Firma zajmująca się odszkodaniem za wypadek
Moderator: Bacher
-
Chmurka
- GP

- Imię: Marcin
- Sprzęt: DL 650
Re: Firma zajmująca się odszkodaniem za wypadek
niestety allegro i otomoto nie są wyznacznikami ceny... każdy chce jak najwięcej za swój sprzęt przy sprzedaży... a co do wyceniania to rzeczoznawca ma z góry narzucony program do liczenia szkód... Niestety tak już bywa że to co się doinwestuje do samochodu/motocykla czy skutera nam się nie zwraca w postaci podniesienia wartości tego sprzętu... zawsze tak było... (np. nowe opony) cenę gsa ustalili na podstawie katalogu... nie wiem czy dobrze bo są tam kryteria w zależności od stanu pojazdu ale to ewentualnie mógłbym sprawdzić... w niedzielę wieczorem mógłbym napisać ile wynosi w katalogu taki GS tylko daj mi rocznik model itp.
R.I.P Sv650s 20.12.2011
-
krzychoo
- GP

- Imię: Krzysiek
- Sprzęt: autoBus 12, Hanka
Broń Boże Cie nie chce atakować (bardzo
) ale ty mnie zaatakowałeś w pierwszym swoim poście i drugim, dalej nie zgadzam się z twoją tezą, że ubezpieczalnie nie chcę nas oszukać... Kolejna sprawa związana z moim motocyklem i typowo ze złą wolą ubezpieczalni: wypadek miałem zaraz na początku czerwca, do około połowy czerwca miałem ubezpieczenie. Nie mogłem zezłomować GSa do półki nie było oględzin, decyzji ( a wiadomo że ubezpieczalnia ma 30 dni od daty zgłoszenia szkody na wydanie jakiejkolwiek decyzji i wypłacenie jakiejkolwiek kasy (oględziny wg ustawy nie są konieczne)) ale zaczęli się domagać ode mnie niezapłaconego ubezpieczenia (wiem wiem że wg innej ustawy do póki pojazd nie jest zezłomowany muszę opłacać ubezpieczenie obowiązkowe OC) ale tłumaczę babce że pojazd po wypadku i nie jest zezłomowany z powodu ich ociągania się.... w końcu ustąpiłem... opłaciłem (po 2 miesiącach użerania się i "przekomarzania" się z nimi.... ) Myślisz, że teraz łatwo mi zwrócą ubezpieczenie ( jako że ubezpieczałem wrak który stał bo nawet toczyć się nie może ? (teraz pytam normalnie, jako że mówisz że masz dużą wiedzę w tym względzie )
Edit: Chmurka, sąsiedzie, według ich systemu eksperckiego gs wart był chyba 2900 ale tam nie ma takich rubryk jak stan pojazdu tylko rocznik i przebieg...
a mnie to g... że system nie widzi różnicy że kupiłem szybę przednią za 140 zł i właściciel przede mną kufer+płyta + stelaż....
Co do tego że nie są wyznacznikami cen... dla mnie jak najbardziej są bo widać za ile można nabyć daną rzecz, najdrożej i najtaniej... Co pójdę do Moto topu i powiem że GSa którego wystawili za coś koło 7 tyś ( nie pamiętam dokładnie, rocznik 92, stan idealny) wezmę od nich za 2900 bo tyle wychodzi wg. katalogu ?!?! myślę jednak że mnie wyśmieją
Edit: Chmurka, sąsiedzie, według ich systemu eksperckiego gs wart był chyba 2900 ale tam nie ma takich rubryk jak stan pojazdu tylko rocznik i przebieg...
a mnie to g... że system nie widzi różnicy że kupiłem szybę przednią za 140 zł i właściciel przede mną kufer+płyta + stelaż....
Co do tego że nie są wyznacznikami cen... dla mnie jak najbardziej są bo widać za ile można nabyć daną rzecz, najdrożej i najtaniej... Co pójdę do Moto topu i powiem że GSa którego wystawili za coś koło 7 tyś ( nie pamiętam dokładnie, rocznik 92, stan idealny) wezmę od nich za 2900 bo tyle wychodzi wg. katalogu ?!?! myślę jednak że mnie wyśmieją
---- www.mobildjs.pl ----
-
subbar
- KGP 80

