Wietnam - Vietnam trasa Hanoi - Ho Chi Minh

Moderator: leon

Awatar użytkownika
mbaryla
KGP 260
KGP 260
Imię: Mateusz
Sprzęt: Sv650/GsxrK7/Brak

Wietnam - Vietnam trasa Hanoi - Ho Chi Minh

Post autor: mbaryla » pn gru 05, 2016 9:03 am

Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w temacie odnośnie Wietnamu i zna kogoś kto ma kolegę a ten ma znajomego, który był w Wietnamie podróżując motocyklem ?
Będę wdzięczny za jakieś informację/porady odnośnie trasy Hanoi - Ho Chi Minh. Internet przeszukany i Azję expres oglądałem :fuck: :) :friday:

Plan jest prosty pojawienie się w Hanoi i kupienie motocykla na cały wypad.

P.S. Czy ktoś, w Krakowie jest szczęśliwym posiadaczem: Hondy WIN 100 ???? :respekt:

Przy okazji fajny filmik z podobnej podróży: https://vimeo.com/101925177
Powinniśmy jeździć tak aby było Nas więcej, a nie mniej...

Awatar użytkownika
burmester
Znajomy
Imię: Łukasz
Sprzęt: R6

Re: Wietnam - Vietnam trasa Hanoi - Ho Chi Minh

Post autor: burmester » pn gru 05, 2016 11:41 am

Jako uzupełnienie "Azja Express" polecam specjalny odcinek "Top Gear" tam prowadzący przejeżdżają Wietnam, ale chyba w odrotnym kierunku.
A tak poważnie to pełen szacun za pomysł. :respekt:
Sam byłem w Wietnamie w tym roku, ale niestety tylko dwie wycieczki zrobione na skuterach reszta pociągami i busami.
Z moich doświadczeń wynika, że w Wietnamie nie ma przepisów tylko "sugestie". Poza miastami ruch nie jest duży i jeżdzi sie dość dobrze, ale i tak trzeba uważać (zdjęcia 5-cio osobowej rodziny na skuterze czy gościa wiozącego świnię to nie fikcja). W miastach to już inna historia ... Tam to trzeba mieć w d..ie oczy !!!

Awatar użytkownika
Sierdiukov
Przyjaciel
Przyjaciel
Imię: Michał
Sprzęt: Afryka CRF1000

Post autor: Sierdiukov » wt gru 06, 2016 2:09 pm

Natalia i Łukasz z dreamotor.pl jadą w styczniu do Vietnamu na moto.
Mają pewnie już oblatany temat i wiedzą co i jak - może warto ich podpytać.
https://www.facebook.com/events/1130013857020873/

Awatar użytkownika
mbaryla
KGP 260
KGP 260

Post autor: mbaryla » sob sty 07, 2017 10:03 pm

Dziękuje za odpowiedzi i sugestię :) Azję trochę już poznałem i miałem już okazję po niej podróżować na moto więc wiem jak to wygląda - jednym słowem (C)HAOS (kto pamięta te czasy ) :P hahaha :lolsign: Kontaktowałem się z Łukaszem i chwilę porozmawialiśmy, dzięki za kontakt z tego co wiem oni będą wypożyczali moto na miejscu, mają zupełnie inny plan i wracają do punktu A. :) Dam znać jak to się skończyło. Pozdr.

Awatar użytkownika
leniwiec
Kandydat
Kandydat
Imię: Rafał
Sprzęt: zx14

Post autor: leniwiec » pn sty 09, 2017 1:55 pm

Hej, jechałem odwrotną trasę dwa lata temu z kumplem na jednej Hondzie WIN.
Niestety przez załamanie pogody dojechaliśmy tylko do Nha Trang.
Cała trasa wraz z lekkim odbiciem do Da Lat zajęła nam jakiś tydzień na spokojnie (niestety średnia po kiepskich drogach spada poniżej 200km na dzień)

