Mufki

Żeby było bezpiecznie - kompendium

Moderator: Bacher

Awatar użytkownika
stinger
KGP 160
KGP 160
Imię: Zbigniew
Sprzęt: FZ1N

Mufki

Post autor: stinger » pn wrz 29, 2014 7:56 am

W zasadzie nie wiem czy to odpowiedni temat, jak coś proszę o przeniesienie.
Kolejny już sezon jesienny i w planie jazda do pierwszego śniegu. Posiadam grzane manetki, ale niestety dobre są tylko korkach przy temperaturze 6-10''C, kiedy trochę ciepła dojdzie przez rękawice. Często goniłem w rękawicach narcarskich jak było 3-5'C. Wertowałem ten temat od jakiegoś czasu i w tym roku kupiłem taki zestaw.

http://sklep.scigacz.pl/mufka-monopole- ... _1721_1725

Nie byłem zwolennikiem mufek, ze względu na teksty o ograniczeniach, problemy z kierunkowskazami, bezpieczeństwem, no ale zaryzykowałem itp. Dzisiaj rano pierwszy test - 4'C trasa ok 60km, potem przelot Opolską w korku i pierwszy raz czuję kciuk jak wchodzę do firmy :D Co prawda nie zamontowałem jednego elementu usztywniającego przy klamce, bo chciałem mieć możliwość szybkiego ściągnięcia.
Opinie:
- problemy z używaniem, kierunkowskazami, awaryjnych, odpalanie - brak.
- bardziej niż zwykle czułem nadgarstek przy klamce sprzęgła, ale przy hamulcu było ok. Mufka przy klamce bardziej się zagina, ale obstawiam winę mojego nadgarstka, który kiedyś był ostro drutowany jak i brak mocowania usztywniającego :)
- przy "większych prędkościach" po wyciągnięciu ręki mufka lekko się spłaszczyła i nie mogłem tak szybko z powrotem wsadzić rękawicy do środka, ale przy normalniej jeździe problemów nie było:)
- ciepło, miałem tylko rękawice bez podpinek, wyłączone grzane manetki na całej trasie.

Jest naprawdę git. Polecam
Life is too short for traffic...

ODPOWIEDZ