Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?
-
Marcellus
- KGP 300

- Imię: Marceli
- Sprzęt: szypki
Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?
A więc krótkie pytanko z zakresu PoRDu. Czy skręcając w prawo jak na screenie poniżej, jadąc już jednym z pasów do prawoskrętu muszę mieć włączony kierunkowskaz, czy nie ?
Pytam, bo kurs już miałem chwilę temu, mi się wydaje, że powinienem jechać na kierunku, wkońcu sygnalizuję manewr który zaraz mam zamiar wykonać (skręt w prawo). Jednocześnie zastanawiam sie, że będąc na lewym pasie prawoskrętu mogę wprowadzać w błąd użytkownika prawego pasa do prawoskrętu który może odczytać, że a) chce skręcić na skrzyżowaniu b) chcę zmienić pas.
W razie kolizji przy zmianie pasa ruchu z tym kierunkiem sprawa jest prosta, winni jest ten kto pas zmieniał - dla mnie jasne.
A więc, powinienem jechać na kierunku czy nie ?
Pytam, bo kurs już miałem chwilę temu, mi się wydaje, że powinienem jechać na kierunku, wkońcu sygnalizuję manewr który zaraz mam zamiar wykonać (skręt w prawo). Jednocześnie zastanawiam sie, że będąc na lewym pasie prawoskrętu mogę wprowadzać w błąd użytkownika prawego pasa do prawoskrętu który może odczytać, że a) chce skręcić na skrzyżowaniu b) chcę zmienić pas.
W razie kolizji przy zmianie pasa ruchu z tym kierunkiem sprawa jest prosta, winni jest ten kto pas zmieniał - dla mnie jasne.
A więc, powinienem jechać na kierunku czy nie ?
Gloria victis; www.motocorde.pl
-
Grzes_ext
- GP

- Imię: Grzesiek
- Sprzęt: XT660X
Re: Czy muszę jechać na kierunkowskazie ?
PotwierdzamYaroo$ pisze:Tak .
Na Olejaka Nie Ma Cwaniaka !!!
-
coolboyy
- Przyjaciel

- Sprzęt: XJ 600 N
Ja zacytuję kodeks drogowy:
Art.22
"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
tak więc musisz mieć włączony kierunek
Art.22
"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
tak więc musisz mieć włączony kierunek
Gazu Sztuka Dodać Nie ,Wyhamować Sztuka To.
Ale przecież on już zajął odpowiedni pas. Pas, który określa kierunek. A PORD mówi, że po zajęciu odpowiedniego pasa, należy wyłączyć kierunk, aby nie wprowadzać w błąd, czy jakoś tak
-
Grzes_ext
- GP

Ale dalej SKRĘCA czyli zmienia kierunek jazdy więc powinien to sygnalizować.
-
NyNeK
- KGP 160

- Imię: Dominik
- Sprzęt: Xl 1000, CR 250
Dla mnie sytuacja nie jest jednoznaczna i nie do końca jestem przekonany czy trzeba migać.
tak na egzaminie mi gość powiedział że mam wpadkę bo zapomniałem o kierunkowskazie 
-
Iwantcookie
- KGP 160

- Imię: Kamil
- Sprzęt: HH
Z tego co pamiętam, jeśli znajdujesz się na pasie z nakazem skrętu to musisz mieć włączony kierunkowskaz. Choć wg. mnie w przytoczonym przypadku jest to dezorientujące dla kierowców za Tobą.
"Błyszczy się na słońcu motur !"
-
Pio
- KGP 260

- Imię: Piotrek
- Sprzęt: Duke 690
Panowie - chciałem nadmienić, że w temacie wypowiedział się co najmniej jeden instruktor, więc dyskusja nad obowiązkiem migania w takiej, a nie innej sytuacji chyba nie ma sensu.
Jeśli chcecie dyskutować nad sensownością tego obowiązku, to już inna sprawa. Tutaj będzie wiele różnorakich opinii
Jeśli chcecie dyskutować nad sensownością tego obowiązku, to już inna sprawa. Tutaj będzie wiele różnorakich opinii
Ostatnio zmieniony czw sty 09, 2014 2:20 pm przez Pio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rudy
- KGP 80

- Imię: Kuba
- Sprzęt: Suzuki gsx-r K3
Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.
Na kogo jak na kogo ale na naszego eksperta od wszystkiego można zawsze liczyćRudy pisze:Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.
Rudy, jeżeli w ( jak to nazywasz kodeksie), a poprawnie w PORD jest napisane, że trzeba migać to trzeba. Jezeli jest natomiast napisane, że nie, to nie.
"Zorientowanie" zależne od lat jazdy, też tu nic nie ma do powiedzenia. Prawo albo się przestrzega, albo nie. Jednak wtedy potrzeba się liczyć ze skutkiem jaki może to wywołać i nie mam tu na myśli tylko mandatu. Bo mandat to najłagodniejsza kara za stanowienie własnego prawa, tak jak to Ty sugerujesz.
-
Grzes_ext
- GP

A co jest złego w kodeksieRudy pisze:Pytasz oczywiscie jak to powinno wygladac w kodeksie tylko po co ? Wydaje mi sie ze jezdzisz na tyle dlugo zeby zorientowac sie ze to co jest w kodeksie nijak ma sie do jazdy w ruchu ulicznym. Wedle kodeksu kierunek powinnien byc, ale jezeli niechcesz nikogo denerwowac lub straszyc nie powininenes migac.
-
Rudy
- KGP 80

- Imię: Kuba
- Sprzęt: Suzuki gsx-r K3
A Ty jak zwykle szukasz slomkijerryk pisze:Na kogo jak na kogo ale na naszego eksperta od wszystkiego można zawsze liczyć![]()
Rudy, jeżeli w ( jak to nazywasz kodeksie), a poprawnie w PORD jest napisane, że trzeba migać to trzeba. Jezeli jest natomiast napisane, że nie, to nie.
"Zorientowanie" zależne od lat jazdy, też tu nic nie ma do powiedzenia. Prawo albo się przestrzega, albo nie. Jednak wtedy potrzeba się liczyć ze skutkiem jaki może to wywołać i nie mam tu na myśli tylko mandatu. Bo mandat to najłagodniejsza kara za stanowienie własnego prawa, tak jak to Ty sugerujesz.