Firma zajmująca się odszkodaniem za wypadek

Żeby było bezpiecznie - kompendium

Moderator: Bacher

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Imię: Bartek
Sprzęt: GSX650F
Kontakt:

Re: Firma zajmująca się odszkodaniem za wypadek

Post autor: subbar » śr lis 09, 2011 9:40 pm

krzychoo pisze:Ustawa mówi w skrócie, że ubezpieczyciel ma WŁASNYM KOSZTEM I STARANIEM pokryć straty osoby poszkodowanej...
Cytując powołuj się na stosowny paragraf dzięki któremu kolega który ma problem będzie mógł się odnieść. Podałeś jasno że ubezpieczalnie łamią prawo licząc śmieszną amortyzację a teraz piszesz coś odwrotnego że niby ma pokryć straty - przecież ubranie jak i inny sprzęt się amortyzuje w miarę używania i zużywa więc o jakim pokryciu strat piszesz - bądź konsekwentny jak już coś piszesz ... problemem internetowych doradców jest to że wiedzą wszystko a później poszkodowany się dziwi że nikomu z firmy ubezpieczeniowej nie chce się odpowiadać na przekopiowany stek bzdur.
krzychoo pisze:ale już kilka razy "potykałem" się z ubezpieczycielami....często dość zwycięsko :)
gratuluje. ja kilka razy potykałem się o chodnik i zawsze on wygrywał więc może wypada mi Cię jedynie przeprosić że się czepiam.
"Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."
A. Greenspan

Awatar użytkownika
Qcyk
mod
mod
Imię: Przemek
Sprzęt: 690 SM

Post autor: Qcyk » śr lis 09, 2011 9:56 pm

subbar pisze:
mike pisze:hehe niestety dalej ;) Panie to przecież Polska jest :P
Podziel się wrażeniami może się uda coś wspólnymi siłami urodzić. Firmy pomagające w uzyskaniu odszkodowania są fajne ... ale więcej osób znam które dostały to samo odszkodowanie które by dostały bez firmy i nikt by im nie zabrał od 20 do 50% z ich odszkodowania ale musiały oddać firmie bo podpisali umowę.

Bartek
Bartku nie żebym się czepiał... ale wytykasz Krzychowi, że doradza internetowo źle podając niedokładne informacje. Myślę, że przez internet to doradzać każdy może, tyle tylko, że trzeba brać poprawkę na to, że za te rady nikt odpowiedzialności nie bierze... Są one po prostu zbiorem doświadczeń poszczególnych jednostek. Doświadczenia te niekoniecznie muszą pasować idealnie do własnej sytuacji poszkodowanego.
Firmy, o których piszesz wyżej, że tak zabierają 20%-50% to nie biorą tego od tak sobie, tylko jest to zapłata właśnie za zajęcie się sprawą i wzięcie za to odpowiedzialności... Pracują za prowizję i chyba im równie bardzo zależy na tym, żeby jak najwięcej uzyskać. Jeśli jest inaczej to trzeba wybrać inną firmę.
To może podaj nam wszystkim złoty środek z czego korzystać? Chętnie posłucham, choć nie ukrywam mam swoje zdanie i plan na załatwienie mojej sprawy. Łatwo jest objechać chłopaka o niekompetencje nie podając własnego rozwiązania.
Ja osobiście uważam, że dobrym pomysłem jest skorzystać z usług takiej firmy, ewentualnie porady prawnika.
Ale oczywiście w Polsce każdy człowiek jest mechaniko-lekarzo-prawniko-hydrauliko-fliziarzo-informatykiem, a później niestety musi ponosić konsekwencje swojej kompetencji w temacie.
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...

