Zwrot kasy za mandat z fotoradaru?

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
Zeri
KGP 45
KGP 45
Sprzęt: Kawa Z750
Kontakt:

Zwrot kasy za mandat z fotoradaru?

Post autor: Zeri » czw mar 13, 2014 6:50 pm

Witam,
Natknąłem się na ciekawy artykuł dot. orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w sprawie karania za niewskazanie sprawcy wykroczenia -> http://3obieg.pl/trybunal-konstytucyjny ... c-zwrocone

Trochę czytania zanim się dogrzebiemy do sedna sprawy ale wg. autora (z tego co podaje na stronie - prawnika):
- nie można ukarać mandatem karnym kierowcy złapanego na fotoradar jeśli nie ma 100% pewności, że to on kierował pojazdem, w związku z tym Straż Mijeska/Wiejska/Gminna nagminnie wysyłają tzw. wezwanie-quiz, w którym nakłaniają albo do przyjęcia mandatu i przyznania się, że kierowało się we wskazanym czasie pojazdem na fotce, albo do wskazania kto kierował pojazdem/komu go użyczono, co wg. TK jest bezprawne ponieważ
nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe
. W takim razie zgodnie z literą prawa powinniśmy dostać albo mandat jeśli jest 100% pewności, albo wezwanie do wskazania sprawcy wykroczenia. Nie ma innej możliwości a każdy inny papier można sobie użyć w wiadomym celu w WC.
- mandaty wystawione na podstawie takiego pisemka do przyjęcia bądź wskazanie są nieważne ponieważ samo pismo nie ma podstaw prawnych a mandatem nie jest
- zgodnie z wyrokiem SN z dnia 12.12.2013 (http://3obieg.pl/sad-najwyzszy-straz-mi ... publicznym) Straż Miejska (ergo inne "straże" też) nie jest uprawniona do składania pozwów jako oskarżyciel publiczny. W związku z tym jeśli ktoś na w/w wezwanie-quiz nie odpowiedział, nie wskazał kierującego i została mu wytoczona sprawa za niewskazanie sprawcy wykroczenia to może spać spokojnie, bo cały proceder jest bezprawny i należy jak najszybciej wnieść o umorzenie sprawy lub anulowanie wyroku i zwrot pieniędzy.
- problemy możemy mieć jedynie jeśli to Policja skieruje sprawę do sądu za niewskazanie sprawcy wykroczenia ale to już inna bajka gdyż zgodnie z prawem nie musimy sami dostarczać dowodów swojej winy oraz składać zeznań obciążających członków naszej rodziny i najbliższych i możemy odmówić składania wyjaśnień ale to już sprawa dla prawników jak będą nas bronić i oskarżycieli aby udowodnić nam winę jeśli dojdzie do procesu.

Wszystko niby pięknie i ładnie ale prawnikiem nie jestem a nie wiem na ile wierzyć autorowi. Sprawdziłem i wyrok SN i orzeczenie TK i wydaje się, że faktycznie jest jak gość pisze. Ktoś się załapał na wiejskie fotopstryki i będzie próbował odzyskać kasę?
Master of Disaster

Awatar użytkownika
Zeri
KGP 45
KGP 45
Sprzęt: Kawa Z750
Kontakt:

Re: Zwrot kasy za mandat z fotoradaru?

Post autor: Zeri » pt mar 14, 2014 4:30 pm

O proszę, jest i artykuł na scigacz.pl -> http://www.scigacz.pl/Pieniadze,za,mand ... 22859.html
Master of Disaster

ODPOWIEDZ