 kto chętny?

Moderator: Policho

Awatar użytkownika
hornetka
Świeżak
Sprzęt: cb-rr-ka

Cebra szuka pary czyli wypad na Jastrząb 21.09 kto chętny?

Post autor: hornetka » ndz wrz 11, 2016 11:15 pm

Cześć!
Jako że sierpniowy wypad na motocyklowe jazdy swobodne na Jastrząb wypadł pomyślnie (czytaj "Było super, ja chcę jeszcze raz! :jupi: ), 21.09-środa planujemy tam zaliczyć pierwszy z obowiązkowych punktów zakończenia sezonu. I niech nie będzie ostatni!
Poprzednio torowałam z kolegą, moto wrzuciliśmy do busa w Krakowie i dalej na Jastrząb. Tym razem ekipa się powiększa o jedną osobę z moto, więc moja Cebra zostaje bez pary... gorzej, bo bez transportu :P
I tu moje pytanie: ktoś z przyczepką i wolnym miejscem na tej przyczepce chętny na torowanie? Ewentualnie bez przyczepki, ale tu oferta się powiększa: trzeba doliczyć podwójną trasę Kraków-Jastrząb w towarzystwie Cebry i mnie, w tym jedną nocną. Gwarantuję, że zmarzniemy, ale "im gorzej, tym zabawniej", będzie co opowiadać wnukom :D
Koszty opcji przyczepkowej dzielimy oczywiście po równo, dla kierowcy dorzucam zaproszenie na kawę/piwo/pizzę (o ile się podzieli ;) ).
Dodam, że jestem z Limanowej, więc jeśli ktoś będzie bliżej niż z Kraka, to tylko lepiej. Jeśli nie, tak jak ostatnio, podjadę :)
Chętni na PRIV. Wrzucam link do wydarzenia i dwie foty z poprzedniego wypadu, co by ubarwić ofertę :P Nie ganić mnie za pozycję, tym razem jadę poprawiać błędy ;D

http://www.torjastrzab.pl/motocyklowe-j ... dne,ww,394
Załączniki
21.jpg
hgdcnjmh2.jpg

Awatar użytkownika
SlowMotion
KGP 45
KGP 45
Imię: Łukasz
Sprzęt: ZX

Re: Cebra szuka pary czyli wypad na Jastrząb 21.09 kto chętn

Post autor: SlowMotion » pn wrz 12, 2016 8:55 am

Ze znajomymi rozważaliśmy wypad na Jastrząb 25.09 (niedziela), jak coś to może znalazło by się miejsce na lawecie (ale nie ja organizuje więc nie wiem, musiałbym dopytać)
Z drugiej strony w tygodniu może byłoby mniej ludzi, więc jakby pojawiła się jakaś opcja transportu i była pogoda to może zabrałbym się z Wami? ;) Na przyczepkę wejdą 3 motocykle lub gdyby zebrało się więcej chętnych to na lawete 5-6. Na kołach nie polecam, nie dość, że jest się zmęczonym na jazdach, to jeszcze w razie jakiejś wpadki jest problem z dowiezieniem moto do domu.

Awatar użytkownika
Noriad
KGP 45
KGP 45
Imię: Krzysiek
Sprzęt: CeBula

Post autor: Noriad » pn wrz 12, 2016 9:01 am

Hm... pytanie do tych, co byli i widzieli - czy taki wyjazd na jazdy "dowolne" jest dobrym pomysłem dla pierwszo-sezonowca ? Chodzi mi o to, czy jest tam możliwość podpytać się, czy pozycja dobra, czy apex spoko itd., czy się jeździ i tyle ? Innymi słowy, ile w takich jazdach jest jazd, a ile nauki czegoś nowego ?
Play hard, go pro!

Awatar użytkownika
SlowMotion
KGP 45
KGP 45
Imię: Łukasz
Sprzęt: ZX

Post autor: SlowMotion » pn wrz 12, 2016 9:27 am

Taki trening to zawsze dobry pomysł. Tor to takie miejsce gdzie są osoby które motocyklem jeżdżą coś więcej niż po bułki czy do pracy i zwykle lubią o nich rozmawiać, więc można podpytać o różne rzeczy. Mimo wszystko najlepiej przyjechać z jakąś grupką osób, bo tak to zazwyczaj działa, że każdy ma swoich znajomych z którymi siedzi gdy akurat zjechał z toru. Jak się zaczyna to warto przestrzegać pewnych zasad, np. wyprzedzamy tylko po wewnętrznej (na wypadek gdyby ktoś pojechał za szeroko), czy puszczamy kogoś kto dłuższy czas jedzie za nami ale nie jest w stanie wyprzedzić (zwłaszcza na małych, ciasnych torach, na dużych raczej nie ma takich problemów)

PS. Na jastrzębiu chyba zawsze jest też jakiś instruktor, nawet na wolnych jazdach bez szkolenia można podejść i podpytać.