Awatar użytkownika
krystek
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: GS 500E / TD

Post autor: krystek » śr lis 09, 2011 9:58 pm

subbar pisze:Podałeś jasno że ubezpieczalnie łamią prawo licząc śmieszną amortyzację a teraz piszesz coś odwrotnego że niby ma pokryć straty - przecież ubranie jak i inny sprzęt się amortyzuje w miarę używania i zużywa więc o jakim pokryciu strat piszesz - bądź konsekwentny jak już coś piszesz ...
Za rzecznikiem ubezpieczonych:
Zakład ubezpieczeń powinien wyrównać poszkodowanemu poniesione straty tak, by doprowadzić majątek poszkodowanego do stanu sprzed wypadku. Jeśli w tym celu wystarczy naprawić uszkodzoną rzecz - zakład ubezpieczeń pokrywa koszty naprawy. Mogą one zostać ustalone w oparciu o kosztorys naprawy lub też faktury i rachunki dokumentujące koszt rzeczywiście poniesiony przez poszkodowanego. Jeżeli zaś zniszczenia rzeczy wystąpiły w znacznym stopniu, tzn. ich naprawa jest niemożliwa lub nieuzasadniona z przyczyn ekonomicznych (koszt naprawy przekracza wartość danej rzeczy), wówczas poszkodowany ma prawo do odszkodowania, które powinno się równać wartości rzeczy, która uległa zniszczeniu, ustalonej według cen rynkowych z dnia ustalania wysokości należnego odszkodowania. Jeżeli uszkodzona rzecz przedstawia jeszcze jakąś wartość rynkową (a więc możliwe jest zbycie jej za określoną cenę) to ubezpieczyciel jest uprawniony do potrącenia takiej kwoty z odszkodowania. Powinien to jednak należycie uzasadnić.

Zatem obliczenie uszczerbku na kasku przy dzwonie w wysokości kilkunastu procent chyba się tutaj nie sprawdzi (patrz pogrubiony fragment)?

Pozdrawiam
krystek
Rodzina jest najważniejsza. O!

Awatar użytkownika
krzychoo
GP
GP
Imię: Krzysiek
Sprzęt: autoBus 12, Hanka

Post autor: krzychoo » śr lis 09, 2011 10:04 pm

Najlepiej przeczytać sobie ustawę...(zgadam się, nie znam się, nie będę się wypowiadał)
Ale co do ciuchów i amortyzacji... mam spodnie, mają 2 lata, przetarte kolano i 2 małe otarcia... ubezpieczalnia przyznaje mi 20% ubytku, wypłaca kasę... za 80% ceny nowych spodni, nie sprzedam starych z przetartym kolanem (gwarantuję Ci, że raczej nikt takich nie kupi w tych pieniądzach), powiedzmy, że spodnie pójdą na allegro za 45-55 % ceny nowych...
z tego rachunku wychodzi, że aby nabyć spodnie i mieć bez przetartego kolana to w najlepszym wypadku muszę dołożyć 25% kwoty (chyba że trafią się na allegro takie same w stanie bdb)? Ubezpieczalnia wyrównała moją stratę ? To że muszę kupić NOWE spodnie to wina tylko i wyłącznie ich klienta....
Źle dalej piszę? myślę ?
Po drugie: po spodnie trzeba jechać, przywieźć... albo zamówić pocztą.... ubezpieczalnia tego ci nie liczy.... a to też są koszty... (pewnie, że jest to 20-30 zł ale one na chodniku nie leżą !)

A takie pytanie poza "konkursem"... pracujesz może w ubezpieczalni ? bo tak by wynikało z tonu Twoich wypowiedzi :P
---- www.mobildjs.pl ----

Awatar użytkownika
Bohun88
Znajomy
Sprzęt: Yamaha xt600 z

Post autor: Bohun88 » śr lis 09, 2011 10:09 pm

Christiano pisze:
Bohun88 pisze:Myślę, że firma w której się ubezpieczamy, też ma duże znaczenie przy odzyskaniu odszkodowania. W PZU nie było większych problemów.
A ja myślę, że w przypadku gdy to nie nasza wina to gdzie się ubezpieczamy nie ma najmniejszego znaczenia, bo odszkodowanie idzie z OC sprawcy...
Masz rację, zapomniałem o tym. Wszystko działo się w jednej firmie, gdyż sprawca miał OC również w PZU .Jednak dodam jeszcze, że można starać się o odszkodowanie NNW które to zakładamy my. (firma wybrana przez nas)
Kto prędko daje, ten dwa razy daje

