FOTORADARY

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
rykoszet
Kandydat
Kandydat
Sprzęt: gs 500e

Re: FOTORADARY

Post autor: rykoszet » pn wrz 02, 2013 11:30 am

Awatar użytkownika
doniu600
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: F2

Post autor: doniu600 » czw wrz 05, 2013 6:38 am

Witam. Ode mnie pytanko trochę z innej beczki. Mianowicie czy spotkaliście się z czymś takim że zwykły patrol policji stojący jak zawsze w przydrożnym rowie zza krzakami "suszy" i robi zdjęcia tablic pojazdu zamiast zwyczajnie zatrzymywać pojazdy do kontroli?? I nie było to ITD tylko zwykły patrol policyjny.

Awatar użytkownika
Yaroo$
KGP 80
KGP 80
Imię: Jarek
Sprzęt: F4i

Post autor: Yaroo$ » czw wrz 05, 2013 7:53 am

Ktoś już o tym pisał ostatnio, pewnie uzupełniają bazę rejestracji ;)

Ja za to spotkałem(na szczęście przejeżdżając jak kogoś innego trzepali) niedawno na Zakopiance nowe video którego wcześniej nie widziałem czarny Opel Insignia WE561EK - uważajcie ;)

O,nawet fotki mi się udało znaleźć :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

:fuck:

Awatar użytkownika
doniu600
KGP 160
KGP 160

Post autor: doniu600 » czw wrz 05, 2013 8:55 am

Yaroo$ pisze:Ktoś już o tym pisał ostatnio, pewnie uzupełniają bazę rejestracji ;)
I co łupią człowieka tak samo jak na zasadzie fotoradaru?? Do kiedy zdjęcie wysyłają bo ITD to ma 180dni teoretycznie. A drogówka??

Awatar użytkownika
Maciek#no.1
KGP 45
KGP 45
Imię: Maciek
Sprzęt: Gixxer K5 750x

Post autor: Maciek#no.1 » czw wrz 05, 2013 10:42 am

To zdaje się ja pisałem o tym. Stali na zaraz za mostem na Tischnera. Jeden z suszarką a drugi z aparatem foto. Jakimś takim przerośniętym i z lupą jakby chcieli gwiazdy oglądać. Żadnych mandatów nie dostałem jak na razie. (Prędkość była jakoś +10 max do ograniczenia).

Awatar użytkownika
Krystian660
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Krystian
Sprzęt: MT 03

Post autor: Krystian660 » czw wrz 05, 2013 12:23 pm

Maciek#no.1 pisze: z lupą jakby chcieli gwiazdy oglądać.
Przez lornetkę sprawdzają czy ludzie pasy zapięte mają. :)

Awatar użytkownika
Maciek#no.1
KGP 45
KGP 45
Imię: Maciek
Sprzęt: Gixxer K5 750x

Post autor: Maciek#no.1 » czw wrz 05, 2013 1:04 pm

Miałem na myśli obiektyw aparatu którym robili mi te zdjęcia...

Awatar użytkownika
doniu600
KGP 160
KGP 160

Post autor: doniu600 » pt wrz 06, 2013 7:04 am

Maciek#no.1 pisze:Jeden z suszarką a drugi z aparatem foto. Jakimś takim przerośniętym i z lupą jakby chcieli gwiazdy oglądać.
hehe tak to mniej więcej wyglądało :shock: :banghead: Uważajcie na długiej prostej w Poskwitowie/a najlepiej omijać to... :twisted:

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » pt wrz 06, 2013 7:19 am

doniu600 pisze: Uważajcie na długiej prostej w Poskwitowie/a najlepiej omijać to... :twisted:

Tam stoją nie od dziś i chyba wszyscy w okolicy o tym wiedzą :P Zresztą tam na suszare łapią, nie foto (przynajmniej tak jeszcze pamiętam, chyba, że się coś zmieniło)
Gloria victis; www.motocorde.pl

Awatar użytkownika
doniu600
KGP 160
KGP 160

Post autor: doniu600 » pt wrz 06, 2013 7:51 am

Marcellus pisze:
doniu600 pisze: Uważajcie na długiej prostej w Poskwitowie/a najlepiej omijać to... :twisted:

Tam stoją nie od dziś i chyba wszyscy w okolicy o tym wiedzą :P Zresztą tam na suszare łapią, nie foto (przynajmniej tak jeszcze pamiętam, chyba, że się coś zmieniło)
Taaa.. Tylko miejscówę zmienili z parkingu (chyba to sklep) na krzaki dalej w str Iwanowic.. "Luneta" też z nimi była :twisted:

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » pt wrz 06, 2013 8:02 am

Ja ich zawsze pamiętam nie z parkingu hurtowni rybnej, tylko z końcówki tej prostej, jak w stronę Iwanowic się leci to po lewej stronie.

