Twist Of The Wrist Vol.1&2

Wiadomości ze świata wyścigów motocyklowych i motocykli sportowo-turystycznych

Moderator: Policho

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod
Sprzęt: KTM 690 SMC R

Twist Of The Wrist Vol.1&2

Post autor: Policho » ndz sty 09, 2011 8:12 am

Chciałem Was zainteresować książką i filmem "Twist Of The Wrist". Konieczna lektura dla wszystkich zainteresowanych jazdą sportową. Autor doskonale tłumaczy, również w praktyce, jak zachowuje się motocykl w różnych sytuacjach.
Jak chodzi o film to chyba nie ma alternatywnej, tak dobrej publikacji na temat techniki jazdy po torze. Jeśli macie coś równie dobrego w zanadrzu to wrzucajcie w temacie.
Znalezione w sieci:
http://www.polishbikers.com/showthread. ... 483&page=1

P.S.
Rzeczowe dyskusje i opinie, mile widziane.
części zamienne - multimoto@o2.pl

Awatar użytkownika
Qcyk
mod
mod
Imię: Przemek
Sprzęt: 690 SM

Re: Twist Of The Wrist Vol.1&2

Post autor: Qcyk » ndz sty 09, 2011 9:54 pm

Ooo popatrz, ale z Ciebie leniwiec nawet na rapida nie musiałeś linków tworzyć bo już są ;P
Ja chciałem dodać, że nie tylko stricte sportową, bo i armaturą po zapoznaniu się z filmem i książka, można bezpieczniej jeździć. Film stanowi niejako autoreklamę książki. Hehe gorąco polecam, nie tylko na zimowe wieczory ;)
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...

Awatar użytkownika
LukasMM
Kandydat
Kandydat
Sprzęt: CB500N

Post autor: LukasMM » pn sty 10, 2011 5:30 pm

Już w teście pierwszej części "Twist of the wrist" w wydaniu polskim zapewniano, że część druga także doczeka się polskiej edycji.... (http://www.scigacz.pl/A,Twist,of,the,Wr ... ,6343.html).
Nie byłbym taki wrażliwy na autoreklamę Keitha i jego szkoły (jak Qcyk) ;) .
Przez sporą część filmu wydaje się, że niemal wszystko zależy od dobrej "throttle control"...
Natomiast ciekawego odkrycia można dokonać sięgając po projekcji wspomnianego filmu, do "Total control" Lee Parks'a - porusza, m. in. te same aspekty, co klip. (Sam autor powołuje się na Keitha Code'a na początku książki).
Oczywiście, jesteśmy różnymi ludźmi i w rozmaity sposób przyswajamy wiedzę, dla mnie film był bardzo przydatny i tak go jeszcze kilka razy (dokładniej) oglądnę.
W moim odczuciu bardzo mi obecnie brakuje możliwości "spróbowania" treści przeczytanego rozdziału. Taka sucha teoria...
No i oczywiście inną wartość ma dla zielonego świeżaka, a inną dla torowych wymiataczy...

PozdraViam

chmielu
KGP 80
KGP 80
Imię: Artur
Sprzęt: F4 Sport

Post autor: chmielu » sob sty 29, 2011 12:18 pm

Wszystko fajne, ale ktoś miał wrzucić linka do filmu. Stańczyk, to co Ciebie ;p

Awatar użytkownika
Qcyk
mod
mod
Imię: Przemek
Sprzęt: 690 SM

Post autor: Qcyk » sob sty 29, 2011 12:52 pm

Jest link w dyskusji na tamtym forum wystarczy przeczytać... ewentualnie torrenty Chmielu Cię ratują ;)
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...

Awatar użytkownika
Sherman
KGP 110
KGP 110
Imię: Baltazar Gąbka
Sprzęt: na rencie

Post autor: Sherman » sob sty 29, 2011 1:38 pm

To jest w PL czy ENG ? :D
Motór nie umiera nigdy motór jest wieczny.

Wielki Motórze, swą przenajświetrzą benzyne zamień w wino abyśmy mogli swe pragnienie ugasic!

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod
Sprzęt: KTM 690 SMC R

Post autor: Policho » sob sty 29, 2011 2:22 pm

Film i książka cz.2 są po angielsku.
części zamienne - multimoto@o2.pl

book_ash

Post autor: book_ash » ndz mar 06, 2011 1:13 pm

Szukałem tych pozycji w pdf po polsku, ale nie ma chyba... Filmik świetny... Przepustnica jest podstawą kontroli mego oddychania, więc zgadzam się z tym, że wszystko od niej zależy;))
Błędem wg mnie jest brak wyraźnego zaznaczenia sytuacji błędnych w tych filmikach... Może inaczej, brak zaznaczenia błędnych (np z nawiasach "BAD/WRONG) i brak uwypuklenia poprawnych... Jak ktoś jest świeży niczym nowalijka a nie zna dobrze angielskiego, to nie wyczai czasem takiej rzeczy... Dałem film z Torrenta ściągnięty kumplowi, i potem musiałem mu tłumaczyć rzeczy... Nie jestem wyjadaczem, ale wyjaśnić część umiałem, zwłaszcza w użyciu miejsko ulicznym, czego czasem tam brak...
Zbytnia torowość filmu odrealnia Polskie warunki. Torów jest mniej jak mało, a do jazdy ulicznej czasem brak wyraźnych odniesień, zwłaszcza w wyliczaniu zakrętu tak by nie wyjść na czoło...