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Kontakt:

Post autor: subbar » czw lis 10, 2011 7:13 pm

Qcyk pisze:Bartku nie żebym się czepiał... ale wytykasz Krzychowi, <CIACH>
To może podaj nam wszystkim złoty środek z czego korzystać? Chętnie posłucham, choć nie ukrywam mam swoje zdanie i plan na załatwienie mojej sprawy. Łatwo jest objechać chłopaka o niekompetencje nie podając własnego rozwiązania.
Absolutnie nie wytykam ale dyskretnie zwracam uwagę że ludzie którzy mają problem kopiują informacje zebrane na forach i później mają wygórowane roszczenia oparte na nieprawidłowych wytycznych.

Każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. W zależności od tego czy szkoda dotyczy motocykla/samochodu, majątku uszkodzonego przy szkodzie komunikacyjnej, uszczerbku na zdrowiu.
Nie ma złotego środka na każdą z tych sytuacji i niezależnie czy pracownik towarzystwa ubezpieczeniowego czy też radca prawny nie może być dobry w każdej z dziedzin. Jeśli poznamy problem to być może uda nam się skierować kogoś do właściwej osoby.

I tak w przypadku uszkodzenia pojazdu większość spraw załatwimy sami bez problemu.
W przypadku roszczeń z tytułu utraty zarobków wynikłych wypadkiem czy tez innych roszczeń - lepsza będzie konsultacja z księgowym.
W przypadku uszkodzenia mienia wystarczy z rozsądkiem czytać pisma otrzymane i postąpić zgodnie z własnym planem zagospodarowania pozostałości ubrania lub jego zwrotu/zezłomowania.
W przypadku uszkodzeń na zdrowiu sprawa jest trudna i w zależności od komplikacji po wyleczeniu - lepiej w trudniejszych przypadkach skorzystać z WŁAŚCIWEJ firmy która nie zabierze nam pieniędzy które i tak byśmy dostali za wszelką cenę idąc na ugodę tylko pomorze przygotować solidny materiał.

Podstawowym problemem większości ludzi jest to że myślą że ubezpieczalnia chce ich oszukać - prawda jest taka że każdy kto ma szkodę chce jak najwięcej wyciągnąć odszkodowania - większość robi to zgodnie z prawem a dość duży procent przeciwnie. Ubezpieczyciele postępują według wewnętrznych ustaleń ale w większości muszą postępować zgodnie z prawem - wystarczy drobna znajomość prawa oraz oparcie się o właściwe paragrafy kodeksu cywilnego i wysłanie pisma do odpowiedniego organu jeśli zawiodą inne środki.

Jasne że każdy z nas by chciał zjeść ciastko i mieć ciastko jednocześnie mając w kieszeni "na ciastko" ale ubezpieczyciel właśnie się przed tym broni jeśli wypłaca utratę wartości rzeczy lub równowartość rzeczy zniszczonej to w odpowiedniej proporcji - przecież jeśli za motocykl zapłaciłem 40 000zł i po 10 latach ktoś mi go rozwala to czy powinienem płakać na forum że mi nie chcą oddać 40 000zł ? Dlaczego płaczemy że za wytarty stary kask z przed 10 lat który ma 1500 rys ktoś chce nam zapłacić 30% za kolejną rysę ? - jeszcze raz jak jest problem to szczegółowo go opisać i będziemy szukać paragrafu - ogóły są fajne ale jak wróżenie z fusów.

EDIT:
Jako że zeszło z tematu postu to podpowiem że nie wybieramy firmy która zanim się zapozna z materiałem chce podpisać umowę - również odszkodowanie powinno trafić na konto poszkodowanego a nie tej firmy. Najbardziej istotne jest jednak to czy możemy bez żadnych strat rozwiązać umowę.

pozdrawiam
bartek
Ostatnio zmieniony czw lis 10, 2011 7:39 pm przez subbar, łącznie zmieniany 2 razy.
"Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."
A. Greenspan

