Przydatny Yanosik

Żeby było bezpiecznie - kompendium

Moderator: Bacher

Awatar użytkownika
DARc
Świeżak
Imię: Darek
Sprzęt: Czarny

Przydatny Yanosik

Post autor: DARc » śr wrz 24, 2014 11:25 am

Podzielę się pewnym pomysłem i doświadczeniami dość pozytywnymi z używania Yanosika podczas jazdy – może kogoś zainspiruje :)

Od jakiegoś czasu używam nawigacji w telefonie + słuchawki Bluetooth w kasku.
Działa znośnie, choć pewnie lepsza była by typowa nawigacja motocyklowa na kierownicy.
Ale ponieważ ja osobiście i tak dość okazjonalnie patrzę na wyświetlacz i raczej polegam na komunikatach słownych, to zacząłem próbować taką kombinację (telefon w kieszeni z wyznaczoną trasą + słuchawki BT).
U mnie sprawdza się to na dostatecznie i zależy od używanego programu do nawigacji (część pieprzy takie głupoty słownie, albo za późno informuje i jest w zasadzie bezużyteczna).
Ale przechodząc do tematu – kiedyś przez błąd aplikacji Yanosik, która pomimo zamknięcia lubiła się sama „budzić” do życia ;) zdarzyło mi się, że jadąc z nawigacją, nagle otrzymałem komunikat głosowy o pomiarze prędkości. Najpierw nie skojarzyłem, ale po chwili przypomniałem sobie, że:
a) komunikaty nawigacji mówi kobieta a tu nagle głos męski,
b) moja nawigacja nie ostrzega przed pomiarem prędkości typu suszarka…

Okazało się, że (przez przypadek) uruchomił się Yanosik i działał równolegle z nawigacją.
Dalej było już tylko lepiej ;) Nawigacja ładnie podpowiada mi jak się zgubię gdzie jechać (a lubię skręcać w nieznane drogi w poszukiwaniu ciekawych trasek… więc często też nie mam pojęcia gdzie jestem :| a Yanosik ostrzega przed lotnymi brygadami, fotoradarami, strażą miejską oraz patrolami w okolicy.
Dla porządku dodam też, że informuje o innych zagrożeniach na drodze…

Jak ktoś nie próbował a ma możliwość (słuchawka BT raczej niezbędna) to polecam to rozwiązanie choćby dla samego Yanosika i bardzo aktualnej informacji o „zagrożeniach” :nono:
BTW: wiem, że jest kilka rozwiązań podobnych do Yanosika – więc jest w czym wybierać – ale idea jest podobna – możemy mieć na bieżąco informację gdzie trzeba zwolnić bardziej niż zwykle…

Awatar użytkownika
energizer
Świeżak
Imię: Marcin
Sprzęt: Hona Hornet 600

Re: Przydatny Yanosik

Post autor: energizer » czw wrz 25, 2014 7:40 pm

Od pewnego czasu używam tej aplikacji. Smartfon na kierownicy w motocyklu, na trasie od czasu do czasy spojrzenie. Program pokazuje z wyprzedzeniem kilkukilometrowym np. suszarkę na trasie (jeśli oczywiście ktoś zgłosił) lub inne zdarzenia np. wypadek, roboty drogowe.
Ostatnio rano stały misiaki na jasnogórskiej z laserówką, w Szycach już miałem info na Yanosiku. Kierowca z puszki chciał się ścignąć na dwupasmówce i się "załapał" na mandacik :lolsign: - na ograniczeniu do 70-tki.

jerryk
KGP 200
KGP 200
Sprzęt: Skuter 125

Post autor: jerryk » czw wrz 25, 2014 8:00 pm

Ale to temat, raczej w reklamie. Z bezpieczeństwem, nie ma nic wspólnego. Raczej odwrotnie

Awatar użytkownika
Marcellus
KGP 300
KGP 300
Imię: Marceli
Sprzęt: szypki

Post autor: Marcellus » czw wrz 25, 2014 9:24 pm

Z bezpieczeństwem ma dużo wspólnego. Yanosik ma również funkcję ostrzegania o miejscach gdzie: - zatrzymał się pojazd na poboczu, - remont drogi, - wypadek

Nie wspomnę o pomiarach prędkości, gdzie wiesz wcześniej o takowym, a więc nie wykonujesz niebezpiecznych gwałtownych manewrów wytracania prędkości jak tylko dojrzysz suszarę ;)
Gloria victis; www.motocorde.pl

Awatar użytkownika
Rene
KGP 80
KGP 80
Imię: Michał
Sprzęt: ZX6r 636 MY15

Post autor: Rene » pt wrz 26, 2014 5:15 am

energizer pisze:Od pewnego czasu używam tej aplikacji. Smartfon na kierownicy w motocyklu, na trasie od czasu do czasy spojrzenie. Program pokazuje z wyprzedzeniem kilkukilometrowym np. suszarkę na trasie (jeśli oczywiście ktoś zgłosił) lub inne zdarzenia np. wypadek, roboty drogowe.
Ostatnio rano stały misiaki na jasnogórskiej z laserówką, w Szycach już miałem info na Yanosiku. Kierowca z puszki chciał się ścignąć na dwupasmówce i się "załapał" na mandacik :lolsign: - na ograniczeniu do 70-tki.
Akurat jak tam nie stoją to jest jakieś święto...

