Ubezpieczenie Autocasco na motocykl

Żeby było bezpiecznie - kompendium

Moderator: Bacher

Awatar użytkownika
EkspertPZU
Świeżak
Sprzęt: brak
Kontakt:

Re: Ubezpieczenie Autocasco na motocykl

Post autor: EkspertPZU » pn maja 18, 2015 10:02 am

Rozkmin, miejmy nadzieję, że nigdy nic takiego Ci się nie przytrafi :) Kradzież trzeba zgłosić na policję tak szybko jak to tylko możliwe - notatka z komendy jest jednym z najważniejszych dowodów w sprawie i jest potrzebna do wypłaty odszkodowania. Szkodę w PZU możesz zgłosić na naszej stronie lub dzwoniąc na infolinię. Czas na wypłatę odszkodowania to 30 dni od momentu zgłoszenia szkody (jeśli w tym czasie zostanie zgromadzona wymagana dokumentacja). W trakcie rozpatrywania Twojej sprawy poprosimy Cię o różne dokumenty (możesz przesłać ich skany mailem). Procedura nie jest skomplikowana i na każdym etapie sprawy będziesz miał dostęp do akt szkody, po zalogowaniu się do systemu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Ekspert PZU.
Masz pytania? http://tak.to/pzucentrumpomocy

Awatar użytkownika
andre
KGP 45
KGP 45
Imię: Andrzej
Sprzęt: BMW R1100RT

Post autor: andre » wt maja 19, 2015 5:14 pm

EkspertPZU pisze:Czas na wypłatę odszkodowania to 30 dni od momentu zgłoszenia szkody (jeśli w tym czasie zostanie zgromadzona wymagana dokumentacja).
No właśnie te 30 dni to duża teoria, gdyż "wymagana dokumentacja" to m.in. zakończenie sprawy na policji, a tego czasem w 30 dni nie zdążą zrobić (chyba, że od razu umorzą) :)

Rozkmin
Znajomy
Imię: Jakub
Sprzęt: KTM Duke 390

Post autor: Rozkmin » pt maja 29, 2015 11:43 am

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Oby nic takiego się nie stało, ale teraz gdy jestem bardziej świadomy czuję się spokojniejszy :)

Jeżeli można to mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy że biorę udział w wypadku, wina innego użytkownika ruchu. Powiedzmy że nic poważnego mi się nie stało, za zniszczony motor OC sprawcy ewentualnie moje AC, tu sprawa jest w miarę jasna. Jak natomiast sprawa wygląda z uzyskaniem rekompensaty za zniszczony ubiór? Jak czytałem (i co jest zgodne z moim pojmowaniem tematu) praktycznie wszystkie części stroju motocyklowego są jednokrotnego 'użytku'. Kask to wiadomo, ale i już raz przetarte spodnie/kurtka nie będą tak bezpieczne jak bezwypadkowe i raczej po czymś takim nadają się do wyrzucenia. Jak w takim przypadku (odpukać) można dochodzić rekompensaty za poniesione straty?

Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.
Jestem leniwy ale się staram

ODPOWIEDZ