Awatar użytkownika
krzychoo
GP
GP

Post autor: krzychoo » czw lis 10, 2011 7:22 pm

subbar pisze:
Podstawowym problemem większości ludzi jest to że myślą że ubezpieczalnia chce ich oszukać - prawda jest taka że każdy kto ma szkodę chce jak najwięcej wyciągnąć odszkodowania - większość robi to zgodnie z prawem a dość duży procent przeciwnie. Ubezpieczyciele postępują według wewnętrznych ustaleń ale w większości muszą postępować zgodnie z prawem - wystarczy drobna znajomość prawa oraz oparcie się o właściwe paragrafy kodeksu cywilnego i wysłanie pisma do odpowiedniego organu jeśli zawiodą inne środki.
Tak myślą i dobrze myślą .... ja na podstawie swoich doświadczeń mogę powiedzieć że ani razu firma ubezpieczeniowa nie postąpiła ze mną fair...
Dali mi szkodę całkowitą Suzuki GS 500.... dali mi za niego 3000 zł (minus wartość wraku). motocykl był w świetnym stanie (każdy kto go widział dziwił się że GS a w takim stanie), miał kufer, nowe opony... wystawiony do sprzedania był za 5000 zł (wiem że bardzo dużo ale adekwatnie do stanu).... ceny na allegro i otomoto wahały się za ten rocznik między 2900 (moto z oponami do wymiany, napędem, porysowany) a 7000 zł (moto z mototopu stan perfekt).... napisałem bardzo rzeczowe odwołanie, konsultowałem je z paroma osobami (między innymi z prawnikiem)... a ubezpieczalnia dalej swoje że według ICH systemu eksperckiego więcej jak 3000 zł mi się nie należy !!!! Więc powiedz mi jak do ku... nędzy nie chcą mnie oszukać !?!?!?
To samo miałem ze szkodami na samochodach !
Każda wycena jaką otrzymałem ja/moi znajomi była zaniżona o ok 50% !
Jak ludzie mają myśleć inaczej !?!?!

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Kontakt:

Post autor: subbar » czw lis 10, 2011 7:31 pm

krzychoo pisze:Więc powiedz mi jak do ku... nędzy nie chcą mnie oszukać !?!?!?
To samo miałem ze szkodami na samochodach !
Każda wycena jaką otrzymałem ja/moi znajomi była zaniżona o ok 50% !
Jak ludzie mają myśleć inaczej !?!?!
dlaczego uważasz że oszukać ? czy przedstawiłeś wycenę z innego systemu eksperckiego która by potwierdzała faktyczną wartość rynkową czy też pisałeś piękne pisma nic nie wnoszące o rzecznikach ustawach itp powołując się na ceny OFERTOWE a nie transakcyjne ?
Masz konkretny problem w trakcie - pisz może uda się coś wymyślić ale jak zwykle kiedyś coś tam ktoś tam i znowu mnie oszukali ...
A. Greenspan

Awatar użytkownika
krzychoo
GP
GP

Post autor: krzychoo » czw lis 10, 2011 8:18 pm

odniosłem się do powszechnych narzędzi sprawdzenia cen takich allegro i otomoto i napisałem co mój motocykl miał wymienione i w lepszym stanie w porównaniu z najtańszym za 2900 na dany dzień.... napisałem to bardzo zwięźle i rzeczowo... ! a otrzymałem pismo że po ponownym przeanalizowaniu sprawy podtrzymano stanowisko... czyli otrzymałem za moto w świetnym stanie wartość rynkową najgorszego egzemplarza z allegro ! idąc dalej tym tropem: za te pieniądze bym nie kupił motocykla z tego samego rocznika w stanie chociaż lekko zbliżonym do stanu mojego GSa.... myśląc dalej na tematem.... można wywnioskować że zostałem perfidnie oszukany przez ubezpieczalnie na 2 tyś zł bo miałem kupca za 4700-5000 zł na mojego wychuchanego GSa....
Nie mam racji... pewnie nie mam :P bo zdaniem ubezpieczalni kask w którym przy 50 km/h przyj... głową w ziemię nadawał się do dalszego użytku ! ( rzeczoznawca mówił że na 100% szkoda całkowita kasku i zwrot kasy a w piśmie było małe HALO) dopiero po złożeniu odwołania i 7 telefonach przyznali całość za kask a nie tylko za szybkę.... dlatego myślę że chcą mnie oszukać na każdym kroku....

