Zipp pro 50
Moderator: Bacher
-
Tomeq
- GP

- Imię: Tomek
- Sprzęt: Aprilia Rs4
Zipp pro 50
Mam jedno pytanie Mam Zipka 50-tkę. Rozmawiając z serwisantem powiedział mi że mój zipek nie ma blokad takich jak np w skuterach że mój jest wolny od blokad. Spytał sie ile wyciagam no to mowie że na 7.0-7.5 tys obrotów mam teraz 60 km /h a jak juz 8 tys to dojde do 70 km/h a licznik wyskalowany jest do 90km/h. I teraz to już z głupiałem. 2 sprawa w książce serwisowej pisze że jest 7-8 koni mechanicznych a w sklepie piszą że ma 3 konie. Ktoś może mi podpowiedzieć jak to mam wszystko zrozumieć?????
Re: Zipp pro 50
No i serwisant nie kłamał. Nie zapominaj że to jest motorower i ma gnać 45 km/h więc ciesz się że sam się rozpędza nawet 70ka. Wiele więcej nie zyskasz ale możesz mu jeszcze "pomóc" modyfikując puszkę filtra powietrza. Tam jest filtr gąbkowy który ma pojedynczy wąski dolot powietrza więc można to zmienić dając mu więcej przez co będzie ładniej się wkręcał i ciut będzie żywszy. Możesz jeszcze rozwiercić tłumik i generalnie może jeszcze poza wymianą świec z chińskiej na NGK więcej nie zyskasz. Generalnie poprawę odczujesz po wymianie cylindra na większy np. 80cm3. Inaczej przyzwyczaj się do tego co jest a w bajki o wymianie modułu na sportowy i filtry nie wierz.
-
Tomeq
- GP

Kolego dzieki za podpowiedż. A filtr gąbkowy co? zmienić żeby ten filtr miał więcej dolotów a nie tylko jeden tak? bo nie znam się na tym zabardzo .
Nie filtra nie zmieniaj - zostaw taki jest fabryczny. Po prostu możesz w puszcze - obudowie filtra dowiercić wiertłem 6-8 więcej otworów żeby sobie łapał więcej powietrza.
-
Tomeq
- GP

AAAa ale to sam mogę to zrobić i znależć muszę gdzie jest ten filtr
Filtr jest połączony króćcem ssącym z gaźnikiem ale jeśli nie wiesz gdzie to jest to lepiej się nie bierz za to tylko ciesz się z jazdy sprawnym pojazdem bo z taka wiedzą nie ujmując Ci niczego zdewastujesz sobie swojego zipka. Po prostu poproś kogoś kto się na tym zna to tylko godzinka zabawy dla kogoś kto ma pojęcie. poza tym chyba wybrałeś zły dział tu jest opis motocykli a przeróbki to w dziale mechanika. Zaraz mod to pewnie poprawi.
-
Tomeq
- GP

Ok. Tyle jest tych działów że się chyba nic złego nie stało że napisałem o czymś w innym dziale ale jak Moderator poprawi to spoko. Dzienks za sedno sprawy tera to sie do kogoś wybiore kto by to zrobił co pisałeś. Pozdro dzieki jeszcze raz
-
zidi
- GP

- Imię: Dariusz
- Sprzęt: Suzuki Bandit 600S
Przy takiej modyfikacji pasowało by zwiększyć dysze w gaźniku i z tego co pamiętam to w zipie jest filtr stożkowy. I jeszcze pytanie który rocznik tego zippa bo były wersje z blokadą
Absolutnie nie ma tam fabrycznie montowanego filtra stożkowego tylko zwykła gąbka w puszce. Poza tym proponuje Tomeq żebyś zaglądnął na forum entuzjastów zippów bo takie są i tam masz kopalnie wiedzy na temat jak dać mocy 50ce.
tu link do allegro czysto poglądowo jak wygląda to "skomplikowane" urządzenie http://archiwum.allegro.pl/oferta/filtr ... 76323.html
tu link do allegro czysto poglądowo jak wygląda to "skomplikowane" urządzenie http://archiwum.allegro.pl/oferta/filtr ... 76323.html
-
Tomeq
- GP

Mój rocznik to 2013 ale kupiłem go z salonu nowy w marcu 2014
-
Tomeq
- GP