No cóż, jak już pod BP Bibice Alfa stoi i mierzy to świat się kończy ... :P
Gloria victis; www.motocorde.pl

fuksja

MANDAT - od inspekcji drogowej

Post autor: fuksja » wt maja 13, 2014 7:15 am

taka sytuacja

- zarejestrowano mój pojazd 20.lutego 2014
- przekroczenie prędkości 0 27 km/h ( dozwolone 50 km / h )
- kierującym mogłam być ja lub współwłaściciel ( nie pamiętam kto prowadził pojazd 2 mies. temu o danej godz. ? )
- do dowodów Inspekcja nie dopuszcza ( nagrań , zdjęć itp ) dopiero w ewentualnym dalszym postępowaniu sądowym, którego nikt przecież nie chce ( wolę już zapłacić od razu i powiedzieć że to ja )
- wysokość mandatu i ewentualne pkt zależą od tego jaką osobę wskażę :shock: i tak :
za przekroczenie prędkości w granicach 25 - 30 km/h
opcja I :arrow: 200 zł + 4 pkt - jeśli właściciel jechał
opcja II :arrow: 500 zł + 0 pkt - jeśli nie wskażę nikogo
opcja III :arrow: - postępowanie sądowe , jeśli powiem że to ja dla świętego spokoju i mniejszego mandatu a nie pokryje się to z ICH nagraniem , którego i tak nie chcą teraz pokazać :hihihi:

CIU- CIU - BABKA

sedno sprawy
- mam wskazać kierującego mimo odległego czasu, który upłynął :shock:
- Inspekcja sprawdzi wtedy na nagraniu czy się zgadza płeć i mniej więcej wiek danej osoby podanej z tym co mają nagrane
- jeśli trafiłam z tą osobą - to mandat i koniec sprawy
- jeśli nie trafiłam ( bo nie pamiętam , kto to był ) to sprawę kierują do sądu

Pani z inspekcji w o/Krakowie przepraszała za tak chore ustawy
ale nic nie może zrobić - wiadomo, tylko poinformować , o fakcie , że dowodów na tym etapie początkowym tej sprawy nie da się zobaczyć

ZAPYTANIE :
jeśli ktoś miał podobne zdarzenie z Inspekcją ,
to niech się podzieli informacjami , jak to dalej wygląda z tym trafianiem pamięcią wstecz .
Bo ja nie pamiętam co jadłam tydzień temu na śniadanie :roll:

Awatar użytkownika
Ayako
Swój
Swój
Imię: Grzesiek
Sprzęt: RRRRRR
Kontakt:

Re: MANDAT - od inspekcji drogowej

Post autor: Ayako » wt maja 13, 2014 7:50 am

miałem dwa razy podobną sytuację. jedną w 2012 roku, drugą w III.2014.

W obu przypadkach dostałem informację o przekroczeniu prędkości i możliwości jak u Ciebie. W obu przypadkach odpisałem bardzo grzecznie, że jechałem w samochodzie nie sam, ale z 2 innymi kierowcami i jak najbardziej chciałbym wskazać sprawcę, by uniknąć wykroczenia z Art. 96 § 3 KW i proszę ich o dostarczenie pełnej dokumentacji dotyczącej umieszczenia fotoradaru, warunków atmosferycznych panujących w chwili zrobienia zdjęcia, oraz proszę o udostępnienie zdjęcia samochodu zrobionego tak, by jednoznacznie dało się określić sprawcę wykroczenia, bo jak wcześniej napisałem, zależy mi na tym, by uniknąć wykroczenia z Art. 96 § 3 KW. Oczywiście zdjęcie musi być wystarczająco ostre i w kolorze, by dało wskazać się sprawcę.

Takie pisemko listem poleconym i czekamy na odpowiedź. Za pierwszym razem nawet nie pofatygowali się odpisać, ale sprawa została umorzona, za drugim razem czekam na odpowiedź na moje pismo, ale już do mnie od nich dzwonili "ale o co Panu chodzi w tym piśmie?"

Powyższe nie jest moim pomysłem, mam przyjaciela prawnika, który z zamiłowania szuka luk w prawie, co by uciec od płacenia mandatu. On miał taką sytuację 2 razy, raz z inspekcją, raz z policją. W przypadku policji sprawa zakończyła się w sądzie, ale kolega sprawę wygrał. Generalnie cała zabawa polega na tym, że Ty bardzo chcesz wskazać sprawcę, i wskazujesz 2-3 potencjalnych, a druga strona nie jest w stanie sprawdzić, która z tych osób rzeczywiście prowadziła. No chyba że zdjęcie jest jasne i wyraźne, to wtedy jedyne co zostaje to pisać prośbę o zmniejszenie mandatu
C'E' SOLO LA ROMA....
MA, OVVIO, LE MOTO SONO ANCHE IMPORTANTE...

Awatar użytkownika
misiuto
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Karol
Sprzęt: SV650S `99

Post autor: misiuto » wt maja 13, 2014 7:58 am

http://3obieg.pl/fotoradary-jestesmy-pokrzywdzonymi

http://3obieg.pl/mandat-podetrzyj-sie-wezwaniem

Poczytaj i podejmij decyzję :) Konstruują pismo (ITD) w taki sposób, że cytują z danych paragrafów tylko dla siebie korzystne części a korzystne dla nas opuszczają ;)

Pzdr,
misiuto
http://youtu.be/yTo3HcBvbe8

Awatar użytkownika
NyNeK
KGP 160
KGP 160
Imię: Dominik
Sprzęt: Xl 1000, CR 250

Post autor: NyNeK » wt maja 13, 2014 8:03 am

Nie wysyłaj nic! Jedynie ok 30% ludzi odsyła do nich pisma, reszta ma to głęboko w d..... W związku z czym ITD fizycznie nie jest w stanie skierować wszystkich spraw do sądu. ( jeżeli wszczeli postępowanie wykroczenie przedawnia się po dwóch latach )

ODPOWIEDZ