Kilka wskazówek:
-Honde kupisz na miejscu od turystów- albo szukaj ogłoszeń na hostelach albo na creigliscie -cena, około 300-350 dolców za sztukę, jeśli będziesz miał czas to sprzedaż za tą sama cenę. Zwróć uwagę na to żeby miała dokumenty
-Kask i resztę ciuchów kupisz za grosze w okolicznych sklepach
-Najłatwiej będzie Ci kupić/sprzedać motocykl w dużych miastach
-Serwis wygląda trochę inaczej niż w innych miejscach w Azji. Serwisy przy drodze występują co parę kilometrów( zmienisz tam oponę, łańcuch, zębatki w razie czego w kilka chwil)
-zero problemów z policja
-zero problemów z prawem jazdy
-przez remonty trasy niestety on/off road ale da się przejechać bez większych problemów
-najlepiej wziąć ze sobą tablet albo smartfona i na miejscu kupujesz kartę sim z internetem i lecisz na google mapsie - masz z głowy szukanie hosteli/restauracji/atrakcji plus cała trasa jest w googlach
-ruch w miastach ciężki ale przynajmniej prawostronny
-polecam za to maskę jak do biegania w Krakowie, smog i pył jest tak okrutny że po połowie dnia masz na sobie i swoich płucach pół kilo sadzy.
-okulary przeciwsłoneczne do jazdy w dzień i jakieś przeźroczyste do jazdy pod wieczór( albo kask z szybką przeźroczystą).
-jazdy w nocy nie polecam (dziury i inne niespodzianki gwarantowane)
-cen paliwa nie pamiętam ale raczej grosze
-bilety do Sajgonu najtaniej znalazłem na r.pl mają tam czartery i ceny spadają wraz z nadchodzącym terminem wylotu (bilet kupiony dwa dni przed wylotem- ~1200zł)

Jak coś mi przyjdzie do głowy to dopiszę. Jak masz jakieś pytania pisz
Obrazek

Awatar użytkownika
mbaryla
KGP 260
KGP 260

Post autor: mbaryla » wt sty 10, 2017 9:13 pm

Super, wielkie dzięki za odpowiedź i szczegółowe informację !! :) :piwo: Odezwałem się na Priv. :) :respekt:

222majkel
Znajomy
Imię: Michał
Sprzęt: ER6N, Versys

Post autor: 222majkel » pn kwie 24, 2017 6:19 am

Trochę pokręciłem się po okolicy w listopadzie 2015. Moto kupiliśmy w Sajgonie i wyskoczyliśmy do sąsiedniej Kambodży. Tutaj masz opis tripa z garścią wskazówek i filmy obrazujące ruch drogowy ;)

https://dreamtheway.wordpress.com/2016/04/04/kambodza/
Na innych podstronach są jeszcze artykuły powiązane - w tym ten o dendze ;)

WIN od turystów - ciężki temat. Z reguły straszliwie zajechane. Z drugiej strony remont silnika to jakieś 8 dolarów ;)
Dla mnie Wietnam i okolice Sajgonu nie miał nic wspólnego z przyjemną jazdą. 100cc jest za wolne i nie pozwala na ucieczkę. Szybsi spychają cię z drogi. Na początku drogowa walka daje niesamowity fun, ale po trzech tyg. już tylko męczy. W Kambodży to samo, ale gorsze drogi i mniejszy ruch więc wymuszenia są przy mniejszej prędkości . Trzeba wybierać gorsze boczne drogi i unikać zatłoczonych tranzytówek i jest ok. I wrzucić na luz i nie nastawiać się na duże dzienne przebiegi.

Nasza kompilacja z wietnamskiego tranzytu:
https://m.youtube.com/watch?v=ukaKQw507Pg

Awatar użytkownika
Christiano
GP
GP
Imię: Krystian
Sprzęt: Litr kawy

Post autor: Christiano » pn kwie 24, 2017 6:32 pm

Trochę się spoźniłeś;)

Baryła, gdzie relacja? :P ;)
pzdr
Christiano alias christiano_

Awatar użytkownika
mbaryla
KGP 260
KGP 260

Post autor: mbaryla » wt sie 14, 2018 8:09 am

Nie będę się zbytnio rozpisywał ale jeśli ktoś miałby jakieś pytania to chętnie pomogę i proszę o kontakt :)
W każdym razie wyprawa się udała i zrobiliśmy 2300 km wybrzeżem Wietnamu :)

Moto kupiliśmy bez większych problemów choć nie było łatwo wybrać coś co się będzie nadawało do podróży.
Zapłaciliśmy 350 Dolarów a następnie sprzedaliśmy za 250 Dolarów :) Honda Win 100 :)
Trasa Hanoi-Haiphong-Ho Chi Minh

Średnio robiliśmy 150-250 km na dzień. Przy jakości ich dróg to było wyzwanie.
W Wietnamie trzeba mieć dużo szczęścia, umiejętności oczywiście mają znaczenie ale szczęście zdecydowanie jest wskazane.
Polecam wszystkim fajna przygoda. Noclegi można znaleźć pół darmo. Ludzie bardzo pomocni.

Niestety pomimo małej wielkości zdjęć (312 kb) mam problem z ich dodaniem.

ODPOWIEDZ