Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?

Post autor: Marcellus » śr sty 08, 2014 12:45 am

A więc krótkie pytanko z zakresu PoRDu. Czy skręcając w prawo jak na screenie poniżej, jadąc już jednym z pasów do prawoskrętu muszę mieć włączony kierunkowskaz, czy nie ?

Pytam, bo kurs już miałem chwilę temu, mi się wydaje, że powinienem jechać na kierunku, wkońcu sygnalizuję manewr który zaraz mam zamiar wykonać (skręt w prawo). Jednocześnie zastanawiam sie, że będąc na lewym pasie prawoskrętu mogę wprowadzać w błąd użytkownika prawego pasa do prawoskrętu który może odczytać, że a) chce skręcić na skrzyżowaniu b) chcę zmienić pas.

W razie kolizji przy zmianie pasa ruchu z tym kierunkiem sprawa jest prosta, winni jest ten kto pas zmieniał - dla mnie jasne.

A więc, powinienem jechać na kierunku czy nie ?
Załączniki
pasy ruchu.jpg
Gloria victis; www.motocorde.pl

Awatar użytkownika
Yaroo$
KGP 80
KGP 80
Imię: Jarek
Sprzęt: F4i

Re: Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?

Post autor: Yaroo$ » śr sty 08, 2014 4:29 am

Tak .

Awatar użytkownika
Grzes_ext
GP
GP
Imię: Grzesiek
Sprzęt: XT660X

Post autor: Grzes_ext » śr sty 08, 2014 6:17 am

Yaroo$ pisze:Tak .
Potwierdzam :)
Na Olejaka Nie Ma Cwaniaka !!!

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » śr sty 08, 2014 7:36 am

Tak myślałem. Dzięki !
Gloria victis; www.motocorde.pl

Awatar użytkownika
coolboyy
Przyjaciel
Przyjaciel
Sprzęt: XJ 600 N

Post autor: coolboyy » śr sty 08, 2014 4:17 pm

Ja zacytuję kodeks drogowy:
Art.22
"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

tak więc musisz mieć włączony kierunek
Gazu Sztuka Dodać Nie ,Wyhamować Sztuka To.

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » śr sty 08, 2014 8:44 pm

Ale przecież on już zajął odpowiedni pas. Pas, który określa kierunek. A PORD mówi, że po zajęciu odpowiedniego pasa, należy wyłączyć kierunk, aby nie wprowadzać w błąd, czy jakoś tak

Awatar użytkownika
Grzes_ext
GP
GP

Post autor: Grzes_ext » śr sty 08, 2014 9:12 pm

Ale dalej SKRĘCA czyli zmienia kierunek jazdy więc powinien to sygnalizować.

Awatar użytkownika
NyNeK
KGP 160
KGP 160
Imię: Dominik
Sprzęt: Xl 1000, CR 250

Post autor: NyNeK » czw sty 09, 2014 6:46 am

Dla mnie sytuacja nie jest jednoznaczna i nie do końca jestem przekonany czy trzeba migać.

Awatar użytkownika
Bandi
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Marcin
Sprzęt: CBR F4

Post autor: Bandi » czw sty 09, 2014 11:41 am

tak na egzaminie mi gość powiedział że mam wpadkę bo zapomniałem o kierunkowskazie :D

Awatar użytkownika
Iwantcookie
KGP 160
KGP 160
Imię: Kamil
Sprzęt: HH

Post autor: Iwantcookie » czw sty 09, 2014 12:07 pm

Z tego co pamiętam, jeśli znajdujesz się na pasie z nakazem skrętu to musisz mieć włączony kierunkowskaz. Choć wg. mnie w przytoczonym przypadku jest to dezorientujące dla kierowców za Tobą.
"Błyszczy się na słońcu motur !"

Awatar użytkownika
Pio
KGP 260
KGP 260
Imię: Piotrek
Sprzęt: Duke 690

Post autor: Pio » czw sty 09, 2014 2:18 pm

Panowie - chciałem nadmienić, że w temacie wypowiedział się co najmniej jeden instruktor, więc dyskusja nad obowiązkiem migania w takiej, a nie innej sytuacji chyba nie ma sensu.