- Imię: Bartek
- Sprzęt: GSX650F
- Kontakt:
Masz chyba jakiś uraz z tą złą wolą ubezpieczalni ... przepisy i prawo są dla Ciebie złą wolą i oszustwem ale już wiedza o tym co musi a nie musi być ubezpieczone i dlaczego Cię nie dotyczy. Oczywiście gdybyś szkodę miał w innej firmie niż ubezpieczenie to byś wyczuł spisek z tym związany i zmowę tak ?krzychoo pisze:Kolejna sprawa związana z moim motocyklem i typowo ze złą wolą ubezpieczalni <CIACH> Myślisz, że teraz łatwo mi zwrócą ubezpieczenie ( jako że ubezpieczałem wrak który stał bo nawet toczyć się nie może ? (teraz pytam normalnie, jako że mówisz że masz dużą wiedzę w tym względzie )
Niestety nie mam tak dużej wiedzy ale jeśli wystąpisz do ubezpieczalni z wnioskiem o zwrot składki za zapłacone OC to powinni Ci zwrócić w ciągu 30 dni za każdy niewykorzystany miesiąc ubezpieczenia - jeśli przedstawisz stosowne dokumenty.
"Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."
A. Greenspan
A. Greenspan
-
krzychoo
- GP

Napisałem że wiem, że muszę ubezpieczyćkrzychoo pisze:(wiem wiem że wg innej ustawy do póki pojazd nie jest zezłomowany muszę opłacać ubezpieczenie obowiązkowe OC)
Co do urazu to mam uraz... masz rację... bo mam dość głowienia się nad pisaniem pism, użeraniem z ubezpieczalnią.
Masz też rację że nie wiem wszystkiego.
Dzięki za odpowiedź... przypuszczałem że taka będzie. Dzwoniłem w tej sprawie do pzu i wiem, że oddadzą mi kasę za ubezpieczenie ale od dnia zezłomowania motocykla. Chodziło mi bardziej o to że przez to że miałem wypadek nie mogłem korzystać z motocykla a musiałem go ubezpieczyć więc patrząc na to UCZCIWIE, to powinni mi zwrócić całe (takie jest przynajmniej moje zdanie- a wiadomo zdanie każdy może mieć swoje).
-
Chmurka
- GP

bo istnieją 2 wartości pojazdu =P ta właściwa prawdziwa i katalogowa. a co do wkładu finansowego to co innego wymiana płynów i opon i to co trzeba żeby jeździło a co innego akcesoryjne dodatki... też mi się wydaje że coś nisko to wycenili dlatego sprawdzę w tym katalogu. tylko na pw mi prześlij szczegóły. a najlepszym sposobem według mnie byłoby zlecenie oględzin niezależnemu rzeczoznawcy... i z tym ewentualnie można już iść do sądu.
R.I.P Sv650s 20.12.2011
-
krzychoo
- GP

Koniec tematu już w zasadzie bo GS zezłomowany...Chmurka pisze:bo istnieją 2 wartości pojazdu =P ta właściwa prawdziwa i katalogowa. a co do wkładu finansowego to co innego wymiana płynów i opon i to co trzeba żeby jeździło a co innego akcesoryjne dodatki... też mi się wydaje że coś nisko to wycenili dlatego sprawdzę w tym katalogu. tylko na pw mi prześlij szczegóły. a najlepszym sposobem według mnie byłoby zlecenie oględzin niezależnemu rzeczoznawcy... i z tym ewentualnie można już iść do sądu.
Z drugiej strony rozmawiałem z kolegą, który pracuje w firmie robiące oględziny na rzecz jednej z ubezpieczalni i mówił mi, że od jakiegoś czasu "podpierają się" allegro, bo wielu ludzi im zarzucało i się ubezpieczalnia wkur... na ilość odwołań, że w tych katalogach bardzo niskie wyceny są....( nie adekwatne do "wartości rynkowej rzeczywistej")
-
Chmurka
- GP