Awatar użytkownika
vonPancia
KGP 110
KGP 110
Imię: von Pancia
Sprzęt: CB 500X

Post autor: vonPancia » pn wrz 12, 2016 10:05 am

Noriad, powiem Ci po sobie, bo być może masz podobnie.
Naoglądałem się filmów, ponaginałem w realu, naczytałem wpisów itd. Nie mam jakichś fizycznych oporów przez mocniejszym pochylaniem się, natomiast są we mnie wielkie pokłady nieufności w stosunku do nawierzchni (przyczepność, syf itd), jaka mnie oczekuje w zakręcie, kto mi zza niego wyjedzie ścinając itd. To mnie blokowało, dalej blokuje i - mam nadzieję - blokować będzie.

Natomiast na torze masz sprawdzone warunki i możesz się skupić na sobie.
Byłem na torze Jaszczomp z końcem czerwca na jazdach indywidualnych i odkorkowywałem się pętla za pętlą.
I mimo, że (jako starszy pan) i tak już nie będę fighterem, wzorcem techniki jazdy, postawy itd, to teraz zdecydowanie więcej wiem, co mogę i dzięki temu także lepiej mi się jeździ na codzień, bo już niczego nie muszę sobie udowadniać np. w Chabówce.
Dodam, że Jaszczomp zasadniczo nie jest stricte do dzidowania, tylko do brania (różnych) zakrętów. Miodek!

Zdecydowanie polecam!
Ho i crini già grigi,
ex cathedra parlo!

Awatar użytkownika
hornetka
Świeżak

Post autor: hornetka » pn wrz 12, 2016 10:39 am

Cześć!
SlowMotion, co do niedzieli: u nas 21.09 jest wstępną datą, chcielibyśmy jechać jak najwcześniej, bo jeśli pogoda nie wypali 21.09. mamy jeszcze 25.09, 28.09 i tak dalej. Polecam takie przekładanki, ostatnio się sprawdziły. Jeśli znalazłoby się miejsce u Was na lawecie, mogę spróbować poprzekładać plany na 25.09., ew. z chęcią przejadę się drugi raz :) W sierpniu byliśmy w środę, koło 35 moto, nie było bardzo ciasno. Jednak wiadomo, wrzesień nie sierpień, prawdopodobnie tym razem będzie mniej. Opcji transportu właśnie szukam ;) wspólne wynajęcie lawety, jeśli zgłosi się więcej osób, też wchodzi w grę. Po ostatnim przelocie 950 km w 11 godzin na mojej Cebrze, 400km nie robi już takiego wrażenia (byle nie wymęczyć się przed torowaniem, po mogę padać i wracać nawet do północy :) ). W razie wypadku jedno moto wyciągamy z samochodu, drugie wkładamy do samochodu i jedziemy dalej.

Noriad, Jastrząb to świetna sprawa nawet na pierwszy sezon. Jeżdżę od tamtego sezonu, ale rozkręciłam się nieco bardziej dopiero w tym. Na torze byłam pierwszy raz w sierpniu i bardzo dużo mi to pomogło. "Odblokowałam się" jak to mówi vonPancia :) Możesz pytać instruktora czy podpatrywać innych, przekrój motocykli też jest spory, więc "jest się kogo zapytać". No i Jastrząb to nie tor do pałowania ile wlezie, jest ciasno, można podszkolić wyjeżdżanie winkli - co mnie cieszy najbardziej :D Jazdy swobodne to jednak nie jazdy z instruktorem, głównie jeździsz w grupie i doszkalasz się samą jazdą, nie przykładem (no chyba że zaczerpniętym od innych).

Awatar użytkownika
Noriad
KGP 45
KGP 45
Imię: Krzysiek
Sprzęt: CeBula

Post autor: Noriad » pn wrz 12, 2016 6:15 pm

To w takim razie dajcie znać, jak będziecie mieli jakieś konkrety :) Ja niestety jestem "goły", ani auta z hakiem, ani busa itd. Ja bym reflektował za środą którąś, zawsze to 100 do przodu, a z wolnym raczej nie powinno być problemu.
Play hard, go pro!

Awatar użytkownika
hornetka
Świeżak

Post autor: hornetka » pn wrz 12, 2016 10:11 pm

Noriad, sprawa w toku, będę informować na bieżąco.

ODPOWIEDZ