Żeby było bezpiecznie - kompendium
Moderator: Bacher
-
Grzes_ext
- GP

- Imię: Grzesiek
- Sprzęt: XT660X
autor: Grzes_ext » ndz lut 23, 2014 3:42 pm
Wincent pisze:Chciałbym odswieżyć temat...
Patrząc na takie zdjecia jakie uwagi moglibyście dać motonitce żeby lepiej "wygladała" w złożeniu - najwyraźniej bardzo sie starała zejść możliwie nisko.
Typowe chcieć na nie móc. Ja zacząłbym od zamknięcia wizjera, żeby sobie nie zrobić kuku w oczko a potem jak się złapiemy za bolące oko w trakcie jazdy to sobie można zrobić ogólne KUKU ! Co do jazdy - Motocykl prawie w pionie a motocyklistka praktycznie już na nim nie siedzi. I po co to ? Żeby przytartym sliderem w czwartek szpanować ? Ideą pochylania motocykla w zakręcie jest pokonanie go z największą możliwą prędkością. A tym przypadku na pewno tak nie jest. Dziewczyna niepotrzebnie się gimnastykuję, w którymś etapie edukacji motocyklowej popełniła błąd. Za dużo się naczytała a za mało po prostu jeździła. Najpierw powinna jeszcze sporo pojeździć techniką klasyczną zamiast uprawiać gimnastykę. Wtedy potrenowała by pochylanie motocykla i oswoiła się z prędkością i pochyleniem w zakręcie. Tak pochylenia też warto ćwiczyć, ludzki mózg ma poczucie równowagi tylko do pewnego kąta - potem ją traci. Więc zbudowanie w sobie odwagi i pewności do głębokich pochyleń wymaga treningu, ale odpowiedniego !! Więc podsumowując: przestać się wygłupiać bo niczego się w motocyklach nie przeskoczy ( a jak ktoś próbuje to się źle to kończy) najpierw po prostu pojeździć klasycznie pochylać motocykl razem z sobą i jeżeli dopiero zaczniemy dochodzić do granic możliwości podwozia danego motocykla a nadal będziemy chcieli więcej, przejść na technikę sportową bo to spowoduję zwiększenie prędkości i własne odczucie że jeszcze bardziej w zakręcie "leżymy". Także najpierw jeden krok wstecz, żeby potem zrobić dwa naprzód

Jeżeli zacznie zachodzić taka sytuacja ( lub taka sytuacje będzie blisko ) to wtedy proponuję pracować nad pozycją ciała - >
http://www.youtube.com/watch?v=yz34HdgCMvA
P.S.
koroviov 
Widzę poziom dalej trzymasz

Na Olejaka Nie Ma Cwaniaka !!!
-
Yaroo$
- KGP 80

- Imię: Jarek
- Sprzęt: F4i
Wincent pisze:żeby lepiej "wygladała" w złożeniu
Ja proponowałbym jakąś fajną bieliznę, pończochy i szpilki
W złożeniu pewnie to nie pomoże, ale jeśli chodzi o wygląd, to na pewno zrobiłaby zamieszanie

-
Zeri
- KGP 45

- Sprzęt: Kawa Z750
-
Kontakt:
Yaroo$ pisze:Wincent pisze:żeby lepiej "wygladała" w złożeniu
Ja proponowałbym jakąś fajną bieliznę, pończochy i szpilki
W złożeniu pewnie to nie pomoże, ale jeśli chodzi o wygląd, to na pewno zrobiłaby zamieszanie

A tak na poważnie, to to co Grzes pisze, nie ma co się na siłę wieszać na motocyklu, bo to nie jest "pole dancing". Koleżance proponuje poćwiczyć szybkie ósemki to się może przełamie to mocniejszego składania bez traktowania motocykla jak rury

Ja pewnie teraz będe to samo ćwiczył po prawie 2 latach przerwy.
Master of Disaster
-
koroviov
- KGP 110

- Imię: Marek
- Sprzęt: SV650SS
autor: koroviov » czw lut 27, 2014 9:24 am
No. Tośmy się trochę powymądrzali. A rzecz głównie w tym, że nie wiemy jak koleżanka jeździ, co potrafi i co w tym momencie chciała osiągnąć. Zdjecie wyrwane z kontekstu. A sugestie nasze są niczym korespondencyjny kurs tańca.
Swoją drogą ryzykownie jest oceniać tak w ciemno, bo głupio by było poprawiaćkogoś,kto jest gotów objechać nas z uśmiechem na twarzy.
Najlepszym sposobem tuningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty - oczywiście.
-
Zeri
- KGP 45

- Sprzęt: Kawa Z750
-
Kontakt:
Może i tak ale kolega wyraźnie prosił o opinię co poprawić patrząc na zdjęcie a pozycja koleżanki jest zdecydowanie nieprawidłowa i to ją należałoby w pierwszej kolejności poprawić. Jeśli z taką pozycją potrafi objechać kogoś to tylko strach myśleć co będzie robić jak będzie poprawnie się układać na moto

Poza Grzesiem nie sądzę aby ktoś się tu wymądrzał

Po prostu koleżance chcemy pomóc w lepszym wyglądzie w złożeniu

Chyba, że chce się zastosować do raty Yaroo$a, to nasza rola się kończy w tym momencie

Master of Disaster
-
dmsalome
- Znajomy
- Imię: Marysia
- Sprzęt: Suzuki LS650 Savage
autor: dmsalome » pn lip 07, 2014 9:13 am
Ktoś miałby ochotę poćwiczyć? A jeśli nie uda się zorganizować czegoś wspólnego, to podpowiedzcie, gdzie można sobie spokojnie pojeździć w Krakowie? Dwa miesiące temu byłam na pasie przy Dywizjonu 303, ale część terenu była zagrodzona i nie wiem, jak to wygląda teraz? W piątek natomiast ćwiczyłam na parkingu przy Tesco na Prokocimiu, ale za bardzo stresowały mnie wjeżdżające/wyjeżdżające auta (choć nie było ich tak wiele ok. godz. 21). Co polecacie?
-
marcin_92
- Kandydat

- Imię: Marcin
- Sprzęt: Kawasaki ER5
-
Kontakt:
autor: marcin_92 » pn lip 07, 2014 9:24 am
-
Easy
- Kandydat

- Sprzęt: B6N K1/TZR125 stunt
Ja bardzo chętnie w nowym sezonie poćwiczę w jakiejś grupie... Wiadomo, zawsze to raźniej

Dopiero zapoznaję się z Bandziorem i chętnie zacznę go wreszcie ogarniać jak należy

Yoshimura user