bo taka prawda... w tych katalogach czasem są albo astronomiczne sumy albo wręcz przeciwnie... ale to nie jest wina rzeczoznawcy tylko systemu jakim się posługuje np. PZU.
R.I.P Sv650s 20.12.2011
-
krzychoo
- GP

ale tym bardziej nie jest to wina POSZKODOWANEGO !Chmurka pisze:bo taka prawda... w tych katalogach czasem są albo astronomiczne sumy albo wręcz przeciwnie... ale to nie jest wina rzeczoznawcy tylko systemu jakim się posługuje np. PZU.
A z jakiego systemu korzysta PZU to ich problem
-
Chmurka
- GP

no tak... ale tak to już w Polsce bywa że najbardziej prze*** ma ten który najmniej może =D czyli jednostka 
R.I.P Sv650s 20.12.2011
w ubezpieczeniach czy odszkodowaniach zawsze chodzi o pieniądze !!!!!!!!
Firma ubezpieczeniowa płaci to co musi. Koszty naprawy liczy po cenach najtańszych zamienników. Wrak wycenia zawyżając cenę, a koszty naprawy poniżej rzeczywistego kosztu naprawy. Jeśli chcecie dostać dobrą kasę to trzeba powalczyć w sądzie. jeśli jest o co się bić.
Gorzej gdy ucierpiał człowiek. Tu nie ma części zamiennych. Leczenie może trwać długo, dochodzenie do sprawności, urazy psychiczne .... włącznie ze śmiercią. Ból po śmierci małżonka, czy dziecka jest nie do opisania. Wypadek był kilka lat temu, a dla rodziców, dziadków, małżonka czas stanął w miejscu. Do dziś korzystają z pomocy psychologa.
Kiedy widzę, albo słyszę pędzące motory, polecam zawsze opiece Św. Krzysztofa. Tyle jest głupich wypadków, po co następne.
Firma ubezpieczeniowa płaci to co musi. Koszty naprawy liczy po cenach najtańszych zamienników. Wrak wycenia zawyżając cenę, a koszty naprawy poniżej rzeczywistego kosztu naprawy. Jeśli chcecie dostać dobrą kasę to trzeba powalczyć w sądzie. jeśli jest o co się bić.
Gorzej gdy ucierpiał człowiek. Tu nie ma części zamiennych. Leczenie może trwać długo, dochodzenie do sprawności, urazy psychiczne .... włącznie ze śmiercią. Ból po śmierci małżonka, czy dziecka jest nie do opisania. Wypadek był kilka lat temu, a dla rodziców, dziadków, małżonka czas stanął w miejscu. Do dziś korzystają z pomocy psychologa.
Kiedy widzę, albo słyszę pędzące motory, polecam zawsze opiece Św. Krzysztofa. Tyle jest głupich wypadków, po co następne.
Odszkodowania......... www.euco.pl
Bardzo chętnie idzie do sądu, potrafi wywalczyć wielokrotnie większą kasę niż inne firmy. Często są poprawki po innych firmach, szczególnie w sprawach uszczerbku zdrowia, czy po wypadku śmiertelnym.
Bardzo chętnie idzie do sądu, potrafi wywalczyć wielokrotnie większą kasę niż inne firmy. Często są poprawki po innych firmach, szczególnie w sprawach uszczerbku zdrowia, czy po wypadku śmiertelnym.
-
NyNeK
- KGP 160

- Imię: Dominik
- Sprzęt: Xl 1000, CR 250
Nie wiem co wy chcecie sobie udowodnić, przecież to jest oczywiste, że w interesie TU jest wypłacić jak najmniej.
Przecież to biznes jak każdy inny. Co mieliby od razu wypłacać jak za nowe moto przecież to jest nielogiczne i irracjonalne.
Natomiast istotne jest to żeby się nie dać wydymać TU i tu apel do znających się na rzeczy, aby nie besztali kolegi który czuje się oszukany, a przedstawili konkretne kroki, narzędzia i prawa, które może nam wszystkim się przydadzą kiedyś w przyszłości.
Przecież to biznes jak każdy inny. Co mieliby od razu wypłacać jak za nowe moto przecież to jest nielogiczne i irracjonalne.
Natomiast istotne jest to żeby się nie dać wydymać TU i tu apel do znających się na rzeczy, aby nie besztali kolegi który czuje się oszukany, a przedstawili konkretne kroki, narzędzia i prawa, które może nam wszystkim się przydadzą kiedyś w przyszłości.
Na podstawie jakich doświadczeń tak sądzisz ?mot206 pisze:Odszkodowania......... http://www.euco.pl
-
Qcyk
- mod