SweetNoise
Kandydat
Kandydat
Sprzęt: SV650

Post autor: SweetNoise » ndz mar 06, 2011 9:27 pm

Keith Code prowadzi szkołę jazdy torowej, a nie drogowej, więc trudno mieć do niego pretensje, że tak sprofilował książki i film ;)

Awatar użytkownika
maciekh
Świeżak
Imię: Maciek
Sprzęt: SV1000

Post autor: maciekh » ndz maja 08, 2011 7:50 pm

Jak by ktoś szukał napisów do Twist Of The Wrist II (Przyspieszenie II), to są na napisy.info.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Książka już wyszła po polsku. Niedawno była na ten temat informacja na "ścigaczu".

Awatar użytkownika
Landor
KGP 110
KGP 110
Imię: Jurek
Sprzęt: B12 S 2001

Post autor: Landor » pn maja 09, 2011 9:17 pm

Film obejrzałem, do rad się zacząłem stosować i efekty widzę. Co do napisów: napisy ściąga programik napiprojekt (http://www.napiprojekt.pl). Polecam ogólnie do wszystkiego nie tylko do tego konkretnego filmu.
Książki zakupiłem, pozycja obowiązkowa dla każdego motocyklisty. Nie ważne na czym, jak długo i jak szybko ktoś jeździ, takie rzeczy warto wiedzieć i trenować.
Oczywiście takie pozycje jak "Pełna Kontrola", "Strategie Uliczne" (tego mi brakuje), "Motocyklista Doskonały" I i II Także warto przeczytać choćby raz.

A wracając do tematu "Twist of the Wrst 2" i rozpowszechniania tego po naszym forum, proponuję szanownym adminom wrzucić także do świeżaków (przede wszystkim!) i do innych działów też jakoś podlinkować.
Jak widać z wyników, wyświetleń niecałe 800, odpowiedzi (z moją) 10, to mało, małoooo... Taki materiał powinien dotrzeć do jak najszerszej grupy nie tylko doświadczonych w sportowej jeździe forumowiczów ale i reszty motocyklistów, którzy jeżdżą słabiej lub dopiero zaczynają. To na prawdę działa i jest bardzo przydatne. Nie trzeba jeździć po torze, żeby mieć gdzie stosować techniki jazdy zaprezentowane na filmie, w ruchu miejskim i poza miastem spisują się równie dobrze. Zwiększają pewność siebie, wyczucie maszyny i zwiększają margines bezpieczeństwa, a na tym najbardziej nam zależy.

Dobrze napisał autor "Pełnej kontroli" (zdaje mi się). Poznając i ucząc się prawidłowych technik jazdy możemy:
- jeździć z tą samą prędkością i bezpieczniej
- jeździć z takim samym bezpieczeństwem, a szybciej
- lub jeździć i szybciej i bezpieczniej zarazem.
Wybór zależy tylko od nas, od naszego rozsądku oraz od sytuacji, bo przecież jakieś przepisy ruchu także i nas obowiązują ;)

Wybaczcie przydługie wystąpienie :)
Do zobaczenia na trasie :)
www.gcstuning.pl
był B6 był B12 :(JEST B12 :D

Awatar użytkownika
chinczykksws
KGP 160
KGP 160
Imię: Kamil
Sprzęt: GSX-R 1000 k8
Kontakt:

Post autor: chinczykksws » wt maja 10, 2011 5:49 pm

Powiedzcie mi czy zeby przeczytac 2 czesc trzeba siegnac do pierwszej? czy poprostu 2 czesc jest jakby lepszym wydaniem 1?

Awatar użytkownika
Landor
KGP 110
KGP 110

Post autor: Landor » wt maja 10, 2011 8:08 pm

chinczykksws możesz przeczytać "dwójkę" osobno, nie znając pierwszej części. To osobna książka szczegółowo opisująca zaawansowane techniki jazdy na moto.
www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
chinczykksws
KGP 160
KGP 160
Imię: Kamil
Sprzęt: GSX-R 1000 k8
Kontakt:

Post autor: chinczykksws » wt maja 10, 2011 8:25 pm

Czyli te 2 ksiazki sa o czym innym . Dzieki wielkie:)

Awatar użytkownika
Landor
KGP 110
KGP 110

Post autor: Landor » wt maja 10, 2011 8:44 pm

Nie, nie, nie "o czym innym". Są o "tym samym" ale powiedzmy zaktualizowane trochę. W dwójce opisane są już świeższe techniki i pokazane nowsze motocykle.
Sens jednak pozostaje podobny bo pewne prawdy są uniwersalne, a tłumaczone i prezentowane techniki można zastosować na każdym sprzęcie i przy dowolnej jeździe.
Mam obie, kom w profilu, zadzwoń lub wyślij pw to umówimy się gdzieś, obejrzysz sobie oba egzemplarze i zobaczysz o co chodzi.
www.gcstuning.pl

ODPOWIEDZ