Kategoria prawa jazdy B dla motocykli o poj. 125 ccm (AT)

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
Sierdiukov
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Michał
Sprzęt: Afryka CRF1000

Kategoria prawa jazdy B dla motocykli o poj. 125 ccm (AT)

Post autor: Sierdiukov » pt maja 09, 2014 12:05 pm

Wygląda na to, że przeszło (w Sejmie): http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Posia ... omosc.html
Co myślicie?
Byłem w zeszłym roku w Barcelonie z przyjaciółmi - jako jedyny miałem A, reszta B. Wszyscy wzięliśmy skutery 125 ccm - wszyscy radzili sobie bardzo dobrze. Chociaż prawdą jest, że toto rozpędzało się do stówy, a to już nie jest tempo spacerowe dla kogoś kto nie lata na moto na co dzień.

M.

Awatar użytkownika
Rafaell
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Rafał
Sprzęt: Suzuki GSX-R 600 K8

Re: Kategoria prawa jazdy B dla motocykli o poj. 125 ccm (AT

Post autor: Rafaell » pt maja 09, 2014 12:23 pm

Totalnie bez pojęcia przepis ... :glupi: 125 to tak jak piszesz, dla kierowcy bez większego pojęcia o jeździe i doświadczeniu niezbyt rozważna opcja nawet jak na skuter.
Otworzą się im oczy może ale dopiero po kilku tragediach z powodu tej ustawy ...: /

Awatar użytkownika
Szczota
KGP 160
KGP 160
Sprzęt: FXDC96"

Post autor: Szczota » pt maja 09, 2014 12:36 pm

Rafaell pisze: Otworzą się im oczy może ale dopiero po kilku tragediach z powodu tej ustawy ...: /
dokładnie 125 cm^3 to juz nie jest 50 cm^3 i można się na tym juz rozpedzić....nic selekcja naturalna zadziała kolejny raz. Chociaż w tym przypadku może z głupoty urzedników - jedyne co mnie zastanawia co to ma mieć na celu ??
etz250 ->B6N -> SV650Nx2-> VS1400->XL1200->FXDC96"

Awatar użytkownika
Martyna
KGP 200
KGP 200
Imię: Martyna
Sprzęt: różne :P

Post autor: Martyna » pt maja 09, 2014 12:40 pm

A mnie się wydaje, że nie ma co tak dramatyzować. Teraz może już jest trochę inaczej, ale dawniej kurs na kategorię A, nie oszukujmy się i tak niczego nie uczył. Dostawało się motocykl od Pana Zdzisia i jeździj sobie człowieku. Po chwili turlania się człowiek już w miarę umiał się poruszać na dwóch kołach. A na takim skuterku nawet się nie ma skrzyni biegów, więc niewiele jest do ogarniania.

Awatar użytkownika
Sierdiukov
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Sierdiukov » pt maja 09, 2014 12:58 pm

Martyna pisze:A mnie się wydaje, że nie ma co tak dramatyzować. Teraz może już jest trochę inaczej, ale dawniej kurs na kategorię A, nie oszukujmy się i tak niczego nie uczył. Dostawało się motocykl od Pana Zdzisia i jeździj sobie człowieku. Po chwili turlania się człowiek już w miarę umiał się poruszać na dwóch kołach. A na takim skuterku nawet się nie ma skrzyni biegów, więc niewiele jest do ogarniania.
Tak podskórnie również czuję, że to groźniej wygląda niż jest w rzeczywistości. Są argumenty o dzieciakach - że teraz będą przesiadać się z odblokowanych 50-tek, ale to są marne argumenty - by wyraźnie jest napisane - kat. B przez 3 lata. Bardziej cieszy mnie to ze względu na możliwość spokojnego (czytaj: legalnego) odblokowania przez zwykłych posiadaczy kat. B skuterów 50-tek i przemieszczania się po mieście powyżej 45 km/h, co bywało dotychczas i męczące i niebezpieczne.
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2014 1:02 pm przez Sierdiukov, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WS
mod
mod
Imię: Wojtek
Sprzęt: 1K7, WR450F

Post autor: WS » pt maja 09, 2014 1:01 pm

Szczota pisze:dokładnie 125 cm^3 to juz nie jest 50 cm^3 i można się na tym juz rozpedzić....nic selekcja naturalna zadziała kolejny raz. Chociaż w tym przypadku może z głupoty urzedników - jedyne co mnie zastanawia co to ma mieć na celu ??
Przeciez teraz wiekszosc "50" to jesli nie 80 ;) to przynajmniej odblokowane, stawiam, ze nic sie nie zmieni (tzn. ilosc wypadkow bedzie zapewne proporcjonalna do ilosci pojazdow - przybedzie skuterow => przybedzie wypadkow), choc moze jak bedzie tego wiecej, to kierowcy sie barziej przyzwyczaja?

