Prowadzenie samochodu a rozmowa przez telefon

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
Yaroo$
KGP 80
KGP 80
Imię: Jarek
Sprzęt: F4i

Re: Prowadzenie samochodu a rozmowa przez telefon

Post autor: Yaroo$ » śr gru 04, 2013 6:04 pm

Ziggy pisze:Zmierzam do tego, że zagadnienia telefonowania podczas prowadzenia samochodu są absolutnie niesprecyzowane (lub ja nie posiadam wystarczającej wiedzy), niespójne a my przyjmujemy mandaty...
Akurat mało który przepis jest tak precyzyjny, jak ten dotyczący używania telefonu.
To czego w myśl przepisów nie wolno Ci robić, to korzystać z telefonu trzymając go w ręce. Tylko tyle i aż tyle :wink:
Czyli nie ma znaczenia czy rozmawiasz, robisz zdjęcia, czy tylko drapiesz się nim w głowę, jeśli używasz do tego ręki - nie wolno.
Jeśli jakimś cudem wykształcisz dolne kończyny chwytne to teoretycznie możesz sobie gadać trzymając telefon nogą przy uchu :wink:

To tyle od strony przepisów, od strony zdrowego rozsądku lepiej nie gadać w ogóle, chociaż to też kwestia bardzo osobnicza(rozbija się głównie o umiejętność właściwego kierowania uwagi), są ludzie którzy zawieszą się w rozmowie gdy sytuacja na drodze się komplikuje, a są tacy którzy zagadani tego faktu nawet nie dostrzegą - tych drugich jest chyba niestety znacznie więcej.
WS pisze:
Ziggy pisze:czy mogę trzymać telefon przy uchu jeśli przez niego nie rozmawiam (przecież nie rozmawiam)
ale korzystasz, czyli nie mozna ;)
Też nie do końca, zależy czym trzyma ;) Zamiast ręki można użyć np. barku :wink:

Awatar użytkownika
Ziggy
ADMIN
ADMIN
Imię: Zygmunt
Sprzęt: Suzuki TL 1000 R

Post autor: Ziggy » śr gru 04, 2013 7:43 pm

WS pisze:
Ziggy pisze:czy mogę trzymać telefon przy uchu jeśli przez niego nie rozmawiam (przecież nie rozmawiam)
Trzymam, ale nie korzystam (nie prowadzę dialogu - nie ma połączenia) - czyli mogę trzymać ? ;)
Jak pisze Yaroos - barkiem można, bo to ani ręka ani dłoń.

Awatar użytkownika
miroslaw123
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: Transalp 650
Kontakt:

Post autor: miroslaw123 » śr gru 04, 2013 8:44 pm

Chyba szukasz dziury w całym :P
Telefon służy obecnie nie tylko do dzwonienia, baaa śmiem twierdzić że ta funkcja jest jedną z pobocznych urządzeń wielofunkcyjnych, więc nie ma znaczenia czy dzwonisz, rozmawiasz, wybierasz numer, czy robisz coś innego z nim (co zawarte jest w 140 stronicowej instrukcji obsługi :mrgreen: ) i jeszcze trochę teorii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ręka
W języku potocznym często rękę nazywa się dłonią, zaś terminu ręka używa się do określenia całej kończyny górnej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kończyna_górna
W kończynach górnych wyróżnia się: okolicę obręczy barkowej, dół pachowy, ramię, dół łokciowy, przedramię i rękę. Składa się z kości ramieniowej, przedramieniowej, łokciowej, promieniowej, nadgarstka, śródręcza i palców.
zawsze możesz przeprowadzić doświadczenie i nie przyjąć mandatu, wtedy sąd zrobi wykładnie :lolsign:
dron.malopolska.pl - zapraszam

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » śr gru 04, 2013 9:19 pm

Ziggy pisze:
WS pisze:
Trzymam, ale nie korzystam (nie prowadzę dialogu - nie ma połączenia) - czyli mogę trzymać ? ;)
Spróbuj barkiem. potem nam opiszesz jaki wynik był.
Tak się zastanawiam, że chyba temat załozyłeś z nadmiaru czasu. Przepis, (o czy już wielu tu napisało), jest jasny ,jak żaden inny. Masz w dłoni. Możesz esemesować, oglądać film, rozmawiać z kochanką, czy nawet sprawdzać stan baterii. Lepiej już chyba się wytłumaczyć nie da/ :D

Awatar użytkownika
Biniu
KGP 260
KGP 260
Imię: Bartek
Sprzęt: CB 1000 R

Post autor: Biniu » czw gru 05, 2013 5:09 am

jerryk pisze:
Ziggy pisze:
WS pisze:
Spróbuj barkiem. potem nam opiszesz jaki wynik był.
Tak się zastanawiam, że chyba temat załozyłeś z nadmiaru czasu. Przepis, (o czy już wielu tu napisało), jest jasny ,jak żaden inny. Masz w dłoni. Możesz esemesować, oglądać film, rozmawiać z kochanką, czy nawet sprawdzać stan baterii. Lepiej już chyba się wytłumaczyć nie da/ :D

Z kochanką lepiej nie rozmawiać bo może się to źle skończyć.
:(

Awatar użytkownika
plaski_
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Darek
Sprzęt: Suzuki SV 650S

Post autor: plaski_ » pn lut 17, 2014 9:27 pm

Ziggy pisze: czy mogę przy uchu trzymać atrapę telefonu i sobie do niej mówić (każdy ma swój swiat) i zostane za to ukarany mandatem ?
Odpowiadając na to pytanie wychodzi na to, że nie dostałbyś mandatu. Poniżej link ;)

http://www.youtube.com/watch?v=b31lg6DTgJw
Pozdrawiam Plaski.

