Wezwanie do straży miejskiej
-
Sewko
- KGP 45

- Imię: Seweryn
- Sprzęt: CBR 600 F3
Wezwanie do straży miejskiej
Witajcie, dostałem dziś wezwanie od straży miejskiej za parkowanie w miejscu dla inwalidów. Śpieszyłem się na praktyki, nie zauważyłem znaku pionowego, który po zaparkowaniu nie jest widoczny, jest obok. Problem w tym, że w tym miejscu nie ma koperty, którą na pewno bym zauważył. Taki mandat to kwestia nawet 500zł, nie mam nawet z czego tego zapłacić. Czy mogą w takim wypadku mi go dać?
-
WS
- mod

- Imię: Wojtek
- Sprzęt: 1K7, WR450F
Re: Wezwanie do straży miejskiej
Teoretycznie bez koperty nie jest to miejsce dla inwalidow...Sewko pisze:Witajcie, dostałem dziś wezwanie od straży miejskiej za parkowanie w miejscu dla inwalidów. Śpieszyłem się na praktyki, nie zauważyłem znaku pionowego, który po zaparkowaniu nie jest widoczny, jest obok. Problem w tym, że w tym miejscu nie ma koperty, którą na pewno bym zauważył. Taki mandat to kwestia nawet 500zł, nie mam nawet z czego tego zapłacić. Czy mogą w takim wypadku mi go dać?
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... wnych.html
http://chojnice24.pl/artykul/13912/pionowe-wystarczy/
WS
-
Sewko
- KGP 45

O, dzięki wielkie, właśnie znalazłem pierwszy link i nie byłem pewny. Dziś tam pojadę i zrobię zdjęcie w razie czego
. No cóż, to pójdę, mam na to 3 dni, nie zgrywać cwaniaka i może pouczenie będzie
.
-
joles
- Swój

- Imię: Kamil
- Sprzęt: Dziki zwierz
Jak Cię wezwali to na 99% dostaniesz pouczenie.
-
Rene
- KGP 80

- Imię: Michał
- Sprzęt: ZX6r 636 MY15
Wezwą go po to by spisać zenanie, a znają tych &%* to później dostaniesz wezwanie do sądu do ukarania.
Porób zdjecia jak jest oznaczone miejsce i weź sobie na rozmowę do nich, będzie to jakiś argument w sadzie w razie "w" a jeśli cię pouczą to będziesz miał więcej szczęścia niż 6 w LOTTO
Porób zdjecia jak jest oznaczone miejsce i weź sobie na rozmowę do nich, będzie to jakiś argument w sadzie w razie "w" a jeśli cię pouczą to będziesz miał więcej szczęścia niż 6 w LOTTO
-
joles
- Swój

Kumpla ostatnio tak wzywali za parkowanie zbyt blisko od skrzyżowania i dostał pouczenie. Ten sam schemat - 3 dni na wstawienie się.
-
Rene
- KGP 80

- Imię: Michał
- Sprzęt: ZX6r 636 MY15
Zależy na kogo trafi zawsze dobrze mieć argument w ręce niż świecić oczami 
-
joles
- Swój

Jasna sprawaRene pisze:Zależy na kogo trafi zawsze dobrze mieć argument w ręce niż świecić oczami
-
wosio
- Znajomy
- Imię: Wojtek
- Sprzęt: CB500
Ja dostałem wezwanie także 3 dniowe za ZUE parkowanie do SM na Azorach - tak jak koledzy mówią, skończyło się na upomnieniu. Także myślę, że są na to duże szanse, tym bardziej, jeśli ma się nie-krakowskie blachy i jest to pierwsze takie wykroczenie. Lepiej chyba iść tam i wyjaśnić niż olewać. Chociaż z tego co się dowiedziałem takie wezwania są nielegalne...
-
Sewko
- KGP 45

Dobra, udało się, straszyli 500zł, kazali wyjść, bo ktoś jeszcze czekał, słyszałem na korytarzu jak mówią, że młody, żeby mu darować, bo nie ma z czego zapłacić, ale i tak trzepałem porami, no i puścili mnie bez niczego. Nie miałem racji, bo ten parking jest cały dla inwalidów na szerokość ok. 50m, więc koperty chyba nie musi być. Szkoda tylko, że tak słabo oznaczony. Dzięki za odpowiedzi!
Na wezwania najlepiej się nie stawiać i nie odpowiadać na pisma. Dotyczy to także fotoradarów.
-
fuksja
wezwań z INSP.DRog też ? Pytam bo ja takie dostałam , i na razie nic z tym nie robię.KroM pisze:Na wezwania najlepiej się nie stawiać i nie odpowiadać na pisma. Dotyczy to także fotoradarów.
Można i tak. Natomiast co do straży, to jeżeli fotka jest z innego miasta, niech cię wezwą w ramach pomocy do swojego miasta, czyli straży. Ponieważ mandat za niewskazanie jest w przedziale od 20 do 500zł, zaproponuj 50zeta. Łykną jak michę miodu i postepowanie zostanie zamknięte. Sprawdzone
Co do mandatu to wszystko zależy od strażnika na którego trafimy. Zawsze jednak należy pamiętać, że to też są ludzie i można z nimi spokojnie się dogadać.
Jeżeli popełniliśmy wykroczenie po raz pierwszy to zostaniemy pouczeni, bądź upomnieni czyli zamieszczą nam na pojeździe informację, że popełniliśmy wykroczenie i żeby w przyszłości tak nie robić
. Straż miejska prowadzi swoją bazę danych, w której sprawdza ilość naszych wykroczeń. Wykroczenie przedawnia się po 2 latach, także jedno wykroczenie na 2 lata jest dopuszczalne
Co do wezwań, ktoś napisał, że nie mają prawa ich wystawić... otóż mają takie prawo. Mogą również bez wystawiania wezwania od razu sporządzić wniosek o ukaranie do sądu. Moim zdaniem lepiej przejść się do Straży Miejskiej i liczyć na pouczenie niż iść na rozprawę do sądu...
fuksja pisze:wezwań z INSP.DRog też ? Pytam bo ja takie dostałam , i na razie nic z tym nie robię.KroM pisze:Na wezwania najlepiej się nie stawiać i nie odpowiadać na pisma. Dotyczy to także fotoradarów.
Wezwania tej instytucji szczególnie należy olewać, ponieważ nie ma ona uprawnień do wnoszenia spraw do sądu ( nie jest oskarżycielem publicznym ). Takie sprawy są umarzane.
Policja czy też Straż Miejska takie uprawnienia mają, ale w sądzie obywatel nie jest na przegranej pozycji jeśli zna swoje prawa i dziurawe polskie prawo.
Jeśli nie złapali Cie na gorącym uczynku a tylko znaleźli pojazd nieprawidłowo zaparkowany - wygrasz
Jeśli na zdjęciu z fotoradaru nie widać kto prowadził - wygrasz
Łykną bo wiedzą, że lepszy klient, który zapłaci 50 zł niż taki, który się wypnie i nie przyzna do winy.jerryk pisze:Można i tak. Natomiast co do straży, to jeżeli fotka jest z innego miasta, niech cię wezwą w ramach pomocy do swojego miasta, czyli straży. Ponieważ mandat za niewskazanie jest w przedziale od 20 do 500zł, zaproponuj 50zeta. Łykną jak michę miodu i postepowanie zostanie zamknięte. Sprawdzone