W tym kraju dziwna jest wiara w moc wszelkiego rodzaju pozwolen i papierkow... :)
WS

Awatar użytkownika
Rafaell
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Rafaell » pt maja 09, 2014 1:30 pm

Martyna pisze: A na takim skuterku nawet się nie ma skrzyni biegów, więc niewiele jest do ogarniania.
Patrząc po ludziach to z tej nudy z powodu braku owej skrzyni manualnej przychodzą im do głowy bardzo dziwne pomysły co by tu zrobić, żeby się nie nudzić jadąc (tupu sms, różne gimnastyki itp) :D

Awatar użytkownika
Sierdiukov
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Sierdiukov » pt maja 09, 2014 2:35 pm

Rafaell pisze: Patrząc po ludziach to z tej nudy z powodu braku owej skrzyni manualnej przychodzą im do głowy bardzo dziwne pomysły co by tu zrobić, żeby się nie nudzić jadąc (tupu sms, różne gimnastyki itp) :D
Że niby na motocyklu się nie da? :lolsign: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... StN4Y#t=24

Awatar użytkownika
koroviov
KGP 110
KGP 110
Imię: Marek
Sprzęt: SV650SS

Post autor: koroviov » pt maja 09, 2014 2:36 pm

A ja jakoś uważam, ze to taki folklor przedwyborczy. Jak już będzie za 5 dwunasta do wejścia w życie, to ktoś stwierdzi, ze to niebezpieczne i zaniechają.
Jak dla mnie to w ogóle można by znieść kategorie. Życie i tak weryfikuje wszystko.
W obecnej sytuacji jest tak, że jak idzie 2 ludków na egzamin i tremu słabo jeżdżącemu się uda, a lepiej jeżdżącemu nie, to jeden nabiera przekonania, że umie, a drugi ... cóż. Czuje się oszukany. ;)
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.

Awatar użytkownika
Rafaell
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Rafaell » pt maja 09, 2014 2:41 pm

Sierdiukov pisze:Że niby na motocyklu się nie da? :lolsign: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... StN4Y#t=24
No nie powiedziałem, że się nie da :D Wiem, że magików jest pełno :lolsign:

Awatar użytkownika
Szwed
KGP 160
KGP 160
Imię: Tomek
Sprzęt: Aprilia Pegaso

Post autor: Szwed » pt maja 09, 2014 7:50 pm

Moim zdaniem dobrze, że taki przepis wchodzi. Im więcej ludzi jeździ na jakimkolwiek jednośladzie, tym później będą bezpieczniejszymi kierowcami samochodów. To dla mnie najistotniejsze.
"Im gorzej, tym lepiej"
(sprawdzone wielokrotnie...)

Awatar użytkownika
MotoDejv
mod junior
mod junior
Imię: Dawid
Sprzęt: Simson s51/cross 125

Post autor: MotoDejv » sob maja 10, 2014 4:07 pm

Szwed pisze:Moim zdaniem dobrze, że taki przepis wchodzi. Im więcej ludzi jeździ na jakimkolwiek jednośladzie, tym później będą bezpieczniejszymi kierowcami samochodów. To dla mnie najistotniejsze.

miejmy nadzieje że zdążą być tymi bezpieczniejszymi kierowcami samochodów :lolsign: a tak na poważnie, kto się będzie w miarę pewnie czuł na jednośladzie to będzie jeździł, a raczej Ci co się boją lub ich to nie cieszy to nie wsiądą, więc myślę że nie ma w tym nic złego. To tak jak dawniej była karta motorowerowa zdawana w szkole, ja pamiętam jak pisaliśmy tylko test a jazdy żadnej nie było, połowa osób zdawała żeby mieć a nie żeby umieć jeździć, i tak już bywa :)

Awatar użytkownika
Sierdiukov
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Sierdiukov » sob maja 10, 2014 5:25 pm

Tak rozmawiamy o rozszerzeniu uprawnień, czy to źle czy dobrze, a ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Zajrzałem dzisiaj na Motogrill pod Forum i bardzo ucieszyła mnie spora liczba osób chętnie i z uwagą wykonujących ćwiczenia na placu manewrowym. Sam zresztą się przyłączyłem. Pytam jednak dlaczego nie było ani jednego kierownika skutera? Ani jednego. Uprawnienia to jedno, a chęć uczenia sie i podnoszenia umiejętności to już wymaga chęci. Na forach skuterowych z wielkim zadowoleniem przyjęto rozliźnienie przepisu. I teraz wio! Zdobywać miasto. Tak?

Awatar użytkownika
BigBoyKR
KGP 200
KGP 200
Imię: Radek
Sprzęt: Od 250 do 1500 ;)

Post autor: BigBoyKR » ndz maja 11, 2014 7:59 am

Sam przepis idzie w dobrą stronę. Szkoda, że uwzględnia tylko skutery z automatyczną skrzynią. Myślę, że mógłby się tam znaleźć zapis, który pozwalałby na jazdę pojazdem 125ccm ze skrzynią "zwykłą" np. po przeszkoleniu w ośrodku nauki jazdy (i jakiś potwierdzający papier do tego).
Obecne brzmienie wyklucza całą masę małych motocykli (choćby nasze krajowe chińskie romety).
http://bigboykr.blogspot.com/ się uzupełnia..

Awatar użytkownika
MotoDejv
mod junior
mod junior
Imię: Dawid
Sprzęt: Simson s51/cross 125

Post autor: MotoDejv » ndz maja 11, 2014 3:20 pm

BigBoyKR pisze:Sam przepis idzie w dobrą stronę. Szkoda, że uwzględnia tylko skutery z automatyczną skrzynią. Myślę, że mógłby się tam znaleźć zapis, który pozwalałby na jazdę pojazdem 125ccm ze skrzynią "zwykłą" np. po przeszkoleniu w ośrodku nauki jazdy (i jakiś potwierdzający papier do tego).
Obecne brzmienie wyklucza całą masę małych motocykli (choćby nasze krajowe chińskie romety).
Hmm, jeśli by już ktoś miał jeździć biegówką 125 to takie szkolenia powinny być obowiązkowe + sprawdzane jakoś, a nie tak że dasz na flaszkę, i masz papierek, bo wtedy można by jeździć przykładową aprilia rs125, a taki motocykl potrafi zrobić krzywdę...

ODPOWIEDZ