Ubezpieczenie Autocasco na motocykl
Moderator: Bacher
-
spiker
- Świeżak
- Imię: Piotrek
- Sprzęt: vl1500, Diepr Mt16
Ubezpieczenie Autocasco na motocykl
Witam
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z zakupem ubezpieczenia AC na moto? Możecie polecić jakieś towarzystwo ubezpieczeniowe?.
Pozdrawiam
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z zakupem ubezpieczenia AC na moto? Możecie polecić jakieś towarzystwo ubezpieczeniowe?.
Pozdrawiam
-
Patryk Ninja
- Kandydat

- Imię: Patryk
- Sprzęt: Ninja 300
Re: Ubezpieczenie Autocasco na motocykl
Witam. Polecam zadzwonić do Allianz. Z tego co się orientowałem wychodzi najtaniej a obejmuje wszystko to co potrzeba. Z tego co wiem z wypłatą nie robią większych problemów.
-
ccolino
- Kandydat

- Imię: Radek
- Sprzęt: yz-fz6-cbr rr-xt660
Witam ja mam w pzu też problemu nie robią z wypłata odszkodowania.Z tego co ja śię interesowałem to żadene inne towarzystwo niechialo ac na moto zrobic.Czasy śie zmieniają wiec i to napewno sie zmieniło.
-
Vixu
- KGP 260

- Imię: Jakub
- Sprzęt: Kiedyś był
Cześć,
osobiście polecam Allianz - moto po szlifie wycenili bardzo sensownie, a porównując Allianz i PZU, ten pierwszy był ponad połowę tańszy.
osobiście polecam Allianz - moto po szlifie wycenili bardzo sensownie, a porównując Allianz i PZU, ten pierwszy był ponad połowę tańszy.
GP1Racing '07 > GS500E '94 > TCat '97 > F4i '04 > Hayka K8 + Gix 0.6 K1 > F4i '05
-
spiker
- Świeżak
- Imię: Piotrek
- Sprzęt: vl1500, Diepr Mt16
Dzięki za informacje. Zadzwonie i zapytam jaką mają dla mnie ofertę.
-
mlac
- Znajomy
- Imię: Maciek
- Sprzęt: Yamaha FZ6 S2 Fazer
Potwierdzam, tylko Allianz ma sensowną ofertę AC ale tylko na AC bo OC już dwa razy drożej niż w PZU (nawet w pakiecie).
Dlatego AC w ALLIANZ a OC w PZU.
Dlatego AC w ALLIANZ a OC w PZU.
-
aisme
- Świeżak
- Imię: marcin
- Sprzęt: Buell XB12S
Odgrzebuję,
Nie orientowałem się w Allianz- ale juz za późno dla mnie.
AC pełne w PZU drogo/ zależy od motocykla oczywiście, na mój 1200cm wyceniono coś około 1500zł.
Dowiedziałem się, że jest również mini AC w PZU- jeśli ktoś nie wyjeżdża poza granice kraju (bo obowiązuje tylko w PL), to 500zł mi wyszło.
Sę w tym ubezpieczeniu małe niuanse, które dla niektórych mogą okazac się ważne...
Jak ktoś będzie potrzebował pisac na prv, mam dobry kontakt.
Nie orientowałem się w Allianz- ale juz za późno dla mnie.
AC pełne w PZU drogo/ zależy od motocykla oczywiście, na mój 1200cm wyceniono coś około 1500zł.
Dowiedziałem się, że jest również mini AC w PZU- jeśli ktoś nie wyjeżdża poza granice kraju (bo obowiązuje tylko w PL), to 500zł mi wyszło.
Sę w tym ubezpieczeniu małe niuanse, które dla niektórych mogą okazac się ważne...
Jak ktoś będzie potrzebował pisac na prv, mam dobry kontakt.
Co ma być to będzie!
-
SlowMotion
- KGP 45