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Kontakt:

Post autor: subbar » czw lis 10, 2011 9:45 pm

subbar pisze:czy przedstawiłeś wycenę z innego systemu eksperckiego która by potwierdzała faktyczną wartość rynkową czy też pisałeś piękne pisma nic nie wnoszące o rzecznikach ustawach itp powołując się na ceny OFERTOWE a nie transakcyjne ?
krzychoo pisze:odniosłem się do powszechnych narzędzi sprawdzenia cen takich allegro i otomoto i napisałem co mój motocykl miał wymienione i w lepszym stanie w porównaniu z najtańszym za 2900 na dany dzień.... napisałem to bardzo zwięźle i rzeczowo... !
fajnie trzeba było im jeszcze napisać kilka słów jak rzecznik, ustawa, lawina, trąbka i kilku narzędzi młotek itp - pewnie by miało to taki sam efekt w końcu tez zwięźle i rzeczowo - żeby się odwołać musisz zarzucić im błąd lub przedstawić swoją wycenę zgodną ze sztuką rzeczoznawczą a nie przedstawiać swoje sentymentalne odczucia - Ty chyba tego cały czas nie rozumiesz ?
A. Greenspan

Awatar użytkownika
Grzes_ext
GP
GP
Imię: Grzesiek
Sprzęt: XT660X

Post autor: Grzes_ext » czw lis 10, 2011 11:24 pm

@subbar czy Ty przypadkiem w PZU nuie robisz ?? Bo byś mi tam pasował..... Rozumiem krzycha i ma rację. NIestety TU to działalnośc gospodarcza dla której likwidacja szkody to koszt a koszty trzeba ciąć.... Znam to niestety z własnego doświadczenia, po interwencji Rzecznika Ubezpiecoznych czekam własnie na zajęcie prez PZU odpowiedniego sratnowiska, ale nie liczę nawet na to żeby wypłącili więc już prawnika naganiam żeby sprawa do sądu trafiła. Bardzo się zraziłem przez to do PZU, gadają głupoty przez telefon które nie są prawdą, zaniżają wypłatę ( ale to już wiadomo) poza tym jak to w moim przypadku zrobili to z kasy za ciuchy odjeli sobie to co za motor wypłacili i dostałęm resztę... A to przecież 2 różne sprawy ( jedna szkoda w pojeździe druga w mieniu) Co do jakiś podładek prawnych w sprawie ubezpiezeń to myślę, że to wystarczy - kodeks cywilny Art. 363. § 1
Na koniec dołaczę się też do poczatku tematu może ktoś zna fajnego i dobrego prawnika?? :)
Na Olejaka Nie Ma Cwaniaka !!!

Awatar użytkownika
krzychoo
GP
GP

Post autor: krzychoo » pt lis 11, 2011 12:25 am

subbar pisze: fajnie trzeba było im jeszcze napisać kilka słów jak rzecznik, ustawa, lawina, trąbka i kilku narzędzi młotek itp - pewnie by miało to taki sam efekt w końcu tez zwięźle i rzeczowo - żeby się odwołać musisz zarzucić im błąd lub przedstawić swoją wycenę zgodną ze sztuką rzeczoznawczą a nie przedstawiać swoje sentymentalne odczucia - Ty chyba tego cały czas nie rozumiesz ?
Jednak chyba naprawdę robisz w ubezpieczalni !

Odnoszę się do rzeczy które są ogólnie dostępne ! Można zlecić wycenę u innego rzeczoznawcy ale to znów są MOJE KOSZTA ? czyż nie ? znów jestem je... na kasę !