Awatar użytkownika
Grz3ch
KGP 80
KGP 80
Imię: Grzesiek
Sprzęt: Er sześć en
Kontakt:

Post autor: Grz3ch » śr lut 19, 2014 3:31 pm

plaski_ pisze:
Ziggy pisze: czy mogę przy uchu trzymać atrapę telefonu i sobie do niej mówić (każdy ma swój swiat) i zostane za to ukarany mandatem ?
Odpowiadając na to pytanie wychodzi na to, że nie dostałbyś mandatu. Poniżej link ;)

http://www.youtube.com/watch?v=b31lg6DTgJw
Policja go tak lubi że pewnie mu sprawę w sądzie wytoczą.. Zrobił ten błąd że na początku filmu ma prawdziwy telefon i niestety ma to nagrane, sam na siebie bata kręci :bicz:
Tak czy tak go podziwiam bo pozytywny z niego człek :)
PS. Ostatni jego film "Police trainer" skończył się przyśpieszoną sprawą w sądzie i grzywną na kwotę 500zł :roll:
Nie odkładaj marzeń, odkładaj na nie :smile:

Awatar użytkownika
Zeri
KGP 45
KGP 45
Sprzęt: Kawa Z750
Kontakt:

Post autor: Zeri » czw lut 27, 2014 3:30 am

O tym samym pomyślałem, że jeden mandat minimum mogą mu "zaocznie" dowalić bo na początku miał prawdziwy telefon tylko go zamienił. Inna sprawa, ciekawe co by panowie "dobrodzieje" zrobili jakby to nie był telefon tylko jakieś inne urządzenie elektroniczne.

Swoją drogą Policho pisał wcześniej, że picie kawy jak się jedzie z pasażerem stówkę kosztuje i zastanawiam się na jakiej podstawie skoro spożywać można w trakcie jazdy.

Wg. mnie wszystko co niepotrzebnie zajmuje ręce i/lub nadmiernie uwagę kierującego powinno być zakazane: fajki, żarcie, telefon, gazeta (widziałem i takich), nawigacja. Wszystko co trzeba łapą obsługiwać dłużej niż te 3s. Ja może ze 2 razy odebrałem telefon w samochodzie gdy wiedziałem, że to coś pilnego i trzymałem go w łapie. Nie wiem jak inni ale dla mnie to straszny dyskomfort w prowadzeniu był nie mówiąc o tym, że praktycznie od razu traciłem orientację w sytuacji na drodze. Dla innych może to kwestia przyzwyczajenia i "treningu", że dają sobie doskonale radę w trakcie jazdy równocześnie smsując, zagryzając bułę i popijając czymś w międzyczasie szukając czegoś w schowku. Wyobrażam sobie jednak czas reakcji takiej osoby na niespodziewaną sytuację na drodze.
Master of Disaster

Awatar użytkownika
Sebaa86
KGP 110
KGP 110
Imię: Sebastian
Sprzęt: Hondaa 954 czasami
Kontakt:

Post autor: Sebaa86 » wt mar 04, 2014 3:11 pm

Za palenie dostaniesz mandat jak jedziesz służbowym tak mi sie przynajmniej wydaje. A bułka nie rozprasza jak tel. Najgorszesa smsy ją pisze itp tylko jak stoję w korku daleko od świaeł. A rozmowę i tel da sie ogarnąć jak ktoś używa głowy do tego i ma podzielna uwagę. Niestety ale jak ktoś pracuje tak jak jąa jako ph to za kółkiem robi masę innych czynności.....

Awatar użytkownika
andre
KGP 45
KGP 45
Imię: Andrzej
Sprzęt: BMW R1100RT

Post autor: andre » śr mar 05, 2014 7:49 pm

Sebaa86 pisze:Za palenie dostaniesz mandat jak jedziesz służbowym tak mi sie przynajmniej wydaje. A bułka nie rozprasza jak tel. Najgorszesa smsy ją pisze itp tylko jak stoję w korku daleko od świaeł. A rozmowę i tel da sie ogarnąć jak ktoś używa głowy do tego i ma podzielna uwagę. Niestety ale jak ktoś pracuje tak jak jąa jako ph to za kółkiem robi masę innych czynności.....
Niestety są ludzie, którzy nie potrafią robić dwóch czynności na raz i skupiają się na jednej czyli rozmawianiu przez telefon lub puszczaniu SMS-a, a nie na prowadzeniu pojazdu. Tacy powinni jeździć taczkami po ogródku, a nie po drogach publicznych :)
a przepisy dot. jedzenia i palenia dotyczą z tego co wiem kierowców tzw. "transportu publicznego" czyli zawodowo wożących pasażerów (ale może się mylę)

Awatar użytkownika
Genem
KGP 160
KGP 160
Imię: Artur
Sprzęt: Suzuki SV650s k6

Post autor: Genem » śr mar 05, 2014 8:29 pm

dla mnie dziwne jest to, ze rozmaiwac przez telefon nie mozna bo sie skupiasz na rozmowie a nie na drodze, ale gadanie przez CB radio lub inna 'gruszke' jest jak najbardziej w porzadku ;) tez sie trzyma w rece przedmiot i tez sie rozmawia, wiec jaka jest roznica?
Yamaha XV 125 Virago > Suzuki SV650s k6

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » śr mar 05, 2014 9:19 pm

Genem, jak już sobie, zakupisz kiedyś CB, to się dowiesz :D :D :D :D

ODPOWIEDZ