Awatar użytkownika
misiuto
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Karol
Sprzęt: SV650S `99

Post autor: misiuto » ndz wrz 28, 2014 8:05 pm

Rene pisze:
energizer pisze:Od pewnego czasu używam tej aplikacji. Smartfon na kierownicy w motocyklu, na trasie od czasu do czasy spojrzenie. Program pokazuje z wyprzedzeniem kilkukilometrowym np. suszarkę na trasie (jeśli oczywiście ktoś zgłosił) lub inne zdarzenia np. wypadek, roboty drogowe.
Akurat jak tam nie stoją to jest jakieś święto...
Ja sie tam kiedys nadziałem przez (głupotę) Yanosika (i swoją)... Jechałem od Olkusza a stali na krzyżówce przed estakadą. Jak Yanosik mnie ostrzegł, że za 500 metrów kontrola prędkości to już byłem zmierzony ze dwa razy laserem ;) Napisałem do nich maila i może dlatego wcześniej ostrzegają :P
http://youtu.be/yTo3HcBvbe8

Awatar użytkownika
DARc
Świeżak
Imię: Darek
Sprzęt: Czarny

Post autor: DARc » pn wrz 29, 2014 9:22 pm

jerryk pisze:Ale to temat, raczej w reklamie. Z bezpieczeństwem, nie ma nic wspólnego. Raczej odwrotnie
Cóż... Myślę, że większość z nas aniołami nie jest co do przestrzegania drobiazgowego przepisów :oops: ale pewnie podobnie jak większość jeżdżących samochodami.
My jednak mamy trochę gorzej z bezpieczeństwem różnych zaskakujących manewrów i to nie tylko naszego własnego hamowania nagłego na widok suszarki ale też reagowania na to jak zachowali się puszkarze gdy zobaczyli wycelowaną suszarkę.
Będąc w lekko gorszym położeniu wolę być wcześniej informowanym o jakimś zagrożeniu by jechać… zabrzmi to może dziwnie, ale… uważniej i bezpieczniej :)
Zresztą – są kraje na świecie (całkiem niemało takich) gdzie nawet używanie wykrywaczy radarów jest dozwolone bo oni kierują się inną (wg mnie zdrową) logiką:
- jest niebezpiecznie to stawiamy fotoradar by ludzie się go bali i jechali TUTAJ ostrożnie i wolniej,
- jak chcą być powiadomieni o radarze to… BARDZO DOBRZE bo zwolnią i na pewno nie przelecą przed szkołą 100km/h,
- a to czy zrobimy im zdjęcie (+ mandat) to jest DRUGORZĘDNE (!) bo celem jest poprawa bezpieczeństwa.

No ale u nas jest inaczej i chyba trochę sam zacząłeś tak myśleć jak wszechobecny oficjalny przekaz mediów i posłów :pray:
Wg mnie informowanie o miejscach gdzie trzeba zwolnić poprawia bezpieczeństwo, a to czy inicjatorem powstania takiego przypomnienia/powiadomienia jest stojący znak, fotoradar czy gość z suszarką… to jest drugorzędne. Zakładam, że pojawiają się właśnie tam gdzie zbyt duża prędkość jest niebezpieczna. I dobrze, że coś mnie o tym aktywnie ostrzeże bo zwolnię. A mandat nie powinien być celem samy w sobie jak to przyjęło się trochę powszechnie uważać.

PS. Nazwa aplikacji/reklama itd. – jest ich wiele więc można sobie wybrać co kto woli. Ja używałem akurat tej więc o niej mogę coś napisać. Innych nie używałem, ale wiem, że są i często technicznie są znacznie lepsze od Y i mają lepsze wsparcie producenta w zakresie poprawy błędów i nowych funkcji, ale Y ciągle ma chyba największą rzeszę aktywnie zgłaszających zdarzenia kierowców, a w tego typu aplikacji najważniejsza jest społeczność. Coś jak nasze forum – dzielimy się doświadczeniami i bez aktywności forum by umarło, a jeśli miejsce Cię drażni to niech admin przeniesie – mi tam wszystko jedno. Albo skasuje. Też to przeżyję :piwo:

ODPOWIEDZ