Dlaczego warto jeździć lewym pasem?

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
polly
GP
GP
Sprzęt: sózócki

Dlaczego warto jeździć lewym pasem?

Post autor: polly » sob mar 01, 2014 11:10 am

Krótkie wytłumaczenie, dlaczego w Polsce prawy pas jest szybszy... :banghead:
Oglądajcie do końca.
http://www.youtube.com/watch?v=GeON5A8Kvlg#t=12

Stay tuned.
na co koni kupa, jak kierowca dupa?

Awatar użytkownika
koroviov
KGP 110
KGP 110
Imię: Marek
Sprzęt: SV650SS

Re: Dlaczego warto jeździć lewym pasem?

Post autor: koroviov » sob mar 01, 2014 4:34 pm

Jak widać ORMO czuwa.
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.

Awatar użytkownika
Leonidasek
KGP 110
KGP 110
Imię: Bartek
Sprzęt: Szerszeń

Post autor: Leonidasek » sob mar 01, 2014 7:17 pm

koroviov pisze:Jak widać ORMO czuwa.

To samo sobie pomyślałem, szeryf :lolsign:
Mój nr: 509521184

Awatar użytkownika
polly
GP
GP
Sprzęt: sózócki

Post autor: polly » sob mar 01, 2014 8:09 pm

ORMO, nie ORMO, wiele osób nadużywa lewego pasa i wleką się po nim. O ile w nocy, tak jak to ktoś nagrał na tym filmiku, to nie jest zbyt uciążliwe, tak w dzień już jest. Może po oglądnięciu takiego filmiku chociaż jedna osoba, która tak robi, się nad tym zastanowi i przestanie?
na co koni kupa, jak kierowca dupa?

nitrox89
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: スズキバンディット

Post autor: nitrox89 » sob mar 01, 2014 8:15 pm

Osoby, które tak jeżdżą zazwyczaj nie korzystają z Internetu, lub nie traktują go jako źródło cennej wiedzy
Nie mam czasu

Awatar użytkownika
RMK
Kandydat
Kandydat
Imię: romek
Sprzęt: yamamoto R1

Post autor: RMK » pn mar 03, 2014 1:05 pm

nitrox89 pisze:Osoby, które tak jeżdżą zazwyczaj nie korzystają z Internetu, lub nie traktują go jako źródło cennej wiedzy
Oooooo tak,tak dobrze gada dać mu wódki!

fuksja

Post autor: fuksja » pn mar 03, 2014 3:11 pm

polly pisze:ORMO, nie ORMO, wiele osób nadużywa lewego pasa i wleką się po nim. O ile w nocy, tak jak to ktoś nagrał na tym filmiku, to nie jest zbyt uciążliwe, tak w dzień już jest. Może po oglądnięciu takiego filmiku chociaż jedna osoba, która tak robi, się nad tym zastanowi i przestanie?

z pewnością będzie to ten policjant :pray: buaaahahaha

i co w związku z tym ? 50 % ludzi tak jeździ albo i więcej , dywagacje nt nic nie dadzą, też mnie to wkurza i nie tylko mnie , życie :hihihi:

Awatar użytkownika
coolboyy
Przyjaciel
Przyjaciel
Sprzęt: XJ 600 N

Post autor: coolboyy » pn mar 03, 2014 9:46 pm

Przed chwilą jechałem nowohucką od M1 do powstańców wielkopolskich, prędkość ~110 (hejty zostawcie dla siebie) całość przejechałem na prawym pasie, mijając przy tym z 10-15 samochodów jadących lewym pasem i żaden z nich nie skręcał w lewo, przynajmniej na tym odcinku co ich mijałem, sory ludzie, ale ja jadąc pieprzoną autostradą 200 jadę prawym pasem i zjeżdżam na lewy przy wyprzedzaniu, albo by kogoś "wpuścić" na prawy. Moje zdanie jest takie jeździjmy tak żeby wzajemnie sobie nie uprzykrzać życia, bo jak widzę 2 samochody jadące prawym i lewym pasem z różnicą prędkości 5 km/h do mam ochotę wyjść i przyp..... kodeksem. Tak wiem ja też jeżdżę nie przepisowo, tylko tym się różnię od innych ludzi, że nikomu drogi nie blokuję.
Eh spociłem się xD podsumowując : chcesz łamać przepisy i jeździć niezgodnie z kodeksem rób to jadąc samemu, ale też wiedz co zrobiłeś źle, bo późniejsze tłumaczenie się podczas wypadku czy kontroli "to tak nie wolno?!" jest wg mnie głupotą i pokazywaniem jak bardzo nie powinniśmy prowadzić pojazdów.
:D
Gazu Sztuka Dodać Nie ,Wyhamować Sztuka To.