- Imię: Przemek
- Sprzęt: 690 SM
Bo przecież tam pracuje 
Ciekawe czy jest firma która ściąga kasę z niewypłacalnych bezrobotnych, będących na utrzymaniu rodziców
Ciekawe czy jest firma która ściąga kasę z niewypłacalnych bezrobotnych, będących na utrzymaniu rodziców
Uważaj na myśli, bo stają się słowami...
-
subbar
- KGP 80

- Imię: Bartek
- Sprzęt: GSX650F
- Kontakt:
Wiele osób reklamuje różnego rodzaju Firmy zajmujące się "odzyskiwaniem odszkodowania" bo mają od tego prowizję - lekarze, pielęgniarki, sanitariusze, pracownicy firm ubezpieczeniowych. Problemem jest to że w większości firmy te zajmują się okradaniem poszkodowanego który odszkodowanie które otrzymał bez problemów musi w lwiej części oddać takim pomagaczom ...
Żeby wybrać dobrą Firmę trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, np:
1. Umowę przed podpisaniem zabrać do domu i dokładnie na spokojnie przeczytać - w tej sposób 60% "odzyskiwaczy odszkodowań" odpada.
2. Umowę skonsultować z kimś kto się na tym zna - zawierają czesto wiele klauzul np: zakaz udostępniania treści umowy osobom trzecim, prawnikom, zakaz odstąpienia od umowy pod poważną karą finansową, brak odpowiedzialności "odzyskiwaczy" za swoje działania, brak prawników u "odzyskiwaczy" nie zwalnia z umowy idt itp z którymi się spotkałem - tu kolejne 20% odpada.
3. Możliwość odstąpienia od umowy - weryfikacja kar finansowych z tym związanych tu kolejne 10% odpada
4. Możliwość konsultacji sprawy i udostępniania materiałów zewnętrznemu prawnikowi.
5. Siedziba prawnika w miejscu zamieszkania i ewentualnego sporu sądowego - brak dodatkowych kosztów.
6. Kasa za odszkodowanie na konto poszkodowanego a nie "odzyskiwaczy".
7. Nie obciążanie poszkodowanego w przypadku niekorzystnych wyroków sądowych.
8. % jaki odzyskiwacz nam zabierze ...
Pozdrawiam
Bartek
Żeby wybrać dobrą Firmę trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, np:
1. Umowę przed podpisaniem zabrać do domu i dokładnie na spokojnie przeczytać - w tej sposób 60% "odzyskiwaczy odszkodowań" odpada.
2. Umowę skonsultować z kimś kto się na tym zna - zawierają czesto wiele klauzul np: zakaz udostępniania treści umowy osobom trzecim, prawnikom, zakaz odstąpienia od umowy pod poważną karą finansową, brak odpowiedzialności "odzyskiwaczy" za swoje działania, brak prawników u "odzyskiwaczy" nie zwalnia z umowy idt itp z którymi się spotkałem - tu kolejne 20% odpada.
3. Możliwość odstąpienia od umowy - weryfikacja kar finansowych z tym związanych tu kolejne 10% odpada
4. Możliwość konsultacji sprawy i udostępniania materiałów zewnętrznemu prawnikowi.
5. Siedziba prawnika w miejscu zamieszkania i ewentualnego sporu sądowego - brak dodatkowych kosztów.
6. Kasa za odszkodowanie na konto poszkodowanego a nie "odzyskiwaczy".
7. Nie obciążanie poszkodowanego w przypadku niekorzystnych wyroków sądowych.
8. % jaki odzyskiwacz nam zabierze ...
Pozdrawiam
Bartek
"Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę."
A. Greenspan
A. Greenspan