- Imię: Łukasz
- Sprzęt: ZX
To mini AC za 500zł nie obejmuje więcej niż tylko wyjazdów za granicę. Zwykle w tego typu polisach nie obejmuje ona szkód na które miałeś wpływ (spowodowałeś z własnej winy), a co najwyżej np. zderzenie ze zwierzęciem które wyskoczyło czy kradzież. Zachęcam do lektury OWU pzu np. tutaj https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172
Istotne są zwłaszcza te punkty:
2. Zakresem MC nie są objęte szkody, o których mowa w ust. 1, powstałe
wskutek wypadków ubezpieczeniowych polegających na
nagłym działaniu siły mechanicznej:
1) w chwili zetknięcia pojazdu z innym pojazdem;
2) w chwili zetknięcia pojazdu znajdującego się w ruchu z przedmiotem,
przy czym pod pojęciem przedmiotu rozumie się nieruchomości
i rzeczy ruchome poza zwierzętami.
3. Jeżeli nie umówiono się inaczej, w MC zastosowanie ma udział
własny w szkodzie w wysokości 20% odszkodowania, nie mniej
jednak niż 500 zł
Zatem jeśli już jakimś trafem MC ma zastosowanie to i tak nie dostaniemy pełnej kwoty odszkodowania.
Jak ja w tym roku kupowałem ac to allianz wychodził najkorzystniej, ale wciąż ponad tysiaka przy 60% zniżek.
jednak niż 500 zł
Zatem jeśli już jakimś trafem MC ma zastosowanie to i tak nie dostaniemy pełnej kwoty odszkodowania.
Jak ja w tym roku kupowałem ac to allianz wychodził najkorzystniej, ale wciąż ponad tysiaka przy 60% zniżek.
To po co to ubezpieczenie? ja obecnie, mieszkam w Czechach. Za dwa motocykle, płacę, pełne ubezpieczenie OC/AC , w przeliczeniu na złotówki, dokładnie 760zl. Jedynym wyłączeniem jest alkohol. Całą resztę zdarzeń, obejmuje polisa. Za dwa samochody, też pełna ochrona, jeden starszy, taki sentyment do Laguny, drugi dwuletni, 1600 zł. Coś w tej Polsce, jest nie halo, jeżeli chodzi o ubezpieczenia.
-
Iza
- Swój

- Sprzęt: Honda VT 500 C
- Kontakt:
Jeśli chciałeś nas pocieszyć jerryk, to Ci nie wyszło 
No, chyba że można wziąć czeskie ubezpieczenie w Polsce?
A wracając nieco do tematu, to AC w PZU przy starszym motocyklu, jak np. mój, to także kompletna porażka.
No, chyba że można wziąć czeskie ubezpieczenie w Polsce?
A wracając nieco do tematu, to AC w PZU przy starszym motocyklu, jak np. mój, to także kompletna porażka.
_ _ _
Iza
Iza
Z motórami to bieda - może faktycznie tylko u nas?
Niedawno za wznowienie polisy samochodu o wartości 45kzł (OC, AC, NW, Assistance) policzyli mi w pakiecie dealerskim 3.813zł - samochód firmowy, tj. żadnych zniżek.
A jak zapytałem o AC do CBF600 (9 lat) o wartości koło 12kzł to mi krzyknęli.... 2.800zł. (prywatnie, nie mam zniżek).
jerryk, jaka jest wartość tych Twoich motórów, że u Pepika takie cuda?
Niedawno za wznowienie polisy samochodu o wartości 45kzł (OC, AC, NW, Assistance) policzyli mi w pakiecie dealerskim 3.813zł - samochód firmowy, tj. żadnych zniżek.
A jak zapytałem o AC do CBF600 (9 lat) o wartości koło 12kzł to mi krzyknęli.... 2.800zł. (prywatnie, nie mam zniżek).
jerryk, jaka jest wartość tych Twoich motórów, że u Pepika takie cuda?
Ho i crini già grigi,
ex cathedra parlo!
ex cathedra parlo!
-
Haos
- KGP 80