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Kontakt:

Post autor: subbar » pt lis 11, 2011 8:04 am

krzychoo pisze:Odnoszę się do rzeczy które są ogólnie dostępne ! Można zlecić wycenę u innego rzeczoznawcy ale to znów są MOJE KOSZTA ? czyż nie ? znów jestem je... na kasę !
W PL jest tak że większość ludzi którzy zajmują się techniką motoryzacyjną ma coś wspólnego z ubezpieczalnią, ja na przykład wychowałem się w warsztacie samochodowym gdzie uczyłem się każdej strony związanej z wypłatą odszkodowań i kombinacjami ludzi którzy przychodzili żeby im pomóc coś "przykombinować".

krzychoo - to nie do końca tak jak piszesz - jeśli Twoje odwołanie nie profesjonalne nie zawiera uwag technicznych to trudno Ci będzie coś uzyskać, jeśli wycena Twoja za którą zapłacisz będzie profesjonalna i nie będzie zawierała błędów i TU uzna że w istocie nie zawiera ona błędów to TU będzie musiało zwrócić Ci koszty wykonania tej wyceny.

Jeśli chodzi o szukanie pomocy u prawnika w przypadku uszkodzenia motocykla to dużo lepiej iść do dobrego rzeczoznawcy i to jeszcze takiego który nie współpracuje z danym TU - czasem da się coś załatwić bez kosztowo.

pozdrawiam
bartek
A. Greenspan

Awatar użytkownika
krzychoo
GP
GP

Post autor: krzychoo » sob lis 12, 2011 4:29 pm

Co dla ciebie jest uwagą techniczną ?
Bo dla mnie: Brak zarysowań, nowe opony, stelaż+kufer mający na 3 lata, szyba przednia mająca kilka miesięcy, brak zarysowań, śladów rdzy, wykres z hamowni potwierdzający poniekąd stan silnika ( ile kucy zostało po tylu tyś. km i po tylu latach).... GSa w takim stanie jak miałem to ciężko znaleźć na allegro/otomoto.... Ja będąc uczciwym zawsze proponuję ubezpieczalni: bierzecie mój wrak a dostarczacie mi motocykl w takim stanie jak miałem bądź bardziej zbliżonym ( nie gorszym) jak posiadałem..... ale zawsze jakoś to przemilczają ! bo zakup sprzętu używanego w dobrym stanie to kupa zachodu, nerwów i czasu... i RYZYKO że się na minę trafi !
Kolejną rzecz której ubezpieczalnia nie zwraca to to że po zakupie moto (rzadko mamy pewność kiedy i co było zmieniane chyba ze od znajomego kupujemy) trzeba zmienić filtr oleju, olej, świece. Często klocki, filtr powietrza płyn hamulcowy... czy robi się to samemu czy zleca serwisowi to i tak są to kolejne koszty których bym nie poniósł bo poniosłem je już kupując mój motocykl....
to co powiesz na to ?
I znów napiszesz że mnie nie chce ubezpieczalnia oszukać....
A że ludzie chcą robić ubezpieczalnie w ch... to jak mają takie doświadczenia to ich w 100% popieram ! I mogę publicznie oświadczyć, że przy każdej kolejnej szkodzie będę chciał zrobić od początku ubezpieczalnie w ch... żeby od startu uzyskać jak najwięcej kasy i wyjść na szkodzie na "0". Będę oszukiwał jak oni oszukują ...

Awatar użytkownika
subbar
KGP 80
KGP 80
Kontakt:

Post autor: subbar » sob lis 12, 2011 4:47 pm

krzychoo pisze:Co dla ciebie jest uwagą techniczną ?
uwaga odnosząca się do błędu wykonania wyceny wg instrukcji określania wartości rynkowych.
Firma ubezpieczeniowa ma Ci zwrócić wszystkie poniesione koszty związane ze szkodą, jeśli kosztami tymi są rejestracja czy też przegląd serwisowy który miałeś niedawno wykonany i posiadasz na to dokumenty to również przysługuje Ci za to zwrot.
Atakujesz mnie jak bym był odpowiedzialny za to ze ktoś Cię chciał "oszukać" a ja Ci jedynie podaję metody uzyskania większej ilości kasy niż Ci się to udało. Jak masz jakieś konkretne pytania udostępnij na forum wycenę którą otrzymałeś i poszukamy w niej błędów.
A. Greenspan

ODPOWIEDZ