Jeśli chcecie dyskutować nad sensownością tego obowiązku, to już inna sprawa. Tutaj będzie wiele różnorakich opinii ;)
Ostatnio zmieniony czw sty 09, 2014 2:20 pm przez Pio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rudy
KGP 80
KGP 80
Imię: Kuba
Sprzęt: Suzuki gsx-r K3

Post autor: Rudy » czw sty 09, 2014 2:19 pm

Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » czw sty 09, 2014 5:28 pm

Rudy pisze:Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.
Na kogo jak na kogo ale na naszego eksperta od wszystkiego można zawsze liczyć :D

Rudy, jeżeli w ( jak to nazywasz kodeksie), a poprawnie w PORD jest napisane, że trzeba migać to trzeba. Jezeli jest natomiast napisane, że nie, to nie.
"Zorientowanie" zależne od lat jazdy, też tu nic nie ma do powiedzenia. Prawo albo się przestrzega, albo nie. Jednak wtedy potrzeba się liczyć ze skutkiem jaki może to wywołać i nie mam tu na myśli tylko mandatu. Bo mandat to najłagodniejsza kara za stanowienie własnego prawa, tak jak to Ty sugerujesz.

Awatar użytkownika
Grzes_ext
GP
GP

Post autor: Grzes_ext » czw sty 09, 2014 7:56 pm

Rudy pisze:Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.
A co jest złego w kodeksie ?? Ja osobiście nie przestrzegam jednie prędkości i czasem jakaś ciągła wpadnie. Ale tak to staram się i dużo lepiej by się jeździło gdyby każdy miał inne podejście ( mniej buntownicze) do przepisów. Kierunkowskazy to ważna sprawa, bardzo lekceważona w Polsce. Warto pamiętać, że nasze kierunkowskazy są nie dla nas ale dla innych uczestników żeby informować ich co my będziemy robić. A u nas ledwo jedno mignięcie i ciach pas już zmieniony. Albo bardzo wkurza jak z podporządkowanej skręcasz w prawo a ktoś w ostatnim momencie daje kierunkowskaz i skręca.... Jeżeli choć raz przeczytałbyś Kodeks Drogowy to nie pisałbyś takich rzeczy, bo mylisz to co jest w kodeksie z testami, które kułeś na pamięć żeby tylko "tą głupią teorię zdać" ;) No ale lepiej nadawać, że kodeks to zło i nie ma się nijak do rzeczywistości, udowodnij. Zacznijmy od podstaw - ruch prawostronny. Śmigaj jutro po Kraku lewostronnie i jak przeżyjesz to zdaj wieczorem relację ile to jest łatwiej! :lolsign:

Awatar użytkownika
Rudy
KGP 80
KGP 80
Imię: Kuba
Sprzęt: Suzuki gsx-r K3

Post autor: Rudy » czw sty 09, 2014 9:46 pm

jerryk pisze:Na kogo jak na kogo ale na naszego eksperta od wszystkiego można zawsze liczyć :D

Rudy, jeżeli w ( jak to nazywasz kodeksie), a poprawnie w PORD jest napisane, że trzeba migać to trzeba. Jezeli jest natomiast napisane, że nie, to nie.
"Zorientowanie" zależne od lat jazdy, też tu nic nie ma do powiedzenia. Prawo albo się przestrzega, albo nie. Jednak wtedy potrzeba się liczyć ze skutkiem jaki może to wywołać i nie mam tu na myśli tylko mandatu. Bo mandat to najłagodniejsza kara za stanowienie własnego prawa, tak jak to Ty sugerujesz.
A Ty jak zwykle szukasz slomki :fuck: :fuck: Nie pisze nic o stanowieniu prawa, tylko o rzeczywistosci. Wiem ze pewnie zaraz sie czepisz ze co ja wiem o jezdzie itp bo mam 21lat itp itd. Odrazu wyjasnie ze moja praca polega na poruszaniu sie samochodem 8 godzin dziennie po miescie, (tygodniowo wychodzi prawie tysiac km po samym miescie od prawie 3 lat) wiec wiem co mowie. Nie stwierdzilem ze kodeks czy jak wolisz PORD jest zly i trzeba na niego sikac cieplym moczem. Tylko tlumacze jak to wyglada w rzeczywistosci, i odrazu dodam ze niechce mi sie przegadywac z Toba na kolejny temat bo jak widac swoja osoba nic nie wnosisz do zadnej dyskusji a siejesz zament i off-topy :fuck: :fuck: a jak widac potrafisz tylko zalecac sie do zonatych babeczek (desperat) :hihihi: :hihihi:

ODPOWIEDZ