- Imię: Felipe
- Sprzęt: 1000eReR
Ja miałm w PZU i to nie raz, przygody różne były i złego słowa powiedziec na nich nie mogę:)
Haos był, jest i będzie !!!!Dołączył w 2007r
-
Grzes_ext
- GP

- Imię: Grzesiek
- Sprzęt: XT660X
Nie tylko z ubezpieczeniami jest nie halojerryk pisze: Coś w tej Polsce, jest nie halo, jeżeli chodzi o ubezpieczenia.
Na Olejaka Nie Ma Cwaniaka !!!
-
aisme
- Świeżak
- Imię: marcin
- Sprzęt: Buell XB12S
SlowMotion pisze:To mini AC za 500zł nie obejmuje więcej niż tylko wyjazdów za granicę. Zwykle w tego typu polisach nie obejmuje ona szkód na które miałeś wpływ (spowodowałeś z własnej winy), a co najwyżej np. zderzenie ze zwierzęciem które wyskoczyło czy kradzież. Zachęcam do lektury OWU pzu np. tutaj https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172
jednak niż 500 zł
Tak, zgadzam się z Tobą. Ubezpieczając w ten sposób wiedziałem o tych rzeczach- najbardziej mi jednak zależało na tym, by nie zostać z niczym jak mi ukradną moto (co mam nadzieję nigdy się nie wydarzy).
Agent informuje o tych punktach, z których ubezpieczenie jest wyłączone i przekazuje cały regulamin.
Podczas postoju jeśli cos się wydarzy dla moto to ubezpieczenie działa.
Co do podpunktu 3ego już nieaktualne- dokładnie od początku tego miesiąca- przynajmniej w mini AC w PZU.
Wychodzi na to, że płacę mniej ale nie mam wszystkiego- świadomie podjąłem tą decyzję ponieważ jestem ubezpieczony od tego, na czym najbardziej mi zależało.
Co ma być to będzie!
-
Rozkmin
- Znajomy
- Imię: Jakub
- Sprzęt: KTM Duke 390
Cześć,
czy ktoś z obecnych forumowiczów miał 'przygodę' z kradzieżą motocykla i wypłacaniem z tego tytułu odszkodowania z polisy AC ?
Powiedzmy że wychodzę przed blok a motocykla niema. Co mam w takim wypadku robić ? - najpierw dzwonić na policję, najpierw do PZU? Jak wygląda dalsze postępowanie, ile mniej więcej czasu od zgłoszenia do wypłaty odszkodowania. Czy wiąże się to z ciąganiem mnie po sądach czy urzędach czy tylko rozmowa z konsultantem? No i ogólnie jakie wrażenia
Będę wdzięczny za komentarze. Odpukać żeby nic takiego się nie zdarzyło, ale jak by coś to chyba dobrze wiedzieć co w takiej sytuacji robić żeby się niepotrzebnie nie stresować.
Pozdrawiam
czy ktoś z obecnych forumowiczów miał 'przygodę' z kradzieżą motocykla i wypłacaniem z tego tytułu odszkodowania z polisy AC ?
Powiedzmy że wychodzę przed blok a motocykla niema. Co mam w takim wypadku robić ? - najpierw dzwonić na policję, najpierw do PZU? Jak wygląda dalsze postępowanie, ile mniej więcej czasu od zgłoszenia do wypłaty odszkodowania. Czy wiąże się to z ciąganiem mnie po sądach czy urzędach czy tylko rozmowa z konsultantem? No i ogólnie jakie wrażenia
Będę wdzięczny za komentarze. Odpukać żeby nic takiego się nie zdarzyło, ale jak by coś to chyba dobrze wiedzieć co w takiej sytuacji robić żeby się niepotrzebnie nie stresować.
Pozdrawiam
Jestem leniwy ale się staram