Awatar użytkownika
Leonidasek
KGP 110
KGP 110

Post autor: Leonidasek » pn mar 03, 2014 10:14 pm

coolboyy pisze:bo jak widzę 2 samochody jadące prawym i lewym pasem z różnicą prędkości 5 km/h
Jeśli jedzie nie przekraczając limitu prędkości nie łamie prawa, więc w czym problem ?

PS. Też mnie to wkurza ale kto mu zabroni "wyprzedzać" :fuck:

Awatar użytkownika
koroviov
KGP 110
KGP 110

Post autor: koroviov » pn mar 03, 2014 10:22 pm

Leonidasek pisze:[
ale kto mu zabroni "wyprzedzać" :fuck:
Zdrowy rozsądek, uprzejmość, kultura osobista. Te i im podobne cechy znacznie utrudniają takie zachowania.
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.

Awatar użytkownika
Leonidasek
KGP 110
KGP 110

Post autor: Leonidasek » pn mar 03, 2014 10:28 pm

Ale niestety w tym przypadku prawo jest po jego stronie :/, tak jak napisałem też mnie to wkurza ale często jest tak że burak się czuje panem drogi i w/w przypadku nie można z tym wiele zrobić
koroviov pisze: Zdrowy rozsądek, uprzejmość, kultura osobista. Te i im podobne cechy znacznie utrudniają takie zachowania.
To powinno być uczone jako przedmiot obowiązkowy w szkole bo niestety nie każdy zdołał to przejąc od rodziców :mrgreen:

Awatar użytkownika
coolboyy
Przyjaciel
Przyjaciel
Sprzęt: XJ 600 N

Post autor: coolboyy » wt mar 04, 2014 9:23 am

Leonidasek pisze:
coolboyy pisze:bo jak widzę 2 samochody jadące prawym i lewym pasem z różnicą prędkości 5 km/h
Jeśli jedzie nie przekraczając limitu prędkości nie łamie prawa, więc w czym problem ?

PS. Też mnie to wkurza ale kto mu zabroni "wyprzedzać" :fuck:
Ale w przepisach również pisze, że osoba która wyprzedza powinna mieć cyt. dział 2 oddział 6 Art. 24.1.1 "ma dostatecznie miejsca do wykonania bez utrudnienia komukolwiek ruchu"
czyli wyprzedzanie z prędkością niewiele różniącą się od wyprzedzanego jest z tym sprzeczne, bo zawsze się ktoś znajdzie komu będzie utrudniać ruch.
Gazu Sztuka Dodać Nie ,Wyhamować Sztuka To.

Awatar użytkownika
Leonidasek
KGP 110
KGP 110

Post autor: Leonidasek » wt mar 04, 2014 11:57 am

Zgadza się tylko czy nie w tym samym kodeksie jest przepis o nie przekraczaniu dozwolonej prędkości ? A co do tego artykułu to mi on bardziej pasuje pod wyprzedzanie na drodze z jednym pasem ruchu w każdą stronę, taka moja interpretacja ;). Tobie i tak nie woli go wyprzedzić jeśli jedzie z maksymalna dozwoloną prędkością, więc teoretycznie nie bardzo Ci utrudnia jazdę ;)

"Ograniczenie prędkości ma zastosowanie zawsze podczas ruchu pojazdu – niezależnie od tego jaki manewr jest wykonywany. W powyższej sytuacji – jeśli kierowca wyprzedzając inny pojazd przekroczy dopuszczalną prędkość – popełnia wykroczenie i może być ukarany mandatem karnym. Oznacza to m.in. że nie można wyprzedzać samochodu jadącego z maksymalną dopuszczalną prędkością – lub tym bardziej przekraczającego ją."

Awatar użytkownika
koroviov
KGP 110
KGP 110

Post autor: koroviov » wt mar 04, 2014 4:21 pm

Warto zauważyć, że za wykroczenie drogowe można dostać co najwyżej mandat. Za chamstwo na drodze można dostać po mordzie. Dlatego też dobry obyczaj i zwykła kultura powinna brać górę.

Awatar użytkownika
Leonidasek
KGP 110
KGP 110

Post autor: Leonidasek » wt mar 04, 2014 5:38 pm

koroviov pisze:Warto zauważyć, że za wykroczenie drogowe można dostać co najwyżej mandat. Za chamstwo na drodze można dostać po mordzie. Dlatego też dobry obyczaj i zwykła kultura powinna brać górę.

:piwo: doskonałe podsumowanie

ODPOWIEDZ